HOVADZIE MASO – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Španielsky vtáčik
  • Hovädzie mäso s paradajkovou omáčkou
  • Bratislavská roštenka
  • Hovädzie mäso s kôprovou omáčkou a parenou knedľou
  • Hovädzie mäso s uhorkovou omáčkou
  • Ragú z hovädzieho chvosta
  • Hovädzia roštenka na cesnaku so špenátom a zemiakovou knedľou
  • Hovädzie mäso na zelenine
  • Pečený hovädzí bok
  • Grilované plátky sviečkovej zo zmesou grilovanej zeleniny
  • Hovädzie mäso na zázvore so zemiakovo-petržlenovými knedľami
  • Hovädzie mäso na mrkve
  • Pivná roštenka s volským okom
  • Hovädzia glejovka na spôsob diviny
  • Franfutské hovädzie mäso na pive so zapečenou polentou
  • Cigánska pečienka
  • Pečený hovädzí krk na zázvore s chilli a ryžovými rezancami
  • Hovädzie na pive
  • Vynikajúca roštenka
  • Hovädzí bourguignon podľa Zdenka Pohlreicha
  • Hovädzia roláda so šunkou

ŠPANIELSKÝ VTÁČIK

MÄSO:

falošná sviečková, plátky oravskej slaniny, horčica, soľ, korenie, vajíčko na tvrdo, klobáska, kyslá uhorka

Mäso nakrájame na plátky a vyklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou. Naň dáme plátky slaniny, uhorky, klobásy, a vajíčka a mäso zrolujeme a zapichneme špáradlom. Mäso dáme sprudka opiecť na oleji. Potom vložíme do omáčky a dusíme do mäkka cca 45 min.

OMÁČKA:

olej, cibuľa, mletá červená paprika, horčica, voda, šľahačková smotana, kyslé uhorky

Na oleji orestujeme nadrobno cibuľu. Pridáme červenú papriku, popražíme a zalejeme vodou. Povaríme. Pridáme horčicu a smotanu, necháme prejsť varom. Zahustíme maizenou. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájané uhorky.
Príprava na plyne: dokončíme v panvici v omáčke.
V pekáči: vtáčiky dáme na pekáč prikryjeme alobalom a pečieme v rúre na 160 -180 °C cca 1 – 1,5 hod. Potom dorobíme omáčku.

HOVÄDZIE MÄSO S PARADAJKOVOU OMÁČKOU   

600g hovädzie predné / rebro, 100g mrkvy, 50g zeler, 50g koreň petržlenu, 1 ks cibuľa, 1 ks citrón, 6 PL paradajkového pretlaku, 2 PL cukru, 3 PL octu, 1 l mäsového vývaru, 3 PL rastlinného oleja, 1 PL hladkej múky, 1 PL strúhaného perníka, 4 guľôčky čierneho korenia, 2 ks bobkového listu, 2 guľôčky nového korenia, kúsok škorica, soľ

Najprv si očistíme všetku zeleninu. Cibuľu nakrájame nadrobno a koreňovú zeleninu na kocky. Mäso podľa potreby očistíme. citrón dôkladne umyjeme a kôru z neho nastrúhame a odšťavíme. V hrnci na oleji zo všetkých strán opečieme mäso a dáme nabok. Na vzniknutom tuku opražíme koreňovú zeleninu, korenie. pridáme cibuľu a paradajkový pretlak a dôkladne opražíme. Pridáme ocot, cukor, citrónovú kôru, zalejeme vývarom a opečené mäso vložíme do vzniknutej zmesi. Hrniec prikryjeme pokrievkou a dáme do rúry piecť na 125 ˚C (prípadne na stredne miernom ohni) asi na 2,5 hodiny alebo pokým nie je mäso hotové.  Z hrnca vyberieme mäso a zatiaľ odložíme.

