HALUŠKY A CESTOVINY – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Bryndzové halušky (strapačky)
  • Tvarohové halušky (strapačky)
  • Halušky s kyslou kapustou (strapačky)
  • Halušky so sladkou (hlávkovou) kapustou
  • Rezance s makom
  • Nokerle s vajíčkom
  • Špagety s cesnakom a tuniakom
  • Provensálske makaróny
  • Noky so zeleninou
  • Špagety so syrom
  • Alsaské špagety s koreňovou zeleninou a mäsom
  • Pikantné fliačky so šampiónmi, pórom a párkami
  • Rezance s orechami
  • Ázijské cestoviny
  • Linguine a lá putaneska
  • Debrecínske halušky
  • Šunkafleky
  • Tagliolini s citrónom

Recept na základné cesto na halušky = strapačky nájdete : http://mysiakovaskolavarenia.sk/halusky-a-mucne-jedla/

BRYNDZOVÉ

Základné cesto na halušky, 200 g údená slanina, 250g bryndze, cmar/kyslé mlieko

Slaninu nakrájame na malé kocky a chvíľu ju necháme poškvariť. Bryndzu poriadne premiešame s uvarenými haluškami a posypeme opečenou slaninou spolu s výpekom. Podávame s kyslím mliekom, žinčicou, cmarom.

TVAROHOVÉ

Základné cesto na halušky, 200 g údená slanina, 250g domáci hrudkový tvaroh/vo vaničke, cmar/kyslé mlieko

Slaninu nakrájame na malé kocky a chvíľu ju necháme poškvariť. Tvaroh poriadne premiešame s uvarenými haluškami a posypeme opečenou slaninou spolu s výpekom. Podávame s kyslím mliekom, cmarom, čajom.

KYSLOU KAPUSTOU

Základné cesto na halušky, 200 g údená slanina, 250-500g kyslá kapusta,

Kyslú kapustu zbavíme vody vyžmýkaním a prekrojíme ju. Ak by bola veľmi kyslá môžeme premyť a osušiť. Slaninu nakrájame na malé kocky a chvíľu ju necháme poškvariť. Takto pripravenú kapustu poriadne premiešame s uvarenými haluškami a posypeme opečenou slaninou spolu s výpekom.

SLADKOU HLÁVKOVOU KAPUSTOU

Základné cesto na halušky, 200 g údená slanina

KAPUSTA

1 menšia cibuľa, 1 – 2 PL kryštálový cukor, olej podľa potreby, čierne korenie, soľ podľa chuti, voda

Hlávkovú kapustu očistíme, rozkrojíme na polovicu, vyrežeme hlúb a nakrájame na štvrtky. Listy rozdelíme a postupne nakrájame na rezančeky alebo kapustu nahrubo nastrúhame a trochu osolíme, aby zmäkla. Cibuľu očistíme a najemno nakrájame. Do vriaceho oleja dáme nadrobno nakrájanú cibuľu , čierne korenie, soľ. Cibuľu pražíme do zlatista a potom pridáme kryštálový cukor a miešame, aby nám vznikol karamel a nezatvrdol. Keď je karamel hotový, pridáme kapustu, podlejeme vodou a dusíme do mäkka cca 30 minút.

DOKONČENIE POKRMU

Slaninu nakrájame na malé kocky a chvíľu ju necháme poškvariť. Tvaroh poriadne premiešame s uvarenými haluškami a posypeme opečenou slaninou spolu s výpekom. Podávame s čajom.

REZANCE S MAKOM /4 osoby/

180g polohrubá múka, 2 žĺtky, soľ, trochu vody

ŠIROKÉ REZANCE:

Z ingrediencii si pripravíme rezancové cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočinúť v chladničke 20 min. Potom ho na pomúčenej doske valčekom na cesto rozváľame na tenký plát a nakrájame na rezance o hrúbke 0,5cm cca 4-5 cm dlhé. Dáme ich variť do osolenej vriacej vody cca 3 min.

