Milí moji kuchtíci dnes sa budeme baviť o týchto témach:
ZOZNAM RECEPTOV
- Základná zmes Garam masala
- Koreniaca zmes na andalúske kura
- Cesnakovo – bylinkové maslo
- Koreniaca zmes na balcheo
ZÁKLADNÁ ZMES GARAM MASALA
O ZMESI:
Korenie ázijskej kuchyne. Používa sa samostatne, alebo ako súčasť iných korení. Na severe Indie sa používa vo forme prášku, na juhu Indie sa vyrába pasta s kokosovým mliekom, octom, alebo vodou.
3 PL semien koriandra, 2 PL rímskej rasce, 2 PL semien kardamónu, 2PL čierneho korenia, 1KL klinčekov, 1 KL nastrúhaného muškátového orieška, 1 celá škorica
Môžeme ešte pridať: koriander, sušené chilli, šafrán, kurkumu, muškátový orech, horčičné semená
Umiestite všetko okrem muškátového orieška na suchú panvicu a pražte približne 10 minút pri miernej teplote. Stále miešajte, aby sa všetko rovnomerne opražilo. Keď prísady mierne stmavnú a začnú vydávať bohatú arómu, odstráňte ich z panvice a nechajte vychladnúť. Vychladnuté ingrediencie rozmixujte v mlynčeku na korenie alebo na kávu, alebo rozdrvíme v mažiari na prášok a vmiešajte čerstvo strúhaný muškátový oriešok. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe, ďaleko od tepla.
Skladovanie: V dobre vzduchotesných sklenených nádobách
https://www.woman.sk/zdravie/zdravie-vyziva/pripravte-si-korenie-garam-masala/
KORENIACA ZMES NA ANDALÚSKE KURA
1 KL mletej škorice, 1 KL rímska rasca, 5 ks klinčeky, šafran, mleté čierne korenie, 4 PL olivový olej
Korenie a klinčeky rozdrvíme v mažiari. Pridáme škoricu, rímsku rascu, klinčeky, korenie, šafran, zmiešame a zalejeme 4 lyžicami olivového oleja, vymiešame.
CESNAKOVO – BYLINKOVÉ MASLO
8 veľké strúčky cesnaku, 3 ČL soli, rozmarín, 500g zmäknuté maslo
Strúčiky cesnaku nakrájame nadrobno naň nasypeme väčšie množstvo soli a vidličkou roztlačíme na pastu. Pridáme nasekaný rozmarín a 2 kocky zmäknutého masla a všetko spolu spojíme. Ak máme masla veľa. Zabalíme do fólie do valčeka a dáme do mrazničky a podľa potreby používame.
KORENIACA ZMES NA BALCHAO
MIX KORENIA NA DRVENIE:
koriander, rímska rasca, klinčeky, chilii, sladká červená paprika, mletý zázvor, žltá kurkuma
Zmes korenia v mažiari rozdrvíme. K rozdrvenému koreniu pridáme sladkú červenú papriku, mletý zázvor, žltú kurkumu. zmes dôkladne premiešame.