OMÁČKA:

V druhom hrnci si na masle opražíme múku a strúhaný perník, zalejeme vývarom a privedieme k varu. Zvoľna prevárame a pokiaľ je potrebné, tak prilejeme vodu alebo mäsový vývar. Omáčku precedíme cez sitko a pretlačíme rozvarené ingrediencie. Tie ponorným mixérom rozmixujeme a dochutíme octom, cukrom a kúskom škorice. Mäso nakrájame na plátky a prihrejeme v omáčke.
Príloha: parená/žemľová knedľa, zemiaková kaša

BRATISLAVSKÁ ROŠTENKA        

4 roštenky, soľ, polohrubá múka na posypanie, 2 – 3 PL oleja, 40 g masla, 1 menšia cibuľa, 4 celé čierne korenie, 1 PL paradajkový pretlak, 50 g mrkvy, 50 g zeleru, 2 dcl kyslej smotany, 1 PL hladkej múky, worcesterská omáčka, kyslá uhorka, kapary /nemusí byť/

Roštenky umyjeme, odblaníme, osolíme z jednej strany poprášime múkou a dáme na rozpálený olej. Opečieme najprv pomúčenú potom nepomúčenú stanu. Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme roštenky, niekoľko zrniek čierneho korenia, podlejeme horúcou vodou a dusíme. Očistenú a umytú mrkvu i zeler pridáme v celku k roštenkám a udusíme.  Zeleninu vyberieme, pokrájame na malé kocky a odložíme. K mäsu pridáme pretlak a udusíme do mäkka. Hotové vyberieme a do šťavy pridáme kyslú smotanu v ktorej sme rozhabarkovali múku, dobre povaríme a podľa potreby rozriedime a precedíme. Pridáme zeleninu a kyslú uhorku nakrájane na malé kocky, nasekané kapary, trochu worchester omáčku. Vložíme do pripravenej omáčky mäso a dobre prehrejeme.
Príloha: široké rezance, ryža, knedľa, hranolky, krokety

 HOVÄDZIE MÄSO S KÔPROVOU OMÁČKOU A PARENOU KNEDĽOU
/4 osoby/

MÄSO

600 g hovädzie mäso (predný krk, nožina, zadné), 50 g očistenej koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen, 30 g cibuľa, petržlenová vňať), 15 g soli, divoké korenie (3 ks bobkový list, 5 ks celé korenie, 5 ks nové korenie)

Zeleninu s divokým korením, petržlenovou vňaťou privedieme do varu a potom vložíme mäso. Varíme odkryté na miernom ohni do zmäknutia mäsa cca 45 – 60 min.

MASLOVÁ ZÁPRAŽKA

75 g masla, 65 g hladká múka

V kastróli rozpustíme maslo. potom prisypeme múku a za stáleho miešania múku v tuku opražíme do svetlohnedej farby. Ďalej pokračujeme podľa receptu.

KÔPROVÁ OMÁČKA

75 g maslo, 65 g hladká múka, vychladnutý vývar z mäsa cca 250 ml a viac, 300 ml mlieko, 40 g cukru, 40 ml ocot, 90 ml smotana 12%-ná, 30 g kôpru a viac, soľ.

Pripravíme si maslovú zápražku, ktorú zalejeme vychladnutým vývarom z mäsa, pridáme mlieko a dôkladne premiešame metličkou, privedieme k varu. Varíme veľmi zvoľna minimálne 30 min. Ochutíme prevareným octom s cukrom, zjemníme smotanou, dochutíme soľou. Omáčku precedíme, pridáme nasekaný kôpor a krátko povaríme. Nakoniec  do horúcej omáčky postupne pridáme kúsky schladeného  masla, a vmiešame, kým sa nerozpustí, ale už nevaríme.
Príloha: parená /žemľová knedľa

HOVÄDZIE MÄSO S UHORKOVOU OMÁČKOU  /4 osoby/

750 g hovädzie zadné, 3 ks kyslé uhorky, 30 g masla, 40 g hladká múka, 250 ml šľahačkovej smotany, šťava z uhoriek podľa chuti, soľ, ½ l hovädzí vývar