DOKONČENIE:

500g mletý mak, 1 ½ PL chladené maslo, práškový cukor podľa chuti

Do misky do ktorej vyberieme uvarené cestoviny dáme schladené maslo, pridáme horúce cestoviny bez vody a premiešame. Dáme na tanier posypeme podľa chuti mletým makom a cukrom a podávame.

HALUŠKY S VAJÍČKOM

NOKERLE:

500g polohrubá múka, 2 vajcia, 1 KL soľ, voda podľa potreby

Najskôr pripravíme nokerle (halušky) tak, že do misky dáme múku, osolíme ju, pridáme vajcia a prilievame studenú vodu. Miešame a prilievame, dokiaľ nám nevznikne redšie haluškové cesto. Nokerle hádžeme cez dierované haluškové sito do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch ešte ich chvíľku povaríme. Potom scedíme, prepláchneme a málinko pomastíme, aby sa nezlepili.

DOKONČENIE:

6 vajec, 100g údená slanina, 100g cibuľa

Na suchej panvici opečieme na maličké kúsky nakrájanú údenú slaninu. Tá pustí tuku tak akurát a býva aj slaná, takže vajíčka potom netreba soliť. Na tejto slaninke krátko opečieme cibuľu (jarná je skvelá) a prilejeme rozšľahané vajíčka. Plameň stíšime a urobíme riedku praženicu. Do hotovej praženice pridáme halušky a zamiešame. Ak je treba, osolíme, ale opatrne, lebo slanina je slaná.

ŠPAGETY S CESNAKOM A TUNIAKOM /4 osoby/

40 dkg špagety, 20 dkg paradajkový pretlak, 20 dkg tuniak v oleji, 1-2 strúčiky cesnaku, 2 PL sušené oregano,  0,5 PL feferónky, ½ krabičky  cherry paradajky, čerstvá bazalka a petržlenová vňať, 1 PL olivový olej

Vyvaríme špagety v slanej vriacej vode, scedíme a necháme odkvapkať. Do sita dáme tuniaka scedíme a prepasírujeme. Na olej do panvice dáme  strúčiky cesnaku nakrájaný na plátky, feferónku na kolieska a orestujeme. Pridáme prepolené cherry paradajky posolíme a restujeme. Pridáme  paradajkový pretlak a sušené oregano. Keď omáčka začalne vrieť pridáme scedeného tuniaka a premiešame. Do prevarenej masy pridáme nadrobno nasekanú bazalku a petržlenovú vňať. Nakoniec pridáme scedené špagety, premiešame a posolíme a nastrúhame parmezán.

PROVENSÁLSKE MAKARÓNY

1 menší baklažán/lilek, 1 menšiu cukinu, 2 PL oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL paradajkový pretlak, 1 PL provensálskeho korenia, zeleninový vývar, 40 g makarónov, 1 PL parmezánu, soľ

Baklažán (lilek) a cukinu očistíme a opražíme na 2 lyžiciach oleja. Pridáme pretlačený cesnak, rajčiakový pretlak, provensálske korenie. Za občasného miešania prilejeme trochu zeleninového vývaru, dochutíme. Medzitým uvaríme makaróny a dáme odkvapkať. Všetko spolu zmiešame, posypeme parmezánom a podávame. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

NOKY SO ZELENINOU

NOKY:

1kg zemiaky, 25 dkg hladká múka, petržlenová vňať, bazalka, mäta, soľ, mleté čierne korenie, 2 žĺtky

Zemiaky uvaríme, popučíme a dáme do misy. Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, bazalku, mätu, soľ, korenie, 2 žĺtky, 25 dkg hladká múka. Prepracujeme a vymiesime cesto. Vyvaľkáme hada a nakrájame na väčšie kusy. Uvaríme v slanej vode.

