MÚČNE PRÍLOHY A RYŽA – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Dusená ryža
  • Ryža s hráškom
  • Ryža s mrkvou a kukuricou
  • Šunková ryža
  • Šampiňónová ryža
  • Badiánová ryža
  • Slovenská ryža
  • Tarhoňa
  • Kuskus
  • Špäcle
  • Nokerle
  • Krupicové noky
  • Maslové halušky
  • Csipetke = Čipetke

DUSENÁ RYŽA

1 hrnček ryže, 3 hrnčeky vody, olej, cibuľa

Ryžu premyjeme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Na oleji do sklovita orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ryžu a dobre premiešame, aby sa omastila olejom. Potom zalejeme vodou. Keď nám začne vrieť, stíšime oheň na minimum a varíme bez miešania prikryté 10 min. Potom horák vypneme a zabalíme hrniec s ryžou do froté uterákov a necháme postáť cca 45 min. Vlastným teplom sa ryža dorobí. Takto pripravená ryža je mäkka a nelepivá.

RYŽA S HRÁŠKOM

udusená ryža, hrášok s konzervy

Do hotovej teplej dusenej ryže pridáme hrášok z konzervy bez nálevu. Ak pridávame čerstvý, povaríme ho v slanej vode a hotový hrášok scedíme. Prisypeme do ryže premiešame a podávame.

RYŽA S MRKVOU A KUKURICOU

udusená ryža, mrkva, kukurica s konzervy

Pripravíme si dusenú ryžu. Mrkvu očistíme a nakrájame na kocky a dáme uvariť do slanej vody. Uvarenú mrkvu scedíme a pridáme k teplej uvarenej ryži spolu s kukuricou. (môžeme pridať zeleninu i s konzervy bez nálevu). Premiešame a podávame.

ŠUNKOVÁ RYŽA

1000 g udusenej ryže, 50 g čerstvé maslo, 80 g údenej šunky, soľ, petržlenová vňať

Šunku pokrájame na malé kocky a opražíme ju na rozpálenom masle. Pridáme horúcu udusenú ryžu, nasekaný petržlen, soľ a dobre premiešame.

ŠAMPIÓNOVÁ RYŽA

1000 g ryže, 50 g čerstvé maslo, 60 g šampiňónov, Soľ, Pažítka

Šampiňóny umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky.  Na masle udusíme do mäkka. Pridáme uvarenú horúcu dusenú ryžu, soľ, pažítku a dobre premiešame.

BADIÁNOVÁ RYŽA

150 g basmati ryža, 3,3dcl voda, 10 g čerstvý nasekaný petržlen, 1 badián, morská soľ

Do misky nasypeme ryžu, zalejeme vodou, pridáme badián, čerstvý petržlen a necháme variť. Keď voda zovrie, pridáme štipku morskej soli.

SLOVENSKÁ RYŽA

2 hrnčeky slovenská ryža, 2 hrnčeky vody, soľ, olej, mleté čierne korenie

Cestovinu dáme na rozpálený olej do panvice a opražíme dozlatistaa. Potom zalejeme vodou, osolíme, okoreníme. Varíme za občasného premiešania do zmäknutia a vstrebania všetkej vody do cestoviny.

TARHOŇA

VÝROBA: polohrubá múka, 1 vajce, soľ, voda

Nasypeme do misy múku (množstvo podľa vlastného uváženia), pridáme vajíčko, štipku soli a studenú vodu. Vypracujeme tuhé cesto, vody dáme len toľko, aby sme mohli vypracovať tuhú guľu z cesta. Potom cesto nastrúhame na strúhadle s drobnými slzičkami, tarhoňu rozložíme na čistú utierku a necháme preschnúť.

PRÍPRAVA:

 

Tarhoňa je prílohová cestovina tvaru malých uličiek, podáva sa teda k
akémukoľvek mäsu so šťavou. Na Slovensku dostať tarhoňu hotovú bežne v každých potravinách, netreba ju teda pripravovať doma.
Doma robená tarhoňa nemá tvar dokonalých guľôčok, to kvôli tomu
strúhaniu.

