ZOZNAM RECEPTOV
- Fašírky
- Plnená kapusta = holúbky
- Paradajková kapusta
- Koložvárska kapusta
- Plnená paprika
- Domáca sekaná s „lepenicou“
- Bravčové gule v kyslej kapuste
- Špagety s mäsovými guľami v paradajkovej omáčke
- Ragú z mletého mäsa so zapekanou zemiakovou kašou
- Mäsové guľky s jemnou bešamelovou omáčkou
- Pečené mleté mäso s karamelizovanou cibuľkou
- Plnené fašírky so šalátom
- Boloňské lassagne podľa Zdeňka Pohlreicha
- Čufty v paradajkovej omáčke
- Mletý = Holandský rezeň
- Mletá mäsová roláda s hríbami
- Guľky z králičieho mäsa so zeleninou a kukuričným pyré
- Kelové závitky s údeným mäsom a zemiakovou kašou
- Mäsové hašé s vajcom
FAŠÍRKY
500 g mleté mäso, 1 stredná cibuľa, 3 strúčky cesnaku, 1 žemľa, 2 vajcia, mlieko, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, olej, strúhanka, studená voda
Do misy dáme mleté mäso, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak, žemľu, ktorú sme predtým namočili v mlieku a vyžmýkali, vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, nasekanú petržlenovú vňať, a trošku studenej vody. Ak je masa veľmi riedka prisypeme trošku strúhanky. Všetko rukou dobre zmiešame a z masy mokrými rukami tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanke a trošku rukou sploštíme. Pečieme do zlatista po oboch stranách vo väčšom množstve oleja na miernom ohni, aby sa mäso pomaly prepieklo. Hotové fašírky dáme na papierový obrúsok, aby sme sa zbavili prebytočného tuku.
Príloha: zemiaková kaša/ varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou/opekané zemiaky/hranolky
PLNENÁ KAPUSTA = HOLÚBKY
KAPUSTA:
1 surová hlávková kapusta, 100g masti /oleja/, 2 cibule, 3 strúčky strúhaného cesnaku, mletá rasca /nemusí byť/, soľ, 500ml kyslej smotany, 2 PL hladkej múky, 500 ml vývaru
Z kapusty odrežeme hlúbik, opatrne naskladáme celé listy, tak aby sa nepoškodili a krátko ich povaríme v slanej vode (sparíme). Zvyšok kapusty pokrájame na tenké rezance a takisto dáme spariť. Po sparení listy a rezance kapusty dáme do studenej vody s ľadom (zastavíme proces varenia) a dáme na sito odkvapkať. Listy zbavíme stredových hlúbikov a na každý list položíme kúsok plnky a dôkladne zabalíme.
NÁPLŇ:
500g mletého mäsa /250g chudé hovädzie, alebo bravčové pliecko + 250g mastnej krkovičky/, 2 rožky, 200ml mlieka, 1 cibuľa, cesnak, soľ, čierne korenie, 2 vajcia, mletá rasca /nemusí byť/, trochu strúhanky
Mleté mäso zmiešame z nakrájanými rožkami na kocky zvlhčenými mliekom. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, dôkladne premiešame a zľahka zahustíme strúhankou.
DOKONČENIE:
Medzi tým dáme na rozpálenú masť orestovať nadrobno nakrájanú cibuľu. Na orestovanú cibuľu dáme kapustné závitky a pridáme i nakrájanú kapustu na rezance. Dusíme do mäkka zakryté. Varíme na plyne, alebo v rúre. Mäkké závitky vyberieme a omáčku zahustíme kyslou smotanou do ktorej sme rozmiešali hladkú múku a necháme aspoň 20 min. prevariť. Ak nechceme smotanu omáčku zahustíme iba múkou bez smotany. Príloha: varené zemiaky/ chlieb.