Do osolenej 1 ½ l vriacej vody dáme variť mäso v celku pod pokrievkou cca 2 hod. Z múky a masla si pripravíme svetlú zápražku, rozriedime ju studeným vývarom dobre rozmiešame, aby sme nemali hrudky a prevaríme cca 20 min. Potom zalejeme smotanou a pridáme nakrájané kyslé uhorky nadrobno. Osolíme a dochutíme šťavou z uhoriek tak, aby omáčka mala prijemne nakyslastú chuť. Necháme cca 5 min. prevariť.
Príloha :  kysnutá /žemľová knedľa/ varené zemiaky

 RAGÚ S HOVÄDZIEHO CHVOSTA

 1 hovädzí chvost, slnečnicový olej, 4 veľké cibule, 8 strúčkov cesnaku, mletá sladká červená paprika, mletá pálivá paprika podľa chuti, bobkový list, celý čierne korenie, jalovec, vetvička tymiánu, 7,5 dl červené víno (ťažšie mierne korenisté), voda, 200 g šampiňónov, 3 paradajky, 100g zelený hrášok bez nálevu, citrónová kôra, 1 dl dezertné víno, soľ

Chvost nasekáme na väčšie kusy. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatohneda.  Potom vložíme osolené mäso a opečieme, ochutíme červenou sladkou a pálivou paprikou, pridáme bobkový list, celé korenie, jalovec, tymián. Zalejeme vínom, tak aby mäso bolo zakryté, poprípade dolejeme vodou, priklopíme a dusíme do mäkka. Keď mäso mierne odpadáva od kosti pridáme nakrájané šampiňóny na štvrťky, paradajky nakrájané na rezančeky zbavené kože a dužiny, hrášok, nastrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec dochutíme dezertným vínom, chvíľu povaríme a podávame.
Príloha: čerstvý chlieb, kolienka

HOVÄDZIA ROŠTENKA NA CESNAKU SO ŠPENÁTOM A ZEMIAKOVÝM KNEDLÍKOM

MASO:
800 g hovädzí vysoký roštenec, 4 strúčiky cesnaku, 1/2 cibuľa 50 ml oleje, 50 + 50 g maslo, soľ

Očistenú roštenku nakrájame na plátky, rozklepeme, posolíme. V hrnci rozpálime olej a mäso na ňom sprudka opečieme. Mäso dáme bokom. Na výpeku z mäsa orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a ihneď vrátime plátky mäsa, pridáme nasekaný cesnak a časť masla. Keď sa rozpustí zalejeme vývarom/vodou, toľko, aby mäso bolo zakryté prikryjeme a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme schladené maslo a necháme rozpustiť už nevaríme.

ŠPENÁT:
1 kg mrazeného listového špenátu, 1 veľká cibuľa, 2 PL múky, 4 strúčky cesnaku, 2–3 vajcia, olej, soľ

Na rozpálenom oleji speníme cibuľu, zasypeme múkou, zarestujeme doružova a vložíme špenát, osolíme. Akonáhle špenát pustí šťavu, pridáme nasekaný cesnak a chvíľu podusíme, vmiešame vajíčka a podávame.

ZEMIAKOVÉ KNEDLÍKY:
1 kg zemiakov, 2 vajcia, 1 PL mlieko, cca 400 g hrubá múka, 3 PL hrubá detská krupica, soľ

Zemiaky uvarené v šupke deň predtým nastrúhame na hrubo na strúhadle, osolíme, pridáme rozšľahané vajíčka s mliekom a všetko zhnetieme. Keď už cesto ma tuhú konzistenciu dáme na vál posypaný múkou. Postupne do cesta zapracovávame krupicu a múku.  Pokiaľ sa cesto nelepí. Z cesta vytvarujeme šišku, varíme ju v slanej vode 20 min.

