KOLÁČE, ZÁKUSKY – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV:

  • Klasická trená ovocná bublanina 
  • Klasická lyžičková biela/mramorová bábovka
  • Krehký rebarborovo – jablkový koláč
  • Makové rezy
  • Tvarohový koláč
  • Orechové košíčky
  • Kremrole
  • Makovo – citrónové pité
  • Rezy Mimóza
  • Ťahaná štrúdľa/závin
  • Čokoládová kocka s tvarohom
  • Wuzetka
  • Pražský koláč
  • Budapeštianské rezy
  • Domáce kokosky
  • Broskyňová kocka s tvarohom a želé
  • Domáce laskonky

UPOZORNENIE: Pri pečení platí zásada :

Ak nie je v recepte spomenutý iný postup, Vyberte všetky suroviny s ktorými budete pracovať  s chladničky 1 hod. pred prípravou, aby mali rovnakú izbovú teplotu. 

KLASICKÁ TRENÁ OVOCNÁ BUBLANINA /veľkosť plechu 35 x40 cm/

Na bublaninu môžete použiť rebarboru, obľúbené čerstvé ovocie, ovocný kompót, tvaroh.

KROK 1:    PRÍPRAVNÉ PRÁCE

ČERSTVÉ OVOCIE

obľúbené čerstvé ovocie, voda, nôž, miska, škrob/hladká múka

Obľúbené ovocie umyjeme, zbavíme sa prípadne poškodených časti ovocia, poprípade vykôstkujeme, zbavíme lístkov . Nakrájame buď na polovice, alebo na väčšie kocky. Nakrájané ovocie zľahka obalíme škrobom/hladkou múkou.

ZAVÁRANÉ OVOCIE – KOMPÓT

Obľúbený kompót, sito,  voda, nôž, miska, škrob/hladká múka

Z kompótu zlejeme nálev do misky a ovocie necháme v sitku odkvapkať. Nakrájame buď na polovice, alebo na väčšie kocky. Nakrájané ovocie zľahka obalíme škrobom/hladkou múkou.

KROK 2:    CESTO

7 vajcia, 210 g kryštálový cukor, 300 g polohrubá múka, 1 bal. kypriaci prášok, 110 ml olej, 110 ml voda/mlieko, 470 – 580 g ovocie podľa chuti

Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme postupne olej, vodu. Vmiešame múku s práškom do pečiva. Nakoniec vyšľaháme sneh z bielkov a zľahka vmiešame do cesta. Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Môžeme použiť aj papier na pečenie. Ovocie podľa potreby nakrájame na menšie kúsky alebo a poukladáme na cesto a jemne zatlačíme.

Či je cesto upečené zistíme dlhou drevenou špajľou, ktorú vpichneme do cesta. Ak sa na ňu cesto nenalepí máme hotovo.

KROK 3:   POSÝPKA

3 PL  kryštálového cukru, 4 PL polohrubej múky, 70 g masla

Zmiešame v miske cukor, múku, maslo. Hmotu premiešame rukami, keď sa začne spájať  začneme masu trieť medzi dlaňami, kým hmota nezačne „hrudkovatieť“ a nezačne byť sypká.

KROK 4:   PEČENIE

Bublaninu pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov C 30 – 35. Upečenú bublaninu, necháme vychladiť a nakrájame.

Ak chcete bublaninu upiecť v inom plechu kliknite https://mysiakovaskolavarenia.sk/zaklady-varenia/ako-na-to/ a pozrite sa na množstvo surovín pre Váš plech.
Prevzaté z: https://dobruchut.aktuality.sk/clanok/38580/bublanina-v-roznych-velkostiach-ake-mnozstvo-ingrediencii-potrebujete-na-vas-plech/

KLASICKÁ LYŽIČKOVÁ BIELA /MRAMOROVÁ BÁBOVKA

Zvolil som tento recept pretože nie vždy máme po ruke váhu. A to nie je dôvod, aby sme si nepochutnali na tejto tradičnej klasike.

KROK 1:    PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  1.     VYMAZANIE BÁBOVKOVEJ FORMY

bábovková forma, tvrdé maslo/olej, 1 – 2 PL hladká/polohrubá múka

Dôkladne vymažeme formu maslom/olejom a vysypeme múkou. Snažíme sa aby forma bola rovnomerne vymazaná a vysypaná na dne formy i po jej obvode. Tento krok urobte dôkladne, tak zabezpečíte, že pri vyklopení s formy nebudú problémy. Prebytočnú múku z formy vysypeme.

Ľudia  ktorí majú bezlepkovú diétou:

Formu vymažu maslom/olejom a vysypú ju kokosovou múčkou akýmkoľvek druhom mletých orechov, mletými mandľami.

2.    PREDHRIATIE RÚRY

Predhrejeme ju na 175°C.

3.  ROZDELENIE VAJEC

Vajcia opatrne rozdelíme na bielka a žĺtka. Do bielok nesmú kvapnúť žĺtka.

KROK 2:   CESTO – BIELA BÁBOVKA

V tomto recepte platí: Koľko dávame do cesta vajec, toľko dávame
všetkých ostatných ingrediencii.  

Cesto môžeme pripraviť elektrickým šľahačom, alebo ručným šľahaním metličkou.

PRÍPRAVA SNEHU:

Najprv vyšľaháme sneh, ušetríme si tak umývanie nádoby.

5 studené bielka, 1 štipka soli, 1 PL  kryštálového cukru (z odmeraného na žĺtkovú hmotu)

Do misy od elektrického šľahača dáme studené bielka a štipku soli. Sneh šľaháme na najvyšších otáčkach.  Keď je sneh vyšľahaný do polotuha (hmota zbelie a začne tuhnúť až  stuhne) pridáme cukor a šľaháme, kým na metličkách po šľahaní nie je vytvorená zo snehu špička.  V tomto momente prestaneme šľahať. Sneh opatrne preložíme do väčšej nádoby a dáme bokom.

ŽĹTKOVÁ HMOTA:

5 PL hladká múka, 5 PL kryštálový cukor ( z toho 1 PL dáme do bielok pri výrobe snehu), 5 vajec,  5 PL vlažnú vodu, ½ bal. vanilkový cukor /môže a nemusí byť/, kôra z ½ citróna,  1 KL kakao /Ak robíme mramorovú bábovku/, 5 PL rastlinný olej

Do nádoby po bielkach dáme žĺtka, kryštálový cukor,  vanilkový cukor /môže a nemusí byť/ vlažnú vodu, strúhanú citrónovú kôru, olej. Metličky pustíme na strednú rýchlosť a žĺtka vyšľaháme „do penista“

.Čo znamená „šľahanie do penista? “ vysvetlenie nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/gastronomicky-slovnik-pojmov/

KROK 3:    DOKONČENIE

Žĺtkovú hmotu ručne  stierkou opatrne pridáme ku snehu a zapracujeme.  Stierkou budeme cesto obracať pomaly zdola nahor  a pritom druhou rukou budeme misu pomaly otáčať dovtedy, kým sa sneh spoji so žĺtkovou hmotou. Sneh nerozbíjame o steny nádoby.  Nakoniec do hmoty cez sito preosejeme múku a opatrne ju stierkou zamiešame do hmoty rovnakým spôsobom ako žĺtkovú hmotu. cesto prelejeme do formy, dvakrát formou buchneme do stola a formu dáme do predhriatej rúry.  Upečenú bábovku vyklopíme na tanier, posypeme práškovým cukrom, počkáme asi 20 minút a podávame.

CESTO – MRAMOROVÁ BÁBOVKA

Postup prípravy je rovnaký iba biele cesto rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme kakao a premiešame. Do formy vlejeme najprv biele cesto a potom hnedé a drevenou špajľou vytvoríme v ceste nepravidelné kresby čo spôsobí mramorový efekt.

KROK 4:   PEČENIE

Bábovkovú naplnenú formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme ju bez otvárania dvierok 40 min. Či je cesto upečené skúsime dlhou drevenou špajľou. Špajľu opatrne vpichneme 2 – 3x  hlbšie do bábovky. Ak je špajľa čistá a nelepí sa, máme hotovo. Ak sa lepí pečieme ešte 5 min.