ZELENINA:

cibuľa, olej, paprika, cukety, jogurt

Cibuľu nakrájame na pásiky a orestujeme na oleji. Pridáme papriky a cuketu na kocky a osmažíme. K zelenine pridáme scedené noky, prilejeme vodu s cestovín a povaríme. Nakoniec pridáme jogurt

ŠPAGETY SO SYROM

1 bal. špagiet, 6 strúčky cesnaku, 4 PL olivový olej,  400g strúhaný eidam, 4 PL jemný kečup, 2 ČL soli

Špagety uvaríme v slanej vode al dente, scedíme a necháme okvapkať. V hlbšej panvici necháme zohriať olej, doň potom prelisujeme strúčky cesnaku, krátko zamiešame. Odstavíme z ohňa a prisypeme scedené špagety.  Dobre premiešame, dáme na tanier. Navrch dáme jemný kečup a posypeme strúhaným parmezánom.

ALSASKÉ ŠPAGETY S KOREŇOVOU ZELENINOU A MÄSOM

300 g špagiet, 150g nastrúhaného syra, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, mrkva, ½  zeleru, ½  bobkového listu, 3 PL oleja, 3 PL bieleho vína, 5 paradajok alebo 3 PL paradajkového pretlaku, 200 g zomletého hovädzieho mäsa,  sladká paprika, čierne korenie, soľ, petržlenová vňať

Očistenú koreňovú zeleninu, olúpanú cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno. Osmažíme na oleji a zalejeme vínom. Podusíme, pridáme mleté mäso a paradajky alebo paradajkový pretlak, znovu opražíme, podlejeme šálkou vývaru a pod pokrievkou dusíme. Dosolíme a okoreníme bobkovým listom, paprikou a korením. Špagety posypeme nastrúhaným syrom.

PIKANTNÉ FLIAČKY SO ŠAMPIŇÓNMI, PÓROM A PÁRKAMI

250 g šampiňónov, 100 g strúhaného syra, 1 väčší pór, 3 vajcia, 300 g pikantných párkov, 100 ml mlieka, 0,5 kg fliačkov, čierne korenie, soľ, olej

Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky, párky nakrájame na kolieska. Zmiešame a urestujeme na rozohriatom oleji. Pór nakrájame na polkolieska, pridáme ho do zmesi a krátko ho osmažíme. Cestoviny uvaríme podľa návodu a scedíme ich. Zapekaciu misu vymastíme olejom a na dno nasypeme polovicu cestovín. Na cestoviny pridáme šampiňónovú zmes a tú prikryjeme zvyšnými cestovinami.  V mlieku rozšľaháme vajcia, osolíme a okoreníme ich a zmesou zalejeme cestoviny. Nakoniec posypeme strúhaným syrom a v rúre predhriatej na 185 °C pečieme dozlata.

REZANCE S ORECHAMI

Recept na prípravu širokých rezancov nájdete na:
http://mysiakovaskolavarenia.sk/zaklady-varenia/ako-na-to/

400 g širokých rezancov, 2 l vody, 1/4 KL soli, kryštálový cukor podľa chuti, 1/2 malého masla, 10 dkg mletých orechov

Pripravíme si široké rezance, ktoré vyvaríme v slanej vode. Rezance, scedíme a opláchneme v teplej vode. Pridáme cukor, soľ mleté orechy a rozpražené maslo a všetko dobre premiešame a podávame.

ÁZIJSKÉ CESTOVINY

DRESSING:

zázvor, sójová omáčka, sezamový olej, ryžový olej

Z ingrediencií si pripravíme dressing.

ZELENINA:

čínska kapusta, struky zeleného hrášku, brokolica

Zeleninu nakrájame a uvaríme spolu s cestovinou.

OMELETA:

olej, vajíčka

Na väčšej vrstve oleja usmažíme vajíčka na stredne tuhú hmotu.

DOKONČENIE:

uvarené cestoviny a zeleninu, vajíčka chilli omáčku, sezamové semienka

Z hrnca vyberieme cestoviny a pridáme zeleninu, vajíčka, chilli omáčku. Nakoniec všetko posypeme sezamovými semienkami.