PARADAJKOVÁ KAPUSTA
500 g hlávková kapusta, 1 cibuľa, 4 PL oleja, ½ KL rasce, ½ KL mleté čierne korenie, 100 g paradajkový pretlak, 1 PL hrubej múky, 1 PL kryštálový cukor, soľ, ½ l vody
Cibuľu nakrájame nadrobno. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu speníme sprudka na oleji do sklovata. Pridáme rascu a cukor. Keď trošku cukor skaramelizuje pridáme nakrájanú kapustu a zalejeme ½ l vody. Osolíme a varíme cca 15 min. Paradajkový pretlak rozhabarkujeme v 3dcl vody spolu z múkou a vlejeme do uvarenej kapusty a ešte minútu – dve povaríme.
KOLOŽVÁRSKA KAPUSTA
40 dkg bravčového mäsa, 6 dkg masti /olej/, 5 dkg cibule, soľ, červená paprika, rasca,/nemusí byť/, cesnak, čierne korenie, 40 dkg kyslej kapusty, 4 dkg surovej alebo varenej ryže , 2 dl kyslej smotany
Bravčové mäso zomelieme a dáme ho na pokrájanú cibuľu zapenenú na masti s červenou paprikou. Potom pridáme soľ, rozotrený cesnak, čierne korenie, tlčenú rascu a dusíme. Kapustu trochu podlejeme vodou a dusíme. Umytú prebratú ryžu opražíme na masti, osolíme, podlejeme vodou a udusíme. Do vymasteného kastróla dáme vrstvu udusenej kapusty na ňu vrstvu ryže a na to mäso. Navrch dáme ešte vrstvu kapusty, zalejeme kyslou smotanou a zapečieme.
Príloha: zemiaky /chlieb
tip: na recept môžeme použiť kyslú kapustu a surovú ryžu, ktorú variantu prípravy si vyberiete, je na vás.
PLNENÁ PAPRIKA
PLNENÉ PAPRIKY:
8 zelených paprík, 300g mletého mäsa /150g mastnejšie + 150g chudého hovädzieho, alebo pliecko/, 1 hrnček ryže, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 3 vajcia, trochu strúhanky, mletá rasca (nemusí byť), vývar /voda/
Z mletého mäsa, vajec, ryže, soli, mletého čierneho korenia, rasce vytvoríme zmes, ktorú ak je potrebné zahustíme trochou strúhanky. Touto zmesou naplníme vykôstkované, umyté a osušené papriky. Pečieme v rúre na 160°C asi 25 – 30 min.
PARADAJKOVÁ OMÁČKA:
200g práškového cukru, 2 paradajkové pretlaky /cca 230g/, 1,5l hovädzieho vývaru, 150g hladkej múky, 2 cibule, 5 PL octu, divoké korenie /celé čierne korenie, bobkový list, nové korenie/, soľ, 1PL masla, 100g masti /oleja/
Na masti orestujeme do zlatista najemno cibuľku, pridáme paradajkový pretlak, zľahka osmažíme, zaprášime múkou a zalejeme vývarom. Prilejeme i šťavu z pečených paprík. Dochutíme soľou, octom, pridáme divoké korenie a necháme cca 20 min. prevariť. Až potom dochutíme cukrom, a zjemníme 1 PL masla. Omáčku precedíme k paprikám.
RYŽA:
2 hrnčeky ryže, 1 cibuľa, 1-2 PL masla, necelý 1 l vody, soľ, mleté čierne korenie
Najemno nakrájanú cibuľku iba zľahka orestujeme na masle. Pridáme dôkladne premytú ryžu v niekoľkých vodách. Okoreníme, osolíme a postupne za stáleho miešania podlievame vodou, aby bola vždy s ryžou v rovine. Keď sa voda z ryže úplne vyvarí, prikryjeme a necháme dôjsť v rúre na 180°C cca 15 min. Príloha: chlieb/ knedľa/ ryža.
DOMÁCA SEKANÁ S „LEPENICOU“ /4 osoby/
SEKANÁ:
400g chudé hovädzie mäso, 400g bravčové mastnejšie, soľ, čierne korenie, mletá rasca, 2 cibule, 6 strúčkov cesnaku, 3 staršie rožky, 300ml mlieko, 4 vajcia, v prípade potreby strúhanka, voda
Do misy dáme mleté mäso, prelisovaný cesnak, vajcia, cibuľu najemno, soľ, mleté čierne korenie, kmín, pokrájané rožky namočené v mlieku, ktoré vyžmýkame. Všetko dobre premiešame. Pokiaľ by bola hmota riedka zľahka ju zahustíme strúhankou. Z masy na mokrom vále alebo stole vyformujeme veľkú šišku, ktorú dáme piecť v pekáči. Sekanú zalejeme cca do 2 cm vodou a pečieme pri teplote 160°C asi 1 hod. Keď dopečieme necháme sekanú asi 10 min. odpočívať a potom ju nakrájame na plátky. Podávame s lepenicou.