KREHKÝ REBARBOROVO – JABLKOVÝ KOLÁČ /25 ks/

Rebarbora je veľmi zdravá zelenina plná vitamínov . Je pálivo – kyslastej chuti, preto je potrebné ju viac sladiť. !!! POZOR !!!! Z rebarbory používame iba paličky !!!! POZOR !!! Listy a koreň nepoužívame. 

Viac sa o REBARBORE dozviete tu: https://mysiakovaskolavarenia.sk/zelenina-huby-privarky/

Pri kúpe rebarbory  sa nesústreďte iba na sfarbenie, lebo rovnako dobrá je červená, ale i zelená. Zrelá rebarbora je hladká a pružná. 

KROK 1:    PRÍPRAVNÉ PRÁCE:

  • Z 1 vajíčka oddelíme bielka od žĺtka.
  • Jablká rozkrojíme a vyrežeme jadrovník a olúpeme. Nakrájame na drobné kocky.
  • Rebarboru umyjeme, olúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
  • Piškóty pomelieme/nastrúhame najemno.
  • Orechy pomelieme.
  • Vymažeme a vysypeme plech.
  • Predhrejeme rúru na 180°C.

AKO NA REBARBORU?

Z rebarbory olámeme listy a  dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou , osušíme. Z oboch strán rebarbory odrežeme  konce. Nožom chytíme šupku a dlhými ťahmi ju olúpeme. Šupku môžeme odstrániť aj škrabkou na zeleninu. Potom pozdĺžne rozkrojíme a každú polku ešte raz prekrojíme pozdĺžne a nakrájame na menšie kúsky.

KROK 2:    PLNKA:

250 g rebarbora, 250 g jablká, 100 g kryštálový cukor, ¼ KL mletá škorica, 0,5 dl voda, ¼ bal. hrozienka /nemusia byť/, ¼ bal. detské piškóty

Rebarboru očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme ju do väčšieho hrnca Zasypeme cukrom, mletou škoricou a podlejeme 0,5 dcl vody. Pozvoľna ju varíme na miernom ohni prikrytú, kým nezmäkne cca 30 – 40 min. Potom pridáme jablká nakrájané na drobné kocky a varíme kým sa nerozvaria cca 20 min. Vsypeme hrozienka premiešame a necháme vychladiť. Rebarbora počas dusenia pustí vodu. Ak je v hmote veľa vody necháme ju vyvariť, alebo ju po vychladnutí zahustíme pomletými piškótami.

KROK 3:    CESTO:

300 g hladká múka, 200 g maslo/hera, 150 g práškový cukor, ½ bal. prášok do pečiva, ½ bal. vanilkový cukor, 1 vajce, 1 žĺtok, štipka soľ, 30g mleté vlašské/lieskové orechy

Múku preosejeme do misy pridáme kryštálový a vanilkový cukor, kypriaci prášok, zmäknuté maslo/heru, vajce, žĺtok, soľ a zamiesime hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 1 hod. do chladničky. Potom si cesto rozdelíme na polovicu. Jednu  časť cesta rozvaľkáme na vále na tenší plát a valčekom cesto prenesieme na vymastený a vysypaný plech. Cesto jemne prepicháme vidličkou a posypeme mletými orechmi. Na ne dáme plnku a rovnomerne ju rozotrieme. Na plnku dáme za pomoci  druhú časť rozvaľkaného , prepichaného  cesta. Koláč dáme piecť. Upečený koláč vyberieme a povrch pocukrujeme.

KROK 4:    PEČENIE:

Predhriata rúra 180°C, 20 – 25 min.
Prevzaté z:https://tortyodmamy.sme.sk/krehky-jablkovo-rebarborovy-kolacik

MAKOVÉ REZY /8 osôb/

KROK 1:     PRÍPRAVNÉ PRÁCE:

  • Rúru predhrejeme na 170°C, horný a dolný ohrev
  • Plech vymažeme stvrdnutým maslom a vysypeme hladkou múkou. Prebytočnú múku vysypeme. Alebo plech vystelieme papierom na pečenie,
  • Pomelieme mak
  • Pripravíme makovú plnku
  • Pripravíme sneh z bielkov
  • Nastrúhame citrónovú kôru
  • Hrozienka zalejeme 1 dcl rumu
  • Pripravíme kvások
  • Pripravíme cesto

KROK 2:  PRÍPRAVA MAKOVEJ PLNKY

30 dkg mletý mak, 15 dkg kryštálového cukru, 2 dl mlieko, 1 citrón, 2 PL   med, 10 dkg hrozienok /nemusia byť/, 1 dl rumu, troška mletej škorice /nemusia byť/, 2 vajíčka, 10 dkg marhuľový džem

Mletý mak zmiešame s kryštálovým cukrom, zalejeme mliekom, pridáme hrozienka namočené v rume, med, mletú škoricu podľa chuti, nastrúhanú citrónovú kôru. Celú zmes varíme dokiaľ sa väčšia časť tekutiny neodparí. Potom necháme hmotu vychladiť. Po vychladnutí plnky do maku postupne zapracujeme sneh z bielkov.

KROK 3: PRÍPRAVA SNEHU

Najprv vyšľaháme sneh, ušetríme si tak umývanie nádoby.

 bielka, 1 štipka soli, 1 PL  kryštálového cukru (z odmeraného)

Do misy od elektrického šľahača dáme studené bielka a štipku soli. Sneh šľaháme na najvyšších otáčkach.  Keď je sneh vyšľahaný do polotuha (hmota zbelie a začne tuhnúť až  stuhne) pridáme cukor a šľaháme, kým na metličkách po šľahaní nie je vytvorená zo snehu špička.  V tomto momente prestaneme šľahať. Sneh opatrne preložíme do väčšej nádoby a dáme bokom.

KROK 4:   PRÍPRAVA KVÁSKU:

1 dkg čerstvé droždie, 2 kocky kryštálového cukru, 1 dl vlažné 40°C mlieko, 1 KL polohrubá múka /z odmeraného/

Rozmrvíme droždie pridáme cukor a vidličkou vymiešame tekutú kašu. Potom zalejeme vlažným mliekom, zamiešame. Vrch posypeme múkou, prikryjeme a necháme vzísť (nakysnúť) na teplom mieste bez prievanu.

KEDY JE VYKYSNUTÝ KVÁSOK?
Kvások je vykysnutý, keď zväčší svoj objem, vyrastie do výšky a tvoria sa v ňom dierky.

KROK 5:   PRÍPRAVA CESTA:

Všetky suroviny na prípravu koláča, vyberte 1 hod. pred samotnou prípravou, aby mali rovnakú teplotu.

50 dkg polohrubá múka, 25 dkg maslo/ margarín izbovej teploty, 10 dkg práškový cukor, 1/2 KL  prášok do pečiva, 1 bal. vanilkový cukor, kyslá smotana podľa potreby

Cesto môžeme vymiesiť aj elektrickými metličkami. Použijeme háky. Nezabudnite cesto prepracovať aj ručne na vále.

Múku preosejeme do nádoby, pridáme zmäknuté maslo, vanilkový a práškový cukor, prášok do pečiva, žĺtky, vykysnutý kvások, kyslú smotanu podľa potreby. Vymiesime kompaktné cesto, ktoré sa dobre hnetie.  Po vymiesení ešte rukou prepracujeme na pomučenom vále, necháme 5 min. odpočinúť a cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu.

KROK 6:     DOKONČENIE CESTA:

Na vymazaný a múkou vysypaný plech dáme prvý plát cesta, ktorý naplníme makovou plnkou. Na plnku položíme druhý plát cesta a natrieme ho marhuľovým džem. Naň dáme tretí plát vyvaľkaného cesta. Povrch potrieme rozhabarkovaním vajíčkom a pláty cesta prepicháme vidličkou. Takto pripravený koláč dáme upiecť.

KROK 7:      PEČENIE:

Rúru predhrejeme na 170°C, 45 min. – 1 hod. Horný a dolný ohrev. Pečenie cesta sledujeme, aby sa nespálilo. Upečenie skontrolujeme špajľou.

