SUROVINY A PRÍSADY

Milí moji kuchtíci dnes sa budeme baviť o týchto témach:

Budeme sa baviť o týchto ingredienciách:

  • Múka
  • Tuky
  • Vajcia
  • Cukry a sladidlá
  • Mlieko a mliečné výrobky
  • Kypridlá
  • Potravinárske farbivá
  • Alkohol
  • Extrakty a arómy
  • Agár a želatína
  • Koreniny
  • Ovocie
  • Kandizované a sušené ovocie
  • Orechy

SUROVINY A PRÍSADY

MÚKA

Je nenahraditeľná pri príprave kysnutého a krehkého cesta, cestovín a knedlí alebo pri zahusťovaní omáčok a krémov. V obchode ju môžete dostať v mnohých variantoch a použiť na tisíc spôsobov. Múkou označujeme mletím spracovanú mäkkú pšenicu, ale aj celú škálu mletých výrobkov zahrňujúcich aj produkty vznikajúce pomletím ďalších obilnín ako je tvrdo zrnná pšenica, pohanka, jačmeň, kukurica, ryža, raž, ovos, cícer. Múka sa melie dokonca aj zo suchých strukovín, napríklad hrachu, sóje alebo z jedlých gaštanov a niektorých ďalších sušených plodín.

DRUHY MÚK:

CELOZRNNÁ

Nerafinovaná múka, s vysokým obsahom vlákniny (štvornásobne vyšším než múka 00), železa a vitamínu B. Vhodná na pečenie domáceho gazdovského pečiva, aj v zmesi s inými druhmi múk. Je zdravšia. Blahodarne pôsobí pri prevencií a liečbe civilizačných chorôb. V klíčku a vrchnej vrstve obilného zrna je veľa oleja, bielkovín, vitamínov skupiny B, D, E a veľa minerálnych látok. Šupka obsahuje vlákninu. Celozrnná múka však podlieha oxidácii i pri krátkom uskladnení. Tá ničí najcennejšie látky. Preto by sa mala použiť čerstvá. Účinné látky sa konzervujú pečením.

ŠKROBOVÁ

Niektoré cestá sa pripravujú iba z múky. Vtedy je cesto hutné, tuhé a má veľké vzduchové bubliny. Pri piškótovom, trenom ceste a bezé potrebujeme, aby cesto bolo jemné, pórovité a ľahké. To docielime tak, že časť klasickej múky nahradíme škrobovou múčkou a práškom do pečiva. Tá zmierňuje pôsobenie lepku v múke. Škrobová múka sa získava zo zemiakov, kukurice, ryže, pšenice. Na pečenie je najvhodnejší kukuričný škrob.

POUŽITIE ŠKROBU:

Zjemnenie koláčov a tort, príprava plniek , zahusťovanie polievok, omáčok, prívarkov.

PŠENIČNÁ MÚKA

Pšeničná múka obsahuje škroby, lipidy a lepok, zmes proteínov, ktoré pri reakcii s vodou umožňujú okrem iného aj kysnutie. Pšeničná múka sa získava mletím zrniek, zbavených vonkajšej šupky, ktoré následne prechádzajú ďalšou úpravou, preosievaním. Podľa stupňa zomletia a vyčistenia mäkko zrnnej pšenice sa delí na päť typov: múka označená ako 00, ktorá je veľmi jemná, bez otrúb, a s veľmi nízkym obsahom lepku. Samotná alebo použitá v cestíčku chráni povrch potravín určených na smaženie a udržuje ich šťavnaté. Používa sa na zahusťovanie omáčok, krémov a hustých polievok. Je vhodná na prípravu kysnutého cesta, ale jej vlastnosti sa najlepšie uplatnia v ľahkých a jemných cestách, napríklad v piškótovom, lístkovom alebo maslovom. Pri príprave skutočne toho najjemnejšieho cesta sa dá časť hladkej múky 00 nahradiť škrobom. Typ 0, ktorý je menej zomletý a má vyšší obsah lepku, je naopak ideálny na prípravu pružnejšieho a tuhšieho cesta, napríklad chlebového. Typy označované ako 1,2 a celozrnná múka, ktoré sú menej jemné a s vyšším obsahom vlákniny, sa používajú pri príprave domáceho (tradičným spôsobom pripravovaného) pečiva, niekedy v zmesi s typom 00. Z tvrdozrnnej pšenice sa získava biela múka z tvrdej pšenice (vyrážka) a jemná krupica (semolina), obsahujúca lepok, ktorý je silnejší než ten v hladkej múke typu 00. Pripravuje sa z nej najlepšie hutné a pružné cesto, a práve preto sa často miesi s múkou z mäkkej pšenice. Je nutné používať vždy čerstvú múku, stará múka získava zatuchnutú chuť, ktorá sa tepelným spracovaním ešte zhorší, zatiaľ čo zahusťovacia schopnosť a schopnosť kysnúť sa zhorší. Pre udržanie správnej vlhkosti skladujte múku v suchu.

ZVLÁŠTNE ZMESI

V obchodoch sa dnes dajú zohnať zmesi, ktoré sú pripravované na zvláštne použitie. Napríklad na chrumkavú pizzu je ideálna zmes hladkej múky typu 00, malého množstva múky z tvrdej pšenice a jačmenného sladu. Múka s prídavkom jačmenného sladu sa odporúča na pečenie chleba, ktorému dodáva výraznú vôňu a peknú hnedú farbu.

MÚKA TYPU 0

Múka z mäkkej pšenice. Je vhodná na prípravu chleba a sladkého kysnutého pečiva., z dobre vykysnutého cesta, ktoré si vyžaduje pomalé kysnutie a dlhé spracovanie.

POHANKOVÁ MÚKA

Múka s typickou šedou farbou, so zvyškami otrúb a trochu nakyslou chuťou. Vhodná na prípravu širokých rezancov alebo zmiešaná s kukuričnou múkou na prípravu polenty.

RYŽOVÁ MÚKA

Veľmi jemná múka, bez lepku, s vysokým obsahom škrobu a so sladkou chuťou. Výrazne zjemňuje nekysnuté cesto a používa sa na zahustenie rôznych omáčok.

ŠPALDOVÁ MÚKA

Celozrnná múka vhodná na pečenie chleba, buď samotná alebo zmiešaná s inými druhmi múky. Je vhodná aj na prípravu sladkého cesta alebo ako základná surovina nezvyčajnej polenty.

KUKURIČNÁ MÚKA

Múka hrubá (lúpaná), jemná alebo veľmi jemná. Používa sa na prípravu polenty, chleba, sušienok a smažených jedál. Neobsahuje lepok, má vysoký obsah tukov a cukrov.

JEMNÁ KRUPICA

Jemná krupica (semolina) sa získava pri mletí pšeničnej – vyrážkovej múky. Používa sa na prípravu knedlí či ručne vyrábaných cestovín. Pridáva sa do vývaru alebo do mlieka pri príprave hustých polievok alebo krémov.

GAŠTANOVÁ MÚKA

Múka z jemne pomletých sušených plodov jedlých gaštanov. Základná surovina na prípravu gaštanových placiek. So zmesou z pšeničnej múky sa pripravujú cestoviny a rezance.

SAMOKYPRIACA MÚKA

Múka z mäkkej pšenice s prídavkom kypriacich prísad. Je vhodná na prípravu sladkostí, do ktorých sa obyčajne pridáva prášok do pečiva. Nehodí sa na prípravu chleba a pizze.

       TYPOVÉ OZNAČENIE MÚK

T – KÓDOVANIE PŠENIČNÁ MÚKA RAŽNÁ MÚKA ŠPALDOVÁ MÚKA
T 400 Pšeničná výberová polohrubá
T 450 Pšeničná výberová hrubá
T 512 Pšeničná pekárska špeciál
T 530 Pšeničná múka hladká svetlá
T 550 Pšeničná múka polohrubá svetlá
T 650 Pšeničná hladká polosvetlá (na chlieb)
T 700 Pšeničná múka hladká svetlá chlebová
T 1000 Pšeničná múka hladká tmavá chlebová
T 1050 Pšeničná múka chlebová
T 1150 Chlebová múka
T 1800 Pšeničná celozrnná
T 960 Ražná chlebová
T 1700 Ražná  celozrnná
T 430 Špaldová múka
T 630 Špaldová múka
T 812 Špaldová múka

OZNAČENIE MÚK

Určite ste sa pri nákupe múky stretli z rôznym číselným označením na obaloch. Tomuto číselnému označeniu hovoríme „ T-kódovanie“

ČO ZNAMENÁ TOTO OZNAČENIE?

Aký je obsah minerálnych látok v 100g múčnej sušiny. Čím je číslo vyššie, tým je vyšší obsah minerálnych látok a tým aj množstvo plnohodnotných okrajových vrstiev jadier. Číslo teda udáva, nakoľko bolo zrno pri mletí očistené, čiže aké vysoké je vymletie resp. koľko zo zrnka sa spracovalo.

Vysoké hodnoty T- čísla tiež znamenajú využitie väčšej časti zrnka, ale na druhej strane aj nižší obsah lepku, ktorý je dôležitý, aby bolo cesto vláčne a udržalo v sebe bublinky plynov, ktoré vznikajú pri kvasení droždia, či chemickej reakcii kypriacich práškov. Čím vyššie vymletie múky (vyššie typové číslo), tým viac minerálnych látok v múke, viac bielkovín, viac tukov, bielkovín a vlákniny a tým vyššia výživová hodnota.

Laicky povedané: ak použijete do chleba múky s vyšším typovým číslom, tým bude chlebík zdravší, ale bude horšie kysnúť…  vzhľadom na nižší obsah lepku a bude hutnejší.

AKÁ MÚKA NA AKÝ KOLÁČ?

  • T 450 – nadýchané jemné koláče
  • T 630 – medovníky, palacinky, bábovky, kysnuté cesta
  • T 800 – linecké koláčiky, výroba chleba

TUKY

Pevné a tekuté tuky vylepšujú chuť jemného pečiva a dodávajú mu krehkosť i vláčnosť. Najviac sa používa maslo, ktoré sa dá nahradiť margarínom, napr. Herou. Ďalšie tuky, ktoré sa pri pečení používajú sú: prepustené maslo, rastlinný olej, olivový olej, masť, kokosové maslo, palmový, jadrový tuk.

DRUHY TUKOV:

MASLO

Maslo dodáva pečivu jemnú chuť a konzistenciu. Obsahuje všetky základné mastné kyseliny dôležité pre náš organizmus. Je ľahko stráviteľné. Obsahuje bielkoviny a mineráli ako vápnik, fosfor, vitamíny A,D. Maslo nespôsobuje zvýšenie cholesterolu v krvi ako sa tvrdilo kedysi. Teplota rozpustenia masla je nižšia ako teplota ľudského tela. Na pečenie by sme mali používať maslo čerstvé. Maslo používame pri výrobe ciest, ale aj plniek a krémov. Ako náhrada masla sa pri pečení používa margarín.

MARGARÍN

Margaríny sa v pečení využívajú ako náhrada za maslo. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny rastlinného pôvodu. Kvalitný margarín neobsahuje prídavné látky a stužené tuky. Cenovo je margarín lacnejší ako maslo. Na pečenie sa hodí margarín s nízkym obsahom vody.

RASTLINNÉ OLEJE

Na pečenie používame naozaj kvalitné rastlinné oleje. Najvhodnejšie sú oleje lisované za studena. Ktoré však po zahriati strácajú veľké množstvo cenných dôležitých látok. Preto sa najčastejšie využívajú v studenej kuchyni. A tak použitie oleja pri pečení je na zvážení a voľbe každého z nás.

KOKOSOVÝ TUK, PALMOVÝ JADROVÝ TUK

Oba tuky majú snehobielu farbu a podobnú chuť. Dobre znášajú vysoké teploty a sú zdravé. 

 NIEČO  NA ZAMYSLENIE:

Produkcia palmového oleja spôsobuje ničenie dažďových pralesov a tým prispieva k zmene  klímy.

OSTATNÉ TUKY

 Na prípravu náplní a krémov sa používajú tukové zmesi. Sú zložené zmiešaním rastlinných a živočíšnych tukov. Výsledkom je dobrá roztierateľnosť a maslová chuť.

POUŽITIE TUKOV:

HERA

Na výrobu rôznych ciest a krehkého a jemného pečiva.

PALMARÍN

Na výrobu rôznych ciest, jemné pečivo a múčniky varenie, dusenie, pečenie.

HELIA

Na výrobu jemného  pečiva a múčnikov, príprava krémov a plniek, nátierok, na dusenie, prípravu omáčok a polievok.

CERA

Na prípravu niektorých ciest, na polevy, pečenie a vyprážanie.

VAJÍČKA

 Koláčom a cestám vajíčka dodávajú chuť, lesk a žltú farbu a plnia aj výživovú hodnotu. Je veľmi málo ciest, do ktorých vajíčka nepotrebujeme.

Vajíčka sa veľmi rýchlo kazia, preto na pečenie používame čo najčerstvejšie. Na pečenie sa najviac hodia vajíčka 3.-tej triedy. Ak použijeme väčšie alebo menšie je dobré vajíčka zvážiť a množstvo vajec v receptoch prispôsobiť.

ČO VŠETKO JE VYZNAČENÉ NA VAJÍČKU?

Na každom vajíčku je uvedené:

  • Metóda chovu
  • Registračný kód štátu
  • Štvorčíslie registračného hospodárstva
  • Názov firmy
  • Štát
  • Hmotnosť
  • Veľkosť
  • Spôsob chovu
  • Dátum minimálnej trvanlivosti
  • Kód producenta

DELENIE VAJÍČOK:

                    DELENIE VAJEC
PODĽA DRUHU PODĽA AKOSTI PODĽA VEĽKOSTI A VÁHY PODĽA DRUHU CHOVU
čísla sú uvedené na vajíčkach
Pštrosie Trieda A – čerstvé vajcia (maloobch. p.) VÁHA VEĽKOSŤ 0 –  z bio chovu
Slepačie Trieda B – druhá akosť (priemyselná vyr.) I. trieda – 70g a viac S – malé (do 53 g) 1 – z výbehu
Prepeličie Trieda extra – úplne čerstvé vajcia II. trieda – 65 -70 g M – stredné (53 – 63 g) 2 – z haly
Z perličky III. trieda – 60 – 65 g L – veľké (64 -73 g) 3 – z klietok
Husacie IV. trieda – 55 – 60 g XL
– najväčšie (nad 73 g)
Kačacie V. trieda – 50 – 55 g
VI. trieda  – 45 – 50 g
VII. trieda – 45 g a menej

AKO ZISTÍME KEDY SÚ VAJÍČKA ČERSTVÉ?

Vajíčko vložíme do pohára so studenou vodou. Čerstvé klesne na dno. Staré bude na hladine. 2-3 týždenné stoja vo vode takmer kolmo tupou špičkou hore. Týždeň staré vajíčka klesajú ku dnu šikmo nadol.

NIEKOĽKO RÁD O VAJÍČKACH:

  • Čerstvé vajíčko je, keď je žĺtok obklopený bielkom. Bielok po týždni redne. 2 – 3 týždne staré vajíčka sú, keď bielko je vodnaté a po rozklepnutí sa roztečie. Čerstvé vajíčka sú, keď sa bielka od žĺtkov dobre oddeľujú.
  • Pokiaľ tučný žĺtok zostane v bielku nedá sa z neho vyšľahať tuhý sneh.
  • V niektorých receptoch sa používajú iba žĺtka alebo iba bielka.
  • Preto ak nám zostanú žĺtky a chceme ich udržať dlhšie čerstvé tak, že žĺtka zalejeme trochou studenej vody a uložíme do chladu.
  • Bielka mierne rozšľaháme a zamrazíme. Po rozmrazení môžeme vyšľahať sneh.
  • Ak nám zostanú bielka a vyšľaháme veľmi tuhý sneh s cukrom. A upečieme ich v predhriatej rúre na 100°C, 90 – 120 min. upečieme snehové pusinky, alias bezé. Skladujeme v uzavretej nádobe, kde vydržia dosť dlho.
  • Do snehu je možné primiešať mleté orechy, mandle, kokos a takto urobiť pusinky.
  • Bielok je možné použiť ako prírodné lepidlo. Používame na spájanie okrajov rôznych šatôčok, spojovanie roztrhanej bábovky, obe časti potrieme bielkom a spojíme.

CUKRY  A SLADIDLÁ

Cukor je najčastejšie používané sladidlo. Na dnešnom trhu je niekoľko druhov cukrov. Líšia sa od seba farbou, konzistenciou, sladkosťou.

