HALUŠKY A CESTOVINY – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Bryndzové halušky (strapačky)
  • Tvarohové halušky (strapačky)
  • Halušky s kyslou kapustou (strapačky)
  • Halušky so sladkou (hlávkovou) kapustou
  • Rezance s makom
  • Nokerle s vajíčkom
  • Provensálske makaróny
  • Noky so zeleninou
  • Špagety so syrom
  • Alsaské špagety s koreňovou zeleninou a mäsom
  • Pikantné fliačky so šampiónmi, pórom a párkami
  • Rezance s orechami

Recept na základné cesto na halušky = strapačky nájdete : http://mysiakovaskolavarenia.sk/halusky-a-mucne-jedla/

BRYNDZOVÉ

Základné cesto na halušky, 200 g údená slanina, 250g bryndze, cmar/kyslé mlieko

Slaninu nakrájame na malé kocky a chvíľu ju necháme poškvariť. Bryndzu poriadne premiešame s uvarenými haluškami a posypeme opečenou slaninou spolu s výpekom. Podávame s kyslím mliekom, žinčicou, cmarom.

TVAROHOVÉ

Základné cesto na halušky, 200 g údená slanina, 250g domáci hrudkový tvaroh/vo vaničke, cmar/kyslé mlieko

Slaninu nakrájame na malé kocky a chvíľu ju necháme poškvariť. Tvaroh poriadne premiešame s uvarenými haluškami a posypeme opečenou slaninou spolu s výpekom. Podávame s kyslím mliekom, cmarom, čajom.

KYSLOU KAPUSTOU

Základné cesto na halušky, 200 g údená slanina, 250-500g kyslá kapusta,

Kyslú kapustu zbavíme vody vyžmýkaním a prekrojíme ju. Ak by bola veľmi kyslá môžeme premyť a osušiť. Slaninu nakrájame na malé kocky a chvíľu ju necháme poškvariť. Takto pripravenú kapustu poriadne premiešame s uvarenými haluškami a posypeme opečenou slaninou spolu s výpekom.

SLADKOU HLÁVKOVOU KAPUSTOU

Základné cesto na halušky, 200 g údená slanina

KAPUSTA

1 menšia cibuľa, 1 – 2 PL kryštálový cukor, olej podľa potreby, čierne korenie, soľ podľa chuti, voda

Hlávkovú kapustu očistíme, rozkrojíme na polovicu, vyrežeme hlúb a nakrájame na štvrtky. Listy rozdelíme a postupne nakrájame na rezančeky alebo kapustu nahrubo nastrúhame a trochu osolíme, aby zmäkla. Cibuľu očistíme a najemno nakrájame. Do vriaceho oleja dáme nadrobno nakrájanú cibuľu , čierne korenie, soľ. Cibuľu pražíme do zlatista a potom pridáme kryštálový cukor a miešame, aby nám vznikol karamel a nezatvrdol. Keď je karamel hotový, pridáme kapustu, podlejeme vodou a dusíme do mäkka cca 30 minút.

DOKONČENIE POKRMU

Slaninu nakrájame na malé kocky a chvíľu ju necháme poškvariť. Tvaroh poriadne premiešame s uvarenými haluškami a posypeme opečenou slaninou spolu s výpekom. Podávame s čajom.

REZANCE S MAKOM /4 osoby/

180g polohrubá múka, 2 žĺtky, soľ, trochu vody

ŠIROKÉ REZANCE:

Z ingrediencii si pripravíme rezancové cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočinúť v chladničke 20 min. Potom ho na pomúčenej doske valčekom na cesto rozváľame na tenký plát a nakrájame na rezance o hrúbke 0,5cm cca 4-5 cm dlhé. Dáme ich variť do osolenej vriacej vody cca 3 min.

DOKONČENIE:

500g mletý mak, 1 ½ PL chladené maslo, práškový cukor podľa chuti

Do misky do ktorej vyberieme uvarené cestoviny dáme schladené maslo, pridáme horúce cestoviny bez vody a premiešame. Dáme na tanier posypeme podľa chuti mletým makom a cukrom a podávame.

HALUŠKY S VAJÍČKOM

NOKERLE:

500g polohrubá múka, 2 vajcia, 1 KL soľ, voda podľa potreby

Najskôr pripravíme nokerle (halušky) tak, že do misky dáme múku, osolíme ju, pridáme vajcia a prilievame studenú vodu. Miešame a prilievame, dokiaľ nám nevznikne redšie haluškové cesto. Nokerle hádžeme cez dierované haluškové sito do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch ešte ich chvíľku povaríme. Potom scedíme, prepláchneme a málinko pomastíme, aby sa nezlepili.