TVAROHOVÝ KOLÁČ

KROK 1:     PRÍPRAVNÉ PRÁCE:

  • Rúru predhrejeme na 180°C, horný a dolný ohrev
  • Plech vymažeme stvrdnutým maslom a vysypeme hladkou múkou. Prebytočnú múku vysypeme. Alebo plech vystelieme papierom na pečenie,
  • Pripravíme tvarohovú plnku
  • Rozpustíme maslo
  • Nastrúhame citrónovú kôru
  • Hrozienka zalejeme 1 dcl rumu
  • Pripravíme cesto

KROK 2:     TVAROHOVÁ PLNKA:

¾ kg tvarohu, 3 – 4 PL kryštálový cukor, štipka soli, 3 vajcia, ½ KL nastrúhaná citrónová kôra, hrozienka podľa chuti /nemusia byť/ , 0,5 – 1 dcl rum

Tvaroh, soľ, cukor, vanilku, vajcia, citrónovú kôru, hrozienka namočene v rume/nemusia byť/ spolu zmiešame a dobre vymiešame.

KROK 3:     CESTO:

3 celé vajcia, 60 g kryštálový cukor, 1 bal. vanilkový cukor, 1 bal. prášok do pečiva, 600 g polohrubá múka, 200 g rozpustené maslo
NA POSYPANIE: práškový cukor

Všetky ingrediencie elektrickými metličkami vymiešame do penista. Do žĺtkovej zmesi ručne primiešame polovicu múky zmiešanú s práškom do pečiva. Pridáme rozpustené maslo. Prisypeme zbytok múky a zapracujeme do cesta. Cesto dáme na 20 min. do chladničky. Potom cesto vyberieme rozdelíme na polovicu. Prvú polovicu cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu. Popicháme vidličkou. Na cesto dáme tvarohovú plnku. Druhú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka dáme na cesto. Ak cesto niekde prevísa odrežeme ho a dáme tam, kde chýba. Dáme piecť. Po upečení posypeme vrch koláča práškovým cukrom.

.Čo znamená „šľahanie do penista? “ vysvetlenie nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/gastronomicky-slovnik-pojmov/

KROK 4:     PEČENIE:

Predhriata rúra 180°C, 1 hod. Horný a dolný ohrev.

ORECHOVÉ KOŠÍČKY

KROK 1:    PRÍPRAVNÉ PRÁCE:

  • Príprava lineckého cesta
  • Namletie vlašských orechov a citrónovej kôry
  • Príprava orechovej plnky
  • Predhriatie rúry na 180°C
  • Nalúpanie a prepolenie vlašských orechov
  • Rozpustenie čokolády
  • Zatuhnutie čokolády /najlepšie do druhého dňa/

KROK 2:    CESTO:

200 g hladká múka, 60 g práškový cukor, 120 g maslo, 1 žĺtok, ½ bal. kypriaci prášok
NA DOZDOBENIE: marhuľová marmeláda, celé vlašské orechy

Do misy si preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknuté maslo, kypriaci prášok, žĺtok, nastrúhanú citrónovú kôru. Rukou vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a odložíme ho na 2 hod. Potom ho vyberieme počkáme 10 min.

DOKONČENIE:

Na pomučenom vále cesto vyformujeme do valčeka. Cesto nožom nakrájame na dieliky a tie rozdelíme na jednotlivé kúsky. Urobíme z nich stredne veľké guličky. Každú rovnomerne roztlačíme vo forme na dno aj do strán formy až do vrchu. Prebytočné cesto odstránime tupou stranou noža. Cesto vidličkou prepicháme. Do stredu dáme 1 KL  marhuľovej marmelády. Potom do košíčka pridáme orechovú plnku. Upečené košíčky namáčame v rozpustenej čokoláde. Košíčky dozdobíme polovicou vlašských orechov. A necháme stuhnúť.

KROK 3:    ORECHOVÁ PLNKA:

125 g mleté  vlašské orechy, 120 g práškový cukor, 80 g hladká múka, 3 celé vajcia, 1 KL rum, ¼ KL  trochu mletej škorice, ½ KL nastrúhanú citrónovú kôru

Do misy nasypeme cukor, mleté orechy, múku, celé vajcia, rum, mletú škoricu, strúhaná citrónová kôra. Všetko poriadne premiešame.

KROK 4:   ČOKOLÁDOVÁ POLEVA:

100g 70%- nej čokolády, 50 g maslo

Čokoládu z maslom rozpustíme do hladka vo vodnom kúpeli. Začneme tým, že vodu privedieme do varu. Potom rajnicu stiahneme z ohňa a hneď dáme na malý hrniec misu s nalámanou čokoládou a maslom, ktorá pevne drží na hrnci z vodou. Para z hrnca čokoládu a maslo rozpustí. Hmotu neustále miešame metličkou do hladka, kým sa všetko nerozpustí a nespojí. Dbáme na to, aby sa misa nenamočila do vody. Rozpustená čokoláda má mať 36°C.

KROK 5:  PEČENIE:

Pečieme v predhriatej rúre na 180°C, 25 min. Horný a dolný ohrev. Po upečení cesto z košíčku vyklopíme.

KREMROLE

Priatelia v tomto recepte máte možnosť si vyskúšať výrobu DOMÁCEHO LÍSTOVÉHO CESTA. Áno jeho príprava je malinko časovo náročnejšia, ale keď už ho budete vedieť vyrobiť, môžete ho vyrobiť viac naraz a dať zamraziť. Ak budete postupovať podľa receptúry som si istý, že to zvládnete. 

Mám tu variantu aj pre tých čo si na výrobu netrúfajú. Kúpte LISTOVÉ CESTO MRAZENÉ zvykne byť už vyvaľkané. Rovnako postupujte podľa receptúry, iba vynechajte výrobu cesta. A začnite od prekladania cesta. 

  1. PRIPRAVNÉ PRÁCE:
  • Príprava domáceho lístkového cesta
  • Príprava plniek
  • Pečenie
  • Naplnenie kremrolí
  1. KROK: DOMÁCE LÍSTKOVÉ CESTO:

Všetky suroviny na prípravu cesta vyberte 1 hod. pred samotnou prípravou, aby mali rovnakú teplotu.

Toto cesto sa skladá z dvoch druhov ciest VODOVÉHO a TUKOVÉHO. Obe si pripravíme postupne a potom ich spojíme a budeme s cestom pracovať ďalej.

VODOVÉ CESTO:

200 g hladká múka, 3 žĺtka, 1 štipka soli, 1 PL ocot, 7 PL studenej vody, 1 PL rum, 2 PL kyslá smotana 18%-ná

Všetky ingrediencie dáme do misy a vymiesime hladké cesto. Potom cesto premiesime na pomúčenom vále a necháme 15 min. odpočívať.

TUKOVÉ CESTO:

100 g hladká múka, 280 g schladené maslo

Najprv múku s maslom rukami spracujeme na drobenku. Potom z hmoty vytvarujeme cesto, ktoré vyformujeme do bochníka.

PREKLADANIE A VAĽKANIE CESTA:

Vodové cesto vyvaľkáme na ½ cm plát. Potom na vodové cesto do stredu dáme tukové a roztlačíme po celom strede a poprekladáme.  Celkovo cesto preložíme 4x. Medzi každým preložením cesta ho dáme odležať do chladu na 1 hod. Potom opäť vyvaľkáme a preložíme.
Vyvaľkaný plát cesta uzavrieme zhora a zdola, potom okraje cesta dáme do stredu.  Zabalíme ho a na 1 hod. dáme do chladničky.

Už spojené cesto vyvaľkáme na pomučenom vále na obdĺžnik za stáleho otáčania cesta vyvaľkáme rovnomerný tvar. Pri vaľkaní nezabúdajte cesto čas od času pomúčiť. Vaľkáme vždy od stredu ku krajom tak, aby sme neporušili tvar cesta. Potom celé cesto potrieme rozhabarkovaným vajcom a   radielkom nakrájame 2 cm úzke pásy.