HOVÄDZIE MÄSO NA ZELENINE / 4 osoby/

50 g anglická slanina, ½ buľvového zeleru, 1 ks cibule, 1 ks cesnaku, 750 g predné hovädzie, 1 ČL majoránu 45 g hladká múka, 250 g mrkva, 2 PL olej, čierne mleté korenie, 500 g paradajková šťava, 1 KL soli, 150 ml červené víno

Mäso a zeleninu nakrájame na kocky, mrkvu na rezančeky, slaninu na rezance. Do kastrólu dáme olej a opekáme mäso a slaninu 2 – 3 min. Opečené mäso vyberieme a vsypeme tam nakrájanú cibuľu, smažíme niekoľko minút, prisypeme múku a znovu osmažíme. Pridáme paradajkovú šťavu, víno, vývar a omáčku povaríme do zhustnutia. Potom vrátime do kastrólu mäso a pridáme nakrájaný zeler na kocky a mrkvu na rezančeky. Dochutíme prelisovaným cesnakom, majoránom, soľou, čiernym korením. Všetko ešte privedieme k varu a prikryté dusíme v mierne vyhriatej rúre cca 2 hod. Potom podávame.

PEČENÝ HOVÄDZÍ BOK

2 kg hovädzí bok v kuse, soľ, korenie, olej, cibuľa, paradajkový pretlak, červené víno, zeleninový vývar, slanina, huby (šampiňóny, dubáky a pod.), petržlenová vňať

Bok naporciujeme tak, že ho okolo kosti narežeme. Osolíme, okoreníme a na oleji opečieme do zlatista zo všetkých strán. Pridáme pretlak, zalejeme červeným vínom a vývarom. Prikryjeme a dusíme na 140°C 2 hod. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme do chrumkava, pridáme huby. Vychladíme. Omáčku prepasírujeme a prelejeme ňou mäso. Dozdobíme vňaťou.
Príloha: zemiaková kaša/opekané zemiaky

GRILOVANÉ PLÁTKY SVIEČKOVEJ SO ZMESOU GRILOVANEJ   ZELENINY

70 dkg sviečková, 15 dkg cukety, 15 dkg zelenej papriky, 15 dkg kalifornské papriky, 1 baklažán, 15 dkg tmavých šampiňónov, 1 žemľa, 1 dl balsamicový ocot, 4 strúčky cesnaku, 1 dl olivového oleja, 1 zväzok tymianu, 1 zväzok rozmarínu, 1 zväzok  petržlenová vňať, farebné korenie, soľ

MARINADA

Do misky dáme balsamicový ocot, nasekanú petržlenovú vňať, farebné korenie, lístky rozmarínu.  Do marinády položíme plátky mäsa a marinujeme v chladničke aspoň 1 hod.

GRILOVANÁ ZELENINA

Zeleninu nakrájame na rovnako veľké kúsky. Na malom množstve oleja začne dusiť kúsky paprík a baklažánu. Huby nakrájame na plátky a spolu s kúskami cukety prihodíme k zelenine. Zmes dochutíme cesnakom nakrájaným na drobno a nakrájanou petržlenovou vňaťou.  Osolíme, okoreníme a dôkladne zarestujeme potom dáme panvicu bokom.

MÄSO

Naložené plátky sviečkovej orestujeme na malom množstve oleja a väčšom plameni. Počas pečenia mäso osolíme a okoreníme.

DOKONČENIE

Pred podávaním mäso položíme na krutóny  a obložíme zmesou grilovanej zeleniny. Nakoniec všetko pokvapkáme par kvapkami balsamicového octa.