DOKONČENIE:

6 vajec, 100g údená slanina, 100g cibuľa

Na suchej panvici opečieme na maličké kúsky nakrájanú údenú slaninu. Tá pustí tuku tak akurát a býva aj slaná, takže vajíčka potom netreba soliť. Na tejto slaninke krátko opečieme cibuľu (jarná je skvelá) a prilejeme rozšľahané vajíčka. Plameň stíšime a urobíme riedku praženicu. Do hotovej praženice pridáme halušky a zamiešame. Ak je treba, osolíme, ale opatrne, lebo slanina je slaná.

PROVENSÁLSKE MAKARÓNY

1 menší baklažán/lilek, 1 menšiu cukinu, 2 PL oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL paradajkový pretlak, 1 PL provensálskeho korenia, zeleninový vývar, 40 g makarónov, 1 PL parmezánu, soľ

Baklažán (lilek) a cukinu očistíme a opražíme na 2 lyžiciach oleja. Pridáme pretlačený cesnak, rajčiakový pretlak, provensálske korenie. Za občasného miešania prilejeme trochu zeleninového vývaru, dochutíme. Medzitým uvaríme makaróny a dáme odkvapkať. Všetko spolu zmiešame, posypeme parmezánom a podávame. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

NOKY SO ZELENINOU

NOKY:

1kg zemiaky, 25 dkg hladká múka, petržlenová vňať, bazalka, mäta, soľ, mleté čierne korenie, 2 žĺtky

Zemiaky uvaríme, popučíme a dáme do misy. Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, bazalku, mätu, soľ, korenie, 2 žĺtky, 25 dkg hladká múka. Prepracujeme a vymiesime cesto. Vyvaľkáme hada a nakrájame na väčšie kusy. Uvaríme v slanej vode.

ZELENINA:

cibuľa, olej, paprika, cukety, jogurt

Cibuľu nakrájame na pásiky a orestujeme na oleji. Pridáme papriky a cuketu na kocky a osmažíme. K zelenine pridáme scedené noky, prilejeme vodu s cestovín a povaríme. Nakoniec pridáme jogurt

ŠPAGETY SO SYROM

1 bal. špagiet, 6 strúčky cesnaku, 4 PL olivový olej,  400g strúhaný eidam, 4 PL jemný kečup, 2 ČL soli

Špagety uvaríme v slanej vode al dente, scedíme a necháme okvapkať. V hlbšej panvici necháme zohriať olej, doň potom prelisujeme strúčky cesnaku, krátko zamiešame. Odstavíme z ohňa a prisypeme scedené špagety.  Dobre premiešame, dáme na tanier. Navrch dáme jemný kečup a posypeme strúhaným parmezánom.

ALSASKÉ ŠPAGETY S KOREŇOVOU ZELENINOU A MÄSOM

300 g špagiet, 150g nastrúhaného syra, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, mrkva, ½  zeleru, ½  bobkového listu, 3 PL oleja, 3 PL bieleho vína, 5 paradajok alebo 3 PL paradajkového pretlaku, 200 g zomletého hovädzieho mäsa,  sladká paprika, čierne korenie, soľ, petržlenová vňať

Očistenú koreňovú zeleninu, olúpanú cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno. Osmažíme na oleji a zalejeme vínom. Podusíme, pridáme mleté mäso a paradajky alebo paradajkový pretlak, znovu opražíme, podlejeme šálkou vývaru a pod pokrievkou dusíme. Dosolíme a okoreníme bobkovým listom, paprikou a korením. Špagety posypeme nastrúhaným syrom.

PIKANTNÉ FLIAČKY SO ŠAMPIŇÓNMI, PÓROM A PÁRKAMI

250 g šampiňónov, 100 g strúhaného syra, 1 väčší pór, 3 vajcia, 300 g pikantných párkov, 100 ml mlieka, 0,5 kg fliačkov, čierne korenie, soľ, olej

Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky, párky nakrájame na kolieska. Zmiešame a urestujeme na rozohriatom oleji. Pór nakrájame na polkolieska, pridáme ho do zmesi a krátko ho osmažíme. Cestoviny uvaríme podľa návodu a scedíme ich. Zapekaciu misu vymastíme olejom a na dno nasypeme polovicu cestovín. Na cestoviny pridáme šampiňónovú zmes a tú prikryjeme zvyšnými cestovinami.  V mlieku rozšľaháme vajcia, osolíme a okoreníme ich a zmesou zalejeme cestoviny. Nakoniec posypeme strúhaným syrom a v rúre predhriatej na 185 °C pečieme dozlata.

REZANCE S ORECHAMI

Recept na prípravu širokých rezancov nájdete na:
http://mysiakovaskolavarenia.sk/zaklady-varenia/ako-na-to/

400 g širokých rezancov, 2 l vody, 1/4 KL soli, kryštálový cukor podľa chuti, 1/2 malého masla, 10 dkg mletých orechov

Pripravíme si široké rezance, ktoré vyvaríme v slanej vode. Rezance, scedíme a opláchneme v teplej vode. Pridáme cukor, soľ mleté orechy a rozpražené maslo a všetko dobre premiešame a podávame.