DOMÁCE KORENIACE ZMESI – RECEPTY

Milí moji kuchtíci dnes sa budeme baviť o týchto témach:

ZOZNAM RECEPTOV

  • Základná zmes Garam masala
  • Koreniaca zmes na andalúske kura
  • Cesnakovo – bylinkové maslo
  • Koreniaca zmes na balcheo
  • Koreniaca zmes na guláše
  • Koreniaca zmes na mleté mäsá
  • Grilovacie zmesi
  • Zmesi na šaláty
  • Bouquet garni

ZÁKLADNÁ ZMES GARAM MASALA

O ZMESI:

Korenie ázijskej kuchyne. Používa sa samostatne, alebo ako súčasť iných korení. Na severe Indie sa používa vo forme prášku, na juhu Indie sa vyrába pasta s kokosovým mliekom, octom, alebo vodou.

3 PL semien koriandra, 2 PL rímskej rasce, 2 PL semien kardamónu, 2PL čierneho korenia, 1KL klinčekov, 1 KL nastrúhaného muškátového orieška, 1 celá škorica
Môžeme ešte pridať: koriander, sušené chilli, šafrán, kurkumu, muškátový orech, horčičné semená

Umiestite všetko okrem muškátového orieška na suchú panvicu  a pražte približne 10 minút pri miernej teplote. Stále miešajte, aby sa všetko rovnomerne opražilo. Keď prísady mierne stmavnú a začnú vydávať bohatú arómu, odstráňte ich z panvice a nechajte vychladnúť. Vychladnuté ingrediencie rozmixujte v mlynčeku na korenie alebo na kávu, alebo rozdrvíme v mažiari na prášok a vmiešajte čerstvo strúhaný muškátový oriešok. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe, ďaleko od tepla.
Skladovanie: V dobre vzduchotesných sklenených nádobách
https://www.woman.sk/zdravie/zdravie-vyziva/pripravte-si-korenie-garam-masala/

KORENIACA ZMES NA ANDALÚSKE KURA 

1 KL mletej škorice, 1 KL rímska rasca, 5 ks klinčeky, šafran, mleté čierne korenie, 4 PL olivový olej

Korenie a klinčeky rozdrvíme v mažiari. Pridáme škoricu, rímsku rascu, klinčeky, korenie, šafran, zmiešame a zalejeme 4 lyžicami olivového oleja, vymiešame.

CESNAKOVO – BYLINKOVÉ MASLO

8 veľké strúčky cesnaku, 3 ČL soli, rozmarín, 500g zmäknuté maslo

Strúčiky cesnaku nakrájame nadrobno naň nasypeme väčšie množstvo soli a vidličkou roztlačíme na pastu. Pridáme nasekaný rozmarín a 2 kocky zmäknutého masla a všetko spolu spojíme. Ak máme masla veľa. Zabalíme do fólie do valčeka a dáme do mrazničky a podľa potreby používame.

KORENIACA  ZMES NA BALCHAO

MIX KORENIA NA DRVENIE:

koriander,  rímska rasca, klinčeky, chilii, sladká červená paprika, mletý zázvor, žltá kurkuma

Zmes korenia v mažiari rozdrvíme. K rozdrvenému koreniu pridáme sladkú červenú papriku, mletý zázvor, žltú kurkumu. zmes dôkladne premiešame.

KORENIACA ZMES NA GULÁŠE 

klasická zmes:   mletá sladká a pálivá červená paprika, čierne mleté korenie,
                                   prelisovaný cesnak

divoká zmes:  mletá sladká a pálivá červená paprika, čierne mleté
korenie,mleté nové korenie, saturejka, bobkový list

pikantná zmes:  mletá sladká červená paprika, chilli korenie, mletá rasca,
prelisovaný cesnak, nastrúhaný čerstvý zázvor/mletý
zázvor

KORENIACA ZMES NA MLETÉ MÄSÁ

Tymianová zmes:  tymian, nastrúhana citrónová kôra, mleté nové korenie,
                                         čierne korenie, zázvorový prášok, bobkový list

Talianská zmes:  bazalka, oregáno, tymian, saturejka, mleté čierne korenie
(vhodné na pizzu a špagety)

Indická zmes:   mleté čierne korenie, škorica, klinčeky, kari, cesnak/zázvor,
                                 kardamon, muškátový kvet, koriander, chilli

GRILOVACIE ZMESI

Sypká zmes:    sladká mletá paprika, oregáno, muškátový oriešok, nové
                               korenie, klinček, rasca, chilli, cesnak, zelerová vňať

Grilovacia marináda:  200 ml kečupu, 4 PL melasy = cukrového sirupu, 4 PL
nasekaný čerstvý koriander, 2 PL nasekané chilli
papričky, soľ, mleté čierne korenie, šťava z 2 limetiek

Zmes na ryby:  drvené čierne korenie, 1 PL nasekaná citrónová kôra, 1 KL
mletý zázvor, soľ

ZMESI NA ŠALÁTY

Na paradajky:      bazalka, pažítka, cibuľa

Miešaný šalát:    nasekaná petržlenová vňať, nasekaný kôpor, saturejka,
bazalka, mleté čierne korenie

Estragonová zmes:   estragón, nasekaná petržlenová vňať, pažítka

BOUQUET GARNI

O ZMESI:

Táto „zviazaná kytica“ sa používa do polievok, omáčok, na mäsá, do dusených jedál. Zvolené koreniny sa zviažu do plátenka /gázy/alebo pórového listu niťou.  Po použití sa z jedla vyberajú. Pokrm pekne navoňajú a podrhnú chute a vône omáčok. Nie je presne dané aké korenie použiť. Záleží to od toho čo práve varíme.  

KLASICKÁ ČERSTVÁ ZMES

1. varianta:  3 vetvičky petržlenovej vňate, 1  malá vetvička tymianu, 1
                          bobkový
list

2. varianta:   čerstvá bazalka, čerstvý rozmarín, celé čierne korenie, čerstvá
                          saturejka, čerstvý estragón, môžeme pridať i zeleninu – mrkva,
                         zeler, cibuľa, pór