HOVÄDZIE MÄSO NA ZÁZVORE SO ZEMIAKOVO – PETRŽLENOVÝMI KNEDLÍKMI /10 osôb/

1,5 kg hovädzie zadné, 100 g slaniny, 120g masť, soľ, 6 cibuľa, 300 ml biele víno, 800ml hovädzí vývar, 1 PL mletý zázvor, 4 plátky čerstvý zázvor, 1 citrón, 60 g hladká múka, 50g maslo

Mäso nakrájame na väčšie kusy a prešpikujeme slaninou. Osolíme, posypeme zázvorom, pokvapkáme bielym vínom a dobre do mäsa vmasírujeme. Cibuľu nakrájame nahrubo.  V kastróli na masti si orestujeme cibuľu dohneda, do základu vložíme mäso a dôkladne ho opečieme zo všetkých strán. Pridáme plátky čerstvého zázvoru, podlejeme vínom a vývarom a dusíme prikryté do mäkka. Keď je mäso mäkké vyberieme ho  a šťavu vydusíme na tuk a zaprášime múkou, zarestujeme, zalejeme vývarom a prevaríme 15-20 min. Podľa chuti dochutíme citrónovou šťavou a dosolíme. Ak chceme omáčku ešte hladšiu prepasírujeme ju.  Mäso prehrejeme v omáčke a podávame preliate šťavou.
Príloha: zemiakovo-petržlenové knedle

ZEMIAKOVO-PETRŽLENOVÉ KNEDLE:

1 kg varených zemiakov v šupke, 2 vajcia, 1 PL mlieko, 400g hrubá múka, 3 PL detská krupica, soľ, nasekaná petržlenová vňať, masť na pomastenie knedlí

Zemiaky si uvaríme deň vopred, schladíme, ošúpeme a nastrúhame najemno. Vajcia rozšľaháme spolu s mliekom. Pridáme múku, krupicu, soľ, nasekanú petržlenovú vňať a vypracujeme hladké kompaktné cesto. S cesta urobíme 4 rovnako veľké šišky a hneď varíme vo vriacej slanej vode 20-25 min. V polovici varenia otočíme a dovaríme. Uvarené vyvaľkáme v teplom rozpustenom tuku a podávame.

HOVÄDZIE NA MRKVE

ZMES NA POTRETIE MÄSA:

2 PL plnotučná horčica, mletý zázvor, soľ, mleté čierne korenie

Ingrediencie zmiešame v kompaktnú hmotu a potrieme mäso.

MASO:

1500g hovädzie zadné v celku, pikantná údená klobása bez kože, mletý zázvor, mleté čierne korenie, soľ, ½ kg mrkva, 2 veľké cibule, 400 ml vývar hovädzí, 2 PL plnotučná horčica, 300g anglická slanina

Mäso v celku prešpikujeme kúskami údenej klobásy, ktorú sme zbavili kože. Osolíme, okoreníme a posypeme mletým zázvorom. Slaninu nakrájame na kocky a vyškvaríme. Pridáme nakrájanú cibuľu najemno a mrkvu pokrájanú na hrubšie kolieska. Na základ vložíme mäso, podlejeme vývarom, priklopíme pokrievkou a dáme piecť do rúry cca 1 hod na 250°C do polo zmäknutia. Potom mäso vyberieme a potrieme ho pastou, dáme späť do hrnca a pečieme v rúre ďalšiu hodinu bez prikrytia.
Príloha: Dusená hrášková ryža
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/4640-recepty/676-pecene-hovezi/ 

Návod na špikovanie mäsa nájdete
http://mysiakovaskolavarenia.sk/zaklady-varenia/ako-na-to/

PIVNÁ ROŠTENKA S VOLSKÝM OKOM


600 g roštenky, soľ, 1-2 strúčiky cesnaku, 1 a 1/2 dl svetlého piva, mleté čierne korenie, olej na opekanie, 4 vajcia, veľká cibuľa, 1 PL horčica, 1 PL hladkej múky, 2 dl vývaru

Z mäsa narežeme 4 plátky, mierne ich vyklepeme, dáme na misu, osolíme, potrieme pretlačeným cesnakom, zalejeme pivom a necháme do druhého dňa v chladničke odležať. Pivo vsiakne do mäsa a roštenky sú potom krehkejšie a chutnejšie. Odležané roštenky okoreníme a na horúcom oleji opečieme ako minútky na obidvoch stranách asi 4 minúty. Na takto pripravené roštenky dáme volské oká z vajec, obložíme cibuľou, pokrájanou na kolieska a pridáme po 1 lyžici horčice. Zvyšný tuk zaprášime hladkou múkou, opražíme, zalejeme vývarom a chvíľu povaríme.
Príloha: hranolky