LEPENICA:
1 kg zemiakov, 400g kyslej kapusty, 2 PL masť /olej/maslo, soľ, mleté čierne korenie, rasca /nemusí byť/, štipka kryštálového cukru
Na kocky uvarené zemiaky v slanej vode po uvarení scedíme. Pridáme masť /maslo/olej a prekrájanú kyslú kapustu zbavenej vody. Dochutíme soľou, čiernym korením poprípade štipkou cukru. Prikryjeme hrniec poriadne pretrasieme, aby sa všetko v hrnci spojilo. Nakoniec môžeme, ale nemusíme zemiaky mierne popučiť. Zemiaky podávame so sekanou preliatou výpekom zo sekanej a dozdobíme petržlenovou vňaťou.
BRAVČOVÉ GULE V KYSLEJ KAPUSTE
350 g bravčového mletého mäsa /krkovička, lopatka, kare + bôčik/, 1 PL oleja, 30 g cibule, 120 g ryže, 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie, 1 guľôčka nového korenia, majorán, 750 g kyslej kapusty, 40 g oleja + 40 g hladkej múky na zápražku, 20 g cibule, 1 cesnak, 2 dcl mlieka, 2 dcl šľahačkovej alebo kyslej smotany, 1 PL hladkej múky
RYŽA:
Prebratú ryžu sparíme vriacou vodou a na sitku premývame pod tečúcou studenou vodou, kým nie je voda čistá. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme odkvapkanú ryžu, osolíme. Za stáleho miešania dusíme tak dlho, kým ryža nie je suchá. Keď sa začína prichytávať na dno zalejeme ju horúcou vodou alebo zeleninovým vývarom, priklopíme a dusíme do mäkka.
BRAVČOVÉ GULE:
Zomleté mastnejšie bravčové mäso zmiešame s uvarenou vychladnutou ryžou, pridáme vajce, majorán, mleté čierne korenie a rozdrvené zrniečko nového korenia. S pripravenej masy si pripravíme väčšie mäsové guľky.
KYSLÁ KAPUSTA:
Kyslú kapustu prekrojíme na menšie vložíme do väčšieho hrnca, zalejeme horúcou vodou a podusíme dokiaľ sa nevyparí tekutina, aby kapusta nebola veľmi vodnatá. Na udusenú kapustu poskladáme vedľa seba mäsové guľky, prikryjeme a pomaly dusíme cca 30 min. Potom gule opatrne otočíme a dusíme ešte 20 min. Potom ich s kapusty vyberieme a odložíme do tepla.
DOKONČENIE POKRMU:
Do kapusty pridáme svetlú cibuľovú zápražku, rozriedime mliekom a povaríme. Pridáme majorán a prelisovaný cesnak. Omáčku zjemníme kyslou smotanou a vložíme do kapusty mäsové gule prehriať. Pokiaľ by bola kapusta príliš riedka do smotany zamiešame múku a necháme prevariť a až pred koncom dáme prehriať do kapusty gule.
Príloha: zemiaky, chlieb
ŠPAGETY S MÄSOVÝMI GUĹAMI V PARADAJKOVEJ OMÁČKE
300g špagety, 1 PL olivový olej, soľ
Špagety uvaríme v slanej vode s lyžicou oleja. Krátko pred dovarením podľa návodu vypneme oheň a necháme dôjsť v horúcej vode.