Chuť na sladké je stará ako ľudstvo samo. Sladké pokušenie nemá príčinu len v labužníckej túžbe, ale aj v potrebe rýchleho doplnenia energie. Najstarším sladidlom bol med, než sa rozšírilo pestovanie cukrovej trstiny a neskôr cukrovej repy. Kedysi vzácne biele zlato je dnes samozrejmosťou.

CUKOR A ZDRAVIE

Správna hladina krvného cukru – glukózy v krvi je medzi 90 – 100 mg na 100 ml krvi. Akonáhle hladina klesne na 70 mg, cítime hlad, slabosť a podráždenosť, môže sa dostaviť pocit vyčerpanosti, nevoľnosť, nepravidelnosť srdcového rytmu i závraty. Dôležitá je teda vyrovnaná hladina glukózy v krvi, ale riešením nie je nadmerná konzumácia sladkostí. Významným zdrojom glukózy sú aj cestoviny a pečivo. Cukor je vysoko koncentrovaným zdrojom energie, ktorý rýchlo zvýši hladinu glukózy v krvi bezprostredne po strávení, ale hladina opäť rýchlo klesá ešte nižšie, než bola, čo spôsobuje únavu a mrzutosť. Je to potom začarovaný kruh, ktorý vedie k stále väčšej chuti na sladké a do tzv. cukrovej závislosti. Pri nadmernom príjme cukru dochádza k ukladaniu glukózy najskôr v pečeni, po jej naplnení sa ukladá v aktívnych orgánoch ako srdce a obličky. Dochádza k oslabeniu organizmu a k zvýšenému krvnému tlaku. Oslabený je aj nervový a obehový systém. Nadmerné množstvo cukru spôsobuje ospalosť a zníženú schopnosť pamäte.

Problémom dnešnej doby je tzv. skrytý cukor. Existujú totiž dva druhy konzumácie cukru: priamy a skrytý, teda konzumovaný nevedome. Na potravinových etiketách totiž zistíte, že takmer všetky potravinárske výrobky, ktoré prešli istým spracovaním, obsahujú cukor. Zatiaľ, čo priama spotreba cukru má klesajúcu tendenciu, nepriama stúpa. Je isté, že cukor má svoje miesto v kuchyni a v gastronómii vôbec. Je však ťažké predstaviť si dobrú kávu bez cukru, rovnako ako nekonzumovať mnohé vynikajúce sladkosti. Občasný sladký hriech nepochybne stojí za to, ale všeobecne platí: cukor s mierou! A navyše platí: nie je cukor ako cukor.

DRUHY CUKROV:

  • BIELY RAFINOVANÝ CUKOR

Základné sladidlo. Urýchľuje kysnutie cesta. Dodáva pečivu chuť. Po upečení cesto sa konzervuje. Získava sa z cukrovej trstiny alebo repy rafinovaním na sacharózu, čo je disacharid, zložený z glukózy a fruktózy. Slúži ako zdroj energie, ale neobsahuje žiadne látky nevyhnutné pre organizmus. Niektoré vitamíny skupiny B, minerály ako chróm a zinok, vlákniny a ďalšie živiny v cukrovej trstine a repe, potrebné k tráveniu cukru, sa rafinovaním z cukru strácajú a zostáva iba čistá sacharóza, ktorej trávením čerpáme zo svojich zásob vitamínov a minerálov.

  • KRYŠTÁLOVÝ CUKOR

Hrubozrnný – používa sa na posypanie pečiva.

  • JEMNÝ  (KRUPICOVÝ) KRYŠTÁLOVÝ CUKOR

Jemnejší cukor ako kryštálový. Je to univerzálny cukor vhodný aj na varenie a pečenie. Používa  sa pri výrobe ciest a posypanie pečiva. Vhodný na prípravu cheesecakeov, kysnuté a trené cesta, výroba karamelu, varená cukrová poleva, sladenie nápojov a likérov.

  • PÚDROVÝ CUKOR

Jemnučký prášok je vhodný najmä na nevarenú verziu lesklej polevy na medovníky. Na výrobu bielkového snehu, na poťahovanie z fondánom, výroba topingov a maslových krémov.

  • PRÁŠKOVÝ CUKOR

Vzniká rozomletím krupicového kryštálového cukru. Používa sa na polevy, do bielkov, do vody, k rôznym ovocným šťavám, alkoholom …. .

  • CUKROVÝ SIRUP

Používa sa na jemné cesta, do maslových krémov. Pripravuje sa jednoducho niekoľko minútovým povarením cukru vo vode na hustú – lepivú konzistenciu. Môžeme ho dlhodobejšie uchovať v uzavretej zatváracej fľaši a v chlade.

  • VANILKOVÝ CUKOR

Pravý vanilkový cukor možno vyrobiť aj doma a to tak, že do kryštálového cukru vložíme vydlabanú pravú vanilku. Dobre uzavrieme a za 2 – 3 týždne cukor dobre vstrebá vanilku do seba. Vanilkový cukor má tendenciu hrudkovatieť.

  • HNEDÝ NERAFINOVANÝ CUKOR

Je menej sladký než rafinovaný. Môže mať aj mierne korenistú chuť. Používa sa pri výrobe medových ciest, koláčov a perníkov.  Je prírodný nerafinovaný cukor s obsahom melasy, obsahujúci minerály a vitamíny z prvotnej suroviny, cukrovej trstiny alebo repy. Najpriaznivejší pre organizmus je prírodný cukor v biokvalite, vyrábaný zo zahustenej šťavy ekologicky pestovanej cukrovej trstiny či repy. Šetrným odparovaním a odstreďovaním sa oddeľujú kryštáliky cukru s vysokým obsahom melasy s dôležitými minerálnymi látkami – vápnik, horčík, draslík a železo. Nerafinovaný cukor obsahuje navyše aj chróm, významný pre činnosť inzulínu pri riadení hladiny cukru v krvi.

  • TRSTINOVÝ CUKOR (granulát z cukrovej trstiny)

Menej sladký než bežný cukor. Ak ho však pridáme do cesta chuť pečiva a koláčov sa zvýrazní. Pri výrobe sa nepoužívajú chemikálie a zachovávajú sa všetky dôležité látky z cukrovej trstiny. Šťava sa zahusťuje zahrievaním pokiaľ obsah cukru nie je 71%. Potom sa suší a melie.

  • MELASA S CUKROVEJ TRSTINY

Je zahustená šťava. Obsahuje prirodzený podiel minerálnych látok a veľa stopových prvkov. Pri pečení sa chuť neutralizuje. Pripomína chuť pelendreku.

  • SIRUP S CUKROVEJ REPY

Vyrába sa z očistenej a podrvenej cukrovej repy. Potom sa parí vo vákuu a potom sa šťava lisovaním a čistením zbavuje vody až obsah sušiny nedosiahne 78%. Je veľmi vhodná na pečenie.

  • JAVOROVÝ SIRUP

Získava sa z nadrezanej kôry  voľne stojacích stromov javora v Kanade a Amerike. Pri zahusťovaní sa zníži obsah vitamínov. Minerály  a stopové prvky sú zachované. Javorový sirup je veľmi sladký, tak ho stačí veľmi málo. Po otvorení uchovávame v chlade.

  • MED

Prírodné sladidlo. Chuť, farba, konzistencia medu závisí na lokalite, kde sa zbiera, druhu rastlín, postupe získavania medu včelárom. Med kryštalizuje, ale dá sa vrátiť do pôvodnej konzistencie tým, že ho zahrejeme vo vodnom kúpeli.

  • JABLČNÝ A HRUŠKOVÝ SIRUP

Vyrába sa podobne ako sirup z cukrovej repy. Oba druhy môžu obsahovať na 100 g maximálne 39 g repkového cukru.

  • ČOKOLÁDA

Pri pečení je skôr prísadou do ciest, krémov, náplní, polevám. Dodáva nielen chuť, farbu ale i vôňu. Väčšinou sa používa kvalitná horká čokoláda, ktorá by mala obsahovať aspoň 70% kakaa. Niekedy pri pečení používame bielu čokoládu.

MLIEKO A MLIEČNÉ VÝROBKY

Pri mlieku a mliečnych výrobkov je dôležitá čerstvosť a kvalita. Do pečenia nepoužívajte mliečne výrobky po dátume spotreby. I minimálne množstvo mliečneho výrobku po dátume spotreby znehodnotí cesta, náplne, krémy i polevy.

Na pečenie sa najviac z mliečnych výrobkov používajú:

  • Mlieko čerstvé
  • Mlieko sušené
  • Smotana kyslá
  • Šľahačková smotana 33%-ná
  • Jogurty
  • Tvarohy

SMOTANA

Obsahuje 10% mliečny tuk. Plnotučné mlieko sa zahreje na 65°C a nechá sa vychladiť. Počas chladnutia sa na povrchu hustá smotana mechanicky zbiera, alebo odstreďovaním. Na vlastnosti smotany má vplyv tuku v nej obsiahnutej. Bežná smotana obsahuje 30% tuku. Na trhu však nájdeme i 40% a viac. Čím je % tuku v smotane vyššie tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa smotana pri varení nezrazí. Slúži na zjemnenie polievok, omáčok, dusených mäsových zmesí, zeleninových pyré, studenej kuchyne, výrobe dezertov, šľahačiek, pien, krémov, zmrzlín, nepečených múčnikov.

DRUHU SMOTANY:

  • SMOTANA DO KÁVY A NA VARENIE

Sladká smotana na varenie a do kávy má 10 – 12% tuku.

  • MASCARPONE

Talianske mascarpone patrí medzi syry z kravského mlieka.  Vyrába sa zo smotany, pri zahriati na vysokú teplotu sa vyzráža pôsobením kyseliny citrónovej, alebo vinnej a vznikne jemný biely syr s 82% tuku. Najobľúbenejšia je pre výrobu nepečených tort a dezertov, ako doplnok k ovocným a zeleninovým šalátom, tiramisu, ako pochutina k vínam. Používa sa ale i v teplej kuchyni k zemiakom, cestovinám.

  • CRÈME FRAÎCHE

Najznámejšia a najpoužívanejšia je vo francúzkej kuchyni. Táto kyslá smotana má viac ako 30% a je omnoho jemnejšia, smotanovitejšia, hustejšia než naša slovenská smotana. Jej výhodou je, že sa výborne vyšľahá a pri tepelnej úprave nezráža. Má širokospektrálne využitie (zeleninové polievky, omáčky, k pečeným, grilovaným mäsám a rybám, v studenej kuchyni, k cestovinám, zemiakom, výroba dezertov a krémov)

  • KYSLÁ SMOTANA

Do čerstvej smotany sa pridávajú bakteriálne kultúry mliečneho kvasenia a tým vznikne kyslá. Obsahu tuku je od 10 – 16%. Menej tučné smotany sa hodia najmä do studenej kuchyne (zeleninové a ovocné šaláty), Doplnok k sladkým dezertom. S vyšším obsahom tuku sa hodia do teplej kuchyne (polievky, omáčky). Do jedál sa pridávajú po dovarení. Kyslá smotana jedlu dodáva jemnosť a kyslastú chuť.

KYPRIDLÁ

Prostriedky, ktoré spôsobujú zväčšenie objemu cukrárskych a pekárskych výrobkov. Ovplyvňujú jej štruktúru a zvyšuje stráviteľnosť výrobkov. Pri výrobe cukrárskych a pekárskych výrobkov sa využíva fyzikálne, chemické, biologické kyprenie.

SPÔSOBY KYPRENIA:

  • FYZIKÁLNE KYPRENIE

Termomechanické kyprenie vzduchom, alebo vodnou parou.
Vzduchom – mechanickým šľahaním vaječnej hmoty sa tvorí pena. Pri pečení sa všľahaný vzduch uzavretý do vzduchových bublín rozpína a výrobky získavajú pórovitú štruktúru a zväčšuje sa ich objem.
Vodná para – pri pečení sa voda premení na vodnú paru a tá nakyprí cesto.

  • CHEMICKÉ KYPRENIE

Sóda bikarbóna, kypriaci prášok do pečiva (hydrogén uhličitan sodný + hydrogén soli + škrob). Oxid uhličitý, vodná para. Kypriace plyny, ktoré vznikajú pri rozklade kypridla pôsobením tepla a vlhkosti, ktoré nakyprí cesto.

  • BIOLOGICKÉ KYPRENIE

Kyprenie droždím. K činnosti kvasiniek dochádza v alkoholovom kvasení, pri ktorom kvasinky premenia skvasiteľné cukry na etanol a oxid uhličitý, ktorí kyprí cesto.

DRUHY KYPRIDIEL:

DROŽDIE

Živé i neživé potravinárske kvasinky, teda droždie, sú už mnoho desiatok rokov predmetom početných štúdií a vedeckých publikácií, ktoré jednohlasne uznávajú ich mimoriadnu nutričnú kvalitu i niektoré liečebné účinky. Vďaka Pasteurovi a jeho objavom bolo zistené, že sú to práve kvasinky, ktoré prispievajú k vytváraniu vôní a chutí chleba.

Človek používal droždie od pradávna – dávno pred vznikom písma. Egypťania ho k pečeniu chleba využívali už pred päťtisíc rokmi. Vtedy však ešte nerozumeli procesu kvasenia. Túto chemickú reakciu považovali za zázrak. Ľudia najprv pripravovali pokrmy na báze obilnín: kaše alebo placky. Tie tvorili základ ich každodennej stravy. Neskôr zistili, že ak cesto nechajú pôsobením kvasiniek prítomných vo vzduchu prirodzene skvasiť, placky zväčšia objem a získajú novú štruktúru a vôňu. Tak položili základ pečenia chleba. Hovorí sa, že na pečenie prvého galského a iberského chleba v prvom storočí nášho letopočtu bola použitá pivná usadenina. Išlo v podstate o kvasnice, ktoré boli pri hlavnom kvasení piva vynesené na povrch do peny. Pridaním kvasníc do cesta ľudia dosiahli nielen toho, že cesto rýchlejšie nakyslo, ale tiež to, že takto upečený chlieb bol kyprejší a chutnejší. V roku 1857 Louis Pasteur objavil, že kvasenie spôsobujú živé organizmy – kvasinky. Dokázal, že bunky kvasiniek môžu žiť s  prístupom vzduchu, ale aj bez neho.

ZLOŽENIE A OBSAH

Jedná sa o živé lisované bunky kvasiniek druhu Saccharomyces cerevisiae, ktoré k svojmu rozmnožovaniu potrebujú cukor. Veľkosť jednej kvasinky nepresahuje 6 až 8 tisícin milimetra. Tieto živé organizmy majú schopnosť premieňať prirodzené cukry v múke na alkohol a oxid uhličitý, ktorý práve spôsobuje kysnutie cesta. Čerstvé pekárenské droždie obsahuje mnoho vitamínov, bielkovín a minerálov, aminokyselín a enzýmov. Uveďme napríklad: thiamín – vitamín B1, ktorý je potrebný pre srdcovú a nervovú činnosť, riboflavín – B2 ovplyvňujúci zdravie pokožky, zraku a tráviaceho ústrojenstva, niacín – vitamín B3, ktorý priaznivo vplýva na pokožku, tráviaci trakt i nervovú sústavu. Celkovo sa vitamíny typu B podieľajú na uvoľňovaní energie zo sacharidov a tým priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Z minerálov sa v droždí vyskytuje chróm, ktorý uľahčuje prisvojovanie glukózy a jej prenikanie do buniek. Droždie neobsahuje lepok, preto sa môže používať aj pri bezlepkovej diéte.

EXISTUJE MNOHO DRUHOV

Priemyselne vyrábané droždie má spravidla svetlo béžovú farbu a svoju charakteristickú vôňu. Existuje v najrozličnejších formách prispôsobených jeho budúcemu využitiu.

  • LAHÔDKOVÉ DROŽDIE

Nemá schopnosť premieňať prirodzené cukry na oxid uhličitý, preto je nevhodné na kysnutie. Používa sa iba na dochutenie nátierok, polievok apod.

  • TEKUTÉ DROŽDIE

Až do roku 1825, kedy bolo na trh po prvýkrát uvedené lisované droždie, boli kvasnice predávané v tekutom stave. Návrat k tejto forme droždia je reakciou na požiadavky zo strany priemyselných pekární.

  • LISOVANÉ DROŽDIE

V priemyslových krajinách je rozšírené najviac. Dôvody sú finančné i praktické. Je formované do podlhovastých hranolov. Droždie vyrábané pre trh môže mať bielu i tmavšiu farbu, štruktúra môže byť takisto v každej krajine rozličná, od drobiacej sa po plastickú.

  • GRANULOVANÉ DROŽDIE

Má formu relatívne drobných čiastočiek, ktoré ľahko prechádzajú násypkami miešacích zariadení. V priemyselných pekárňach sa často mieša s vodou za vzniku suspenzie. Tá sa dá následne použiť pri automatickom dávkovaní surovín.

