OBILNINY – KUSKUS – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Zeleninový šalát s kuskusu
  • Kuskus s tuniakom
  • Kuskus na indický spôsob
  • Vanilkový kuskus s ovocím

Recept na prípravu kuskusu nájdete:
http://mysiakovaskolavarenia.sk/zaklady-varenia/ako-na-to/

ZELENINOVÝ ŠALÁT S KUSKUSU

350g kuskusu, 4 stredné paradajky, 1 menšia šalátová uhorka, 1 žltá, alebo zelená paprika, 2 celé zelené cibuľky, voda alebo zeleninový vývar, 5 PL olivový olej, 1 zväzok bazalky menší, soľ, mleté čierne korenie

Suchý kuskus nasypeme do misky osolíme a zalejeme vriacou vodou alebo zeleninovým vývarom obvykle v pomere 1:1(alebo podľa návodu na prípravu). Premiešajte vidličkou a prikryte pokrievkou. A nechajte kuskus nasiaknuť a napučať 7 min. Medzitým si pokrájame zeleninu: Paradajky na štvrťky, zbavíme jadier a dužinu nakrájame na rezance, papriku na rezance a cibuľku na tenké kolieska, uhorku prekrojíme na polovicu vyberieme jadra a dužinu rovnako pokrájame na tenké rezance. Čerstvú bazalku nakrájame na jemno. Po 7 minútach kuskus skontrolujeme či napučal a zmäkol (ak ešte je málo napučaný a tvrdší podlejte ho a nechajte ešte chvíľu pod pokrievkou mäknúť) potom  prilejeme 2 PL oleja a vidličkou kuskus rozhrabneme tak, aby sa guľôčky kuskusu oddeľovali a necháme odkryté vychladnúť. Potom hotový kuskus zmiešame zo zeleninou, dobre premiešame a dáme vychladiť do chladničky.

KUSKUS S TUNIAKOM /2 osoby/

100 g kuskusu, 100 ml vývaru, alebo vody, 100 ml mrazená kukurica, 185 g tuniaka vo vlastnej šťave, 1 zelená cibuľka, 1 CL masla, soľ

Kuskus dáme do misky posolíme a zalejeme vriacim vývarom či vodou obyčajne v pomere 1:1 a necháme stáť 7 -10 min. Medzitým si na masle orestujeme nakrájanú zelenú cibuľku, pridáme kukuricu a dusíme 8 min. Tuniaka zbavíme šťavy a pridáme k zelenine a ešte 2 – 3 min. povaríme. Zmes zmiešame už s premiešaným kuskusom a podávame.

KUSKUS NA INDICKÝ SPÔSOB

Cesnak, kurkuma, semienka koriandru, rasca, kardamón, červené fazuľky, paradajkový pretlak, čerstvé paradajky, hrášok, kuskus, olej, voda

Kuskus si pripravíme obvyklým spôsobom a necháme vychladnúť. Na panvici s trochou oleja osmažíme cesnak nakrájaný na jemno, kurkumu, semienka kardamónu, rascu, koriander. K opraženým koreninám pridáme červené fazuľky a hrášok a všetko spolu uvaríme do mäkka. Na záver primiešame hotový vychladnutý kuskus prehrejeme a podávame.

VANILKOVÝ KUSKUS S OVOCÍM

4 PL kryštálového cukru, 600 ml mlieko, 1 šálka vody, čokoláda na ozdobu, medovka na ozdobu, jahody, banán, hrozno, 1 šálka kuskusu, 1 PL slnečnicový olej, 1 balíček, vanilkový cukor, citrónová šťava, 200 ml šľahačková smotana, 1 balíček vanilkový puding

Banán olúpeme a nakrájame na plátky, hrozno a jahody očistíme a pokrájame na kúsky. Surový kuskus premiešame s olejom tak, aby sa omastili všetky zrnká, prelejeme ho rovnakým množstvom vody a privedieme k varu, ale už nevaríme. Nádobu s kuskusom dáme na stôl prikryjeme pokrievkou a necháme vodu vsiaknuť do kuskusu. Hotový sypký kuskus rozprestrieme na tanier a necháme vychladiť.

VANILKOVÝ KRÉM:

Z mlieka, pudingu, kryštálového a vanilkového cukru si za stáleho miešania až do schladnutia uvaríme puding. Kuskus zmiešame s vychladnutým vanilkovým pudingom, pokvapkáme citrónovou šťavou a podľa potreby ešte prisladíme. Zmes necháme v chladničke vychladnúť cca 1 hod. Medzitým si vyšľaháme tuhú šľahačku, ktorú zľahka zapracujeme do vychladnutej zmesi. A môžeme servírovať. Na dno širokých pohárov dáme ovocie, na ovocie hustú kuskusovú masu, opäť ovocie. Takto opakujeme niekoľko vrstiev. Navrch nastrúhame čokoládu a dozdobíme ovocím a medovkou.