NAMOTÁVANIE CESTA NA RÚRKU:

Užšiu stranu rúrky priložíme k hornej časti cesta a začiatok pásu priložíme na rúrku. Potom už len chytíme z oboch strán rúrku a postupne pás cesta navinujeme smerom nadol pričom cesto neťaháme príliš vysoko. Cesto je dobre navinuté vtedy, keď sa cez rúrku prekrýva. Upečené kremrole ešte teplé opatrne stiahneme pootočením cesta s trubičky.

PEČENIE:

Predhrejeme rúru na 180°C horný a dolný ohrev. Po vložení cesta do rúry teplotu znížime na  160°C. Na tejto teplote pečieme kým cesto nezačne zlátnuť. Potom ešte teplotu znížime na 150°C. dopečieme dozlatova.

KROK 3:  NÁPLŇ

Sneh naplníme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou. Z oboch strán kremrole naplníme krémom.

MARHUĽOVO – BIELKOVÝ SNEH

360 g kryštálový cukor, 6 bielky, 3 – 5 PL marhuľová marmeláda, šťava z ½ citróna

Do hrnca dáme vodu a privedieme do varu. Do druhého hrnca dáme bielky a cukor a metličkami pri najvyššej rýchlosti vyšľaháme tuhý sneh vo vodnom kúpeli. Do takmer vyšľahaného snehu pridáme marmeládu a došľaháme. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a ešte chvíľu vyšľaháme.

ŽLTKOVÝ KRÉM

250 g kryštálový cukor, 100 ml studená voda, 8 žĺtka, 330 g maslo izbovej teploty, 2 KL vanilkový extrakt/rum/ kávovým extraktom

Do hrnca dáme cukor, vodu a pripravíme cukrový sirup, ktorý privedieme do varu a zahrejeme na 120°C.  Žĺtka v mise vyšľaháme metličkami do penista. Do žĺtkov postupne za stáleho šľahania pri najvyššej rýchlosti prilievame postupne cukrový sirup správnej teploty. Po pridaní sirupu zmes šľaháme, kým žĺtka nevychladnú cca 10 min. Do žĺtkového krému postupne zašľaháme zmäknuté maslo. Nakoniec krém ochutíme vanilkovým extraktom/rumom a zašľaháme do zhustnutia.

MALINOVÝ KRÉM

Všetky suroviny na prípravu krému, vyberte 1 hod. pred samotnou prípravou, aby mali rovnakú teplotu.

500 g maliny /môžu byť čerstvé i mrazené/, 350 g zmäknuté maslo, 120 g kryštálový cukor, 40 g kukuričný škrob, 2 žĺtky, citrónová šťava z ½ citróna, 1 KL vanilkový extrakt

Maliny môžeme použiť čerstvé i mrazené. Pri mrazených však použite viac cukru , bývajú kyslejšie. Rozmixujeme ich, alebo roztlačíme maliny vidličkou a potom ich prepasírujeme do hrnca. K malinám pridáme cukor, citrónovú šťavu, žĺtky, škrob, vanilkový extrakt a všetko dobre premiešame. Obsah hrnca privedieme do varu a za neustáleho miešania uvaríme hustejší puding. Po uvarení potravinársku fóliu dáme na puding a necháme vychladiť pri izbovej teplote. Potom puding prešľaháme. Zmäknuté maslo vyšľaháme metličkami. Potom pridáme k maslu malinový puding rovnakej teploty a vyšľaháme.

PARÍŽSKÁ ŠĽAHAČKA:

300 ml mlieko, 1 vanilkový cukor, 100 g kryštálový cukor, 1 zlatý klas, 4 žĺtky, 250 g masla, 150 g práškového cukru

Mlieko vanilkový,  kryštálový cukor, zlatý klas a žĺtky zamiešame a uvaríme  do hustej kaše. Potom necháme vychladnúť. Do vychladnutej masy pridáme maslo vymiešané z práškovým cukrom.

KLASICKÁ ŠĽAHAČKA

šľahačková smotana 33%-ná a viac

Šľahačkovú smotanu vyberieme z chladničky tesne pred jej vyšľahaním, musí byť dobre vychladená. Šľaháme na nižších otáčkach a dbáme na to, aby sme ju neprešľahali a nevyrobili tak maslo.  Správne vyšľahaná šľahačka drží svoj tvar a je hebká a jemná.

Ak ju dávame do krému, platí že:

Šľahačku vždy dávame do krému. Nikdy to  nerobíme opačne. Pekne  postupne ju tam zapracujeme krúživými pohybmi, akoby sme ju zabaľovali do krému.  Zapracujeme ju postupne Šľahačku nesmieme rozbiť o steny nádoby, aby krém bol ľahký.

DOKONČENIE:

Krémom zdobíme vychladnuté kremrole.  Dáme do chladničky vychladiť.

KROK 4:  NAPLNENIE

Zvolenú náplň dáme do cukrárenského vrecka a naplníme ňou trubičku z oboch strán pomocou ozdobnej špičky. Hotové kremrole pocukrujeme práškovým cukrom.

MAKOVO – CITRÓNOVÉ PITÉ /tortová/pite forma: ∅ 22 cm/

KROK 1:   PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Predhriatie rúry na 170°C
  • Príprava korpusu
  • Chladenie korpusu
  • Predpečenie korpusu
  • Výroba citrónovej plnky
  • Pomletie maku a výroba makovej plnky
  • Naplnenie a dopečenie korpusu
  • Výroba snehu a zdobenie
  • Zapečenie snehu

KROK 2:   PRÍPRAVA KORPUSU

250 g hladká múka, 80 g práškový cukor, 100 g chladené maslo, 1 žĺtok L-ko veľkosť

Práškový cukor presitkujeme do nádoby od robota. Pridáme múku, nakrájané maslo a hákmi vypracujeme z ingrediencií „mrveničku“. Potom pridáme žĺtok a hákmi vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na 30 min. Vyberieme s chladničky a rozvaľkáme ho na tvar formy. Pomocou valčeka preložíme do formy a prevísajúce časti cesta opakom noža zrežeme dolu. Cesto vidličkou prepicháme a dáme do mrazničky aspoň na 30 min.

KROK 3:    CITRÓNOVÁ PLNKA:

4 celé vajcia L-ko veľkosť, 4 žĺtka, 200 ml šľahačková smotana, 15 g kukuričný škrob/hladká múka, 220 g kryštálový cukor, 3 ks citróny /120 g citrónová šťava + citrónová kôra/

V mise zmiešame všetky ingrediencie okrem šľahačkovej smotany. Metličkou všetko dohladka vymiešame a nakoniec pridáme šľahačkovú smotanu a zamiešame.

KROK 4:    MAKOVÁ PLNKA:

80 g mletý mak, 2 PL práškový cukor, 1 bielok

V mise zmiešame všetky ingrediencie a dobre premiešame, kým sa masa nespojí.

KROK 5:    SNEH:

120 g bielky, 240 g kryštálový cukor, 1 štipka soli

Bielka s cukrom a soľou neustále šľaháme vo vodnom kúpeli dovtedy, kým sa cukor nerozpustí a masa nemá teplotu 60 – 70°C. Potom masu prelejeme do robota a metličkami šľaháme na najvyšších otáčkach. Vyšľaháme veľmi tuhý sneh

KROK 6:    DOKONČENIE KOLÁČA:

Korpus vyberieme z mrazničky a predpečieme v predhriatej rúre na 170°C, horný a dolný ohrev 15 min. Cesto vyberieme z rúry a naplníme makovou plnkou. Uhladíme ju lyžicou. Opatrne na makovú náplň nalejeme pomocou džbánu citrónovú plnku, lejeme pomaly a opatrne, aby sa maková náplň neporušila. Vrátime do rúry a dopečieme na 160°C, 30 min. Koláč necháme vychladiť. Snehom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a vrch vyzdobíme. Koláč vrátime do rúry na 70°C horný ohrev. Zapečieme sneh cca 20 min.

