Milí moji kuchtíci dnes sa budeme baviť o týchto témach:
- Ako pripraviť halušky
- Ako pripraviť pizzu
- V rubrike ZAUJÍMAVOSTI sa dozviete o histórii pizze a palaciniek
- V rubrike Základy varenia – AKO NA TO nájdete:
Ako vyrobiť cesnakový olej na pizzu
Ako vyrobiť paradajkovú omáčku na pizzu podľa Jamieho Oliviera
Ako vyrobiť taliansky chlieb foccacia
Ako vyrobiť domáci tvaroh - V článkoch nájdete tradičné slovenské recepty na múčne a sladké jedlá
TRADIČNÉ SLOVENSKÉ MÚČNE A SLADKÉ JEDLÁ
Tu Vám predstavím tradičné typické slovenské múčne jedlá. Mnohé z nich isto máte radi a pripomínajú Vám detstvo či čas strávený u starých rodičov. Dúfam, že ich vďaka receptom zvládnete hravo a vrátite sa pri ich konzumácii do čias plných dobrôt.
V tejto časti boli čiastočne použité informácie zo stránok:
Z relácie Jamie Olivier varí doma. Diel 13. Pizza
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharspohotovost/recepty/302-pizza-salami/ http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/301-pizza-margherita/ http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/303-pizza-capricciosa/ http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/304-pizza-a-la-jiri/ http://sk.wikipedia.org/wiki/Pizza
http://www.fiatpeople.sk/bella-italia/historia-pizzi/
STRAPAČKY=HALUŠKY
Halušky – strapačky sú tradičným jedlom Slovákov, známe takmer po celom svete. Podávajú sa z bryndzou, tvarohom, sladkou a kyslou kapustou. Bryndzové a tvarohové halušky sa zapíjajú tradične kyslým mliekom, cmarom, žinčicou.
ZÁKLADNÉ CESTO NA VŠETKY DRUHY STRAPAČIEK:
500g zemiakov, 100g hladkej múky, voda podľa potreby, soľ
Očistíme zemiaky, umyjeme ich a najemno postrúhame na strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto tak, aby sa odlepovalo od misy. V prípade príliš hustého cesta použijeme na zriedenie trochu vody. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a z cesta ručne oddeľujeme stredne veľké halušky. Občas ich premiešame, aby sa neprichytili na dno a počkáme, kým všetky nevyplávajú na povrch – tým sú halušky uvarené. Scedíme ich a dáme do vopred pripravenej misy.
Aby zemiaky nesčernali strúhajte ich do misky so studenou vodou. Následne sceďte a vodu zo zemiakov vytlačte a ďalej postupujte podľa receptúry. Halušky tak budú biele.
PIZZA
Tradičné talianske jedlo známe a obľúbené po celom svete. Je tvorené z cestovinového základu na ktorý sa potiera paradajková omáčka a na vrch cesta sa kladú rôzne zeleninové, mäsové, či ovocné ingrediencie, povrch sa posypáva strúhaným syrom a dáva sa zapiecť.
NIEKOĽKO ZÁSAD, ABY SA PIZZA VYDARILA:
- Ak máte možnosť pizzu pečte na rozohriatej žulovej doske o hrúbke 2,5 cm. Uchováva si teplotu z rúry. Jej chuť bude podobná, akoby sa piekla v murovanej piecke.
- Ak sa použije pizzova lopatka, cesto formujte na nej a pri pečení cesto nechajte skĺznuť na pizza kameň. Ten sa nepotiera.
- Rúru si predhrejeme na najvyššiu teplotu cca 20 min. pred pečením a mriežku v rúre dáme čo najnižšie.
- Vodu do cesta pridávajte postupne, každá múka saje inak.
- Ak pizzu potrieme cesnakovým olejom dodáme pizzi ďalší stupeň chuti a bude krásne voňať.
- Dĺžka pečenia závisí od hrúbky cesta
- Pri obložení pizze sa medze nekladú môžeme tam dávať rôzne údeniny, zeleniny, syry, ryby, morské plody, hydinu, olivy, chilli papričky, kapari, kukuricu … proste čo kto má rad
- Pred koncom sa pizza posype strúhaným syrom a necháva sa zapiecť.
ZÁKLADNÉ CESTO NA PIZZU PODĽA JANIEHO OLIVIERA
200 g hrubej múky + 800 g hladkej múky , alebo 1 kg hladkej múky, 550 ml vlažnej vody, 1 PL soli, 4 PL olivový olej, 14 g sušeného droždia
Múky zmiešame na pracovnej doske, urobíme jamku a vlejeme do nej vlažnú vodu. (Cesto môžeme robiť iba z hladkej múky, alebo múky zmiešať ako je uvedené v recepte). Vidličkou začneme z vnútornej strany primiešavať do vody postupne múku. Keď je cesto ešte riedke pridáme olej soľ a sušené droždie. Nasypeme to do kašičky uprostred a všetko premiešame. Hneď ako zmes začne hustnúť a s vidličkou sa bude ťažko pracovať pomúčime si ruky a cesto rukami hnetieme ho vždycky dokola a prekladáme, aby bolo pružné. Hotové cesto rukami z bokov podhrnieme pod seba a vytvoríme bochník. Cesto vložíme do pomúčenej nádoby, pomúčime i vrch cesta prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť cca 45 min. – 1 hod. Vykysnuté cesto si rozdelíme na polovicu a cesto vyvaľkáme do kruhu na tenkú placku.
Vaľkanie: cesto prejdeme valčekom a pootočíme. Tento postup opakujeme, kým z cesta nie je okrúhla tenká placka.
DOKONČENIE PIZZE:
prosciutto, roketa/rukola, olivový olej
Cesto dáme na (pekáč, alebo formu), potrieme paradajkovou omáčkou, natrháme mozzarellu a rozložíme na pizzu , pridáme lístky bazalky. Nakoniec pizzu pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry. Povrch upečenej pizze dozdobíme roketou/rukolou, na ňu úhľadne uložíme prosciutto a celú pizzu ešte pokvapkáme olejom.
Viac sa o pizzi a palacinkách dočítate v rubrike ZAUJIMAVOSTI