OMÁČKA:
1 hrnček pokrájaná koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen), 1 PL masť, 2 bobkový list, 3 ks nové korenie, čierne korenie (celé) , ½ celá škorica, 1 cibuľa, 4 PL koncentrovaný paradajkový pretlak (bez zahusťovadiel), 2 l voda alebo vývar, 5 PL javorový sirup (alebo cukor 2 PL), 1 citrón tvrdý perník na strúhanie (na zahustenie omáčky) podľa potreby
Koreňovú zeleninu očistíme, nakrájame a orestujeme na rozpálenej masti s bobkovým listom, celým novým korením a čiernym korením, škoricou. Restujeme do zlatista. Keď bude zelenina napoly orestovaná, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu. Restujeme ďalej, pridáme pretlak. Keď sa začne pretlak „pripaľovať“, začne sladko voňať, vtedy prilejeme do omáčky vodu alebo vývar. Očistíme citrón, pokrájame a pridáme do omáčky. Na miernom ohni varíme 25-30 minút. Omáčku prepasírujeme, zvyšok zeleniny vyhodíme (nepoužijeme už do omáčky). Pokiaľ sa vám zdá byť omáčka riedka, pristrúhajte perník, ktorý ju zároveň perfektne dochutí.
RAGÚ Z MLETÉHO MÄSA SO ZAPEČENOU ZEMIAKOVOU KAŠOU
/4 osoby/
500 g mleté mäso, 1 mrkva, 100g zeler buľvový, 1 cibuľa, slnečnicový olej, 4 strúčiky cesnaku, 1 PL pretlak, 3 bobkové listy, 5 guľôčok celé čierne korenie, 5 guľôčok nové korenie, 1 vetvička čerstvý rozmarín, 500 ml hovädzí vývar, 100g mrazeného hrášku, 50g sterilizovaná kukurica, soľ
RAGÚ Z MLETÉHO MÄSA
Očistený zeler a mrkvu nastrúhame nahrubo a orestujeme v hrnci na rozpálenom oleji. Cibuľu nakrájame najemno, cesnak na plátky a pridáme ku koreňovej zelenine. Všetko dobre orestujeme. Potom pridáme mleté mäso a restujeme ďalej. Pridáme paradajkový pretlak a premiešame. Osolíme, pridáme v plátne zabalené divoké korenie (bobkové listy, celé čierne korenie, nové korenie) a čerstvý rozmarín. Podľa potreby podlejeme vývarom a varíme domäkka 30 – 45 minút. Korenie zabalené v plátne vyberieme, pridáme hrášok a kukuricu a premiešame. Ragú z mletého mäsa naložíme do zapekacej misy a celú plochu ragú pokryjeme zemiakovou kašou. Zapekáme v predhriatej rúre pod grilom pri teplote 250 °C dozlatista (asi 20 – 25 minút).
ZEMIAKOVÁ KAŠA
500g zemiaky, 150 ml smotany na šľahanie 33%-ná, 100 g maslo, 2 žĺtky
Zemiaky uvaríme domäkka a prepasírujeme. K ešte teplým zemiakom prilejeme smotanu, rozpustené maslo, žĺtky a osolíme. Celé dôkladne premiešame. Podľa potreby prilievame smotanu a maslo tak, aby kaša nebola príliš riedka.
MÄSOVÉ GUĽKY Z JEMNOU BEŠAMELOVOU OMÁČKOU /2 osoby/
250 g hovädzie mäso, 250 g bravčové mäso, voda, 1 zemiak, morská soľ čierne korenie, slnečnicový olej ,40 g hladká múka, 1 ½ PL ocot, 5 PL kapary, 1 citrón, petržlen, 5 g parmezán , 1,5 dcl smotana 31%, 2 PL kryštálový cukor
MÄSOVÉ GUĽKY
Do pomletého mäsa nastrúhame zemiak, aby guľky boli jemné a dochutíme morskou soľou, čiernym korením. Všetko dobre premiešame. v hrnci si necháme zovrieť vodu. Do horúcej vody nalejeme trochu octu, ktorý zaoblí chuť mäsa a pridáme guľky vytvarované z pomletého mäsa, ktoré necháme vo vode pošírovať.