REZY MIMÓZA /plech: 25x35cm/

Všetky suroviny na prípravu rezov a krému, vyberte 1 hod. pred samotnou prípravou, aby mali rovnakú teplotu.

Tieto rezy si pripravte 1 deň pred podávaním. 

KROK 1:    PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Odvážime si zvlášť ingrediencie na cesto a krém
  • Preosejeme cez sito do misiek zvlášť odmeraný cukor a múku na krém a cesto
  • Predhrejeme rúru na 180°C
  • Vyrobíme cesto
  • Upečieme pláty cesta
  • Vyrobíme krém
  • Natrieme pláty lekvárom a krémom a skompletizujeme ho
  • Hotový koláč prikryjeme alobalom a dáme na 1 deň do chladničky
  • Nakrájame rezy, pocukrujeme a podávame.

KROK 2:    PRÍPRAVA CESTA/4 pláty/

500 g hladká múka špeciál, 250 g maslo/margarín, 100 g práškový cukor, 1 bal. prášok do pečiva, 3 – 4 PL kyslá smotana 20%-ná, 2 žĺtka, 1 štipka soľ, nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna
NA POSYPANIE: práškový cukor

Preosejeme práškový cukor cez sito do nádoby. Pridáme múku,  štipku soli, zmäknuté maslo/margarín , prášok do pečiva, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky, kyslú smotanu. Ručne vypracujeme hladké kompaktné cesto. Z cesta vytvarujeme valec a rozdelíme ho na 4 rovnaké diely. Dieliky cesta vyvaľkáme na cca 25x35cm. Plát prenesieme pomocou valčeka na plech vystlaný papierom na pečenie. Prepicháme vidličkou.

KROK 3:     PEČENIE CESTA:

Pečieme v predhriatej rúre na 180°C horný a dolný ohrev, 8 – 10 min. Cesto vyberáme hneď ako kraje začnú tmavnúť. Nie je potrebné pláty piecť do zlatista.

KROK 4:   VÝROBA KRÉMU:

KRÉM: 450 ml mlieko, 80 g hladká múka špeciál, 1x10g = 1 bal. vanilkový cukor
NA DOCHUTENIE: 200 g maslo/margarín, 180 g práškový cukor, rum podľa chuti, 1 KL vanilková pasta/nemusí byť/, 40 dkg lekvár /jahodový, čerešňový, višňový/ na potrenie

Do vlažného mlieka pridáme vanilkový cukor a preosiatu múku a všetko dobre rozmiešame metličkou. Uvaríme hladký hustý krém. Krém prevárame aspoň 15 min. Keď je krém hotový dáme ho vychladiť do studenej vody a občas premiešame. Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame do penista. Do vyšľahaného masla pridáme rum, vanilkovú pastu, a postupne  po lyžiciach vždy po zašľahaní vychladený krém a vyšľaháme.

Ak by sa v kréme vytvorili hrudky, prepasírujte ho cez husté sito.

Ak použijete na potrenie plátu cesta sladší lekvár,  do krému môžete pridať citrónovú šťavu podľa chuti, alebo ju môžete i vynechať. Voľba je na Vás.

KROK 5:   POTRENIE A KOMPLETIZÁCIA PLÁTOV

S cestom pracujte opatrne, aby sa nepolámalo.

Prvý plát upečeného a trochu vychladeného  cesta natrieme rovnomerne čerešňovým džemom. Naň položíme druhý plát a pritlačíme. Vyšľahaný krém rovnomerne natrieme na druhý plát, ktorým sme zakryli prvý plát. Krém zakryjeme tretím plátom cesta a znovu natrieme rovnomerne džemom. Nakoniec dáme štvrtý plát a pritlačíme.

KROK 6:   CHLADENIE:

Cesto potrebuje zmäknúť a chute v kréme sa potrebujú prepojiť.

Takto pripravený koláč prikryjeme alobalom a dáme do chladničky na 1 deň.

KROK 7:    SERVÍROVANIE

Pred podávaním koláč nakrájame na úhľadné rezy a pocukrujeme práškovým cukrom.

ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA/ZÁVIN /2×35 cm štrúdľa ; ∅  formy : 35×43 cm/

Všetky suroviny na prípravu závinu, vyberte 1 hod. pred samotnou prípravou, aby mali rovnakú teplotu.

KROK 1:   PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Predhrejeme rúru na 200°C horný a dolný ohrev
  • Príprava štrúdľového/závinového cesta
  • Príprava plniek podľa voľby
  • Plnenie a rolovanie cesta
  • Pečenie

KROK 2:    ŠTRÚDĽOVÉ CESTO

500 g hladká múka špeciál , 1 PL bravčová/husacia rozpustená masť, 1 vajce veľkosť L, 1  KL 15%-ného octa, 2 štipky soli, cca 2,5 dl vlažná voda

Preosejeme múku, pridáme celé vajce, štipku soli, zmäknutú bravčovú /husaciu masť. A strojom  na miernej rýchlosti hákmi miesime 10 min. Ak cesto pripravujeme ručne, tak miesime  15 min. Počas miesenia prilievame postupne vlažnú vodu zmiešanú z octom. Ak sa nám lepí ešte na nádobu premiesime ho ešte rukou. Potom dáme na vál a premiesime ho rukou. Vál si trochu pomúčime, cesto prepolíme na rovnaké 2 polovice a každú ešte prehnetieme a urobíme guľku. Cesto nesmie byť tvrdé. Pomúčime si tácku na ktorej necháme cesto. Aby neoschlo a nepopraskalo potrieme ho olejom, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme podkysnúť na teplom mieste 15 – 20 min.

KROK 3:      PLNKY /2 záviny/

Konzistencia plniek má byť dobre roztierateľná, vláčna no nie riedka.

JABLKOVÁ:

800-900 g strúhané jablká, cca 150 g kryštálový cukor, 1 KL citrónová kôra,  1 bal. = 10 g  vanilkový cukor, 100 g mleté orechy

Jablká ošúpeme zbavíme jadrinca a nastrúhame nahrubo. Vytlačíme z nich trochu vody, pridáme kryštálový a vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, mleté orechy a premiešame.

MAKOVO – VIŠŇOVÁ:

350 g mletý mak, 200 ml mlieko, 170 g kryštálový cukor, 1 bal. = 10 g  vanilkový cukor, 1 KL strúhaná citrónová kôra,  ¼ KL mletá škorica, 300 g vykôstkované višne, 1 pohár kyslá smotana + 2 PL práškový cukor zmiešať

Do mlieka dáme kryštálový a vanilkový cukor a necháme mlieko zovrieť. Pridáme mletú škoricu, mletý mak a miešame kým nezhustne a nenaboptná. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Do uvareného maku pridáme vykôstkované višne/kompótované bez šťavy a premiešame a necháme vychladiť.

MAKOVÁ PLNKA:

350 g mletý mak, 200 ml mlieko, 170 g kryštálový cukor, 1 bal. = 10 g  vanilkový cukor, 1 KL strúhaná citrónová kôra

Do mlieka dáme kryštálový a vanilkový cukor a necháme mlieko zovrieť. Pridáme mletý mak a miešame kým nezhustne a nenaboptná. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru.

TVAROHOVÁ:

50 dkg tvaroh, 4-5 PL kryštálový cukor podľa chuti, strúhaná citrónová kôra, 5 dkg strúhanka /nemusí byť/, 1 bal. = 10 g  vanilkový cukor, 1 pohár kyslá smotana + 2 PL práškový cukor zmiešať

Všetky ingrediencie dáme do misy dobre zmiešame. Takto pripravenú plnku dáme na vytiahnuté cesto najprv po kraji cesta a potom rozsypeme po celej ploche cesta a potom ešte cesto pokvapkáme kyslou smotanou zmiešanou z práškovým cukrom a roztopeným maslom/masťou a zrolujeme.