  • AKTÍVNE SUŠENÉ DROŽDIE

Existuje vo forme drobných valčekov alebo guliek. Je odolné voči teplu, čo je vlastnosť, ktorá je veľmi cenená v regiónoch s klimaticky nepriaznivými podmienkami (vysoké teploty a zvýšená vlhkosť vzduchu).

  • INSTANTNÉ DROŽDIE

Vďačí za svoj názov tomu, že ho nie je nutné pred pridaním do múky znovu hydratovať. Používa sa rovnako jednoducho ako čerstvé lisované droždie. Jemné kryštáliky instantného droždia sú balené buď vákuovo alebo v ochrannej atmosfére. Predáva sa v balíčku o hmotnosti 6g -11g a môže sa pri izbovej teplote skladovať až 18 mesiacov, pričom neutrpí na kvalite.

  • MRAZENÉ S NÍZKYM OBSAHOM VODY

Toto droždie sa vyznačuje nižším obsahom sušiny než instantné. Je vo forme prášku a používa sa napríklad pri príprave nepredpečeného hlboko zmrazeného pečiva.

SKLADOVANIE A POUŽITIE

Čerstvé pekárenské droždie musí byť skladované pri teplotách 1°C – 10°C, pri tejto teplote droždie nepracuje a preto si uchová svoju kvalitu po celú dobu trvanlivosti. Pokiaľ ho budeme opakovane vystavovať nižším či vyšším teplotám budú jeho schopnosti oslabené. Vzhľadom k tomu, že v droždí sú živé mikroorganizmy, nemalo by byť dlhšiu dobu vystavované priamemu kontaktu s inými surovinami – najmä soľ kvasinky zabíja a tým nepriaznivo ovplyvňuje kysnutie. Tiež teplota nad 55°C droždie ničí, preto je lepšie používať suroviny s teplotou do 40°C. Čerstvé droždie môžeme aj zamraziť. Svoje vlastnosti si zachováva i po jednom roku skladovania v teplote -18°C, ale jeho rozmrazovanie musí prebehnúť v chladničke a najneskôr do 24 hodín musí byť spracované.

  • PRÁŠOK DO PEČIVA /KYPRIACI PRÁŠOK

Kypriaci prášok do pečiva obvykle obsahuje jedlú sódu, škrob a kyselinu citrónovú. Zatiaľ čo sóda bikarbóna reaguje v ceste ihneď, kypriaci prášok obvykle v dvoch fázach. Prvá nastane, keď sa kypriaci prášok spojí s mokrými surovinami a druhá sa aktivuje teplom v rúre. Keďže kypriaci prášok už obsahuje kyslú zložku, ktorá neutralizuje jedlú sódu, používa sa väčšinou v receptoch, ktoré neobsahujú žiadnu kyslú surovinu, to však nie je pravidlom. Pokiaľ kypriaci prášok nasypete do tekutého cesta, látky sa rozpustia a ihneď začnú reagovať. Kypriaci prášok by ste vždy mali najskôr zmiešať so sypkými surovinami a pridávať ho do cesta až nakoniec! To zaručí, že budete mať dosť času nato, aby ste cesto zamiešali a vložili do rúry ešte predtým, než začne pracovať. Väčšinou obsahujú aj disforečnan disodný. V menších dávkach sú difosforečnany považované za bezpečné látky, ich vysoké dávky však môžu v tele spôsobiť nerovnováhu a zapríčiniť nedostatok vápnika.

  • SALAJKA = amonium = cukrárske droždie = kypriaci prášok

Cukrárske droždie. Na prípravu špeciálnych druhov pečiva.

  • SÓDA BIKARBÓNA

Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) alebo sóda bikarbóna je biely prášok so zásaditým pH, ktorý býva súčasťou kypriaceho prášku do pečiva a rôznych šumivých práškov do nápojov. Ak zmiešate sódu bikarbónu s octom alebo niečím iným kyslím prebehne chemická reakcia a táto zmes začne bublať. Výsledným produktom tejto reakcie je oxid uhličitý a presne takáto reakcia nastáva aj pri pečení. Z toho vyplýva, že ak pri pečení použijete sódu bikarbónu, aspoň jedna z použitých surovín musí byť kyslá. Najčastejšie sa používa kefír, hnedý cukor, jogurt, citrónová šťava, ocot, vínny kameň, melasa, jablkový pyré, kakao (nie holandské) alebo med.

Jedlá sóda má omnoho silnejší účinok než kypriaci prášok do pečiva, ale to neznamená, že čím viac sódy do cesta pridáte, tým budú Vaše koláče vyššie. Ak do cesta pridáte jedlú sódu bez kyslej suroviny, chemická reakcia v ceste neprebehne a koláč môže mať nechutne kovovú, až mydlovú príchuť. Pokiaľ zamiešate do cesta naraz kyslú surovinu so sódou, cesto necháte stáť, bublinky pri miešaní vyšumia a na pečenie už z nich nič neostane. Obecne platí, že na 150g múky stačí použiť ¼ čajovej lyžičky jedlej sódy.      

POTRAVINÁRSKE FARBIVÁ

Potravinárske farbivá samy o sebe nemajú žiadnu hodnotu. Poslaním farbív je, aby bol výrobok za každú cenu atraktívnejší a vďaka tomu išiel lepšie na odbyt. Potravinárske farbivá sa nachádzajú  vo všetkých potravinách. Farbivá pomáhajú zaujať zákazníkov. Je logické, že vzhľad výrobku vo veľkej miere prispieva k tomu, po čom siahneme v regáloch obchodov.

EXISTUJÚ:

  • Práškové farby
  • Gelové farby
  • Tekuté farby
  • Farby v spray
  • Farby na čokoládu
  • Dekoračné farby a lesky

Ako pracovať s konkrétnym druhom farby sa dočítame v návode.

AKO FARBIŤ GELOVÝMI FARBAMI:

Odkrojíme potrebné množstvo fondánu/marcipánu a danú hmotu na podložke rukou premiesime, kým hmota nebude mäkká a tvárna. Po zmäknutí hmoty pomocou špáradla nanesieme na hmotu zvolenú farbu. V rukaviciach hmotu premiesime a postupne do hmoty farbu zapracujeme.

MIEŠANIE JEDLÝCH FARIEB :

  • Oranžová = žltá + červená + biela
  • Zelená = žltá + modrá
  • Hnedá = červená + zelená + biela
  • Fialová = modrá + červená + biela
  • Sivá = biela + čierna
  • Ružová = červená + biela
  • Olivová = žltá + čierna

ALKOHOL

Alkohol, ktorý sa pri pečení používa zvýrazňuje chuť a vôňu  ciest, plniek, krémov a rozvarov. Pridávame z mierou.

Najpoužívanejšími alkoholmi u nás sú: Rum, Griotka, Vaječný/iný koňak, Amaretto, Whisky … Ak alkohol prevárame, ostáva  v hotových produktoch iba ich chuť. Ak pečieme pre deti dobrou náhradou sú rôzne arómy, ktoré sú dnes k dostaniu v potravinách či predajniach určených pre cukrárov.

EXTRAKTY/ARÓMY

Používajú sa pri pečení ako náhrada, alkoholov a základných ingrediencii potrebných pri pečení.

AGÁR A ŽELATÍNA

ŽELATÍNA

!!! POZOR !!! DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE:

Je dôležité, aby ste čítali informácie na obale o tom, koľko plátkov a tekutiny je potrebných na správne želírovanie. Toto pravidlo platí pre všetky druhy želatín.

Želatína sa nesmie variť  a ani sa pridávať do horúcich či teplých krémov.  Ak sa tak stane krém nestuhne a postup musíme opakovať z novým balíčkom želatíny.

Pri plátkovej želatíne dbáme na správne množstvo želatíny. Nedostatočné množstvo spôsoby, že pokrm netuhne a oslabuje chuť. Konzistenciou pripomína gumu.

Vyrába sa z bravčových kostí a je bez chuti. Pomocou nej môžete zahusťovať pokrmy a pripravovať želé. Predáva sa v prášku, v plátkoch alebo granulách. Existuje bezfarebná i farebná. Farba sa dolaďuje podľa použitého ovocia na sladkostiach.  Želatína sa dá používať na sladko i na slano, keďže je bez príchute. Najviac sa hodí do studenej kuchyne a cukrárstva.

OVOCIE A  ŽELATÍNA

Čerstvé exotické ovocie ako kivi, ananás, mango, papáya obsahuje proteín, ktorý poškodzuje  enzým napomáhajúci  stuhnutiu želatíny. Čerstvé ovocie pred použitím želatíny zblanšírujte  2 minty vo vriacej vode a následne ich ihneď vložte do studenej vody s ľadom. Ovocie zbavte šupky a  použite. Konzervované ovocie zahrievame, čím sa enzým z ovocia naruší.

AKO JU PRIPRAVIŤ?

Nesmie sa veľmi nahriať, lebo pri teplote nad 25°C stráca želírovaciu schopnosť. Pudingy z ovocia alebo príprava z ovocných štiav potrebujú viac želatíny, pretože kyseliny obsiahnuté v ovocí znižujú jej účinky. Na jedlá, ktoré nezjete hneď a budete ich uskladňovať použite menej želatíny. Maximálna veľkosť priemeru formy by mala byť 1,5 litra. 

  • Plátková želatína

Nakoľko želatína nemá rovnakú váhu.  Aby sa dosiahol správny želírovací efekt  pri príprave želatíny sa riadime množstvami uvedenými v návode na obale.

DO KOLÁČOV:

Plátkovú želatínu namočíme do sklenenej misy so studenou vodou pričom dbáme, aby sme každý plátok namočili zvlášť. Počkáme, kým naboptná (riadime sa odporúčanou dobou na obale). Potom ju mierne vytlačíme prstami a  vložíme ju do teplého pokrmu, ktorý chceme stužiť a rozmiešame.  Pracujeme rýchlo.

DO STUDENEJ KUCHYNE:

Plátkovú želatínu namočíme do sklenenej misy so studenou vodou pričom dbáme, aby sme každý plátok namočili zvlášť. Počkáme, kým naboptná (riadime sa odporúčanou dobou na obale). Vytlačíme z nej iba toľko vody, aby  z nej nevytekala a necháme ju čo najviac vlhkú. (Vložíme ju do suchej panvičky, ak sú plátky suché, pridáme do panvice 1 – 2 PL studenej vody) a na najmenšom ohni počkáme, kým sa rozpustí. Vlejeme ju do pokrmu, ktorý chceme stužiť a rozmiešame. Ďalej postupujeme podľa receptúry. Pracujeme rýchlo.

  • Prášková želatína

Množstvo práškovej želatíny si odmeriame na váhe podľa návodu na obale a vsypeme priamo do malého množstva teplej tekutiny, ktorá ma stuhnúť.  Túto masu pridáme do zvyšku teplej tekutiny a za stáleho miešania do momentu, keď začne želírovať ju stiahneme z ohňa nalejeme do formy alebo na koláč rovnomerne uhladíme a necháme stuhnúť. Pracujeme rýchlo.

USKLADNENIE ŽELATÍNY:

Želatínu uchovávame v dobre tesniacich a suchých  nádobách. Doba trvanlivosti je 1 rok. V prípade, že ju odkladáme už otvorenú je potrebné ju dobre zabaliť. Inak zatuchne a získa pachuť. Ak už želatína obsahuje hrudky, je lepšie, ak si zaobstaráte nové balenie.

AGAR

Sušená japonská morská riasa v podobe prášku. Preto po ňom siahne každý vegetarián oveľa radšej ako po želatíne.  Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a je zdrojom bielkovín pre stavbu kolagénu. Je vhodná pri pečení zákuskov, na zahusťovanie džemov, pri príprave zmrzliny, pudingov a pod.

Agar sa predáva vo forme prášku, vločiek, plátkov, tyčiniek, prípadne vo forme stočených špirál či „špagiet“. Od formy závisí jeho kvalita. Zbierané riasy sú usušené, uvarené s octom a vyžmýkané. Vyžmýkaná tekutina sa necháva vo formách usadzovať a hmota sa krája na pásy. Tie sa sušia na slnku a nechávajú v noci zmrznúť. Výsledkom tohto dlhodobého, ale prirodzeného procesu spracovania je ľahký, slnkom vybielený produkt svetlo hnedej farby, bez vône. Tento produkt sa krája na vločky.

OVOCIE A  AGAR

Čerstvé exotické ovocie ako kiwi, ananás, mango, papáya obsahuje proteín, ktorý poškodzuje  enzým napomáhajúci  stuhnutiu agaru. Preto ich s agarom nepoužívame.

AKO HO PRIPRAVIŤ?

Agar sa pripravuje ľahko, stačí mu veľmi krátke varenie v tekutine, topí sa pri teplote 85°C a tuhne už pri teplote 32-40°C. V kyslom prostredí stráca silu, preto je vhodné pri príprave zvýšiť jeho množstvo. Želírovaniu zabraňuje čokoláda, kivi a špenát.

Množstvo produktu pridaného do pokrmov je rôzne. Zvyčajne sa uvádza na 1 L tekutiny asi 4 g práškovej formy agaru a 8 g vločkovej formy. V potravinárskych produktoch. Agar má osemkrát silnejšiu želírovaciu schopnosť ako želatína (8 g želatíny = 1 g agaru), pri dávkovaní teda buďte opatrní. 

  • AGAR V PRÁŠKU

MENEJ TUHÝ AGAR:

1 KL práškový agar /1 PL agarové vločky /1 KL práškovej želatíny = cca 1,5 g plátkovej želatíny, 600 ml tekutiny/alebo tekutina podľa návodu

Agar vsypeme do tekutiny a cca 15 minút. necháme naboptnať. Potom masu privedieme na najmenšom ohni do varu a za stáleho miešania zvoľna varíme, kým sa agar nerozpustí. Prášok varíme 5 minút , vločky 15 minút.

TUHÝ AGAR:

2 KL práškový agar /2 PL agarové vločky /2 KL práškovej želatíny = cca 1,5 g plátkovej želatíny, 600 ml tekutiny/alebo tekutina podľa návodu

Agar vsypeme do studenej tekutiny a cca 15 min. necháme naboptnať. Potom masu privedieme na najmenšom ohni do varu a za stáleho miešania zvoľna varíme, kým sa agar nerozpustí. Prášok varíme 5 min. , vločky 15 min.

  • AGAR V TYČINKE/ V HRANOLE

3 šálky studenej vody /džúsu, 1 agarová tyčinka

Agarovú tyčinku namočíme do studenej vody/džúsu a necháme ho boptnať 30 minút. Potom tekutinu na najmenšom ohni privedieme do varu, kým sa agarová tyčinka nerozpustí.

  • AGAR VO VLOČKÁCH

1l studenej vody /džúsu, 6 PL agarové vločky

Vločky namočíme do studenej vody a necháme ho boptnať 30 minút. Potom tekutinu na najmenšom ohni privedieme do varu, kým sa agar nerozpustí.

KORENINY

Tak ako pri varení aj pri pečení sa v hojnom množstve na dochutenie dobrôt používajú koreniny. Slúžia najmä na zvýraznenie chutí a vôní hotových výrobkov. Okrem klasických korenín sa využívajú nastrúhané kôry z citrusov a ich šťavy.

Dochucovadlo, na ktoré nikdy pri pečení nesmieme zabudnúť je soľ. Zvýrazňuje chuť ciest, krémov a plniek. Dávame jej iba trochu (ak v receptoch nie je určené inak). Teda 1 štipka = toľko čo naberieme medzi prsty.

BADIÁN = ČÍNSKY ANÍZ

Hviezdicovitý plod zo stromu anízovec pravý. Vďaka jeho hviezdicovitému tvaru plodu sa volá aj hviezdicovitý aníz. Tento anízovec pravý pochádza z Číny a je to tropický strom, ktorý dorastá do výšky 7 – 11 metrov. Tento strom potrebuje priemernú teplotu okolo 15°C., neznáša mráz. Počas zimy ho treba udržiavať, pri teplote, nie nižšej ako 11°C..

Ak by ste si ho však chceli dopestovať doma, tak majte na pamäti, že plody badiánu viete zbierať až po 8 – 11 rokoch. Kupujte celý badián a pred použitím ho pomeľte, uchová si svoju chuť, ktorá sa pri mletí rýchlo vytráca. Badián pridávajte do jedál veľmi opatrne, je totiž poriadne aromatický.