2 hrnčeky tarhoňa /slovenská ryža, ½ l horúca voda/vývar, 1 stredná cibuľa, 2 PL olej, soľ

Cibuľu nakrájame najemno. Tarhoňu /slovenskú ryžu restujeme na oleji na panvičke do zlatista spolu s cibuľku nadrobno. Potom ochutíme soľou, zalejeme vodou a na miernom ohni varíme 15 – 20 min., kým cestovina nevsaje celú tekutinu a nie je mäkka. Pokiaľ cestovina vsaje tekutinu a je tvrdá priebežne ju podlievame do zmäknutia.

  1. spôsob :V hrnci na horúcom oleji za stáleho miešania opražíme tarhoňu, kým nezačne hnednúť (pozor na spálenie). Potom zalejeme vodou (ako ryžu), osolíme a prikryté dusíme asi 10 min. Potom vypneme a necháme dôjsť.

  2. spôsob :Po opražení a zaliati vodou dáme tarhoňu prikrytú do rúry a dusíme v rúre. 

 

Rovnakým spôsobom pripravujeme i SLOVENSKÚ RYŽU.


KUSKUS

I.

1 hrnček kuskusu, čerstvý koriander, 4 zelené cibuľky, 1 vrecko špenátu, 2 hrnčeky vriacej vody, soľ

Cibuľky, koriander, špenát zmixujeme. Pridáme kuskus. Zalejeme vriacou vodou, osolíme. Zakryjeme a necháme 20 min. napariť než sa tekutina nevsiakne do kuskusu.

II.

maslo kuskus, červená cibuľa, paradajky, olej, soľ, korenie, vývar, cherry paradajky, tymian

Na panvici speníme maslo, prisypeme kuskus podlejeme vývarom a krátko 10-15 min. povaríme na miernom ohni. Potom prikryjeme pokrievkou alebo fóliou a necháme ho „dôjsť“ cca 20-30 min. Medzitým si nakrájame paradajky na malé kocky bez dužiny, a orestujeme na oleji spolu so cherry paradajkami v celku. Dochutíme soľou, korením, tymianom. K zelenine pridáme nakrájaný pór a zarestujeme. Do panvice pridáme zmäknutý a sypký kuskus a zohrejeme.

ŠPÄCLE

750 g hladká múka,  100 g maslo, 5 vajec, soľ, muškátový orech, cca ½ l mlieko

Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli. Do vlažného masla pridáme vajcia, mlieko, soľ, muškátový orech zamiešame a pridáme múku. Keď nám vznikne hustejšie cesto necháme odležať 10 min. Takto odležané cesto vyvaríme v osolenej vode cez haluškár a hneď premiešame, aby sa nezlepili. Keď vyplávajú na povrch, špäcle scedíme.

NOKERLE /1 osoba/

1 cele vajce, 1dcl vody, ¼ CL soli, 100g polohrubej múky

Všetko spolu zmiešame a vypracujeme polotuhé cesto.

KRUPICOVÉ NOČKY

400 ml mlieka, 40 g masla, 150 g krupice, 2 vajcia, Soľ, olej

Krupicu vsypeme tenkým prameňom za stáleho miešania do vriaceho osoleného mlieka, pridáme maslo a varíme, kým sa cesto nelepí na steny a dno nádoby. Dáme mimo oheň a po čiastočnom vychladení vmiešame vajce a vypracujeme hladké cesto. Nočky formujeme z cesta dvomi lyžicami namočenými v oleji a dáme vyvariť do vriacej slanej vody. Keď vyplávajú na povrch sú hotové. Podávame napríklad k zelenine dusenej na masle.

MASLOVÉ HALUŠKY

2 vajcia, 500 g hladká múka, soľ, 3 PL rozpustené maslo, 2 dcl minerálna voda

Všetky ingrediencie zmiešame a necháme postáť aspoň 30 min. Potom cez haluškár hádžeme cesto do osolenej vriacej vody. Varíme 5 min.

CSIPETKE = ČIPETKE

300g polohrubá/hladká múka, soľ, 2 vajcia, voda

Z ingrediencii vypracujeme cesto. Dáme na 10  min. do chladničky, potom ručne premiesime. Odoberieme si kus cesta a odždibujeme rukou malé kúsky cesta. Cesto vyvaríme v slanej vracej vode. Scedíme a podávame.