ORECHOVÁ PLNKA:

250 g mleté orechy, 150 g práškový cukor, 1 bal. vanilkový cukor, 400 ml mlieko, 2 PL rum, 1 KL nastrúhaná citrónová kôra, v prípade potreby 150 g mleté detské piškóty

Mlieko s práškovým a vanilkovým cukrom necháme zovrieť, kým sa nerozpustí cukor. Pomelieme vlašské orechy a detské piškóty, citrónovú kôru. Prisypeme mleté orechy, strúhanú citrónovú kôru a povaríme kým orechy nenaboptnajú a nemajú hustejšiu konzistenciu cca 10 – 15 min. Ak by plnka nehustla, na konzistenciu ktorá sa dá rozotierať a nesteká, pridáme mleté detské piškóty a povaríme. Potom plnku odstavíme a pridáme rum a zamiešame.

KROK 4:   ŤAHANIE CESTA:

Pri ťahaní cesta postupujte pomaly nie je kam sa ponáhľať. Cesto ťaháme dovtedy, kým nie je rovnomerne tenučké a priesvitné.

Na stôl dáme čistý biely obrus. Cesto je dobre odpočinuté vtedy, keď do cesta zatlačíme prst a ostane v ňom odtlačok.  Obrus  a povrch cesta pomúčime. Po tom čo si cesto odpočinulo ho začneme opatrne rukou vyťahovať. Keď už placka cesta je väčšia cesto potrieme rozpustenou masťou a cesto si dáme na chrbát ruky, ktorú mame zatnutú v päsť a striedavo cesto vyťahujeme. Postupujeme od stredu ku krajom do kruhu. Potom cesto položíme na stôl ruky dáme pod cesto a prstami cesto vyťahujeme. Snažíme sa aby sa neroztrhlo. Stále ťaháme tú stranu cesta, kde je cesto hrubšie. Týmto spôsobom pokračujeme pekne dookola až cesto bude prevísať cez hranu stola a bude čo najtenšie. Keď je cesto vytiahnuté hrubšie kraje cesta po obvode stola otrháme, aby cesto bolo rovnomerne tenké.

KROK 5:   PLNENIE A ROLOVANIE:

Smotanu s cukrom vynecháme pri jablkovej plnke.

Na vytiahnuté cesto po celej šírke dáme rovnomerne nami zvolenú plnku. Zbytok plnky rozhádžeme po ceste.  Cesto pokvapkáme rozpusteným maslom/masťou a kyslou smotanou zmiešanou s práškovým cukrom. Nakoniec posypeme mletými orechmi/ sladkou strúhankou a zrolujeme. Pekne z kraja cesto začneme po celej dĺžke stáčať do vnútra.  Pri rolovaní si pomôžeme  obrusom. Za jeho pomoci cesto zrolujeme.

KROK 6   PEČENIE:

Plech vystelieme papierom na pečenie. Pred pečením potrieme závin masťou. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C, horný, dolný ohrev 35 min. Upečené poprášime práškovým cukrom necháme vychladiť a podávame.

ČOKOLÁDOVÁ KOCKA S TVAROHOM /plech: 23x35cm/

KROK 1:   PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Predhriatie rúry horný a dolný ohrev. 170 – 180°C
  • Vymazanie plechu tukom a vysypanie múkou
  • Nastrúhanie citrónovej kôry
  • Vyšľahanie bielkov
  • Príprava plnky
  • Príprava cesta
  • Pečenie

KROK 2:  KAKAOVÉ CESTO

180 g hladká múka špeciál, 100 g = 50 g kryštálový cukor do cesta, 4 vajcia, 1 dl mlieko, 1 dl  olej, 2 PL holandské kakao, 1 bal. prášok do pečiva

Vajíčka si rozdelíme na bielka a žĺtka. Do misy dáme mlieko, olej, cukor, žĺtka, všetko dobre metličkou zamiešame. Pridáme múku, prášok do pečiva, preosiate kakao. Metličkou vymiešame hladké cesto.  Do cesta zapracujeme nakoniec sneh. Najprv dáme do hmoty iba časť snehu cca 2 – 3 PL a zamiešame, potom pridáme zbytok bielok a už opatrne zapracujeme do cesta. Cesto dáme do vymazaného a vysypaného pekáča a rovnomerne rozvrstvíme. Na cesto dáme lyžicou ochutený tvaroh vyformovaný do valčeka a upečieme.

KROK 3:   PRÍPRAVA SNEHU:

4 bielky, 50 g kryštálový cukor

Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh.

KROK 4:   TVAROHOVÁ PLNKA:

Do plnky dáme toľko detskej krupice, aby plnka nebola príliš mokrá, ale ani suchá. A necháme ju 15 min. odstáť potom znova premiešame a v prípade potreby pridáme ešte krupicu, ale trošku mlieka.

250 g hrudkový tvaroh, 60 g kryštálový cukor, 1 bal. vanilkový cukor, 1 vajce, strúhaná citrónová kôra z 1 citróna, 20 – 30 g detská krupica, v prípade potreby trochu mlieka

Zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, celé vajcia, detskú krupicu, nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame. Ak je tvaroh veľmi suchý pridáme mlieko.

KROK 5:    PEČENIE:
Horný a dolný ohrev. 1 70 – 180°C, cca 25 – 30 min
Prevzaté z: https://www.youtube.com/watch?v=frMy2G-Ogmo

WUZETKA /12 ks; plech: 32x22cm/

KROK 1:   PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Predhriatie rúry horný a dolný ohrev. 170°C
  • Výroba korpusu
  • Výroba sirupu
  • Výroba krému
  • Výroba polevy
  • Skompletovanie
  • Pečenie

KROK 2:  KORPUS – KAKAOVÉ CESTO

7 vajec, 200 g kryštálový cukor, 3 PL kakao, 160 g hladká múka, 1 KL kypriaci prášok, 1 štipka soli

Vajcia rozklepneme, oddelíme žĺtky od bielkov a z bielkov, štipky soli vyšľaháme jemný sneh a za postupného pridávania cukru ďalej šľaháme do pevného a lesklého snehu. Do snehu potom po jednom prišľaháme žĺtky a potom po troškách už len zľahka primiešame múku vymiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto navrstvíme do hlbšieho, menšieho plechu, ktorého dno sme vystlali papierom na pečenie, zarovnáme a dáme piecť. Korpus necháme chvíľku vychladnúť v plechu, ostrým nožom uvoľníme kraje po celom obvode a korpus vyklopíme na mriežku, opatrne stiahneme papier a necháme úplne vychladnúť. Neskôr ho obrátime, zrežeme/zarovnáme hornú časť s bublinkami a tiež kraje, aby bol pekne rovný zo všetkých strán, a potom ho pozdĺžne rozrežeme na dva pláty.

KROK 3:    VÝROBA SIRUPU

100 ml horúca voda, 1 KL kryštálový cukor, 2 PL citrónová šťava

Cukor sme zaliali horúcou vodou, vymiešali do hladka a pridali citrónovú šťavu a zamiešali.

KROK 4:    SMOTANOVÁ PLNKA

750 ml šľahačková smotana 33%-ná, 3 PL práškový cukor, 2 KL prášková želatína

Smotanu vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do pevnej šľahačky. Práškovú želatínu necháme napučať vo vode (množstvo vody podľa návodu na obale), zahrejeme  pod bod varu(nevaríme) a potom ju zmiešame s lyžicou či dvoma šľahačky a prišľaháme do plnky.

KROK 5:      ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

150 g čokolády, 3 PL mlieko

Vo vodnom kúpeli zahrejeme mlieko. Pridáme nalámanú čokoládu. Za stáleho miešania necháme rozpustiť na hladkú a lesklú hmotu.

KROK 6:    DOKONČENIE

100 g povidla/slivkový lekvár

Spodný plát pokvapkáme polovicou sirupu, a potrieme slivkovým lekvárom, nanesieme plnku (trochu si odložíme na zdobenie) a opatrne priložíme druhým korpusom, ktorý tiež pokvapkáme sirupom. A polejeme rozpustenou čokoládou. Rovnomerne rozotrieme. Zákusok dáme na noc do chladničky. Alebo aspoň na 6 hod.

