JAHŇACIE MASO-RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Jahňacie pliecko so zeleninou a zemiakmi
  • Marinované jahňacie rebierko s fazuľou
  • Jahňacie na víne
  • Jahňacina na hubách
  • Jahňacie filé s citrónovou omáčkou
  • Jahňacie na hrášku a rozmaríne

JAHŇACIE PLIECKO SO ZELENINOU A ZEMIAKMI

MÄSO:

pliecko, ocot, kôpor, horčičné semienka, olej, vývar, šalotky, zemiaky, maslo cesnak, tymian, rozmarín, citrónová kôra, soľ

Pliecko nakrojíme na ramene. Čistú utierku navlhčíme octom, pridáme nakrájaný kôpor, horčičné semienka, korenie. Mäso zabalíme do utierky a v chladničke marinujeme 24 hod. Potom v pekáči na oleji opečieme mäso, zalejeme ho vývarom a pečieme v rúre 140°C, 1,5 hod. Mäso dáme na rošt a pod mäso dáme pekáč. Po 45 min. pridáme do pekáča prepolené šalotky a zemiaky v šupke. Potom vypneme mäso a necháme odstáť. Na plyne rozpustíme maslo a pridáme olej cesnak, tymian, rozmarín, citrónovú kôru, soľ. Opečené mäso dáme do tohto masla a marinujeme za občasného polievania. Mäso vykostíme a nakrájame na plátky.

ZELENINA:

šalátové uhorky, paradajky, horúca a studená voda

Uhorky ošúpeme, prepolíme vyberieme kôstky a nakrájame. Sparíme vo vriacej vode a hneď schladíme. Nakrájame cherry paradajky a dáme k uhorkám.

MARINOVANÉ JAHŇACIE REBIERKO S FAZUĽOU

MARINÁDA A MÄSO:

cesnak najemno, tymian, rozmarín, bobkový list, soľ, horčica, borievky, červené víno, olej

Ingrediencie na marinádu zmiešame. Blany na rebierkach nadrežeme a rebierka naložíme do marinády 6-12 hod. Potom mäso z marinády vyberieme, osušíme a opečieme na oleji. Po upečení necháme mäso odležať 7 min.

OMÁČKA:

zvyšok marinády, med, strúhanka, majoránka, šťava z mäsa

Marinádu varom zredukujeme, pridáme med, strúhanku, majoránku, šťavu z mäsa. Potom omáčku prepasírujeme.

ZELENÁ FAZUĽKA:

zelená fazuľka, vriaca slaná voda, ľadová voda

Zelenú fazuľku zblanšírujeme v slanej vriacej vode tak 4 min. a následne schladíme v ľadovej vode.

PLACKY:

zemiaky, korenie, soľ, olej

Zemiaky nastrúhame najemno, osolíme, okoreníme. Zmiešame spolu a pečieme na oleji placky dozlatista.
Príloha: placky

JAHŇACIE NA VÍNE

60 dkg jahňaciny, 6 PL oleja, 4 dkg masla, 30 dkg koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 5 zrniek čierneho korenia , 5 zrniek nového korenia, 1 bobkový list, 1 PL octu, 2 dl červeného vína, soľ, hladká múka na zaprášenie , voda na podliatie

Cibuľu a zeleninu pokrájame na kocky a opečieme na prudkom ohni, potom pridáme na kocky nakrájané mäso a tiež opečieme. Až potom dochutíme korením, soľou, octom a podlejeme vodou. Dusíme v prikrytej nádobe, kým mäso nezmäkne. Potom ho vyberieme, zeleninu zaprášime múkou, opražíme, podľa potreby ešte dolejeme vodou a rozšľaháme. Chvíľu povaríme, šťavu precedíme a podlejeme vínom. Pridáme mäso, ešte raz necháme zmes zovrieť a podávame.
Príloha: makaróny, kolienka

JAHŇACINA NA HUBÁCH

1 jahňacie stehno, 50 g masti, 2 cibule, zelená petržlenová vňať, 100 g čerstvých húb, 20 g hladkej múky, soľ, 0,25 l kyslej smotany

Jahňacie stehno odblaníme a opražíme na rozohriatej masti zo všetkých strán. Pridáme na kolieska pokrájanú cibuľu, posypeme zelenou petržlenovou vňaťou, osolíme a pečieme prikryté 30 minút. Pridáme na plátky pokrájané huby, opäť prikryjeme a udusíme do mäkka. Potom mäso odkryjeme a zapečieme. Upečené mäso vyberieme, šťavu zahustíme hladkou múkou a povaríme. Nakoniec pridáme kyslú smotanu. Mäso vykostíme, pokrájame na tenké plátky a prehrejeme v pripravenej omáčke. Podľa chuti môžeme okysliť a osladiť.
Príloha: opekané zemiaky, zemiaková kaša, kolienka

JAHŇACIE FILÉ S CITRÓNOVOU OMÁČKOU

8 plátkov jahňaciny, 3 PL  oleja, 2 citróny, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie

Mäso potrieme zmesou korenia, soli a pretlačeného cesnaku. Opečieme na oleji z oboch strán, pokvapkáme citrónovou šťavou a zabalené v alobale necháme stáť.

OMÁČKA:

3 žĺtky, 10 dag masla, 3 PL citrónovej šťavy, soľ, cukor

Žĺtky zmiešame s 3 lyžicami citrónovej šťavy a vo vodnom kúpeli vyšľaháme. Postupne pridávame maslo až vznikne krémová omáčka, ktorú dochutíme soľou a troškou cukru. Jahňacie filé ozdobíme osminkami citróna a podávame zaliate omáčkou.
Príloha: opekané zemiaky

JAHŇACIE NA HRÁŠKU A ROZMARÍNE

MÄSO:

jahňací chrbát, olej vetvička rozmarínu, šafrán, soľ, biele víno, kyslé uhorky, kyslá a sladká smotana

Na rozohriatý olej dáme opiecť jahňací chrbát v celku  a opečieme do zlatova, pridáme vetvičku rozmarínu, osolíme. Podlejeme bielym vínom, pridáme šafrán. Podlejeme kyslou a sladkou smotanou, pridáme najemno nakrájané kyslé uhorky, povaríme to 2 min.  vrátime mäso a prehrejeme.

HRÁŠOK:

150g údená slanina, 1 cibuľa, 250 – 300g mrazený zelený hrášok

Na druhej panvici opečieme údenú slaninu, pridáme cibuľu na väčšie kusy a orestujeme. Pridáme hrášok a prehrejeme.
Podávanie:  Na tanier dáme hrášok, pridáme mäso a polejeme smotanovou omáčkou.