OBILNINY – PŠENO = JÁHLY – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Jáhle = pšeno so zeleninou
  • Rýchle zeleninové pšeno
  • Pšenové rizoto s kuracím mäsom
  • Pikantná mäsová zmes so pšenom
  • Pšenový nákyp s tvarohom
  • Pšeno s ovocím a orieškami
  • Pšenová kaša so sušenými slivkami

JÁHLE = PŠENO SO ZELENINOU

Olej, cibuľa, baklažán, cuketa, pór, cesnak, mrkva, kaleráb, petržlen, zelený hrášok, 300g pšeno, voda, oregano, tymian, soľ, mleté čierne korenie, smotana, bryndza

Na oleji orestujeme cibuľu nadrobno. Pridáme na kocky nakrájaný baklažán, cuketu, pór, cesnak a akúkoľvek inú zeleninu. Do orestovanej zeleniny pridáme premyté a odkvapkané pšeno, zalejeme vodou a varíme 11 min. Dochutíme soľou, korením, čerstvými lístkami oregana a tymianu. Uvarené naložíme na tanier a navrch dáme bryndzu a smotanu.

RÝCHLE ZELENINOVÉ PŠENO

200 g pšena, 750 ml vody, 500 g mrazenej zeleniny, 1 väčšia cibuľa, 2 strúčky cesnaku, sójová omáčka, zelená petržlenová vňať, strúhaný syr

Pšeno uvaríme obvyklým spôsobom. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme zeleninu a necháme povariť. Pridáme vychladnuté pšeno, dobre premiešame, ochutíme prelisovaným cesnakom, sójovou omáčkou a zelenou petržlenovou vňaťou. Nakoniec posypeme strúhaným syrom.

PŠENOVÉ RIZOTO S KURACÍM MÄSOM

200 g pšena, 250 g kuracích prs, 3 farebné papriky, 1 veľká cibuľa, 6 menších paradajok, olej, soľ, 0,5 dcl i menej vody na podlievanie, čierne korenie, majorán, pažítka, 100 g strúhaný syr, olivy, hlávkový šalát, čerstvá zelenina

Nakrájanú cibuľu najemno osmažíme na oleji. Pridáme surové pšeno a všetko krátko popražíme. Potom pšeno zalejeme vriacou vodou, osolíme  a varíme do mäkka. Hotové pšeno je sypké. Medzitým na druhej panvici osmažíme kuracie prsia nakrájané na tenké rezance, pridáme nakrájané papriky a paradajky a podlejeme trochou vody a necháme variť, kým sa voda nevyparí. Do hotovej zeleniny vmiešame pšeno, dochutíme majoránom, mletým čiernym korením a čerstvou pažítkou. Dozdobíme olivami,  posypeme strúhaným syrom. Podávame s čerstvou zeleninou.

PIKANTNÁ MÄSOVÁ ZMES SO PŠENOM

700 g bravčové karé, alebo teľacie plátky, 550 ml hovädzieho vývaru, ½ ČL škorice, ½ ČL soli, mleté čierne mletý korenie, 200 g pšena, 220 g šalotky, 340 g mladej tekvice alebo cukety, či baklažán, 3 PL vinný ocot, 1 PL medu, 220 g sušených sliviek bez kôstok, 200 g hrachu, alebo cícera (cizrna)

Mäso a tekvicu (alebo baklažán či cuketu), ktorú sme zbavili jadier pokrájame na kocky. Vo veľkom kastróle rozpálime olej a mäso opekáme do zlatista 5 – 8 min. Mäso podlejeme vývarom, pridáme škoricu, soľ, čierne korenie a privedieme do varu. Potom teplotu znížime a na miernom ohni varíme cca 1 hod. pod pokrievkou. Medzitým pšeno dobre prepláchneme, sparíme ho 2 – 3x vriacou vodou a necháme okvapkať. Potom do pšena pridáme 1,5 – 2 násobok vody, osolíme a varíme 10 – 15 min. Odstavíme pridáme 1 PL oleja a prikryté necháme stáť mimo ohňa 10 min. K mäsu pridáme najemno nakrájanú šalotku, tekvicu (alebo baklažán či cuketu), vinný ocot, med a privedieme k varu. Potom oheň zmiernime a necháme variť do zmäknutia mäsa a zeleniny. Nakoniec do hotového jedla primiešame nakrájané sušené slivky a cícer a ešte chvíľu povaríme.

PŠENOVÝ NÁKYP S TVAROHOM

100 g pšena, 1 l mlieka, 1 mäkký tvaroh vo vaničke, 2 vajcia, 3 PL oleja, 4 – 5 PL rozpusteného medu, hrozienka, škorica, vlašské oriešky, šafrán

Surové pšeno uvaríme v mlieku a scedíme ho. Necháme vychladnúť. Potom pridáme tvaroh, olej, vajce, med (cukor), hrozienka, oriešky. Podľa chuti dokoreníme škoricou, šafránom a muškátovým kvetom. Zmes uhladíme do zapekacej misy ktorú sme vymazali olejom. Zapečieme v rúre do chrumkava a podávame.

PŠENO S OVOCÍM A ORIEŠKAMI

300 g pšena, 1 l mlieka, štipka soli, kryštálový cukor, vanilkový cukor, škorica, med, kakao, maslo, vlašské oriešky

Pšeno sparíme horúcou vodou 2x a necháme odkvapkať. Následne ho zalejeme mliekom, pridáme soľ, vanilkový cukor a na miernom ohni varíme do mäkka. Hotové osladíme medom, navrch dáme plátky masla, posypeme kakaom a strúhanými orieškami .

PŠENOVÁ KAŠA SO SUŠENÝMI SLIVKAMI /4 osoby = 1 – 1 ½ x3 dcl hrnček/

1 hrnček pšena, maslo, 1 PL kryštálový cukor, 500ml polotučné mlieko, 100 ml smotana, sušené/čerstvé slivky, soľ

Pšeno pred varením niekoľko krát sparíme vriacou vodou. Potom ho povaríme v malom množstve osolenej vody do polomäkká. Keď sa voda vyvarí postupne zalievame  mliekom a smotanou, pridáme trochu masla a cukru /nie veľa slivky sú sladké/ a varíme do polomäkka.  Pekáč vymažeme maslom a navrstvíme kašu na ktorú naskladáme   slivky, ktoré sme najprv namočili vo vode, aby naboptnali a opäť dáme pšenovú kašu, slivky. Pocukrujeme a dáme zapiecť do predhriatej rúry na 180°C, do ružova cca 20 – 25 min. Po upečení dáme navrch kúsky masla a podávame.
http://www.televizetvs.cz/spetka-valasska