PRÍVARKY – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Cuketový
  • Hrachový
  • Fazuľový
  • Šošovicový
  • Zo zelenej fazuľky
  • Špenátový
  • Kapustový
  • Mrkvový
  • Tekvicový
  • Šoškový = Šťaveľový
  • Kelový
  • Zeleninový
  • Zo zeleného hlávkového šalátu
  • Mliečny karfiolový
  • Kalerábový
  • Pórkový

CUKETOVÝ PRÍVAROK

1 väčšiu cuketu, 1 cibuľu, 1 PL olivového oleja, 2 ČL masla, 2 ČL kryštálového cukru, 2 PL hladkej múky, 250 ml smotany na varenie alebo mlieka, šťavu z 1/2 citróna, soľ, 4 na tvrdo uvarené vajcia

Cuketu ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme na polovicu a vyberieme jadierka. Dužinu nastrúhame na hrubšie rezance. Očistenú cibuľu nadrobno nakrájame. V hlbšej panvici alebo v kastróle ju na rozohriatom oleji a masle opražíme dosklovita. Pridáme postrúhanú cuketu, premiešame a po 3 minútach zalejeme 150 – 200 ml horúcej vody. Za občasného miešania dusíme 10 minút, potom pridáme soľ a cukor. V hrnčeku dohladka vymiešame múku so smotanou a za stáleho miešania prilejeme k podusenej cukete. Necháme 3 minúty prevrieť a odstavíme. Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou.
Príloha:  varené vajíčko natvrdo prekrojené na polovicu.

HRACHOVÝ PRÍVAROK               

1 kg sušeného hrachu, 1 cibuľa, olej, 2,5 l vody, soľ, 4 strúčiky cesnaku

Na oleji osmažíme najemno nakrájanú cibuľu. Vsypeme dôkladne prepláchnutý hrach. Prilejeme vodu, vložíme cesnaky v celku, soľ a za občasného miešania varíme do mäkka. Po uvarení hrach rozmixujeme ponorným mixérom. Za stáleho miešania povaríme 2-3 minúty.
Príloha:   fašírky, údená šunka, volským okom, škvarená slaninka, sekaná

FAZUĽOVÝ PRÍVAROK

300 g fazule (bielej alebo červenej), 1 cibuľa, 2 PL masti, 1 vrchovatá PL hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 4 guličky nového korenia, 2 PL octu, 250 ml smotany

Fazuľu na noc namočíme do studenej vody. Druhý deň uvaríme spolu s bobkovým listom a novým korením domäkka. Z asi 1 a 1/2 lyžice masti a múky usmažíme zápražku. Na zbytku masti osmažíme pokrájanú cibuľu. Až je fazuľa mäkká, pokiaľ je treba, zlejeme časť vody (mala by siahať kúsok nad fazuľou) a vyberieme korenie. Osolíme, okoreníme, pridáme ocot, osmaženú cibuľu a zápražku. Premiešame a všetko spoločne krátko povaríme. Nakoniec vmiešame smotanu a necháme prejsť varom. Podľa potreby dochutíme  prelisovaným  cesnakom, soľou, octom a mletým čiernym korením. Podávame so smaženou klobásou, volským okom, chlebom.

ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK

300 g šošovica, 1 veľká cibuľa, 3 strúčky cesnaku, 2 PL olej/masť, 1 ½ PL plnotučná horčica, 1 bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL ocot, 250 ml šľahačková smotana, zápražka

Šošovicu na noc namočíme do vody, aby napučala. Cibuľu nakrájame najemno a cesnak na plátky. Na oleji orestujeme cibuľu do sklovita pridáme časť cesnaku a zarestujeme. Pridáme scedenú šošovicu, zalejeme studenou vodou. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a varíme prikryté na miernom ohni cca 10 minút do polomäkká. Potom odkryjeme pridáme horčicu a premiešame a na miernom ohni povaríme 10 min. Na konci varenia pridáme druhú časť cesnaku. Zahustíme zápražkou a prilejeme smotanu, osolíme a povaríme 10 minút.  Nakoniec dochutíme octom a chvíľku povaríme.
Príloha: sekaná pečené špekáčiky, volské oko a chlieb

PRÍVAROK ZO ZELENEJ FAZULE

500 g žltej fazuľky, 300 g zemiakov, 2 PL oleja, 40 g hladkej múky, 1/2 malej cibule, 500 ml mlieka, čerstvý kôpor, 10 g kryštálového cukru, ocot, soľ

Očistenú fazuľku šikmo pokrájame na menšie kúsky a dáme variť do vriacej osolenej vody. Asi po 5 minútach pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky a spolu uvaríme, kým zemiaky nie sú mäkké. Ošúpanú cibuľu najemno pokrájame. V kastróliku rozohrejeme olej, pridáme múku a pripravíme ružovú zápražku. Pridáme pokrájanú cibuľu, trochu popražíme. Zalejeme vodou z fazuľky a mliekom a dobre rozmiešame. Prilejeme k fazuľke a zemiakom a spolu povaríme. Nakoniec dochutíme octom, posekaným kôprom a cukrom.

