SLANÉ KOLÁČE – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV:

  • Bryndzovník na slano i sladko
  • Škvarkové slimáky podľa Maršálka

BRYNDZOVNÍK NA SLANO I SLADKO

KROK 1:    PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Predhriatie rúry na 180°C
  • Vymazanie plechu tenkou vrstvou oleja
  • Rozdelenie 2 vajíčok na bielka a žĺtka
  • Príprava kvásku
  • Preosiatie múky
  • Výroba kysnutého cesta
  • Príprava plniek
  • Pečenie

Priatelia prv než sa pustíte do prípravy receptu nezabudnite vybrať všetky suroviny 1 hod. pred samotnou prípravou, aby mali rovnakú teplotu.

KROK 2:   PRÍPRAVA KVÁSKU

1 kocka čerstvé droždie, 2 KL kryštálového cukru, 2 dl vlažné 40°C mlieko, 1 KL polohrubá múka /z odmeraného/

Rozmrvíme droždie pridáme cukor a vidličkou vymiešame tekutú kašu. Potom zalejeme vlažným mliekom, zamiešame. Vrch posypeme múkou, prikryjeme a necháme vzísť (nakysnúť) na teplom mieste bez prievanu.

KEDY JE VYKYSNUTÝ KVÁSOK?
Kvások je vykysnutý, keď zväčší svoj objem, vyrastie do výšky a tvoria sa v ňom dierky.

KROK 3:    PRÍPRAVA KYSNUTÉHO CESTA

500 g polohrubá múka, 3 vajcia = 1 celé vajce + 2 bielka a žĺtka, 6 dcl = 4 dcl studené mlieko, 1 štipka soľ, vzídený kvások. 3 KL kryštálový cukor, 75 g roztopené maslo/masť

Preosejeme múku do nádoby, aby sme ju prevzdušnili. Do inej väčšej nádoby dáme mlieko, celé vajcia, žĺtky, štipku soli, cukor. Všetko dobre premiešame.  Prilejeme k múke a začneme miesiť, kým sa hmota trochu nespojí cca 3 – 5 min. Potom pridáme vzídený kvások a rozpustené maslo/masť a miesime, kým sa cesto prestane lepiť na ruky a steny nádoby a bude hladké a pružné. Ručne to bude trvať 20 – 25 min.  Povrch hotového cesta pomúčime, prikryjeme čistou bavlnenou utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto bez prievanu 1 hod.

Cesto môžeme vymiesiť aj elektrickými metličkami cca 10 min. Použijeme háky. Nezabudnite potom cesto prepracovať aj ručne na vále.

KEDY JE CESTO VYKYSNUTÉ?

Prst  jemne zatlačíme do cesta a keď sa cesto vráti, je vykysnuté.
!!!! POZOR cesto nesmie prekysnúť !!!

DOKONČENIE CESTA

Vykysnuté cesto dáme na pomúčený vál. Prekrojíme a každú polku ručne premiesime. Vyvaľkáme hrubší plát. Z cesta vykrajujeme väčšie kolesá ktoré pokladáme na pekáč potrený olejom. Do stredu koláča dáme plnky a rozotrieme. Kraje a boky koláčov potrieme bielkom.

KROK 4:    PRÍPRAVA PLNIEK

SLANÁ

125 g bryndza, 1 žĺtok, nasekaná pažítka nadrobno

Všetky ingrediencie dáme do misy a zmiešame.

SLADKÁ

3 PL cukor, 1 žĺtok, 125 g bryndza

Všetky ingrediencie dáme do misy a zmiešame.

KROK 5:    PEČENIE

V predhriatej rúre na 180°C, 40 min. – 1 hod. dozlatista. Dĺžku pečenia sledujeme, aby sa koláče nespálili.

RADA: Ak Vám zostanú zbytky cesta, Upleťte z neho pletenky. Nechajte podkysnúť, potrite ich bielkom a posypte celým makom/sezamom/hrubozrnnou soľou a upečte.

ŠKVARKOVÉ SLIMÁKY PODĽA MARŠÁLKA

KROK 1:    PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Príprava cesta
  • Vykysnutie
  • Formovanie slimákov
  • Pečenie

KROK 2:      PRÍPRAVA CESTA

200 g hladká múka, 200 g celozrnná pšeničná múka, 250 g mleté škvarky, 100 g masť, 230 g čierne pivo, 30 g čerstvé droždie, 1 celé vajce – veľkosť M, 10 g soľ, majoránka, mletá rasca, hrubozrnná soľ na posypanie vrchu

Do misy od robota dáme múku, vajcia, masť, čierne pivo, rozmrvené droždie, mletá rasca, soľ, majoránka. Celú masu uhnetieme hákmi, kým sa cesto nebude lepiť na steny misy a cesto bude lesklé, pružné a hladké cca 5 min. Misku zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme nakysnúť kým cesto nezdvojnásobí svoj objem cca 30 min.

KROK 3:   DOKONČENIE A FORMOVANIE CESTA

Vykysnuté cesto dáme na pomúčený vál a vyvaľkáme/roztlačíme rukami na obdĺžnik o hrúbke 1 cm. Placku natrieme pomletými škvarkami a cesto zrolujeme. Rolujeme tak, že začíname odhora. Zrolujeme vrch, jemne cesto natiahneme a znova zrolujeme. Postup opakujeme, kým neprídeme až na koniec cesta. Roládu nakrájame na rovnaké dieliky cca 5 cm a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáky kladieme tak, aby mali dostatok miesta medzi sebou. Vrch slimákov posolíme hrubozrnnou soľou, prikryjeme a necháme 15 min. podkysnúť. Pečieme do zlatova.

KROK 4:   PEČENIE

Pečieme v predhriatej rúre horný a dolný ohrev na 200°C, cca 15 min.
Prevzaté z: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/11530-skvarkove-sneky/