BEŠAMELOVÁ OMÁČKA:
Rozohrejeme panvicu so slnečnicovým olejom a pridáme hladkú múku, z ktorej urobíme zápražku. do bešamelovej omáčky, pridáme asi 5 naberačiek horúcej vody s octom, v ktorej sa nám pošírujú mäsové guľky a smotanu. Dochutíme morskou soľou, čiernym korením, pridáme 5 PL kapary, 1 PL kryštálového cukru a necháme chvíľu povariť. Na zahustenie odšťavíme jeden citrón a do tejto zmesi pridáme pošírované mäsové guľky. Dochutíme morskou soľou a na záver pridáme trochu cukru. Nadrobno si narežeme petržlen. Servírujeme. mäsové guľky s jemnou bešamelovou omáčkou ozdobíme kúskami petržlenu a nastrúhaným parmezánom.
PEČENÉ MLETÉ MÄSO S KARAMELIZOVANOU CIBUĽOU /4 osoby/
800 g mletého mäsa, 2 vajcia,4 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 5 vetvičiek čerstvého tymianu, morská soľ, čierne korenie, 50 ml vody, 2 PL rastlinného oleje, 2 PL kryštálového cukru, 100 g zemiakov, 2 PL masla, 50 ml mlieka, 100 ml smotany na šľahanie 33%, 3 PL hrubozrnnej horčice 1/2 červenej papriky
PEČENÉ MLETÉ MÄSO
V miske zmiešame mleté mäso s vajíčkami, 1 najemno nasekanou cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou a lístkami z 3 vetvičiek tymianu. Ochutíme soľou, korením a dôkladne premiešame. Z mäsovej hmoty vytvarujeme rukami 3 – 4 šišky. Preložíme ich do zapekacej misy, do ktorej sme pridali približne 50 ml vody. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 35 – 45 minút (podľa veľkosti mäsových šišiek).
KARAMELIZOVANÁ CIBUĽA
Zvyšné 3 cibule nakrájame na pásiky a orestujeme ich na panvici na rozpálenom oleji. Keď cibuľa získa zlatistú farbu, pridáme cukor, 1 vetvičku tymianu a zľahka osolíme. Restujeme ďalej do zlatohneda.
ZEMIAKOVÁ KAŠA
Ošúpané zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme a prepasírujeme. Pridáme maslo a soľ. Mlieko a smotanu prilievame postupne, aby kaša nebola príliš riedka. Dôkladne premiešame metličkou, aby kaša získala krémovú konzistenciu. Na záver primiešame hrubozrnnú horčicu.
RESTOVANÁ ČERVENÁ PAPRIKA
1/2 červenej papriky nakrájame na kocky a orestujeme na rozpálenej panvici s trochou oleja (paprika by mala zostať chrumkavá). Ochutíme ju soľou, korením a 1 vetvičkou tymianu.
PLNENÉ FAŠÍRKY SO ŠALÁTOM
PLNENÉ FAŚÍRKY:
olej, cuketa, cibuľa, mleté mäso, cibuľa, soľ, korenie, citrónová šťava, čerstvý koriander, rímska rasca, kukuričná krupica
Na oleji orestujeme cuketu nakrájanú na kocky a cibuľu najemno a necháme vychladiť. Do misy dáme mleté mäso, cibuľu, korenie, soľ, vajce, citrónovú šťavu, nasekaný čerstvý koriander, rímsky kmín, kukuričnú krupicu a všetko dobre zmiešame. Z masy mokrými rukami tvarujeme fašírky. V strede fašírky urobíme jamku, naplníme ju zeleninou a zabalíme ju do mäsa. Fašírky smažíme v oleji cca 4 min. do zlatista.
ŠALÁT:
ľadový šalát, avokádo, citrónová šťava, olej, čerstvý koriander
na tanier dáme ľadový šalát a nakrájané avokádo. Všetko pokvapkáme citrónovou šťavou, olejom a dozdobíme nasekaným koriandrom. Premiešame a podávame s fašírkami.
BOLOŇSKÉ LASSAGNE podľa Zdenka Pohlreicha /6 osôb/
Ako vyrobiť domáce lassagne nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/zaklady-varenia/ako-na-to/
12 – 16 plátov cesta na lassagne, 100g strúhaný parmezán
KROK 1: Predhrejeme si rúru na 180°C.