OBSAHUJE:

Voda, bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamín A, B, C, kyselina listová a kyselina pantoténová

BLAHODÁRNE ÚČINKY:

  • Podporuje imunitu
  • Antiseptické účinky
  • Podporuje a urýchľuje trávenie
  • Odstraňuje plynatosť
  • Uvoľňuje bolesti brucha
  • Obnovuje črevnú mikroflóru
  • Odstraňuje bolesti kĺbov
  • Zabezpečuje čistú pokožku
  • Uvoľňuje hlieny
  • Vhodný pri chrípke, nádche či kašli
  • Zabezpečuje zdravé dýchacie cesty

POUŽITIE:

pečené mäso, do čajov, koláčov, zákuskov, zaváraného ovocia alebo ako korenie do alkoholu (likér, varené víno).

ŠKORICA CELÁ

Škorica má sladkasto – korenistú vôňu a chuť. Je veľmi aromatická. Rastie na strome zvanom škoricovník čínsky. Tento strom dorastá do výšky približne 10 – 13 metrov. Najzdravšia škorica je zo stromu škoricovníka cejlónskeho, ale tento druh nie je na Slovensku rozšírený. Oba druhy sú exotické stromy, ktoré potrebujú stále teplo a vlhký vzduch.

Pozor, so škoricou sa to nesmie preháňať obsahuje látku kumarín, ktorá sa vo veľkých množstvách správa ako jed. Škorica sa neodporúča konzumovať tehotným a kojacim mamičkám. Poznáme škoricu cejlónsku, čínsku, škorica biela. Konzumujte ju max. 1 -2 týždenne 1 mocca lyžičku. Najkvalitnejšia škorica je Cejlónska.

OBSAHUJE:

Bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vápnik, železo, horčík, fosfor, mangán, draslík, meď, zinok, sodík, selén, omega 3 kyseliny, omega 6 kyseliny, vitamín A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová, kyselina pantoténová. 

BLAHODÁRNE ÚČINKY:

  • Podporuje imunitný systém
  • Detoxikuje organizmus
  • Uvoľňuje hlieny, kašeľ a dusenie
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Podporuje trávenie, urýchľuje metabolizmus
  • Zlepšuje pravidelnú stolicu, odstraňuje plynatosť
  • Eliminuje bolesti brucha, upokojuje nervový systém
  • Odstraňuje z tela stres, podporuje dobrý spánok, zmierňuje migrénu
  • Podporuje funkciu mozgu, zvyšuje pozornosť
  • Napomáha chudnutiu

POUŽITIE:

Na výrobu voňaviek. Do ovocného šalátu, koktailu, jogurtu, tvarohu, kaší, koláčov, kompótov, plniek, mias.

VANILKA PRAVÁ

Popínavá rastlina pochádzajúca z tropických lesov Mexika, Madagaskaru a Réunionu. Patrí do skupiny orchideí. Starí Toltékovia a Aztékovia nepoužívali vanilku len ako korenie, ale aj ako liečivo. 

Táto orchidea rastie na silnej stonke vysoko v korunách stromov, kde sa pridržiava priľnavými koreňmi. Až po 7 mesiacoch od rozkvitnutia sú struky/ lusky tejto krásnej orchidey zrelé na zber. Najlepšie plody prináša vanilkový ker v 5. –  8. roku svojho rastu. Vanilka rodí približne 20 rokov a 50 toboliek ročne. Kvety sú spravidla umelo opeľované.  Táto najdrahšia korenina sveta má intenzívnu vôňu a chuť. Po zbere sú struky/lusky predvarené a podrobené fermentačnému procesu vo vlnou vystlaných kontajneroch, kde dostanú typickú tmavú farbu a vyvinie sa ich charakteristická vanilková aróma.  Fermentáciou z vanilky dostávame prírodný vanilín. Využíva sa ako struk, tak i jej dreň (semienka), sušená ako prášok, extrakt, esencia, cukor. Jej dodávateľmi sú Cejlón, Tahiti, Západná Afrika, Bahamy, Madagaskar. Najkvalitnejšia vanilka je z Madagaskaru.

BLAHODÁRNE ÚČINKY:

  • Afrodiziakum
  • Posilňuje srdce
  • Odstraňuje únavu
  • Dodáva silu

POUŽITIE:

Ako liečivo, výroba voňaviek, sladké jedlá, sušienky, likéry, zmrzliny, na dochutenie jabĺk tvarohu, plniek a krémov, jogurtov, pudingov, kompótov, nápojov.

KLINČEKY

Klinček – korenie je plodom stromu klinčekovca voňavého, ktorý rastie prevažne v teplých oblastiach okolo rovníka (Afrika, Madagaskar, južná Amerika…) Samotný klinček je púčik kvetu, ktorý sa nestihol zavrieť. Tieto púčiky sa potom sušia, čím si uchovávajú svoje pozitívne účinky, dlho vydržia.

OBSAHUJE:

Voda, sacharidy, vláknina, bielkoviny, tuk, železo, horčík, vápnik, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, selén, mangán, vitamín A, B, C, E, K, kyselina listová, betakarotén, omega3 a omega6 mastné nenasýtené kyseliny

BLAHODÁRNE ÚČINKY:

  • Podporuje obranyschopnosť
  • Silné antiseptické účinky
  • Odstraňuje bolesti
  • Podporuje trávenie
  • Zvyšuje chuť do jedla
  • Zmierňuje kŕče
  • Urýchľuje metabolizmus
  • Podporuje zdravé dýchacie cesty
  • Odhlieňuje dýchacie cesty (chrípka, nádcha)
  • Podporuje hojenie kožných poranení a chorôb
  • Detoxikuje organizmus
  • Prekrvuje končatiny (pri studených nohách a rukách)
  • Upokojuje nervový systém
  • Utlmuje bolesti zubov a ďasien
  • Protiplesňové účinky
  • Zmierňuje hnačky

POUŽITIE:

Ako liečivo, výroba voňaviek, do koreniacich zmesí, kompótov, na teplé a studené nápoje, tinktúra, výroba likérov, omáčok.

STRÚHANÁ CITRÓNOVÁ KÔRA

Citrón je plod z tropickej rastliny menom citrónovník. Toto žlté ovocie má pod šupkou plod, podobný mandarínke (mesiačiky). Citrón má všetky časti plodu jedlé.

OBSAHUJE:

Bielkoviny, sacharidy, vláknina, voda, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, vitamín A, B, C, E, omega 3, omega 6 kyseliny a kyslina pantoténová.

BLAHODÁRNE ÚČINKY:

  • Podporuje imunitu
  • Prečisťuje telo
  • Reguluje hladinu vody v tele
  • Prečisťuje obličky a močové cesty
  • Podporuje trávenie a urýchľuje metabolizmus
  • Zlepšuje stav pokožky
  • Znižuje cholesterol a vysoký krvný tlak
  • Upravuje pH organizmus
  • Podporuje nervový systém
  • Eliminuje stavy migrény

POUŽITIE:

Kôru, ale aj citrónovú šťavu môžete zamiešať do nápojov, džúsov, šalátov (ovocné, zeleninové), jogurtu, kaše, tvarohu, k mäsu, rybe, morským plodom alebo do koláčov (pokiaľ nechudnete).

STRÚHANÁ POMARANČOVÁ KÔRA

Pomaranč je ovocie pestované hlavne v subtropických oblastiach, miluje slnečné podnebie, ale dopestovať si ho skúste aj doma. Pomaranč je dostupné ovocie, ktoré by ste mali jesť pravidelne, pretože obsahuje cenné látky a má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie.

OBSAHUJE:

Bielkoviny, vláknina, sacharidy, tuk, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, antioxidanty, kyseliny a vitamín C.

BLAHODÁRNE ÚČINKY:

  • Podporuje imunitný systém a chráni bunky pred radikálmi
  • Prirodzene prečisťuje organizmus od škodlivých látok
  • Prevencia vzniku chrípky a nádchy – vďaka vyššiemu obsahu vitamínu C sa imunitný systém dostáva do lepšej formy a tak dokáže telo chrániť pred množstvom chorôb
  • Prevencia pred rakovinou
  • Podporuje trávenie a vylučovanie žlče
  • Zlepšuje pravidelnú stolicu a čistí tráviaci trakt
  • Prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení – vitamíny a vláknina sú dobrou kombináciou na ochranu srdca, ciev a eliminácie tuku
  • Prečisťuje steny ciev od nadbytočného tuku
  • Znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak
  • Podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva
  • Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky
  • Pomaranč odbúrava kyselinu močovú z kĺbov – tento jav sa deje vďaka vitamínom
  • Pozitívny vplyv na nervový systém

POUŽITIE:

Kôru, ale aj pomarančovú šťavu môžete zamiešať do nápojov, džúsov, šalátov (ovocné, zeleninové), jogurtu, kaše, tvarohu, k mäsu, rybe, morským plodom alebo do koláčov (pokiaľ nechudnete).

OVOCIE

Ovocie má vysokú biologickú hodnotu a nižšiu energetickú. Obsahuje vitamíny C, B 1, B2, provitamín A, minerálne látky – draslík, fosfor, vápnik, horčík, železo, sodík, mangán, sacharidy – glukóza, fruktóza, celulóza, pektíny. Vodu, organické kyseliny, tuky. Energetická hodnota ovocia je ovplyvnená obsahom sacharidov a tukov. Najlepšie je konzumovať ovocie čerstvé.

Čerstvé ovocie sa najviac hodí do šalátov, múčnikov, krémov, rôsolov, džemov, marmelád a lekvárov. Rovnako i do nápojov a mäsitých pokrmov.

SKLADOVANIE, OŠETROVANIE, KONZERVOVANIE

Jadrovce, kôstkové, bobuľové ovocie skladujeme v mrazákoch. Nesmie sa však zapariť. Skladujeme ho v dobre vetraných a chladných miestnostiach, tým sa spomalí dozrievanie a ovocie si zachová takmer plnú biologickú hodnotu. Lieskovce skladujeme v chladnej a suchej miestnosti.

SKLADOVANIE VÝROBKOV Z OVOCIA

Zmrazené ovocie sa skladuje pri – 18°C. Ostatné výrobky z ovocia sa skladujú v suchu a  chlade. Sušené ovocie je citlivé na vlhkosť vzduchu. Znáša ju najviac do hodnoty 65%. Výrobky chráňte pred mrazom a kolísavými teplotami.

VÝROBKY  Z OVOCIA

  • KOMPÓTY

sa vyrábajú tepelnou sterilizáciou. Ovocie sa umýva, triedi a podľa druhu lúpe, rozdeľuje, odkôstkuje, predvára a pod. Plní sa do fliaš či konzerv a zalieva sa horúcim cukrovým rozvarom. Potom sa uzatvárajú a sterilizujú sa. Môžeme vytvoriť jednodruhové, alebo mix ovocí.

  • ZAMRAZOVANÉ OVOCNÉ VÝROBKY

zamrazené ovocia, ovocné drene, ovocné peny, ovocné krémy, ovocné dezerty.

  • SUŠENÉ OVOCIE

najstarší obsah konzervovania. Ovocie sa suší pri teplote 75°C, tým sa znižuje obsah vody na minimum.

  • KANDIZOVANÉ OVOCIE

je presýtené cukrom. Ovocie sa postupne ponára do cukrového rozvaru. Každý cukrový rozvar obsahuje viac cukru, v každom sa nechá odležať 1 deň.  To sa robí tak dlho, kým obsah cukru nie je   70 %. Má nízku biologickú no vysokú energetickú hodnotu.

  • OVOCIE V ALKOHOLE

Bowle a koktailové ovocie. Používa sa na zdobenie múčnikov a miešaných nápojov.

  • ZAHUSTENÉ OVOCNÉ VÝROBKY

Obsah vody sa znižuje odparením. Patria sem marmelády, džemy, rôsoly a /slivkový lekvár /povidlá. Majú vysokú energetickú hodnotu pre vysoký obsah cukru.

marmelády

rozvarené a prepasírované ovocie sa zvarí s cukrom do rôsolovitej až tuhej konzistencie. Pridávajú sa pektíny, kyselina citrónová, potravinárske farbivo.

džemy

rozvarené ovocie s kúskami nerozvareného ovocia. Pridávame škrob, sirup, pektíny, kyselinu citrónovú. Džemy sa vyrábajú z jedného druhu ovocia,  napr.: marhule, jahody, pomaranče, borievky

slivkový lekvár/povidla

Základ tvorí nahrubo prepasírovaná slivková dreň. Môžeme a nemusíme ju prisladiť.

rôsoly

základom je ovocná šťava s vysokým obsahom pektínu.

OVOCNÉ POLEVY

Vyrábajú sa zo sterilizovaných ovocných pretlakov, štiav, kompótov, cukrov, kyseliny citrónovej a iných prísad.

ANANÁS

Z voňavého, osviežujúceho ovocia s chutnou dužinou môžete pripraviť sladké dezerty i lahodné mäsité jedlá. Navyše, v karibskej oblasti ho považujú za afrodiziakum. Vyskúšajte…

VŠELIČO O ANANÁSE:

  • V obchode vyberajte ovocie s nepoškodenými plodmi a so zelenými, pevnými listami.
  • Čerstvý, neolúpaný ananás radšej neuskladňujte v chladničke, nemá rád nižšiu teplotu ako 7 °C . Najvhodnejšia teplota je 14 až 16 °C. Olúpaný ananás vydrží v chladničke asi tri dni.
  • Rôzne druhy tohto tropického ovocia sa líšia veľkosťou i farbou šupy, od žltozelenej po oranžovú.
  • Ananás je výborný zdroj vlákniny, vitamínov C, B12, E, draslíka, horčíka, vápnika, mangánu a fosforu.
  • Ananásová šťava i dužina majú detoxikačné účinky.
  • Enzým bromelín, ktorý čerstvý ananás obsahuje, urýchľuje spaľovanie tukov a spomaľuje proces ich ukladania, čím zohráva úlohu pri chudnutí. Očistno-redukčnú ananásovú kúru však nie je vhodné držať viac ako 4 dni.
  • Čerstvý ananás pomáha aj pri tráviacich problémoch, znižuje krvný tlak a zlepšuje prekrvenie organizmu. Ako účinný liek sa odporúča aj pri horúčkach či depresiách.
  • Z ananásu môžete pripraviť múčniky, dezerty, zmrzlinu, miešané nápoje, mliečne kokteily či polievky. Hodí sa aj v kombinácii s údeným, bravčovým či kuracím mäsom alebo rybou a do rôznych šalátov.
  • Zaváraný ananás má oproti čerstvému ovociu oveľa viac kalórií (okolo 800 až 100 kJ/100 g).

AKO OLÚPAŤ ANANÁS?

Dúfame, že vás od tejto činnosti neodradí istá prácnosť a značný odpad (asi 40 percent). Odmenou vám však bude aróma a šťavnatá chuť čerstvého ananásu.

Olúpať ho môžete dvoma spôsobmi:

  1. Najskôr odrežte vrchnú a spodnú časť tak, aby sa objavila dužina. Odrezanou plochou postavte ananás na pevnú podložku a nožom zhora nadol okrajujte šupu. Tmavé časti, ktoré na povrchu dužiny ostanú, povykrajujte ostrým nožom špirálovitým pohybom. Potom ananás prerežte pozdĺžne na polovicu a vyrežte zdrevnatený stred. Podľa potreby dužinu pokrájajte na plátky alebo menšie kúsky.
  2. Celý, neolúpaný ananás nakrájajte na kolieska hrubé 1 až 1, 5 cm. Pomocou ostrého noža každý plátok olúpte a potom opatrne povykrajujte tmavé časti. Nakoniec nožom alebo odstraňovačom jadier vykrojte v každom koliesku zdrevnatený stred.

AVOKÁDO

Toto ovocie hruškovitého alebo vajíčkového tvaru slávi v posledných desaťročiach neutíchajúci boom. Okrem množstva vitamínov, ktoré v sebe skrýva, je vďaka maslovej dužine obľúbenou ingredienciou mnohých kulinárskych špecialít.

Avokádo je veľkým bobuľovitým ovocím s veľkou kôstkou vo vnútri. Pestuje sa v tropických krajinách a obchodovanie s avokádom je v súčasnosti veľmi prosperujúce. Avokádo poznali Španieli už v 16. storočí, a to vďaka svojim kolóniám v Strednej Amerike (avokádo má svoj pôvod v Mexiku), avšak v tých časoch mu neprikladali žiadny gastronomický ani zdravotný význam. Jeho popularita začala narastať až v 20.storočí. Mnohí poznajú avokádo ako hruškovité ovocie s drsnou zelenou šupou. Avokáda môžu byť i guľaté a okrem tmavozelenej farby bývajú niektoré druhy zafarbené i do žlta alebo čierna. Taktiež veľkosti avokáda sa líšia druh od druhu. Najmenšie majú veľkosť vajíčka, najväčšie veľkosťou pripomínajú menší žltý melón a vážia i kilo.