HOVÄDZIA GLEJOVKA NA SPÔSOB DIVINY

700 g hovädzieho mäsa (glejovky/močing), 60 g slaniny, 1 väčšia cibuľa, 1 mrkva, 1 menší zeler,1 menší petržlen, soľ, čierne korenie, 1 KL kremžskej horčice, 1 PL ríbezľovej zaváraniny, 100 ml červeného vína, 8 PL kyslej smotany, olej, 1 PL hladkej múky

Olej rozohrejeme a speníme na ňom polovicu nadrobno nakrájanej cibule. Pridáme a osmažíme na kocky nakrájanú slaninu, vložíme na malé plátky nakrájané naklepané mäso, orestujeme, osolíme, okoreníme a dusíme, až kým sa šťava z mäsa vydusí. Zaprášime múkou, necháme osmažiť a za stáleho miešania podlievame vývarom/vodou. Posypeme druhou polovicou cibule, pridáme nastrúhanú zeleninu, horčicu, zaváraninu a varíme v hrnci/ tlakovom hrnci do mäkka. Do hotovej šťavy vmiešame víno a smotanu, prehrejeme, ale už nevaríme.
Príloha: zemiaková kaša/knedľa/nokerle/cestoviny

FRANFURTSKÉ HOVÄDZIE MÄSO NA PIVE SO ZAPEČENOU POLENTOU

1 kg hovädzieho stehna  (špička), 2-3  párky na prešpikovanie mäsa, 3 pásiky slaninky, mletá červená paprika, 3 farebné papriky, 6 cibúľ, ružičkový kel, zelená fazuľka, 2 párky na kolieska, 3 paradajky, rasca, pivo, 1 PL masla, 100 ml oleja, hladká múka  na obalenie mäsa

Umyté mäso prešpikujeme celými párkami a na pásiky nakrájanou slaninkou. Obalíme v múke a opečieme na oleji.  V tlakovom hrnci si na oleji speníme cibuľku, pridáme polovice paprík, pokrájané  paradajky,  posypeme rascou a červenou paprikou. Ďalej pridáme mäso a zalejeme pivom. Prikryjeme a necháme dusiť asi 50-60 minút (záleží od veľkosti a kvality mäsa). V osolenej vode krátko povaríme zelené fazuľky a ružičkový kel, schladíme ich v ľadovej vode. Na panvicu si dáme rozohriať maslo, na ktorom potom zohrejeme prekrojený ružičkový kel a zelené fazuľky, pridáme nadrobno nakrájané a ošúpané druhé polovičky paprík, na kolieska nakrájané párky a ľahko  osmažíme.

PRÍLOHA:

126 g polenty, 1 l mlieka, 65 g masla, 120 g žĺtkov, 90 g bielkov, soľ, muškátový orech, 100 g parmezánu

Do  mlieka pridáme polentu, maslo a necháme niekoľko minút povariť, pokiaľ nám nezhustne. Počas varenia je potrebné polentu miešať. Polentu necháme vychladnúť, potom do nej pridáme žĺtky, bielky, muškátový orech a následne premiešame. Polentu plníme do potravinovou fóliou vyložených formičiek, zabalíme, vložíme do pekáča s vodou a 20 minút prikryté varíme. Potom ju vyklopíme, poukladáme na pekáč, posypeme parmezánom a dáme zapiecť do rúry.
https://www.tajomstvomojejkuchyne.sk/recepty/hovadzie/frankfurtske-hovadzie-maso-na-pive-so-zapecenou-polentou/

CIGÁNSKA PEČIENKA

PLNKA:

250g bravčová krkovička, 250g  údené varené mäso, 2 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

Pomelieme krkovičku aj údené mäso, pridáme vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, nasekanú petržlenovú vňať a všetko zmiešame.