KROK 2 : MÄSOVÉ RAGÚ
500g mleté hovädzie mäso, 300g mleté bravčové mäso, 60 ml olivový olej, 2 mrkvy, 1 cibuľa, buľvový zeler plátok cca 1,5cm hrubý, 2 konzervy lúpaných paradajok, 2 strúčky cesnaku, 500ml kvalitné červené víno, 200ml hovädzí vývar, vetvička čerstvého rozmarínu, muškátový oriešok, čerstvo namleté čierne korenie
V panvici rozpálime trochu olivového oleja a na ňom orestujeme cibuľu, mrkvu a zeler nakrájané najemno. Restujeme dovtedy kým zelenina nemá zlatistú farbu a nie je mäkká cca 15 min. Pridáme cesnak nakrájaný nadrobno a vetvičku tymianu a restujeme ešte 2 min. Do základu vložíme obe druhy mletého mäsa a pokračujeme vo varení dokiaľ sa nevyvarí všetka šťava. Potom zmes podlejeme polovičným množstvom červeného vína zamiešame a varíme cca 35 min. Keď sa víno vyvarí pridáme drvené paradajky a hovädzí vývar. Nezakryté varíme ďalších 1,5 hod. Pokiaľ bude treba podlievajte počas varu trochou vody. Podľa chuti zmes osolíme a okoreníme.
KROK 3: BEŠAMELOVÁ OMÁČKA
600 ml polotučné mlieko, 45g maslo, 1 menšia cibuľa, 3 klinčeky, 1 bobkový list, muškátový oriešok
Táto omáčka ako riedka sa hodí: preliatie zelenín a rýb
ako stredne hustá: gratinované pokrmy, lassagne, ako samotná
náplň alebo aj do rôznych plniek
Do stredného rendlíka dáme mlieko do ktorého vložíme prekrojenú cibuľu v ktorej sú napichané klinčeky, bobkový list. Privedieme takmer do bodu varu a na miernom plameni varíme cca 5 min. Potom necháme vychladiť. V druhej nádobe z múky a masla si pripravíme svetlú zápražku, ktorú za stáleho miešania restujeme 30 sek. Takto pripravenú zápražku dáme mimo sporák a zalejeme ju mliekom, ktoré sme precedili. Miešame tak dlho kým sa múka v mlieku úplne nerozpustí. Najlepšie metličkou. Rendlík vrátime späť na sporák a za stáleho miešania varíme cca 4 min. kým omáčka nezhustne. Potom znížime plameň na minimum a varíme cca 20 min za stáleho miešania. Keď sa omáčka začne lesknúť a bude hladká dochutíme ju muškátovým orieškom, soľou, čerstvo namletým čiernym korením.
KROK 4 : PRÍPRAVA PLÁTOV NA LASSAGNE
Ak sú pláty cesta na lassagne vyschnuté dáme ich na krátku chvíľu povariť do vriacej osolenej vody s trochou oleja. Potom ich prudko schladíme v ľadovej vode, aby sa zastavil var a cesto nezmäklo. Potom cesto vyberieme z vody a dáme ho uscnúť na čistú bavlnenú utierku. Po uschnutí lassagni ďalej postupujeme podľa receptúry.
Ak použijete čerstvé lassagne, vypracujte cesto, potom ho zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke 3 hod. odpočívať. Potom cesto rozváľajte a nakrájajte na štandartnú veľkosť lassagní.
KROK 5: KOMPLETOVANIE
Pripravíme si hlboký pekáč, alebo zapekaciu misku do ktorej lassagne navrstvíme. Dno pekáča potrieme bešamelom a navrstvíme naň pláty cesta, tak aby bolo pokryté celé dno a cesto sa prekrývalo. Na cesto dáme vyššiu vrstvu mäsového ragú naň dáme bešamel ktorý rozotrieme a pláty cesta. Takto postup opakujeme kým sa nám neminú všetky ingrediencie. Poslednú vrstvu tvoria lassagne, mäsové ragú a bešamel. Na vrstvu bešamelu dáme nakoniec strúhaný syr. Lassagne pečieme v predhriatej rúre na 180°C, 30-45 min. kým povrch nie je zlatistý.