Jeho zdraviu prospešné účinky súvisia najmä s množstvom vitamínu E a draslíka, ktoré sa v avokáde nachádzajú. Okrem toho, avokádo obsahuje i vitamín C a vitamín B6, horčík, riboflavín a najvyšší obsah bielkovín zo všetkých druhov ovocia. Antioxidanty v ňom zastúpené znižujú možnosť výskytu rakoviny, draslík podporuje srdcovocievny a nervový systém a mononenasýtené mastné kyseliny znižujú cholesterol. Jedinou nevýhodou je snáď len vyšší obsah tukov a kalórií.

AVOKÁDO V KUCHYNI

Azda najznámejším receptom je guacamole, avokádová nátierka , do ktorej sa okrem rozmixovaného avokáda pridáva paradajka, cibuľa, citrónová šťava, koriander, soľ, cesnak a čili papričky. Do takéhoto avokádového „dipu“ sa namáčajú zemiakové lupienky, krekry, tortilly. Z avokáda sa avšak pripravujú i šaláty, polievky, salsy (štipľavé omáčky), plnky a podobne. Pri akejkoľvek príprave je potrebné ho prekrojiť na polovicu, lyžičkou odobrať kôstku a až potom avokádo ošúpať. Možno ho nakrájať a hneď skonzumovať alebo rozmixovať a pridať do pokrmov. Napríklad v Južnej Amerike konzumujú avokádo na slano, nakrájané ho zajedajú tortillami a zapíjajú kávou. Severoameričania ho pridávajú do zeleninových šalátov dochutených citrónovou šťavou, majonézou či dresingom a octom. Bahamčania zas obľubujú avokádový dezert z rozpučených alebo rozmixovaných plodov, do ktorých sa pridá sladká šľahačka, sherry alebo Curacao a citrónová šťava. Poriadne pomiešanou zmesou naplnia vydlabané polovičky avokád a vychladené vychutnávajú pod slnečníkom. Takéto avokádové košíky z vydlabaných polovíc sa často napĺňajú i špecialitami z morských plodov, krevetami, krevetovým šalátom či krevetovou pastou, krabom, atď. Tak ako sa pridáva do zeleninových šalátov, možno ním vylepšiť i  šalát ovocný. V niektorých krajinách si ho nakrájaný na plátky vkladajú spolu so syrom medzi sendviče.

V teplej kuchyni sa s avokádom zaobchádza veľmi opatrne, pretože pri varení alebo pečení nepríjemne zhorkne . Preto sa do polievok, gulášov, omeliet, horúcich čili a iných omáčok pridáva až ku koncu tepelnej prípravy alebo až pred servírovaním. Avokáda sa môžu jemne zohriať na nízkej teplote, zaliať redšou praženicou s ančovičkami. Často sa najmä v juhoamerických krajinách, (napríklad v Brazílii), vmiešava do sorbetov, zmrzlín, mliečnych kokteilov. Zaujímavosťou je, že ak sa avokádo vymiešava iným ako strieborným príborom, stráca svoju pôvodnú farbu. Z avokáda sa vyrába i veľmi zdravý a kvalitný olej, obľúbený najmä v Taliansku a vo Francúzsku. V kuchyni sa pridáva do šalátov a nahrádza olivový olej. Tento olej sa však využíva viac v kozmetickom ako gastronomickom odvetví.

ZRENIE  AVOKÁDA

Zrelé avokádo je mäkké a má tmavozelenú – tmavofialovú takmer čiernu farbu. Avokádo je zrelé vtedy, keď sa dá ľahko ošúpať. Či je zrelé skúste stlačením šupky, nie vždy sa dá riadiť podľa šupy ovocia. Zrenie trvá 1 – 3 dni. Ak ste kúpili nezrelé avokádo a je v celku, pomôžte si tým, že ho necháte dozrieť v hnedom papierovom sáčku, buď s viacerými kusmi avokáda, alebo do sáčka pridajte banán či paradajku a zatvorte ho. Dozrievať nechávame pri izbovej teplote 18-24°C na tmavom mieste. Zrenie trvá 2 – 5 dní. Každý deň jeho zrelosť treba kontrolovať.

Ak ste už avokádo prepolili čo najskôr ho pokvapkajte čerstvou citrónovou/limetkovou/pomarančovou šťavou, zabránime tým jeho oxidácii a zabaľte ho dôkladne  do potravinovej fólie polovicami k sebe alebo použite umelohmotnú nádobu z vŕškom.  Zrenie avokáda sledujte stlačením prípadným ochutnaním.

SKLADOVANIE AVOKÁDA

Avokádo v celku uchovávame pri izbovej teplote na tmavom mieste. Ak je už začaté uchovávame ho v uzatváracej nádobe, alebo zabalené v potravinárskej fólii. Ak je avokádo veľmi zrelé dužinu roztlačíme vidličkou dáme do nádoby a zamrazíme. V žiadnom prípade nepoužívame chladničku a ani mikrovlnku.

AKO HO OLÚPAŤ?

Pracujeme veľkým ostrým nožom. Lúpeme iba zrelé avokádo.

KROK 1:

Avokádo položíme na pracovnú dosku a pozdĺžne ho prekrojíme. Rez vedieme tak, aby šiel tesne popri veľkej kôstky.

KROK 2:

Potom do každej ruky chytíme jednu polovicu avokáda a pootočíme polovicami do protichodných smerov, tým sa kôstka uvoľní a môžeme jednu polovicu oddeliť od druhej.

KROK 3:

Do veľkej kôstky zapichneme nôž a vytiahneme ju von.

KROK 4:

Avokádo prepolíme na štvrtinky a šupku stiahneme alebo si pomôžeme polievkovou lyžicou, ktorou dužinu oddelíme od šupky.

KROK 5:

Dužinu avokáda pokvapkáme čerstvou citrónovou /limetovou/pomarančovou šťavou.

KROK 6:

Nakrájame na požadovaný tvar.

BANÁN

Banán pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde sa kultivoval už okolo roku 4000 pred n.l. Banány už sa dnes pestujú na plantážach takmer po celom svete: v Amerike, Afrike, na Kanárskych ostrovoch, v Ázii i v Oceánii.

Plod banánovníka je podlhovasté ovocie v tvare trojhrannej až päťhrannej pretiahnutej bobule s dĺžkou od 6 do 30cm a priemerom 2-5cm. Z jedného podzemku vyrastá kmeň, ktorý po asi roku vytvorí veľké súkvetie. Na ňom postupne rozkvitnú fialovo-červené kvety, ktoré sa neskôr pretransformujú na „prstovité“ plody. Desať až 20 takýchto prstov vyrastá následne z jednej „ruky“ označovanej ako rad plodov. V jednom zväzku nájdeme združených 5 až 20 týchto radov. Ich hmotnosť je zvyčajne medzi 125-200g, tá je však výrazne závislá na konkrétnej odrode. Z tejto váhy asi 80% predstavuje jedlú časť a zvyšných 20% pripadá na kožovitú šupku. Na celom svete existuje asi 1000 rôznych odrôd banánov – najznámejšou odrodou je odroda Cavendish (veľké ovocné banány). Ďalšie známe odrody sú: cukrové baby banány, červené ovocné banány, jablkové banány, zeleninové banány. Tie posledné menované sa musia variť a v Afrike slúžia na podobný účel ako u nás zemiaky. Existuje 7 stupňov zrelosti banánov v závislosti medzi pomerom cukru a škrobu. Do obchodnej siete sa dodávajú, ak dosiahli stupeň 4 až 5. Proces zretia banánov môžeme urýchliť, ak ho umiestnime do igelitového vrecúška spolu s jablkom. Banán neskladujeme v chladničke. Aby sa spomalilo hnednutie banánov, je dobré ak koreň banánov zabalíme do alobalu.

PREČO HO JESŤ?

Obsahuje značné množstvo vitamínu B, C, B1, B2, E, K, fosfáty, minerály draslík, horčík, železo, ovocné kyseliny, obidva druhy vlákniny – rozpustnú i nerozpustnú, serotonín – hormón šťastia, 1% proteínov, menej ako 0,5% tukov. Taktiež obsahujú sacharózu, fruktózu, glukózu.

  • Pozitívne pôsobí pri srdcových ochoreniach. Spomaľujú postup arteriosklerózy, zabraňujú infarktu.
  • Znižujú hladinu cholesterolu, seratonín rozširuje cievy, pôsobí ako antidepresívum.
  • Vhodná pri anémii. Stimuluje hemoglobín v krvi.
  • Pomáha pri hnačkách.
  • Alkalizuje krv čo pomáha neutralizovať a odstraňovať kyselinu močovú , ktorá spôsobí artritídu a dnu.
  • Nevhodné pri redukčnej diéte.
  • Znižuje astmu a leukémiu u detí.
  • Upravuje trávenie
  • Dodáva energiu
  • Zlepšuje pamäť a náladu
  • Posilňuje kosti
  • Má protizápalové účinky
  • Zmierňuje menštruačné bolesti a bolesti hlavy
  • Pri dennej konzumácii znižujeme riziko mozgovej mŕtvice
  • Pomáhajú pri boji s rakovinou
  • Vnútro banánovej šupky upokojuje podráždenú kožu po štípancoch a pomáha odstraňovať bradavice

BROSKYŇA

Plody relatívne malých stromov, sú jemne zamatovo oplstené. Plod je okrúhly s výrazným podlhovastým švom, jemne oplstená pokožka je vyfarbená od žltej po červenú. Chuťou je sladký, šťavnatý a osviežujúci. Broskyňa pochádza z Číny.

Nachádza sa v nich takmer 80 percent vody, šesť až pätnásť percent sacharidov, veľké množstvo vlákniny, ktorá je najviac zastúpená v šupke, aminokyseliny, kyselinu listovú, vápnik, horčík, sodík, zinok, fosfor, draslík a železo. Svoje oranžovo-červené sfarbenie majú vďaka vysokému zastúpeniu betakaroténu.

Tiež obsahujú veľa vitamínov. Upokojujúci a relaxačný účinok majú vďaka vitamínu B. Za vašu lepšiu náladu je zodpovedný vitamín B3, nevyhnutný pri tvorbe serotonínu, hormónu šťastia. Vďaka vitamínu A pozitívne vplývajú na kožu – udržiavajú ju napnutú, chránia bunky pred starnutím a liečia akné. Dve menšie broskyne so šupkou obsahujú tri štvrtiny odporúčanej dennej dávky vitamínu C.

PREČO ICH JESŤ

V KUCHYNI

Sú výborné pri konzumácii za surova. Z čerstvých plodov sa dajú pripraviť chutné dezerty v podobe sladkých šalátov či tort, známy je dezert Pêches Melba v ktorom je výborne skombinovaná zmes broskýň a malín. Odrody s bielou dužinou sú ideálnym doplnkom k bielemu vínu, bowle a kokteilom – legendárnym je kokteil Bellini, ktorý vznikol zo šťavy z bielych broskýň, ktorá sa v pomere 1:3 doleje proseccom. Zo šťavnatých plodov sa vyrába ovocná šťava, nektár, dreň, alkoholické nápoje ako napr. broskyňový likér či koňak

BRUSNICE

Je vždy zelený krík, ktorého jedlé červené plody majú kyslú chuť, zvyčajne prevyšujúcu ich sladkosť. Patrí medi antioxidanty. Zbierajú sa na konzumáciu aj na výživové doplnky, čaje, lieky.

PREČO HO JESŤ?

Obsahuje vitamíny A, B, C, K  minerály draslík, fosfor, horčík, železo, selén, sodík, vápnik, zinok, mangán, meď , omega 6 a 3 kyseliny.

  • bránia infekcii močových ciest
  • bránia vzniku obličkových kameňov
  • bojujú proti rakovine
  • udržujú zdravie srdca
  • posilňujú imunitu
  • podporuje krvotvorbu, pevnosť kostí
  • znižuje osteoporózu
  • prevencia proti anémii
  • znižuje cholesterol
  • sú dobré pre ústnu hygienu
  • udržujú zdravú pokožku a vlasy
  • liečenie lupín, psoriázy, akné
  • pomáhajú redukovať hmotnosť

CITRÓNY

Citrón je plod z tropickej rastliny menom citrónovník. Toto žlté ovocie má pod šupkou plod, podobný mandarínke (mesiačiky). Citrón má všetky časti plodu jedlé.

Nastrúhaná citrónová kôra je vynikajúca, ako prídavok do ľubovoľného jedla. Kôru, ale aj citrónovú šťavu môžete zamiešať do nápojov, džúsov, šalátov (ovocné, zeleninové), jogurtu, kaše, tvarohu, k mäsu, rybe, morským plodom alebo do koláčov (pokiaľ nechudnete). Ak máte na pokožke škvrny, vyrážky alebo poranenia, tak môžete plátok citróna priložiť na dané miesto, tým zvýšite účinok hojenia Obsahuje vitamíny A, B, C, E, flavonoidy, pektíny, karotenoidy, vlákniny, draslík, vápnik, horčík.

PREČO HO JESŤ?

  • Podporuje imunitu a štartuje metabolizmus
  • Detoxikuje
  • Antiseptické účinky
  • Vychytáva voľné radikály
  • Prevencia proti rakovine
  • Prevencia proti močovým a obličkovým kameňom
  • Reguluje hladinu vody v tela
  • Minimalizuje migrenózne stavy
  • Podporuje nervový systém
  • Prečisťuje pečeň, žlčník, obličky
  • Zlepšuje pozornosť, chudnutie, náladu
  • Znižuje cholesterol a tlak
  • Hojí rany
  • Zlepšuje kvalitu kože, vlasov, nechtov, ďasien
  • Odkysľuje organizmus
  • Prevencia ciev a žíl
  • Zmierňuje vypadávanie vlasov

ČEREŠNE/VIŠNE

Čerešne rastú na strome, ktorý dorastá do výšky 5 – 15 metrov, v závislosti od vypestovaného druhu. Čerešne vylepšujú zdravie, liečia a slúžia aj ako účinná prevencia voči mnohým chorobám…

PREČO ICH JESŤ?

Obsahuje vodu, bielkoviny, tuk, sacharidy, vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, fluorid, omega3 a omega6 mastné nenasýtené kyseliny, Vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

  • Podporujú detoxikáciu organizmu
  • Podporujú imunitný systém
  • Vychytávajú voľné radikály – ochrana pred rakovinou
  • Antibiotické a antiseptické účinky
  • Podporujú a zlepšujú trávenie
  • Zlepšujú pravidelnú stolicu
  • Normalizujú hladinu cukru v krvi
  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Uhasia chute na sladké
  • Močopudný účinok – odvodňuje telo
  • Prečisťuje obličky a močové cesty od usadenín
  • Prečisťujú a podporujú funkciu pečene
  • Podporuje a regeneruje pružnosť pokožky
  • Podporuje pevnosť zubov a kostí
  • Zabezpečuje dobré hojenie poranení kože

VIŠNE

Višne majú trpkú, kyslastú chuť, ktorá  vynikne oveľa lepšie po kuchynskej úprave, veľakrát v prekvapivých kombináciách.

!!! POZOR!!!

Na višne nikdy nepite vodu! Spôsobuje silné kŕče a bolesti brucha.

PREČO ICH JESŤ?

Obsahuje veľa tukov, sacharidov, bielkovín, vlákniny, antioxidanty, antokyaníny, triesloviny a kyseliny. Vitaminy A, B, C, E a K.   Z minerálnych látok jód, vápnik, železo, draslík, mangán, fosfor, zinok, horčík, sodík, meď a bór.

  • V liečiteľstve sa využívajú stopky z višní na kašeľ, kŕče, močopudný prostriedok mierne pôsobia protihnačkovo
  • Má protizápalové vlastnosti
  • Pomáha pri liečbe artritídy
  • Pomáhajú pri nespavosti
  • Prospešné na srdce
  • Bráni vzniku zubného kazu
  • Bráni vzniku rakoviny
  • Znižuje oxidačný stres
  • Bráni vzniku anémie
  • Podporuje zdravie vlasov

ČERNICE

Popínavý, ostnatý ker, ktorého plody sú černice. Tieto tmavo fialové bobuľky sú, podobne ako maliny, zložené z množstva malých guľôčok, čím tvoria plod. Dozreté černice majú sladko-kyslú chuť. V porovnaní s ríbezľami alebo egrešmi je černica sladká.

PREČO ICH JESŤ?

Obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, selén, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, betakarotén, luteín, vitamíny A, B, C, E a K

  • Silná podpora imunitného systému
  • Ochrana buniek (organizmu) pred pôsobením voľných radikálov
  • Silné antiseptické účinky (protizápalové)
  • Prevencia alebo liečba zápalov močových ciest, žalúdka, chrípky
  • Prevencia rakoviny
  • Silné detoxikačné účinky
  • Podporuje trávenie
  • Urýchľuje metabolizmus
  • Zlepšuje problémy s vyprázdňovaním (proti hnačke)
  • Upokojuje nervový systém
  • Znižuje prejavy a pôsobenie stresu
  • Znižujú vysoký cholesterol
  • Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
  • Prečisťuje a podporuje tvorbu krvi
  • Prevencia a liečenie anémie
  • Prevencia proti Osteoporóze
  • Podporuje tvorbu a pevnosť kostného tkaniva
  • Lieči kožné ochorenia a poranenia

ČUČORIEDKY

Poloker, ktorý dorastá do výšky maximálne 1 metra. Plody brusnice sú spomínané čučoriedky. Sú to malé tmavo fialové bobuľky dorastajúce do veľkosti približne 0,5 centimetra. Tieto bobuľky dozrievajú na konci prázdnin.

PREČO ICH JESŤ?

Obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, chróm, kyselina pantoténová, kyselina listová, vitamíny A, B, C, betakarotén a myrtilín – táto látka je farbivo a je to najsilnejší antioxidant z čučoriedky, ktorý chráni telo pred rakovinou a podporuje trávenie.

  • Silná podpora imunity
  • Detoxikujú celý organizmus
  • Zachytávajú voľné radikály
  • Urýchľujú metabolizmus
  • Pomáhajú pri hnačke
  • Znižujú vysoký krvný tlak
  • Odstraňujú plynatosť
  • Odstraňujú zlý tuk z ciev
  • Odstraňujú kašeľ
  • Podporujú hojenie rán
  • Normalizujú hladinu cukru v krvi
  • Pozitívny vplyv na nervový systém
  • Pozitívny vplyv na zrak

ĎATLE

Ďatle sú sušené ovocie, ktoré sa najčastejšie kupuje na Vianočné sviatky. Dostať ho môžete ako sušené ovocie s kôstkami alebo bez nich. Využitie je však nápomocné počas celého roka. Ďatle sú výživné plody palmy ďatľovej, ktorá dorastá do výšky okolo 10 – 15 metrov. Dospelá palma dokáže ročne vyprodukovať až 100 – 150 kilogramov ďatlí.

PREČO ICH JESŤ?

Plody ďatle sú zdravé ovocie, ktoré obsahuje vitamíny, minerálne látky, vlákninu, betakarotén a ostatné látky, ktoré pomáhajú skoro každej sústave v tele. Voda, bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, zinok, meď, mangán, sodík, betakarotén, vitamín A, B, E, K, cholín, betaín, kyselinu listová, kyselina pantoténová.

  • Podporujú imunitu, chránia bunky pred radikálmi
  • Podporujú a prečisťujú trávenie, zlepšujú pravidelné vyprázdňovanie
  • Dodávajú energiu, priebežné uvoľňovanie cukru do krvi
  • Podporujú sústredenosť a funkciu mozgu, odstraňujú migrény
  • Prečisťujú a spevňujú cievy, prevencia kardiovaskulárnych ochorení
  • Upokojujú nervový systém, mierne antidepresívne účinky
  • Eliminujú zápaly dýchacích ciest a odstraňujú kašeľ
  • Prevencia proti Osteoporóze, podporujú tvorbu kostného tkaniva
  • Zlepšujú kvalitu (spevňujú) pokožky, vlasov a nechtov

EGREŠ

Egreš je krík podobný ríbezli, ktorý má chutné, kyslejšie plody egreše, ktoré môžu byť zelenej, zeleno-žltej alebo červenej farby. Egreš dorastá do výšky 1 – 1,5 metra a je to viacročná rastlina. Na celej rastline sú jemné chĺpky, niektoré druhy egreša sú skoro bez chĺpkov. Egreše sú chutným a výživným ovocím, ktoré by určite počas svojej sezóny malo tvoriť časť vášho jedálnička.

PREČO HO JESŤ?

Obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vodu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, meď, zinok, mangán, selén, vitamín A, B, C, E, kyselina pantoténová, kyselina listová, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

  • Podporuje obranyschopnosť, ochraňuje bunky, prevencia proti vzniku rakoviny, detoxikuje organizmus
  • Podporuje trávenie, podporuje pravidelnú stolicu, prečisťuje hrubé črevo, urýchľuje trávenie, zabezpečuje vylučovanie žlče
  • Močopudné účinky, odvodňuje, prečisťuje obličky, močové cesty a pečeň
  • Podporuje tvorbu kostného tkaniva, kĺbového, prevencia vzniku Osteoporózy, rast vlasov, nechtov a dobrej kvality pokožky
  • Pri vonkajšom použití eliminuje menšie vrásky na tvári, urýchľuje hojenie kožných ochorení a poranení, dezinfikuje rany
  • Znižuje vysoký cholesterol, účinná prevencia proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení, zabezpečuje pevné cievy a srdce
  • Pomáha uvoľňovať kyselinu močovú z organizmu, prevencia vzniku Dny
  • Antiseptické a antidepresívne účinky zlepšujú náladu a odstraňujú zápaly z tela

FIGY

Figa je orientálne ovocie zo stromu figovníka. Figa bola známa už pred vyše
3 000 – 3 400 rokmi. Figovníka je až vyše 700 druhov. Táto subtropická rastlina má rada teplo a vlhko.

PREČO ICH JESŤ?

Obsahuje vodu, bielkoviny, vlákninu, sacharidy, tuk, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, selén, mangán, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, luteín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

  • Podporujú obranyschopnosť
  • Antispetické účinky
  • Podporujú trávenie
  • Zlepšujú vyprázdňovanie
  • Prečisťujú hrubé črevo
  • Odstraňuje plynatosť
  • Močopudné účinky
  • Odstraňuje nadbytočnú vodu z tela
  • Prečisťuje obličky a močové cesty
  • Zlepšujú kvalitu pleti
  • Liečia kožné ochorenia
  • Odstraňujú vysoký cholesterol
  • Znižujú vysoký krvný tlak
  • Prečisťujú cievy
  • Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Podporuje funkciu mozgu a pamäti
  • Upokojuje nervový systém
  • Prírodné antidepresívum
  • Prevencia Anémie
  • Podporuje tvorbu červených krviniek
  • Prevencia Osteoporózy
  • Podporuje tvorbu kostného tkaniva
  • Podporia aj chudnutie

GRANÁTOVÉ JABLKO

Granátovník púnsky je ker, pôvodom z Ázie, ktorý dorastá do výšky približne tri a pol metra. Jeho plody, granátové jablká, dorastajú do veľkosti okolo 10 – 15 centimetrov. Tento tmavo červený plod môže mať až pol kilogramu.

PREČO HO JESŤ?

Obsahuje bielkoviny, tuk, sacharidy, vláknina, železo, zinok, vápnik, selén, horčík, meď, fosfor, mangán, draslík, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamíny B, C, E, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

  • Podpora imunitného systému
  • Normalizuje vysoký cholesterol a tlak
  • Prečistenie organizmu
  • Podporuje trávenie a stolicu
  • Urýchľuje metabolizmus
  • Prečisťuje vylučovacie cesty
  • Normalizuje hladinu vody v tele
  • Udržuje lepší stav pokožky (zvonka)

GREPFRUIT

Grep je subtropická drevina, pestovaná pre svoje citrusové plody známe pod rovnakým názvom Grapefruit, Grep. Aktuálne sú svetovo známe štyri farebné formy Grapefruitu a to: biely, žltý, ružový a červený.

PREČO HO JESŤ?

Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý je potrebný hlavne v tomto zimnom období. Ďalej obsahuje aj nie menej dôležité vitamíny ako vitamíny skupiny A, B1, B2, B6. Taktiež obsahuje aj kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, kyselinu glukarovú… Obsahuje aj minerálne látky mangán, zinok, železo, vápnik, polyfenol naringín, monoterpén limonén…

  • zvýšená obranyschopnosť organizmu
  • prečisťujú organizmus
  • zabraňuje množeniu baktérií, vírusov a plesní
  • zlepšuje krvný obeh
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • častá konzumácia znižuje riziko rakoviny pľúc a žalúdku
  • ich konzumácia celkovo dodávajú nášmu telu energiu
  • uľahčuje trávenie
  • pomáha pri nachladnutiu, infekciám, zápalom
  • zvyšujú odolnosť slizníc
  • pomáha zabraňovaniu vzniku krvných zrazenín

HROZNO

Hrozno je súplodie a patrí do čeľade viničovitých rastlín. Hrozno je ďalšie obľúbené ovocie, ktoré má množstvo potrebných živín pre organizmus a je vhodné pri chudnutí. Ale pozor, hrozno má najvyššiu energetickú hodnotu, pretože obsahuje hroznový cukor a preto ho nemôžete jesť na kilá. 

PREČO HO JESŤ?

  • Prirodzená podpora imunitného systému
  • Prečistenie organizmu od nežiaducich látok
  • Prečisťuje močové cesty a obličky
  • Normalizuje hladinu vody v tele
  • Postupné uvoľňovanie do krvi
  • Dodáva energiu a vitalitu
  • Pozitívny vplyv na nervový systém
  • Eliminuje stres

HRUŠKY

Hrušky sú šťavnaté a sladké ovocie plné vitamínov. Delia sa podľa dozrievania na letné, jesenné a zimné. Najmenšiu trvanlivosť majú letné, naopak zimné hrušky vydržia najdlhšie.

PREČO ICH JESŤ?

Hrušky neobsahujú veľké množstvo vitamínu C, avšak majú dostatok vitamínu B, Vitamín A, Vitamín E, Vitamín K. Obsahujú taktiež minerály ako napríklad: draslík, fosfor, horčík, meď, sodík, vápnik, zinok, železo.

  • Hruška sa využíva ako bežný pomocník pri obezite, močových kameňoch alebo pri vysokom krvnom tlaku.
  • Hrušky pomáhajú pri problémoch s trávením, odstraňujú zápchu a prečisťujú črevá.
  • Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám.
  • Bežné divoko rastúce hrušky majú liečivejšie účinky ako hrušky vyšľachtené.

HURMIKAKI

Pochádza z Číny. Hurmikaki je ovocie stromu ebenovník rajčiakový. Tento strom rastie do výšky maximálne 15 metrov. Toto ovocie však nemá nič spoločné s rajčiakom. Dozretý plod je sladký, pripomínajúci chuť jabĺk, melónu a marhúľ. Plody (bobule) dorastajú do rozmerov 5-8 cm. Ich farba je žltá, oranžová prípadne do červena.

Počas zrenia sú plody nejedlé, pretože obsahujú látku tanín, ktorá je trpká, horká a znemožňuje konzumáciu. V Číne poznajú až 900 druhov Hurmikaki. Hurmikaki má v surovom stave priaznivé účinky na telo.  Vyrábajú sa z neho aj vína a likéry. Osviežte zimnú klasiku v príjme vitamínov. Pomaranče a mandarinky vymeňte, resp. doplňte o Hurmikaki. Ovocie plné živín s netradičnou, ale výbornou sladkou chuťou.

PREČO ICH JESŤ?

Obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, vláknina, vápnik, sodík, železo, horčík, draslík, fosfor, zinok, meď, betakarotén, Vitamíny A, B a C.

  • Odstraňuje únavu
  • Zlepšuje kvalitu spánku
  • Posilňuje imunitný systém
  • Liečba/ prevencia Anémie
  • Udržuje v norme hladinu cukru v krvi
  • Prevencia proti rakovine
  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Prevencia proti Arteroskleróze
  • Podporuje správne trávenie a vyprázdňovanie (zápcha, hnačka)
  • Chráni sliznicu čriev pred pôsobením škodlivých látok
  • Močopudný účinok – odvodňuje nadbytočnú vodu s toxínmi
  • Pozitívny účinok na pleť – omladzujúco (kozmetika)
  • Upokojuje nervový systém (stres)
  • Antioxidačný účinok
  • Prevencia pred vznikom obličkových a močových kameňov

AKO HO JESŤ?

Hurmikaki môžete jesť pokojne vcelku aj so šupkou. Stačí, ak si ho umyjete. Prípadne môžete jesť len dužinu – záleží len na vás. Môžete si ho pridať do ovocného šalátu (nakrájané na kocky), alebo ho môžete rozmixovať a budete mať chutné smoothie.
!!! POZOR !!!  Hurmikaki vydrží zrelé len krátko. Pokiaľ má už výrazne oranžovú farbu a po zatlačení cítite, že je už mäkšie, je najvyšší čas ho zjesť.

JABLKÁ

Už aj naše staré mamy vedeli, že keď sa objaví nejaký problém, tak je tu jablko… vraj stačí zjesť každý deň aspoň jedno jablko a zdravie nám bude slúžiť lepšie a hlavne dlhšie. Keďže rastie takmer v každej záhrade, nebude to také ťažké zvládnuť. Toto šťavnaté ovocie vám môže pomôcť schudnúť a slúži aj ako dobrá prevencia mnohým ochoreniam (viď nižšie).

Pokiaľ jablko nepatrí medzi ovocie, ktoré radi a často jete, tak vyskúšajte napríklad čerstvú šťavu z jabĺk – je veľmi chutná. Jablko je skutočne nabité živinami, preto by ste ho mohli konzumovať pravidelne, je to najdostupnejšie ovocie.

PREČO HO JESŤ?

Obsahuje vlákninu, bielkoviny, sacharidy, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, fluorid, luteín, mangán, betakarotén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

  • Jablko prečisťuje celý organizmus od škodlivých látok
  • Jablko obsahuje až 85 % vody, takže sa ľahko zaženie smäd
  • Vitamín C posilňuje imunitný systém a tak chráni telo pred vírusmi, baktériami a inými infekciami.
  • Odporúča sa zjesť jeden až tri kusy jablka denne.
  • Jablko obsahuje aj ďalšie vitamíny a minerály
  • Obsah vlákniny zabezpečuje dobré vyprázdňovanie čriev a tým zlepší vstrebávanie živín do tela. Keď trpíte bolesťami brucha, plynatosťou alebo ste zjedli niečo ťažké, dajte si jablko, pomôže Vám s týmto problémom
  • Svojimi účinnými látkami je vhodný aj pri paradontóze (krvácanie ďasien)
  • Obsah železa podporuje aj krvotvorbu, vhodný pri anémií
  • Flavonoidy a antioxidanty slúžia ako dobrá a silná prevencia

JAHODY

Jahody sú chutné ovocie, ktoré sú plodmi jahodníka. Jahody existujú už stáročia, ale tie, ktoré jeme dnes vznikli až krížením a to po mnohých pokusoch. Jahoda je pre zdravie prospešná najmä vysokým obsahom vitamínu C a ďalších látok, ktoré napomáhajú celkovej vitalite tela.

A čo tak si poctivo nazbierať lesné jahody? Z nich môžete využiť nielen plody, ale i korienky alebo lístky na chutný jahodový čaj. A poznáte novo vyšľachtený druh jahody, tzv., jahodu supermarketovú? Bohužiaľ, v posledných rokoch, (keď sme začali nakupovať v supermarketoch) sa kvalita jahôd, (či už čo do chuti alebo do obsahu vitamínov), začala uberať nesprávnym smerom. Takže, ak si chcete stále vychutnať dobrú nezameniteľnú chuť jahôd, je potrebné sa poobzerať po inom zdroji alebo si ich dopestovať doma.

PREČO ICH JESŤ?

Obsahujú až 90% vody, ale aj vitamíny A, B, C, E a K, karotén, kyselinu listovú, minerály draslíkhorčík, fosfor, železo, sodík, mangán a meď, triesloviny, flavonoidy, kyseliny, sacharidy, vlákninu, bielkoviny, tuk.  Obsah vitamínov a minerálov sa mierne líši podľa toho, či máte jahody dopestované doma alebo si ich nazbierate v lese (to sú tie lepšie prípady), alebo či si ich kúpite v supermarkete. Vtedy môže byť  obsah vitamínov aj polovičný.

  • Majú detoxikačný účinok, obsahujú i vlákninu, ktorá napomáha očiste čriev a tým aj detoxikácii celého organizmu.
  • Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov napomáhajú posilňovať  imunitný systém a taktiež pôsobia ako prevencia proti rakovine
  • Pôsobia protizápalovo (antiseptické účinky)
  • Posilňujú srdcovo-cievny systém, jahody chránia srdce a cievy, nielen kvôli obsahu draslíku
  • Jahody majú močopudný účinok, zlepšujú funkciu obličiek, zabraňujú zavodňovaniu organizmu
  • Keďže obsahujú až do 90% vody, napomáhajú celkovej hydratácii tela, najmä počas horúcich dní
  • Podporujú celkovú vitalitu tela, potláčajú únavu a malátnosť – osviežia jednoducho kedykoľvek.
  • Vápnik dopĺňa živiny do kostí, zubov a podporuje rast vlasov a nechtov
  • Železo zabezpečuje krvotvorbu, vhodný pri chudokrvnosti a anémii
  • Jahody sa využívajú aj v kozmetike, pre pozitívne účinky na pleť.