ŠPENÁTOVÝ PRÍVAROK

500g mrazený /čerstvý špenát, 6 dcl mlieko, 1 vajce, 3 strúčky cesnaku, 50 ml olej, 2rožky, polohrubá múka, soľ, mleté čierne korenie, maslo

Žemle namočíme do mlieka. Pridáme vajcia a cesnak. Zmes rozmixujeme. Do panvice dáme roztopiť maslo a naň dáme zmixovanú zmes. Pridáme mrazený/čerstvý špenát. Všetko spolu povaríme 7-8 min.
Príloha: volské oko a zemiaková kaša/opekané zemiaky.

KAPUSTOVÝ PRÍVAROK/6 osôb/

600g hlávková biela kapusta, 40g masti/olej, 40g hladká múka, 20g cukor, 1 KL soľ, 100g paradajkový pretlak/ drvené paradajky, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, rasca

Kapustu a cibuľu očistíme. Cibuľu nakrájame na jemno a kapustu na väčšie štvorčeky. Z masti a múky urobíme svetlú zápražku. Do zápražky pridáme cibuľu jemne podlejeme a dusíme. Do vriacej vody dáme variť nakrájanú kapustu, pridáme rascu. Keď je uvarená pridáme do zápražky aj s vývarom, všetko premiešame. Pridáme paradajkový pretlak. Dochutíme soľou, cukrom, octom, mletým čiernym korením a všetko chvíľu cca 10 min. povaríme.
Príloha: chlieb/ údené / fašírka/ klobása/volské oko

MRKVOVÝ PRÍVAROK

2 väčšie mrkvy, 60 g masla, 1/2  viazaničky petržlenovej vňate, 1 strúčik cesnaku, 40 g hladkej múky, 200 ml kyslej smotany, 2 žĺtky, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu

Mrkvu očistíme a pokrájame na kolieska. V hrnci rozohrejeme 20 g masla a opražíme na ňom pokrájanú mrkvu, pretlačený cesnak a petržlenovú vňať. Podlejeme troškou vody a dusíme do polomäkká. Keď je mrkva polomäkká, vyberieme petržlenovú vňať a pridáme zápražku, ktorú urobíme zo zvyšku masla a múky. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením, prikryjeme a ďalej varíme na miernom plameni. V kyslej smotane rozmiešame žĺtky a pridáme k mäkkej mrkve. Necháme znovu prejsť varom a dochutíme citrónovou šťavou.
Príloha: varené zemiaky

TEKVICOVÝ PRÍVAROK

1 malá tekvica, 1 zväzok kôpor, ¼ KL soľ, ½ l mlieko, 1 smotana, 2 PL hladká múka, 3 PL  olej, 1 malá cibuľa

Očistenú vysolenú a nastrúhanú tekvicu vyžmýkame. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme k tekvici. Podusíme cca 5 – 10 minút. Pridáme kôpor. Keď je tekvica mäkká,  pridáme zmiešane mlieko a smotanu s múkou a vlejeme do tekvice. Necháme prevariť za stáleho miešania.  Osolíme poprípade pridáme ocot.
Príloha: chlieb, zemiaky, paprikáš, údeniny, fašírky

PRÍVAROK ZO ŠOŠKY (šťaveľ, šťiav)

200- 300 g šťaveľa (šôška, štiav), olej, 5-6 vajec, 2 PL hladkej múky, 1 šľahačková smotana, mlieko, soľ, 1 ČL cukru

Lístky šťaveľa dobre umyjeme, stopky obtrháme a podusíme na troche oleja za stáleho miešania. Zalejeme vodou (asi 200ml), posolíme, a keď zmes začne vrieť, pridáme vajcia, po jednom ich rozbijeme a vpúšťame do zmesi. Plameň stíšime a varíme, kým vajcia nestvrdnú. Nemiešame. Po chvíli ich pomocou dvoch lyžíc otočíme – opatrne, aby sa nerozpadli. Prilejeme trochu mlieka, privedieme do varu a zamiešame smotanu, do ktorej sme pridali múku a cukor. Necháme prejsť varom. Ak je prívarok hustý zriedime ho mliekom. Podľa chuti pridáme ešte soľ alebo cukor.