MÄSO:

800g  hovädzí nízky roštenec bez kosti, soľ, mleté čierne korenie, plátky slaniny, 2 veľké cibule, plnka, ¼ zeler, 1 petržlen, 2 stredné mrkvy, bobkový list, nové korenie, 2 dcl červené víno, 2 PL hladkej múky, schladené maslo

Roštenku nakrájame na rezne. Vyklepeme, osolíme a okoreníme. Na každý plát dáme plát slaniny, kolieska cibule a pripravenú plnku. Mäso zrolujeme a zviažeme. Mäso na masti opečieme v pekáči a pridáme nakrájanú zeleninu na väčšie kusy a koreniny.  Pomaly dusíme a podlievame a pečieme do mäkka. Keď je mäso mäkké vyberieme ho. Šťavu zaprášime múkou a zalejeme vínom miešame dohladka, a redukujeme do požadovanej hustoty. Nakoniec pridáme schladené maslo a bez varenia necháme rozpustiť. Pred podávaním mäso v omáčke nachvíľu prehrejeme.
Príloha: makaróny

PEČENÝ HOVÄDZÍ KRK NA ZÁZVORE S CHILLI A RYŽOVÝMI REZANCAMI /6 osôb/

1 kg hovädzí krk, prepustené maslo, 8 šalotiek, 6 strúčkov cesnaku, 100g čerstvý zázvor, 1 chilli paprika, 2 PL  trstinový cukor, hovädzí vývar, mleté čierne korenie, soľ

Mäso nakrájame na väčšie medailónky /krájame po vlákne/. Osolíme, okoreníme. Zázvor, chilli, šalotku, cesnak nakrájame nadrobno. Na prepustenom a precedenom masle orestujeme krátko a sprudka mäso zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Mäso vyberieme na tanier. Do hrnca pridáme maslo a na ňom orestujeme nakrájanú zeleninu. Zasypeme cukrom, necháme skaramelizovať. Zalejeme vývarom, vložíme späť mäso, prikryjeme a v rúre dusíme pri 180°C, do mäkka. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu zredukujeme.
Príloha: ryžové rezance

RYŽOVÉ REZANCE SO SÉZAMOM A KORIANDROM

500g široké ryžové rezance, vriaca voda na zaliatie, sezamový olej, 1 malá naberačka šťavy z mäsa, čierny a biely sezam, zväzok koriandru, nakrájané stonky koriandru, soľ

Ryžové rezance dáme do hlbokej misy a zalejeme vriacou vodou. Necháme postáť, aby nasiakli tekutinou. Potom ich scedíme a prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. V panvici rozohrejeme sezamový olej a krátko na ňom orestujeme nasekané stonky koriandru. Pridáme tam rezance prilejeme šťavu z mäsa a veľmi krátko a rýchlo zarestujeme. Na záver pridáme lístky koriandru a na suchej panvici opečený čierny a biely sezam.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/7236-peceny-hovezi-krk-na-zazvoru-chilli-a-cesneku-s-ryzovymi-nudlemi/

HOVÄDZIE NA PIVE

800g hovädzie predné bez kosti, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, olej, 250g koreňová zelenina, 500 tmavé pivo, 150g g cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 ČL kryštálový cukor, 4 bobkové listy, 500 ml hovädzí vývar, 1 ČL štipľavá mletá paprika, petržlenová vňať

Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme, poprášime múkou a opečieme zo všetkých strán v rozohriatom hrnci s olejom. Kúsky mäsa vyberieme z hrnca. Na výpeku opečieme na menšie kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Ak sa výpek začne pripaľovať, podlejeme trochou piva a necháme odvariť. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu, bobkové listy a cukor. Keď cukor skaramelizuje pridáme pretlak a mletú papriku. Krátko spolu restujeme. Podlejeme zvyšným pivom a necháme prejsť varom. Mäso vrátime späť do hrnca, podlejeme vývarom a pod pokrievkou dusíme domäkka (aspoň 1 hodinu).
https://kuchynalidla.sk/product/hovadzie-maso-na-pive