LINGUINE A LÁ PUTANESKA /2 osoby/

LINGUINE – ŠIROKÉ REZANCE

1 vajce, 1 PL vody, 100g hladká múka, soľ

Z ingrediencii vymiesime cesto, a dáme ho odpočinúť na 20 min. Potom ho vyvaľkáme na tenký plát, stočíme a nakrájame široké rezance. Rezance vyvaríme v slanej vode a scedené dáme do omáčky, prehrejeme nastrúhame parmezán a podávame.

OMÁČKA:

cesnak, olivy, kapary a sardely, cibuľu, korenie, petržlenovú vňať, drvené paradajky, sušené oregáno, soľ

Cesnak, olivy, kapary a sardely nakrájame a všetko zarestujeme. Potom pridáme cibuľu, korenie, petržlenovú vňať, drvené paradajky. Dochutíme sušeným oreganom, soľou. Podlejeme vodou a varíme 15-20 min.

 DEBRECÍNSKE HALUŠKY

HALUŠKY:

200 g polohrubej /hladkej múky, 800 g zemiakov, 3 vajcia , soľ

Zemiaky očistíme, nastrúhame najemno pridáme vajcia, múku soľ a vypracujeme redšie cesto, ktoré cez haluškár dávame do vriacej osolenej vody, za občasného premiešania, aby sa halušky nezlepili. Keď vyplavú na povrch cca 7 – 10 min. scedíme ich a prepláchneme v studenej vode.

DOKONČENIE POKRMU:

80 g cibule, 50 g zeler, 200 g debrecínska šunka, červená mletá paprika, zelená cibuľka na ozdobu

Zeler nakrájame na tenké rezance, cibuľu na tenké pásiky, debrecínsku šunku na kocky. Na masť dáme restovať nakrájaný zeler, po miernom zmäknutí pridáme cibuľu. Keď sa všetko popraží pridáme Debrecinku. Všetko posypeme červenou paprikou. Takto pripravenú zmes nasypeme na scedené halušky. Pred podávaním poriadne zohrejeme, alebo zapečieme v rúre.

ŠUNKAFLEKY

400g fliačky. 40g masť/olej, 200g uvarená údená šunka/uvarené mäso z údených rebier, 2 vajcia, 2dcl kysla smotana, 20g olej + 20g strúhanky na vymastenie a vysypanie pekáča

Fliačky vyvaríme v osolenej vode, scedíme a nechame odkvapkať.  Z bielkov vyšlaháme sneh. V mise vymiešame maslo so žĺtkami a soľou. Pridáme nakrájané/zomleté mäso, smotanu, fliačky, sneh. Posolime. Pekáč vymažeme olejom a vysypeme strúhankou. Masu dáme do pekáča, vrch posypeme strúhankou a dáme piecť na 180°C, 15- 20 min. prikryté alobalom. Potom odkryjeme a ešte pečieme  ďalších 20 – 30 min. do zlatova. Posledných 5 – 10 min. obracačkou cesto pritlačíme k sebe, aby držalo.
Príloha: kyslé uhorky/čalamáda/kompót

TAGLIOLINI S CITRÓNOM

400g cestoviny tagliolini, 1 citrón, 80g maslo, 50ml olivový olej, kurací vývar, soľ, bazalka, strúhaný parmezán

Do vriacej osolenej vody dáme kvapku olivového oleja a vložíme cestoviny.  Varíme ich al dente. Ak by boli napriek tomu ešte tvrdé sceďte ich a oni vlastným teplom dôjdu. Na panvičke rozpustíme maslo a pridáme kúsky olúpaného a nakrájaného citróna. Zalejeme trochou vývaru a pridáme taglioliny. Premiešame, pridáme bazalku a servírujeme. Cestoviny posypeme strúhaným parmezánom.