KELOVÝ PRÍVAROK S PEČENOU KLOBÁSOU

1 hlávku kelu, 100 g masla, 50 g múky, 2 dcl vývaru (kurací, hovädzí, zeleninový), 1 dcl mlieka, 0,5 dcl smotany na varenie, 2x klobáska, soľ, ocot, cesnak, 1 cibuľa, korenie, rasca, bobkový list, cukor

Umytý kel si pokrájame na rezance (približne na veľkosť 1,5 centimetra) a uvaríme do 3/4 v dobre osolenej vode. V hrnci si pripravíme z múky a masla svetlú zápražku, zalejeme vývarom. Za občasného miešania privedieme k varu, pridáme celé čierne korenie, bobkový list, soľ, cukor a ocot. Prevaríme asi 10 minút a potom pridáme mlieko. Zmes necháme prevrieť. Precedíme cez jemné sitko, pridáme smotanu na varenie a ešte raz necháme prevrieť. V druhom hrnci si zarestujeme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme kel, minútku opäť zarestujeme. Prilejeme omáčku, dochutíme rascou, cesnakom, podľa potreby dosolíme a dokoreníme. Prevaríme, aby nám kel pustil do omáčky chuť. Klobásku nakrojíme, opečieme z každej strany a podávame. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky alebo chlieb.

ZELENINOVÝ PRÍVAROK

maslo, olej, cibuľa, mrkva kaleráb, zemiaky, karfiol, špargľa, hrášok, mrkva, vývar, kari korenie, soľ, korenie, sladká smotana, hladka múka

Na masle s olejom orestujeme cibuľu nadrobno. Pridáme nakrájanú mrkvu, kaleráb, zemiaky, karfiol, špargľu, hrášok. Podusíme a podlejeme vývarom. Pridáme kari korenie, soľ. ¾ zeleniny vyberieme a dáme bokom a ostatné rozmixujeme. Polievku rozhabarkujeme v sladkej smotane, v ktorej sme rozhabarkovali hladkú múku. Do smotany dáme polievku, aby sa vyrovnali teploty, vymiešame dohladka a vlejeme do polievky. Po uvarení pridáme do polievky zeleninu vcelku.

SYROVÉ GULIČKY:

100g feta syr, nastrúhaného 100g gouda syru, 2 PL mlieko, korenie soľ, pažítka

V miske rozdrvíme 100g feta syr, nastrúhaného 100g gouda syru, 2 PL mlieko, korenie soľ, pažítka. Všetko spolu zmiešame. A tvarujeme mokrými rukami guľky, ktoré obaľujeme v trojobale a smažíme dozlatista.

PRÍVAROK SO ZELENÉHO HLÁVKOVÉHO  ŠALÁTU

štvrť hlávky šalátu, 10 g masla, 15 g hladkej múky, 100 ml mlieka, citrónová šťava, soľ, kôpor, vývar z kostí

V zohriatom masle rozmiešame múku, zalejeme ju mliekom a vývarom z kostí, povaríme a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a posekaným kôprom. Nakoniec pridáme umytý posekaný hlávkový šalát.

MLIEČNY KARFIOLOVÝ PRÍVAROK

600 g karfiolu, 40 g masla, 60 g hladkej múky, 100 ml mlieka, voda, muškátový kvet, petržlenová vňať

Očistený a umytý karfiol aj s pokrájanými mladými listami dáme variť do vody. Z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme ju vývarom z karfiolu a mliekom, vylejeme k uvarenému karfiolu, posolíme a povaríme. Nakoniec pridáme trochu muškátového kvetu a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

KALERÁBOVÝ PRÍVAROK

4 väčšie kaleráby, 200 ml smotany, 30 g hladkej múky, 30 g masti, soľ

Kaleráby očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme ich do vriacej osolenej vody a prikryté uvaríme. Z masti a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vodou z uvareného kalerábu. Povaríme, pridáme smotanu, uvarený kaleráb a podľa chuti môžeme dochutiť troškou cukru.

PÓROVÝ PRÍVAROK

400 g póru, soľ, 40 g masla, 40 g hladkej múky, 400 ml vývaru z kostí alebo vody, 200 ml smotany, žĺtok, mleté čierne korenie

Umytý a očistený pór nakrájame na podlhovasté kúsky, vložíme do vriacej vody, osolíme a uvaríme. Z masla a múky upražíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom z kosti a povaríme. Do hotovej omáčky vložíme uvarený pór a chvíľu spolu povaríme. Naostatok nalejeme do omáčky smotanu rozmiešanú so žĺtkom a okoreníme mletým čiernym korením.