VYNIKAJÚCA ROŠTENKA

600g hovädzieho mäsa , 250g anglickej slaniny, 2 mrkvy , 3 väčšie cibule, 150g šampiňónov , 1 rajčiakový pretlak , 3 strúčky cesnaku, 500ml červeného vína, wolchestrová omáčka , tymián, soľ, čierne mleté korenie, olej , ryža alebo žemľová knedľa

Hovädzie mäso prešpikujeme slaninou. Orestujeme nakrájanú cibuľu, mrkvu, cesnak, a nakoniec pridáme rajčiakový pretlak a mäso. Zalejeme červeným vínom a dusíme v tlakovom hrnci. Po zmäknutí mäso vyberieme, omáčku zahustíme tmavou zápražkou, prevaríme a precedíme. Potom pridáme šampiňóny a dochutíme. Mäso pokrájame na plátky.
Príloha: žemľová knedľa /ryža

HOVÄDZÍ BOURGUIGNON PODĽA ZDENKA POHLREICHA

1 kg hovädzie stehno, cibuľa, mrkva, majoránka, bobkový list, červené víno, slanina, malé cibuľky, šampiňóny, 1 dl koňak, olivový olej, maslo, soľ, celé korenie, rozmarín, tymian, petržlenová vňať

 mäso marinujeme deň pred jeho prípravou.

1.DEŇ:

MARINÁDA:

Mäso nakrájame na veľké kocky. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, mrkvu, 4-5 guľôčok čierneho korenia, lístky z 1 vetvičky rozmarínu, lístky z 1 vetvičky tymianu, majorán, 2 – 3 bobkové listy. Všetko zalejeme kvalitným červeným vínom prikryjeme potravinárskou fóliou/vrškom a necháme v chladničke marinovať 1 deň.

2. DEŇ:

Na druhý deň do inej misky zlejeme marinádu. Mäso osušíme papierovou utierkou. Okoreníme a osolíme. V panvici rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom slaninu na kocky spolu s očistenými malými cibuľkami. Pridáme zeleninu z marinády a restujeme. Po chvíľke zeleninový základ dáme do iného hrnca a do panvice na ktorej sme restovali základ pridáme mäso a podľa potreby olivový olej. Mäso zo všetkých strán opečieme do hneda. Veľa s ním nemiešame, aby nevznikol guláš. Keď je mäso opečené pridáme ho do hrnca k zelenine. Do panvice prilejeme marinádu a výpek z mäsa spojíme a nalejeme do hrnca so zeleninou a mäsom. Varíme aspoň 1 ½ – 2 hod. Do omáčky pridáme kúsok schladeného masla a orestované šampiňóny. Nakoniec  posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Príloha: tarhoňa/opekané zemiaky/ opečená bageta

ŠAMPIÓNY:

V menšom kastróliku na masle krátko orestujeme pár  šampiňónov. Ku koncu restovania huby ochutíme soľou a mletým korením. Huby zalejeme koňakom, oflambujeme a necháme vyvariť alkohol.
http://fresh.iprima.cz/recepty/hovezi-bourguignon

HOVÄDZIA ROLÁDA SO ŠUNKOU

750 g zadného hovädzieho mäsa, 100 g šunky, 100 g slaniny, 100 g cibule, 30 g cesnaku 60 g rastlinného tuku, 400 ml vody, 30 g hladkej múky, soľ, korenie

Z mäsa nakrájame väčší plát, rozklepeme ho, potrieme cesnakom rozotreným so soľou, okoreníme, poukladáme plátky šunky a slaniny, zvinieme a zviažeme. Na tuku osmažíme cibuľu, roládu za všetkých strán opečieme, zalejeme vodou a dusíme do mäkka. Počas pečenia roládu obraciame a prelievame šťavou. Hotové mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, podlejeme vodou, premiešame a povaríme.
Príloha: varené zemiaky/tarhoňa/ryža/opekané zemiaky