!!!POZOR!!! nesmú sa spáliť.
http://fresh.iprima.cz/recepty/video-lasagne-bolognese-podle-pohlreicha
ČUFTY V PARADAJKOVEJ OMÁČKE
500g mix mleté mäso /250g bravčové+250g hovädzie/, 800g paradajkový pretlak/drvené paradajky v konzerve, 1 šalotka, 6 lístkov čerstvej bazalky, 125g strúhaný parmezán, 125 g strúhanka, 2 vajcia, olej, mleté čierne korenie, soľ, nasekaná petržlenová vňať, 60ml mlieko, 2 strúčiky cesnaku
ČUFTY:
Do veľkej misy dáme mleté mäso, strúhanku, vajcia, parmezán, petržlenovú vňať, trochu mlieka, soľ. Rukami vypracujeme homogénnu hmotu z ktorej vytvarujeme menšie mäsové guľky/valčeky.
OMÁČKA:
Na oleji orestujeme do zlatohneda šalotku nadrobno a osolíme. Potom pridáme cesnak na plátky a krátko zarestujeme s cibuľou. Okoreníme a zalejeme pretlakom/drvenými paradajkami. Do vriacej zredukovanej omáčky dáme mäsové guľky a prikryté dusíme cca 10 – 15 min. V polke varu obrátime a dodusíme. Pred podávaním dozdobíme jedlo lístkami bazalky.
Príloha: zemiaková kaša
MLETÝ = HOLANDSKÝ REZEŇ
1 kg mleté bravčové mäso, 300g nastrúhaný tvrdý syr, 300 ml mlieko /ak robíme rezne hneď tak 200 ml mlieko/, mleté čierne korenie, soľ, múka, vajce, strúhanka
Rukou zamiesime mleté mäso z nastrúhaným syrom, mliekom, soľou, korením. Masu necháme postáť 40 min. Z masy tvarujeme 1,5cm hrubé rezne. Obalíme v trojobale a smažíme v oleji dozlatova.
Príloha: varené zemiaky/zemiaková kaša/hranolky/zemiakový šalát/ opekané zemiaky
MLETÁ MÄSOVÁ ROLÁDA S HRÍBMI
PLNKA:
4 vajcia, rastlinný olej, cibuľa, 50 g sušených hríbov, kapia, hrášok
V miske zmiešame pomleté mäso s mliekom a polovicou postrúhaného syra. Zmes ochutíme soľou, korením, dobre zmiešame a zakryté odložíme na niekoľko hodín do chladu najlepšie na noc.
ROLÁDA:
750 g mletého mäsa, 250 ml mlieka, 100 g údeného syra, soľ, mleté čierne korenie
Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme scedené hríby, ktoré sme na 20 minút ponorili do vody a podusíme. Vajcia rozmiešame so soľou, vylejeme na hríby a urobíme praženicu.
DOKONČENIE:
Na kus alobalu rozložíme vychladnutú mäsovú hmotu tak, aby sme do nej vedeli zavinúť hríbovú plnku. Pravidelne rozotrieme plnku, na ktorú naukladáme hrášok a kapiu. Roládu zvinieme do alobalu, zvitok uzavrieme potravinárskou niťou. Dáme na pomastený pekáč, podlejeme vylúhovanou vodou z hríbov a pečieme asi 30 minút. Pred dokončením alobal otvoríme, roládu posypeme zvyškom syra a dáme zapiecť. Podávame s opekanými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
GUĽKY Z KRÁLIČIEHO MÄSA SO ZELENINOU A KUKURIČNÝM PYRÉ
/10 osôb/
KRÁLIK:
1400g králika v celku, 300g prerastaného bôčika bez kosti, 500 ml plnotučné mlieko, 50g žĺtkov, soľ, mleté čierne korenie
Králika vykostíme a mäso zbavíme šliach. Očistené králičie mäso spolu s bravčovým bôčikom nakrájame a pomelieme. Mäso na mletie musí byť dôkladne vychladené. Časť pomletého králičieho mäsa zmiešame so soľou, studeným mliekom, žĺtkom a čiernym mletým korením a vypracujeme z neho takzvaný prejt. Potom do prejtu pridáme zvyšné pomleté mäso a premiešame. Z vymiešanej hmoty vytvarujeme malú placku, ktorú opečieme a ochutnáme. Ak je mäso správne dochutené, vytvarujeme z mäsa guľky s hmotnosťou cca 25 g. Hotové guľky pečieme v rúre predhriatej na 170 °C cca 7 minút.