KROK 7: PEČENIE

Predhriatie rúry horný a dolný ohrev. 170°C, 20 min.
Prevzaté z: https://recepty.aktuality.sk/recept/9537/cokoladovo-smotanovy-zakusok-wuzetka/

PRAŽSKÝ KOLÁČ /2 ks/

KROK 1:   PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Predhriatie rúry horný a dolný ohrev. 170°C
  • Príprava drobenky
  • Príprava cesta
  • Príprava plnky

KROK 2:   PRÍPRAVA DROBENKY

200 g hrubá múka, 120 g kryštálový cukor, 2 PL škoricový cukor, 120 g maslo izbovej teploty

Do misy vsypeme múku, cukor, nakrájané maslo. Rukami masu spájame dovtedy, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nezačnú  hrudkovatieť a mrviť sa.

KROK 3:   PRÍPRAVA CESTA

300 g hladká múka, 300 g polohrubá múka, 30 g čerstvé droždie, 3 PL kryštálový cukor, 150 ml vlažné mlieko, 250 ml tučný biely jogurt, 1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie, strúhaná citrónová kôra, 4 cl rum, štipka soli

Do misy preosejeme prehriatú múku v mikrovlnke. V inej nádobe rozmiešame droždie, zalejeme vlažným mliekom. Pridáme jogurt, vajce, nastrúhanú citrónovú kôru, rum, štipku soli a premiešame. Pridáme múku a vypracujeme hladké polotuhé cesto. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť 1 hod. Po 30 min. v mise cesto premiesime, prikryjeme a necháme dokysnúť.

KROK 4:   PRÍPRAVA PLNKY

200 ml mlieko, 1 bal. vanilkový cukor, 1 kopcovitá PL škrobu /gustín, solamyl/, 3 PL práškový cukor, 100 g schladené maslo, 550 ml 33%-ná šľahačková smotana

V troche studeného mlieka z odmeraného rozmiešame škrob. Zbytok mlieka necháme zovrieť pridáme cukor a maslo a necháme rozpustiť. Potom prilejeme studené mlieko so škrobom, privedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 2 min. na miernom ohni. Odstavíme a za občasného premiešania necháme vychladiť. Zo smotany vyšľaháme tuhú šľahačku. Šľahačku postupne vmiešame do vychladnutého krému.

NIEKOĽKO UŽITOČNÝCH RÁD AKO PRIPRAVIŤ ŠĽAHAČKU:

  • Na prípravu šľahačky používame čo najčerstvejšiu 33%-nú smotanu a viac.
  • Z chladničky ju vyberáme tesne pred samotným šľahaním. 
  • Šľaháme na vysokých otáčkach.
  • Dbáme na to, aby sme ju neprešľahali, inak nám vznikne maslo.

Ak dodržíte tieto rady, je viac ako isté, že nebudete potrebovať stužovač šľahačky.  Vytvoríte dostatočne pevnú a vzdušnú dobrotu.

KROK 5 :   DOKONČENIE KOLÁČA

Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu a z oboch vytvarujeme rovnaké guľaté bochníky. Potom ich dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme 15 min. podkysnúť. Koláče potrieme rozhabarkovaným vajcom a posypeme vrch drobenkou. Pečieme na 170°C, do zlatova horný a dolný ohrev cca 40 – 60 min. Koláč dáme na mriežku a necháme vychladiť, rozkrojíme a natrieme krémom.

BUDAPEŠTIANSKÉ REZY

KROK 1:   PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Predhriatie rúry horný a dolný ohrev. 180°C
  • Plech /formu vymažeme maslom a vysypeme múkou
  • Príprava mandlí
  • Príprava cesta
  • Nastrúhať čokoládu
  • Rozpustiť maslo a nechať vychladiť
  • Zohriatie lekváru a natrenie
  • Príprava plnky
  • Kompletovanie
  • Príprava polevy
  • Odležanie a stuhnutie polevy

KROK 2:  PRÍPRAVA MANDLÍ

Akékoľvek lieskovce by sme mali radšej mlieť na mlynčeku na orechy. Oleje v nich obsiahnuté zostanú v jadrách orechov. Pri mixovaní sa tieto oleje uvoľňujú.  Tie si radšej doprajme v našom tele než na stenách nádob našich elektrických pomocníkov.

50 – 100 g plátky mandlí

Mandle opražíme do mierne zlatova na dobre rozpálenej suchej panvici. Dbáme na to, aby sme ich nespálili.  Necháme trochu schladiť a zomelieme/rozmixujeme na mierne hrudkovú konzistenciu.

KROK 3:   PRÍPRAVA CESTA

80g cukru, 50g čokoláda, 60g cukor na sneh, 20g kakao, 40g maslo, 8 vajec, 100g hrubá múka, pražené mandle

Vajcia si rozdelíme na bielka a žĺtka.  Bielka s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do penista 30 min. Potom do žĺtkovej hmoty pridáme preosiaté kakao, opražené a namleté mandle, nastrúhanú čokoládu, rozpustené a vychladnuté maslo, a striedavo pridávame múku a sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech múkou a rovnomerne rozotrieme.  Pečieme v predhriatej rúre, horný a dolný ohrev 180°C, 30 – 45 min. Po upečení necháme vychladiť.

Či je cesto upečené zistíme tak, že špajdľu zapichneme do stredu cesta. Ak sa lepí ešte ho krátko dopečieme. Ak je špajdľa čistá cesto je upečené.

KROK 3:  PRÍPRAVA KRÉMU

2 dcl mlieko, 100g cukor, 1 PL rum,100g čokoláda, 150g maslo

Maslo s cukrom vyšľaháme do penista. Mlieko zohrejeme a pridáme nastrúhanú čokoládu a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Dávame pozor, aby sa nič nepripálilo.  Necháme vychladiť. Potom pridáme postupne k maslu, dochutíme rumom a vyšľaháme.

KROK 4:  ZAHRIATIE LEKVÁRU

100 – 120 g marhuľový lekvár

V nízkom malom kastróly zahrejeme lekvár, kým sa nerozvonia a mierne nezriedne. Následne ho natrieme  v tenkej vrstve na korpus.

KROK 5:   ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

100 g 70%- nej čokolády, 50 g maslo

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom. Správne pripravená poleva je hladká a lesklá.

Neviete ako na VODNÝ KÚPEĽ ? Postup nájdete tu: https://mysiakovaskolavarenia.sk/zaklady-varenia/ako-na-to/

KROK 6 :  KOMPLETOVANIE

Korpus prerežeme pilníkovým nožom na 2 rovnaké diely. Jednu časť korpusu potrieme rovnomerne a v tenkej vrstve zahriatím lekvárom. Naň v hrubšej vrstve rozotrieme rovnomerne plnku. Naň položíme druhú časť korpusu. Jemne zatlačíme a vrch rovnomerne polejeme rozpustenou čokoládou. Dáme do chladničky na 2 hod. a necháme zatuhnúť. Potom podávame.

DOMÁCE KOKOSKY 

3 bielky, 180 g práškový cukor, 150 – 180 g kvalitná kokosová múčka/čerstvo nastrúhaná dužina z kokosového orecha

KROK 1:   PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Dôkladné umytie a odmastenie všetkých nádob, metličiek a kuchynského náradia, ktorý budeme používať. Rovnako i rúk.
  • Opečenie kokosovej múčky na sucho
  • Príprava vodného kúpeľa
  • Príprava kokosovej bezé hmoty
  • Predhriatie rúry
  • Sušenie
  • Odstátie kokosiek

Skôr než sa pustíme do prípravy tohto receptu je dôležité, aby všetky predmety, pomôcky,  ktoré budeme používať boli dôkladne umyté, odmastené a vysušené. Rovnako i naše ruky. Iba tak sa dopracujeme k úspešnému koncu nášho receptu.

KROK 2:  PRÍPRAVA VODNÉHO KÚPEĽA

Do hrnca, na ktorý sa vojde menší hrniec, alebo misa, ktorá bude na ňom pevne stáť, dáme vodu a zahrejeme ju tesne pod bod varu. Voda nesmie prudko vrieť a ani sa v nej tvoriť veľké bubliny.