Jahody sú chutné ovocie, ktoré sú plodmi jahodníka. Jahody existujú už stáročia, ale tie, ktoré jeme dnes vznikli až krížením a to po mnohých pokusoch. Jahoda je pre zdravie prospešná najmä vysokým obsahom vitamínu C a ďalších látok, ktoré napomáhajú celkovej vitalite tela. A čo tak si poctivo nazbierať lesné jahody? Z nich môžete využiť nielen plody, ale i korienky alebo lístky na chutný jahodový čaj. A poznáte novo vyšľachtený druh jahody, tzv., jahodu supermarketovú? Bohužiaľ, v posledných rokoch, (keď sme začali nakupovať v supermarketoch) sa kvalita jahôd, (či už čo do chuti alebo do obsahu vitamínov), začala uberať nesprávnym smerom. Takže, ak si chcete stále vychutnať dobrú nezameniteľnú chuť jahôd, je potrebné sa poobzerať po inom zdroji alebo si ich dopestovať doma.

PREČO ICH JESŤ?

Obsahujú až 90% vody, ale aj vitamíny A, B, C, E a K, karotén, kyselinu listovú, minerály draslíkhorčík, fosfor, železo, sodík, mangán a meď, triesloviny, flavonoidy, kyseliny, sacharidy, vlákninu, bielkoviny, tuk.  Obsah vitamínov a minerálov sa mierne líši podľa toho, či máte jahody dopestované doma alebo si ich nazbierate v lese (to sú tie lepšie prípady), alebo či si ich kúpite v supermarkete. Vtedy môže byť  obsah vitamínov aj polovičný.

  • Majú detoxikačný účinok, obsahujú i vlákninu, ktorá napomáha očiste čriev a tým aj detoxikácii celého organizmu.
  • Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov napomáhajú posilňovať  imunitný systém a taktiež pôsobia ako prevencia proti rakovine
  • Pôsobia protizápalovo (antiseptické účinky)
  • Posilňujú srdcovo-cievny systém, jahody chránia srdce a cievy, nielen kvôli obsahu draslíku
  • Jahody majú močopudný účinok, zlepšujú funkciu obličiek, zabraňujú zavodňovaniu organizmu
  • Keďže obsahujú až do 90% vody, napomáhajú celkovej hydratácii tela, najmä počas horúcich dní
  • Podporujú celkovú vitalitu tela, potláčajú únavu a malátnosť – osviežia jednoducho kedykoľvek.
  • Vápnik dopĺňa živiny do kostí, zubov a podporuje rast vlasov a nechtov
  • Železo zabezpečuje krvotvorbu, vhodný pri chudokrvnosti a anémii
  • Jahody sa využívajú aj v kozmetike, pre pozitívne účinky na pleť

KIWI

Toto exotické ovocie sa u nás objavilo približne v 80. rokoch 20 storočia. Odborný názov je Actinidia chinensis, je pôvodom z Číny. Kivi je dostupné počas celého roka skoro v každom obchode.

DRUHY KIWI

Klasické zelené kivi 

Má oválny tvar, je veľké asi ako vajíčko, má hnedú chlpatú šupku. Väčšina z nás si kivi zvykne olúpať, ale nájdu sa aj takí, ktorí ho jedia aj so šupkou. Tá nie je škodlivá, ale v takom prípade je potrebné kivi poriadne vyumývať. Keď si však predstavím, že jem kivi aj so šupkou, tak mám zimomriavky – ale koľko ľudí, toľko chutí!

Zlaté kivi

Počuli ste už o ňom? Výzorom je “škaredšie”, nie je tak pekne zelené, ale chuťovo je lepšie – je sladšie. Oplatí sa ho vyskúšať, pokiaľ naňho v obchode narazíte. Rozoznáte ho tak, že je hladšie (má len malinké chĺpky) a na rozdiel od zeleného, je zlaté kivi na jednej strane trochu špicatejšie. Farba dužiny je žltšia (ale to v obchode asi nezistíte).

PREČO HO JESŤ?

Jedno kivi denne pokryje dennú dávku vitamínu C, ktorú potrebuje naše telo a to je len začiatok…

  • Pomáha pri respiračných problémoch ako astma, kašeľ alebo dýchavičnosť
  • Podporuje látkovú výmenu, zrýchľuje metabolizmus
  • Obsahuje luteín a zeaxantín – antioxidanty, ktoré pomáhajú nielen našim očiam
  • Chráni naše srdce a pomáha znižovať cholesterol
  • Kivi vplýva aj na zdravie srdca schopnosťou riediť krv
  • Zabraňuje zápche, podporuje trávenie
  • Pomáha proti únave a zlepšuje sústredenie

KEDY JE KIVI ZRELÉ?

Na pohmat je mäkké, ale treba ho rýchlo skonzumovať, aby neprezrelo. Pokiaľ si kúpite tvrdšie plody (ešte nie sú dozreté), môžete ich v pohode jesť, ale budú kyslejšie, resp. málo sladké. Pokiaľ ich necháte pár dní odstať, tak postupne dozrejú – zmäknú a zosladnú. Ak chcete urýchliť ich dozrievanie, vložte ich do papierového sáčku spolu s banánom. Urýchli to dozrievanie.

MANDARÍNKY

Mandarínky sa pestovali v Číne a Japonsku, odkiaľ sa neskôr v 19. storočí dostali aj do Európy. Aktuálne sa jednotlivé odrody pestujú skoro po celom svete. Všetky druhy a odrody mandarínok patria do rovnakej skupiny oranžových citrusových plodov s tenkou kôrou.

PREČO ICH JESŤ?

Mandarínka obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý nám zabezpečuje vyššiu odolnosť a podporu imunity. Vitamín C je antioxidant, ktorý zabezpečuje znižovanie dopadu škodám spôsobenými voľnými radikálmi v našom tele. Mandarínka obsahuje aj: sacharidy, tuk, vlákninu, bielkoviny, draslík, horčík, mangán, meď, sodík, vápnik, zinok, železo, vitamíny A, B, E, C, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

  • Podporuje obranyschopnosť, chráni bunky pred radikálmi
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt
  • Močopudné, odvodňuje a prečisťuje obličky s močovými cestami
  • Podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva
  • Podporuje zdravú pokožku, kvalitné vlasy a nechty
  • Podporuje tvorbu červených krviniek

MANGO

Mango je plodom tropického stromu mangovník indický. Tento tropický strom dorastá do výšky 15 až 20 metrov. Zrelý plod manga je červeno žltej farby a jeho veľkosť sa pohybuje okolo 10 – 20 centimetrov. Nevylučujú sa však aj farby oranžovej či zelenej.

Pozor, ak je plod mango zelený, tak je nedozretý. Takýto plod musíte doma uskladniť a počkať, kým vyzrie do farieb. Je to podobné, ako pri banánoch, keď chytí farbu a mäkkosť, tak je zrelý a vhodný na konzumáciu.

PREČO HO JESŤ?

Obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, triesloviny, flavonoidy, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, selén, sodík, omega 3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, betakarotén, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, vitamíny A, B, C, E a K.

  • Podporuje obranyschopnosť (imunitu)
  • Detoxikácia organizmu, zachytáva voľné radikály
  • Prevencia proti Osteoporóze, výživa kostného tkaniva
  • Zlepšuje priebeh trávenia, urýchľuje metabolizmus
  • Odstraňuje kašeľ a hlieny, udržiava zdravé dýchacie cesty
  • Má močopudný vplyv, prečisťuje obličky
  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Zabezpečuje pevné vlasy a nechty
  • Znižuje vysoký tlak, cholesterol
  • Upokojuje nervový systém, eliminuje stres
  • Zlepšuje zrak, videnie

MARHULE

Marhuľa je ovocný strom, ktorého plody poznáme ako marhule. Tento ovocný strom dorastá do výšky okolo 2 – 3 metre. Marhuľa pochádza z Číny.  Plody sú menšie žlto oranžové gule, po dozretí sladké až sladko-kyslé a majú veľa pozitívnych účinkov na celkové zdravie človeka. Ich povrch má podobne ako povrch broskýň jemné chĺpky. 

PREČO ICH JESŤ?

Obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, selén, sodík, meď, mangán, omega 6 kyseliny, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, betakarotén, luteín, vitamíny A, B, C, E a K.

  • Podporuje obranyschopnosť
  • Ochraňuje bunky pred pôsobením voľných radikálov
  • Prevencia proti rakovine
  • Znižuje vysoký cholesterol v krvi
  • Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
  • Podporuje trávenie
  • Zlepšuje pravidelnú stolicu
  • Urýchľuje metabolizmus (chudnutie)
  • Pri pravidelnej konzumácii udržiavajú mladistvý vzhľad
  • Podporuje tvorbu krvi
  • Odstraňuje problémy z dýchaním (kašeľ, astma, alergie)
  • Dodáva energiu a zvyšuje pozornosť
  • Podporuje funkciu mozgu
  • Odstraňuje únavu a slabosť
  • Zlepšuje náladu – prírodné antidepresívum

MELÓN

ČERVENÝ MELÓN

Červený melón alebo červená dyňa je v skutočnosti plodová zelenina, vedeli ste to? Často sa však červený melón radí medzi ovocie. Táto zelenina/ovocie obsahuje maximum vody cca 90% a preto je ľahko stráviteľný a zároveň dodáva energiu pre metabolizmus a trávenie priebežne. Počas letného obdobia je ľahko dostupný, preto by ste ho mali konzumovať, pokojne aj každý deň, počas jeho dostupnosti. Obsahuje veľké množstvo potrebných živín, pre celkovú pohodu tela. To všetko Vás čaká vďaka červenému melónu.

PREČO HO JESŤ?

Obsahuje až 90% vody, vitamíny B a C, sacharidy, bielkoviny, vlákninu, vápnik, sodík, horčík, železo, antioxidanty, kyseliny, flavonoidy, triesloviny.

  • Antioxidanty zabezpečujú prevenciu pred mnohými druhmi rakoviny
  • Vitamíny a antioxidanty prirodzene podporujú imunitný systém
  • Eliminuje pôsobenie voľných radikálov v tele
  • Vysoký obsah vody reguluje vodu v tele, je močopudný
  • Odvodňuje nadbytočnú vodu z tela a je vhodný pri obličkových kameňoch
  • Vláknina podporuje správne vyprázdňovanie a tak prečisťuje trávenie
  • Voda, vitamíny a iné látky prečisťujú lymfatický systém
  • Podporuje trávenie, metabolizmus a prečisťuje ho
  • Vápnik podporuje výživu kostí, zubov a kvalitu vlasov a nechtov
  • Melón odkysľuje telo (znižuje pH), pomáha pri pálení záhy
  • Obsah železa je vhodný pri anémií a počas menštruácie
  • Eliminuje stres, nervozitu a pozitívne vplýva na nervový systém
  • Konzumáciou melóna si v poslednom rade zvýšite svoju koncentráciu a zlepšíte aj spánok

ŽLTÝ MELÓN

Žltý melón a melón Gália (odborne melón cukrový) je z čeľade tekvicovitých, ale radí sa k melónom. Chutí sladko, ale napriek tomu je žltý melón zelenina. Melón gália je jeden z poddruhov melónu žltého. Tento druh melónu Gália je tak isto zdravý, chutný, ľahký a vhodný aj pri redukcii hmotnosti. Na povrchu je  bledo žltý alebo krémový a vnútro je zelenej až jemne oranžovej farby. Dužina je sladká, ale kalorická hodnota ostáva nízka, preto je vhodný počas chudnutia a aj udržania vašej hmotnosti. Nižšie sú uvedené jeho nutričné hodnoty.

PREČO HO JESŤ?

Obsahuje vodu, bielkoviny, tuk, sacharidy, vlákninu, železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, mangán, selén, fluorid, zinok, omega 3, omega 6 nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú a luteín (antioxidant)

  • Podporuje imunitný systém
  • Podporuje trávenie
  • Vychytáva voľné radikály z tela – prevencia pred rakovinou
  • Zlepšuje vyprázdňovanie
  • Urýchľuje metabolizmus
  • Podporuje dobrý zrak
  • Má antiseptické účinky – eliminuje zápaly v tele
  • Detoxikuje celý organizmus
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Udržiava zdravé a pevné cievy
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi – postupné uvoľňovanie
  • Udržiava napnutú a zdravú pokožku – prevencia rakoviny kože
  • Zvyšuje sústredenosť
  • Uvoľňuje nervový systém
  • Zlepšuje kvalitný spánok

MORUŠE

Moruša nie je veľmi známe ovocie, ale svojím obsahom cenných látok má moc preventívne chrániť a zároveň aj liečiť mnohé problémy. Morušovník je strom, ktorého plody – moruše sú niečo medzi malinami a černicami. Tento strom sa pestuje hlavne pre zisk ovocia, ale zároveň je aj vkusným okrasným stromom. Morušu si viete jednoducho dopestovať aj doma. Plody moruše sú plné cenných živín, ako sú napríklad vitamíny, minerálne látky, antioxidanty a vláknina, čo má za následok zlepšenie funkcii mnohých oblastí vo Vašom organizme. 

PREČO JU JESŤ? (biela a čierna)

  • Podporuje imunitný systém
  • Prečisťuje organizmus
  • Chráni bunky pred radikálmi
  • Antiseptické účinky
  • Prevencia vzniku rakoviny
  • Prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
  • Odstraňuje kašeľ
  • Odstraňuje bolesti brucha a plynatosť
  • Podporuje pravidelnú stolicu
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Prevencia vzniku Anémii
  • Prevencia vzniku Osteoporózy
  • Podporuje tvorbu červených krviniek a kostnej hmoty
  • Upokojuje nervový systém

NEKTARINKY

Nektárinky sú zdravé a výborné ovocie, ktoré môžete jesť aj počas chudnutia a aj počas udržiavania hmotnosti alebo pri očistných kúrach. Nektárinka je kôstkové ovocie, tak isto ako jej sestra broskyňa. Nektárinka je vlastne broskyňa bez jemných chĺpkov na povrchu. Jej chuť, farba, energetická hodnota a aj výzor je veľmi podobný broskyni. Nektárinky sú sladké a plné výživných látok, vitamínov, minerálnych látok spolu s vlákninou a tým sa stávajú vhodným ovocím pre dobré zdravie. Neobsahujú veľké množstvo cukru a sú osviežujúcim spestrením kuchyne.

PREČO ICH JESŤ?

Obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, železo, vápnik, zinok, meď, horčík, fosfor, mangán, draslík, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, cholín, betakarotén, kyselina listová a kyselina pantoténová.

  • Podporuje imunitný systém, chráni bunky pred radikálmi, prevencia vzniku civilizačných ochorení
  • Podporuje trávenie, zlepšuje vyprázdňovanie, urýchľuje metabolizmus
  • Podporuje krvotvorbu, prevencia vzniku Anémie
  • Močopudný účinok, odvodňuje, prečisťuje obličky a močové cesty
  • Znižuje vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, prevencia kardiovaskulárnych ochorení
  • Zabraňuje prudkému kolísaniu glykemického indexu, normalizuje cukor
  • Zabezpečuje pevné vlasy, nechty a kvalitnú pokožku
  • Upokojuje nervový systém, odstraňujú stres, zlepšujú kvalitu spánku

PAPAYA

Papája je chutné exotické ovocie, ktoré prišlo až z juhu Ameriky do celého sveta, kde si ho mnohí obľúbili pre jeho znamenitú chuť a mnohé zdravotné pozitíva. Papája melónová je strom, z ktorého sa rodia tieto chutné plody papaya.

Strom dorastá do výšky približne 5 – 8 metrov a výrazne sa podobá na palmu. Dozretý plod papáje má oranžovo-zelenú farbu a podobá sa na niečo medzi hruškou a avokádom. Jedlá dužina je hneď pod tenkou ochrannou vrstvou 2 – 3,5 cm hrubá a v samom jadre plodu je aj semenatá časť, ktorá je mierne štipľavá, ale môže sa pokojne konzumovať. Tento chutný plod môže vážiť od 200 g až do 8 kilogramov. 

PREČO JU  JESŤ?

Obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, vláknina, tuk, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega 3, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamín A, B, C, E, K, luteín, cholín, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

  • Podporuje obranyschopnosť,etoxikuje
  • Chráni bunky pred voľnými radikálmi
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Podporuje hojenie rán a kožných ochorení
  • Upokojuje podráždenú kožu
  • Zbavuje organizmus nadbytočnej vody
  • Prečisťuje a zlepšuje funkciu obličiek a močových ciest
  • Urýchľuje trávenie, podporuje pravidelnú stolicu
  • Prečisťuje hrubé črevo, podporuje funkciu žalúdka 

POMARANČ

Pomaranč sa z nedostatkového ovocia prepracoval medzi naše najobľúbenejšie ovocia. Najmä v chladnejšom a sychravejšom zimnom období je pomaranč dobrý “bojovník” za naše zdravie. A to nielen kvôli vitamínu C. Pomaranče sa najčastejšie sa používajú na priamu konzumáciu alebo na výrobu džúsov.

PREČO HO  JESŤ?

Obsahuje bielkoviny, vláknina, sacharidy, tuk, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, antioxidanty, kyseliny a vitamín C.

  • Podporuje imunitný systém a chráni bunky pred radikálmi
  • Prirodzene prečisťuje organizmus od škodlivých látok
  • Prevencia vzniku chrípky a nádchy – vďaka vyššiemu obsahu vitamínu C sa imunitný systém dostáva do lepšej formy a tak dokáže telo chrániť pred množstvom chorôb
  • Prevencia pred rakovinou
  • Podporuje trávenie a vylučovanie žlče
  • Zlepšuje pravidelnú stolicu a čistí tráviaci trakt
  • Prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení – vitamíny a vláknina sú dobrou kombináciou na ochranu srdca, ciev a eliminácie tuku
  • Prečisťuje steny ciev od nadbytočného tuku
  • Znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak
  • Podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva
  • Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky
  • Pomaranč odbúrava kyselinu močovú z kĺbov – tento jav sa deje vďaka vitamínom
  • Pozitívny vplyv na nervový systém

POMELO

Síce je väčšie ako ostatné citrusové plody, ale výživnejšie nie je. Pomelo je citrusový plod, ktorý môže vážiť až 5kg. Častejšie sa vyskytuje s váhou okolo 1kg. Využitá časť z celkového objemu je ale podstatne menšia. Približne kilový plod má jedlú dužinu veľkú ako väčší pomaranč. Farba dužiny je bledožltá alebo do červena. Pôvodom je z Juhovýchodnej Ázie. Konzumujeme ho väčšinou surové, bez šupky alebo sa pridáva do ovocných šalátov.

PREČO HO  JESŤ?

Obsahuje sacharidy, bielkoviny, tuk, vápnik, sodík, železo, horčík, mangán, zinok, draslík, fosfor, vitamíny B a C

  • Podporuje obranyschopnosť, chráni bunky
  • Prevencia vzniku rakoviny
  • Detoxikácia organizmu
  • Močopudné účinky, odvodňuje
  • Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu
  • Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky
  • Podporuje zdravé dýchacie cesty, odstraňuje kašeľ
  • Upokojuje nervový systém a eliminuje stres

REBARBORA

Jej trpká chuť sa však po úprave mení na chutnú jablkovo-citrónovú. Rebarbora nie je ovocie, ale zelenina, z ktorej sa konzumujú stopky (tvrdé časti pod listami). Tieto jedlé časti majú farbu od zelenej až po tmavo červenú. Stonky dorastajú do dĺžky 40 až 60 centimetrov a zbierajú sa od mája do júna. Dozretá čerstvá rebarbora má kyslú až trpkú chuť a práve preto sa pripravuje s cukrom alebo iným sladidlom. Vďaka sladidlu sa jej výrazná trpká chuť eliminuje a ostane s chuťou jemne po jablkách a po citróne. Najčastejšie sa používa na prípravu koláčov a džemov.

PREČO JU  JESŤ?

Obsahuje triesloviny, flavonoidy, antioxidanty, silice, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega 3 a omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, D, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová a kyselina pantoténová.

  • Účinne podporuje imunitný systém
  • Účinne detoxikuje celý organizmus od škodlivín
  • Antiseptické účinky (proti zápalové)
  • Prečisťuje krv a podporuje jej tvorbu
  • Podporuje trávenie a vylučovanie žlče
  • Zlepšuje pravidelnú stolicu, odstraňuje plynatosť
  • Podporuje metabolizmus a chudnutie
  • Močopudné účinky, reguluje vodu v tele
  • Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
  • Znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol
  • Podporuje tvorbu červených krviniek
  • Prevencia proti Anémii a Osteoporózy
  • Podporuje tvorbu pevných kostí a kĺbov
  • Zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov
  • Lieči kožné poranenia a ochorenia
  • Podporuje zdravý nervový systém
  • Eliminuje stres, nervozitu a nespavosť

RÍBEZLE

Ríbezle sú plody z rastliny menom – ríbezľa. Ríbezľa je popínavý ker (podobne ako hrozno), ktorý dorastá do dĺžky aj dva metre. Plody rastú v zhluku podobne ako strapec hrozna a bobuľky sú veľké približne pol centimetra. Ich chuť je sladko-kyslá. Čím sú plody zrelšie, tým je chuť sladšia. Ríbezle sa hodia do rôznych pokrmov ako sú: jogurty, tvaroh, kaše, zmrzliny, koláče či zákusky. Dajú sa pridať všade, kde Vám budú chutiť.

PREČO ICH JESŤ?

Obsahuje bielkoviny, sacharidy, vláknina, tuk, voda, železo, vápnik, horčík, zinok, meď, mangán, fosfor, draslík, sodík, omega3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E a kyselina pantoténová

  • Silná podpora obranyschopnosti
  • Ochrana buniek pre rakovinovým bujnením a voľnými radikálmi
  • Prevencia proti rakovine
  • Antiseptické účinky (protizápalové)
  • Detoxikácia celého tela
  • Má močopudný účinok
  • Odvodňuje nadbytočnú vodu z organizmu
  • Prečisťuje obličky a močové cesty
  • Posilňuje a prečisťuje cievy
  • Zvyšujú rýchlosť trávenia
  • Pomáhajú vytvárať tvrdšiu stolicu (proti hnačke)
  • Prevencia proti Osteoporóze
  • Zvyšuje pevnosť kostného tkaniva
  • Podporuje tvorbu červených krviniek
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Postupné uvoľňovanie cukru do krvi

KANDIZOVANÉ A SUŠENÉ OVOCIE

KANDIZOVANÉ OVOCIE

Táto úprava slúži na konzerváciu a robí sa tak, že sa uvarené ovocie nechá niekoľko dní močiť v cukrovom roztoku, ktorý sa postupne zahusťuje ďalším cukrom, takže sa koncentrácia cukru v roztoku pohybuje asi od 30 do konečných 70-75 %. Celý proces trvá 6 až 10 dní, podľa druhu ovocia. Postupne sa znižuje podiel vody v ovocí, čo vytvára nepriaznivé podmienky pre bežné mikroorganizmy a kandizované ovocie sa tak pri správnom skladovaní nekazí. Kandizované ovocie obsahuje vysoký podiel pridaného cukru a je preto veľmi kalorické. Počas kandizovania stráca aj podstatnú časť nutričných zložiek, takže konečný výsledok už v podstate nie je konzervovaným ovocím, ale viac menej cukrovinkou.

SUŠENÉ OVOCIE

Je vyrobené z najkvalitnejších kúskov ovocia. Je veľmi chutné. So sušeným ovocím si zabezpečíte viac vlákniny a minerálnych látok a približne rovnaké množstvo vitamínu B, ako pri konzumácii čerstvého ovocia. No je potrebné si uvedomiť, že malá hrsť sušeného ovocia obsahuje podstatne viac kalórií, ako čerstvé ovocie.  polovica šálky sušených jabĺk, marhúľ a hrozienok má dvojnásobné množstvo kalórií a najmenej dvakrát také množstvo sacharidov v porovnaní s jednou šálkou čerstvého ovocia. Ak si strážite svoju váhu, alebo sa snažíte o redukciu hmotnosti, nie je to pre vás veľmi potešujúca správa. No na druhej strane, ak pravidelne športujete, môže byť pre vás sušené ovocie vhodný zdrojom energie pri vytrvalostných aktivitách. V sušenom ovocí sa nachádzajú prísady, ktoré by mali zabezpečiť predĺženie trvanlivosti či zamedziť vzniku plesní, zvýraznenie chute a farby. Sušené ovocie obsahuje oxid siričitý, ktorý spôsobuje bolesti hlavy, nevoľnosti, astmatické záchvaty. Preto pozorne čítajte etiketu na obale výrobku a zvážte jeho nákup.  Oxid siričitý je na obale označený ako E220. odporúčam, aby ste si zaobstarali produkt v bio kvalite, kde túto zložku nenájdete. Ak si kúpite klasické sušené ovocie pred konzumáciou toto ovocie opláchnite v teplej vode.

ORECHY

Možno by ste si to o nich nemysleli, ale orechy sú dôležitou súčasťou jedálnička. Svojim zložením a obsahom živín sú totiž jedinečné.  Hodia sa do cukroviniek, nátierok, ciest ,rôznych plniek a krémov. Ich konzumáciou pokryjete z časti aj mäso a mäsové pokrmy v strave. Poznáte jednotlivé druhy a viete si s nimi v kuchyni poradiť?

Orechy obsahujú 50 % kvalitných olejov, minerálne látky ako vápnik, horčík, fosfor, vitamíny, asi 20 % bielkovín, nenasýtené mastné kyseliny aj sacharidy. Sú vhodné v kombinácii so zeleninou i ovocím, pretože majú kyselinotvorný efekt. Môžete ich jesť surové aj pražené. Nemali by ste ich príliš dlho skladovať pre vysoký obsah tukov, po dlhšom čase zožltnú. Riešením je vylúpané jadrá uchovávať v malých vrecúškach či zamrazené v dózach. Takto vám vydržia aj niekoľko mesiacov.

VLAŠSKÉ ORECHY

Vlašské orechy patria celkom určite k tým najobľúbenejším a najviac konzumovaným. Ich využitie je široké. Z nezrelých sa dajú vyrobiť likéry, kompóty alebo sa nakladajú do octu. Zrelé jadrá nájdu nespočetné využitie v múčnikoch, v sezónnom (vianočnom, veľkonočnom) pečive, tortách, nátierkach, pri dekorácii a zdobení zákuskov a najrozličnejších dezertov. Netradične, ale stále častejšie je vidieť ich využitie pri príprave mäsa a mäsových pokrmov. Okrem iného sa z nich vyrába olej a používajú sa aj na liečbu. Pretože majú v sebe málo sodíka, sú vhodné pre osoby s chorými ľadvinami a krvným obehom.

LIESKOVÉ ORECHY

Už v dávnych dobách boli symbolom lásky a plodnosti. Mladé dievčatá nimi odmeňovali obľúbených tanečníkov. Ich využitie uznávali Kelti aj Rimania. Lieskové orechy rastú všade v Stredozemí, na stráňach, okrajoch lesov, v záhradách a parkoch. Okrem tukov obsahujú predovšetkým vitamíny skupiny B, vitamín E a C. Nemálo podstatný je tiež obsah železa a medi. Bežne sa pridávajú do múčnikov, pečiva a k mäsu, môžeme nimi vyliečiť trebárs kašeľ, keď ich nastrúhané vymiešate s medom.

ARAŠIDY

                         

Plody podzemnice olejnej (arašidy) pochádzajú z Južnej Ameriky. Obľúbenou súčasťou jedálnička sú predovšetkým v Číne, Japonsku a Indonézii. Preto sa s nimi bežne stretnete v orientálnej kuchyni. Oproti iným orechom nie je ich škrupinka tvrdá a arašidy nerastú ako iné orechy na stromoch, ale naopak v zemi. Veľkým plusom je obsah kvalitného oleja, bielkovín, vitamínov skupiny B a vitamín E, môžu brániť steatóze pečene, ktorá je dôsledkom popíjania alkoholu a obezity. Dajú sa jesť čerstvo vylúpané alebo v nátierke, lahodne chutia upravené na sladko i slané.

MANDLE

Mandle sa používajú celé alebo lúpané prevažne do šalátov, rizota, omáčok alebo náplní. Mleté mandle môžu nahradiť niektoré druhy múky. Zo sparených mandlí sa vyrába mandľové mlieko, ktoré je výborným zdrojom minerálnych látok, napríklad vápnika, horčíka, železa. Dokážu výrazne znížiť hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi človeka.

PARA ORECHY

Ich domovom sú trópy v Južnej Amerike a ich pomenovanie sa odvíja od štátu Pará. Majú veľmi tvrdé škrupinky, jadrá orechov majú bielu farbu s vysokým obsahom tuku, bielkovín, cukrov a vitamínov. Najlahodnejšie sú surové, len málokedy sa pridávajú do pečiva. Skladovanie para orechov je pre ich vysoký obsah olejov problematické, rýchlo zožltnú. Ich kvalitné oleje sa využívajú vo výrobe kozmetických prípravkov.

PISTÁCIE

Pochádzajú z krajín Malej a Strednej Ázie. Dnes sa už pestujú aj v Stredomorí. Sú to vlastne semená pistácie pravej elipsovitého tvaru. Škrupinka má nažltkastú farbu a zelené jadrá obsahujú asi 60 % olejov, bielkoviny a sacharidy. Využívajú sa predovšetkým pri výrobe cukroviniek, zmrzliny, lahôdkových paštét a ako dekorácie múčnikov a dezertov. Skvele chutnajú pražené slané i sladké. Žltnutím strácajú svoju typickú zelenkastú farbu.

KOKOSOVÉ ORECHY

Patria k najrozmernejším zástupcom orechov. Sú plodom palmy kokosovej, rastú vysoko v jej korune. Mlieko z čerstvých orechov vás báječne osvieži. A mletá či strúhaná dužina je po usušení ideálna do cukroviniek a múčnikov. Zo sušenej hmoty kokosu sa lisuje tiež kokosový olej, využívaný predovšetkým v kozmetike

PEKANOVÉ ORECHY

Doma sú v Amerike a na našom trhu sú málo ponúkané i využívané. Podobajú sa našim vlašským, ale sú väčšie. Pred lúpaním sa musia najprv spariť horúcou vodou. Obsahujú kvalitné oleje, vitamíny i minerály. Lahodné sú čerstvé aj v pokrmoch, predovšetkým tých sladkých.

KEŠU ORECHY

Patria k najväčšej energetickej „bombe“, obsahujú mnoho vysoko hodnotných živín (nenasýtené mastné kyseliny, kvalitné oleje, vitamíny A, B1, E, minerálne látky ako železo, zinok a horčík, beta karotén a stopové prvky, ktoré podporujú rast buniek). Preto aj ich cena je omnoho vyššia než pri iných orechoch. Kešu pochádzajú zo severovýchodnej Brazílie a sú plodom tropického stromu ľadvinovníka. Majú blahodarný účinok na oči, sliznicu a kožu. Na trhu ich nájdete vo forme prírodnej, ako sladký krém i ako slanú omáčku alebo len solené.

MAKADAMIOVÉ ORECHY

Pestujú sa v subtropických oblastiach – veľké plantáže sú v Austrálii a v Amerike. Plody sú skutočnou delikatesou, tomu zodpovedá aj ich vyššia cena. Chuť a vôňa jadier vynikne až pri pečení na oleji. Výborné chutia obalené v čokoláde, ale tiež s cesnakom a bylinkami. Olej sa pridáva do kozmetických výrobkov.

PÍNIOVÉ ORECHY

Píniové oriešky sú semená stredozemnej borovice, známej pod názvom (Pinus pinea). Rastú predovšetkým voľne, majú hrubé, asi 15cm veľké šišky. Trvá asi 3 roky, kým sa šiška úplne vyvinie a otvorí. Po zbere sa musia šišky otvárať za pomoci tepla. Potom nasleduje lúpanie, umývanie, kefovanie a preberanie jadier. Kvôli dlhému zreniu a nízkemu výnosu sú píniové orechy tak drahé. Píniové orechy sa predávajú lúpané, pražené a niekedy aj solené.

JEDLÉ GAŠTANY

Jedlé gaštany bohaté na vitamíny B a E a majú nízky obsah tukov. Jedlé gaštany sú kaloricky veľmi výdatnou potravinou, ale na rozdiel od vlašských orechov neobsahujú olej, ale škrob (skoro 45 %). Jedlé gaštany obsahujú menšie percento cukru, tuku, bielkovín a majú vysoký obsah vitamínu C a B1. Jedlé gaštany a mandle chránia ľudský organizmus pred nervovou slabosťou a srdcovými problémami.