ZELENINA:
500 g zemiakov typu B, 500 g hrubšej mrkvy, 500g muškátovej tekvice, 500ml zeleninového vývaru, 100g masla, soľ
Z olúpaných zemiakov, mrkvy a tekvice vykrajovačkou vykrojíme guľky, ktoré uvaríme na zhryz v zeleninovom vývare. Pre lepšiu chuť môžeme pridať aj kúsok masla. Pred podávaním zeleninové guľky krátko orestujeme na masle spoločne s guľkami mäsa.
tip: Ak si chceme uľahčiť prácu, zeleninu najskôr uvaríme a až potom z nej vykrajujeme guľky.
KUKURIČNÉ PYRÉ:
500g cukrovej kukurice, 110g banánovej šalotky, 150g masla, 50 ml panenský olivový olej, soľ, nasekaná petržlenová vňať
Očistenú a nakrájanú šalotku orestujeme na masle, pridáme kukuricu a varíme domäkka cca 10 minút. Potom kukuricu rozmixujeme na hladké pyré, do ktorého vmixujeme kocky vychladeného masla. V závere prípravy prilejeme trochu olivového oleja, ktorý pridá pyré na lesku. Všetko dochutíme soľou a prepasírujeme.
https://www.metro.sk/recepty-a-inspiracia/hlavne-jedla/kralicie-maso/gulocky-z-kralicieho-masa-s-kukuricnym-pyre-a-zeleninou
KELOVÉ ZÁVITKY S ÚDENÝM MÄSOM A ZEMIAKOVOU KAŠOU /4 osoby/
50g údenej krkovičky, 250g bravčové mleté mäso, cca 3 hrste strúhanky, 2 vajcia, mleté čierne korenie, soľ, 30 g masla, vývar na podliatie, 1 stredný kel
Mäso, strúhanku, žĺtky, soľ, mleté čierne korenie dôkladne premiešame a necháme odležať. V osolenej vriacej vode sparíme 12 kelových listov, vyberieme schladíme a necháme odkvapkať. Pokiaľ sú listy veľké prepolíme ich, vykrojíme stred. Na každý list dáme valček mletého mäsa, ktorý zabalíme do kelového listu a utiahneme. Okraje listu potrieme rozšľahaným bielkom. Vo väčšom hrnci rozohrejeme masť a opečieme valčeky s každej strany do ružova. Poskladáme natesno, podlejeme vývarom a na miernom ohni dusíme cca 20 min.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/917-kapustove-zavitky-z-uzeneho-masa-s-bramborovou-kasi/
Recept na zemiakovú kašu nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/2017/11/02/zemiakove-prilohy-recepty/
MÄSOVÉ HAŠÉ Z VAJCOM
300 g zbytky vareného, alebo pečeného mäsa /bravčové, hovädzie, teľacie/, 1-2 žemle/rožky, 50 g maslo, 1 cibuľa, 1 PL hladká múka, mäsový vývar podľa potreby, soľ, mleté čierne korenie, 4 vajcia
Namočíme žemle/rožky do studenej vody/mlieka a keď zmäknú prebytočnú vodu /mlieko vyžmýkame a spolu z mäsom najemno umelieme. Na panvici rozpustíme maslo pridáme najemno nakrájanú cibuľu orestujeme. Zaprášime múkou a opečieme do zlatohneda. Pridáme mleté mäso aj s pečivom. Dochutíme soľou a korením a postupne podlievame vývarom a za stáleho miešania dusíme 20 min. Hašé ma byť vláčne a nelepivé. Vývar prilievame do požadovanej hustoty. K hašé podávame volské oko.
Príloha: Varené zemiaky s maslom a pažítkou/petržlenovou vňaťou.