KROK 3: ZAHRIATIE KOKOSOVEJ MÚČKY

Na plech dáme papier na pečenie a nasypem naň kokosovú múčku, ktorú rovnomerne rozprestrieme na plechu. Rúru predhrejeme na 150 – 170°C. Krátko opekáme za občasného premiešania, kým sa kokos nerozvonia.  Dávame pozor, aby sa nepripálil. Týmto krokom zvýrazníme chuť i vôňu kokosiek.

KROK 4: KOKOSOVÁ BEZÉ HMOTA

Cukor do  bielkov pridávame postupne, po lyžičkách. Vždy až po zašľahaní predošlého cukru. V žiadnom prípade, nedávajte do bielkov cukor naraz !!!

Najprv si vyšľaháme iba sneh na hustejšiu no mäkkú konzistenciu na pomalších otáčkach. Potom postupne do snehu zašľaháme cukor. Takto vyšľahaný sneh dáme nad paru a došľaháme do tuha. Pričom sneh zahrejeme max.  na 45 – 50°C čo bude trvať cca 3 – 5 min. Hmota zväčší svoj objem a bude sa lesknúť. Potom zahriatu zmes dáme mimo oheň a  a necháme vychladiť. Občas prešľaháme.  Do vychladnutého snehu pridáme toľko kokosovej múčky,  aby hmota zostala vzdušná a ľahká. Ak pridáte príliš veľa kokosu, masa sa začne mrviť, bude suchá a hrubá. Kokos ručne zamiešame stierkou do bielok. 

Množstvo kokosu v mase závisí od kvality kokosu. Čím kvalitnejší tým ho v mase bude viac.

DOKONČENIE:

Pripravenú hmotu dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a vytláčame na plech vystlaným papierom na pečenie ozdobné kopčeky z väčším rozostupom. Dáme do rúry sušiť.

KROK 5:    PREDHRIATIE RÚRY A SUŠENIE

Rúru predhrejeme na 130°C, horný a dolný ohrev. Po vložení plechu do rúry ihneď teplotu znížime na 100°C, Sušíme pomaly, kým povrch jemne nezrúžovie. cca 40 min. (niekedy menej záleží na rúre)  Po upečení necháme na plechu vychladnúť. Potom dáme do krabičiek na cukrovinky odležať. 

Správne upečená kokoska ide z papiera ľahko dole. A keď poklopeme na spodok kokosky tzv. „zvoní“.

Ideálne je keď, kokosky necháme odležať tak 3 týždne. Chute sa spoja a budú jemnejšie a chuťovo výraznejšie.
Recept prevzatý a odskúšaný z: https://www.kucharkaprodceru.cz/kokosky-recept/

BROSKYŇOVÁ KOCKA S TVAROHOM A ŽELÉ

KROK 1:    PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Predhriatie rúry horný a dolný ohrev. 180°C
  • Vyšľahanie šľahačky
  • Zliatie kompótu a nakrájanie broskýň
  • Príprava piškótového cesta
  • Upečenie cesta
  • Potrenie korpusu džemom
  • Príprava tvarohovej plnky
  • Príprava, poliatie koláča a zatuhnutie želé

KROK 2:    PRÍPRAVA CESTA

5 vajec , 150g práškový cukor, 80 ml vody, 100g hladká múka, soľ
NA DOKONČENIE: 250 ml šľahačková smotana 33%-ná,  broskyňový/pomarančový džem

Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Do bielkov dáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do penista. Do vyšľahaných žĺtkov pridáme vodu, hladkú múku a metličkami vypracujeme hladké, stredne husté cesto. Postupne pridáme sneh a jemne ho zapracujeme stierkou do cesta. Cesto vylejeme na plech vystlaným papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C,15 min. Upečené cesto necháme trochu schladiť a stiahneme z cesta papier na pečenie.

KROK 3: PRÍPRAVA TVAROHOVEJ PLNKY

TVAROHOVA PLNKA:

500g jemný tvaroh, 250 ml šľahačková smotana 33%-ná, 2 bal. vanilkový cukor

Smotanu vyšľaháme do polotuha. Pridáme tvaroh, vanilkové cukre a došľaháme do tuha.

KROK 4:  ŽELATINOVÁ VRSTVA:

700ml broskyňový kompót, 200ml pomarančového sirup, 2 bal. zlatý klas/vanilkový puding

K broskyňovej šťave pridáme pomarančový sirup a vodu dolejeme do 1 l. Pridáme zlaté klasy/vanilkové pudingy a zmes uvaríme na hustú kašu bez hrudiek. Ihneď lejeme na koláč.

KROK 5: DOKONČENIE

Ešte teplé cesto potrieme tenkou vrstvou broskyňového džemu. Naň natrieme tvarohovú plnku.  Na tvaroh naskladáme nakrájané broskyne a zalejeme želatínovou vrstvou. Rovnomerne uhladíme stierkou a necháme zatuhnúť v chladničke 2 hod. Pred podávaním dozdobíme šľahačkou.

DOMÁCE LASKONKY

KROK 1:    PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • cukrový sirup
  • bezé hmota
  • orechový griliáž
  • pečenie a sušenie
  • maslovo – orechovo – grilážový krém
  • plnenie

KROK 2:    CUKROVÝ SIRUP

65 g kryštálový cukor, 65 g voda

Cukor a vodu privedieme do varu a zahrejeme na  114°C. Sirup necháme mierne schladiť.

Ako zistíme či má cukrový sirup správnu konzistenciu?

Z drôtika vytvoríme oko o Ø 8mm, namočíme ho do sirupu a fúkneme. Ak sa vytvorí súvislá dlhá reťaz sirup má správnu konzistenciu.

KROK 3 :  SNEHOVÁ = BEZÉ MANDĽOVÁ/ORECHOVÁ/ KOKOSOVÁ
HMOTA

200g cukor kryštálový, 56 g práškový cukor, 95 g bielky = cca 3 vajcia, 56 g voda, 130 g strúhané mandle

Bielky a 135 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh, do takmer vyšľahaných bielkov prilejeme uvarený cukrový rozvar, zašľaháme pri malých otáčkach , mierne vychladíme. Zľahka primiešame zmes preosiateho práškového cukru a mletých mandlí/mletých vlašských orechov /kokosovú múčku. Bezé hmotu rozotrieme cez šablóny na plech pokrytý mastným papierom. Pri teplote 100 – 110°C sušíme približne 50 – 60 minút.

Podľa toho  akú príchuť laskonky chceme si zvolíme ingredienciu zmiešanú z cukrom, ktorú nasypeme do snehovej hmoty a zapracujeme ju.

Dobre pripravené a vysušené laskonky idú ľahko  z papiera na pečenie dolu.

KROK 4:     GRILIÁŽOVÝ KRÉM :

120 g kryštálový cukor, 50 g lieskové orechy, 1 PL maslo

Lieskové orechy na sucho opražíme na panvici a orechy ošúpeme. S cukru a masla pripravíme karamel. Do karamelu vsypeme oriešky a dopražíme v karameli. Griliáž opatrne vylejeme na papier na pečenie rozvrstvíme rovnomerne a necháme vychladnúť. Potom nalámeme a zmixujeme.

KROK 5:    MASLOVO – ORIEŠKOVÝ  KRÉM:

107 g kryštálový cukor, 5 g vanilinový cukor, 1 žĺtok, 20 g zlatý klas, 1 žĺtok, 190 g mlieko, 250 g maslo, mletá oriešková 110 g griliáž

2/3 mlieka, kryštálový a vanilínový cukor  rozmiešame, dáme variť. 1/3 mlieka, zlatý klas, žĺtok rozmiešame, zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém . Za občasného premiešania vychladíme. Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém , ktorý dochutíme zomletou orieškovou grilážou. Pomocou cukrárskeho vrecka plníme upečené laskonky.

KROK 6:      PLNENIE

Po usušení laskonku opatrne odlepíme, otočíme a naplníme orieškovým krémom pomocou cukrárenského vrecka z ozdobnou špičkou. A spojíme druhou laskonkou.
Prevzaté a odskúšané z: https://www.rtvs.sk/pecie-cele-slovensko/recepty/laskonky