ZEMIAKOVÉ PRÍLOHY – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

ZEMIAKY

  • Varené zemiaky
  • Zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou
  • Zemiaky s cibuľkou
  • Zemiaková kaša
  • Zemiakovo – hráškové pyré
  • Zemiakovo – jablkové pyré
  • Zelerové pyré
  • Pečené zemiaky
  • Opekané zemiaky
  • Dusené zemiaky
  • Lepenica
  • Parížské zemiaky
  • Gratinované zemiaky
  • Klasický zemiakový šalát
  • Zemiakový šalát s jablkami
  • Zemiakový šalát s cviklou
  • Hranolky
  • Provensálske zemiaky
  • Zemiaky varené v pare
  • Americké zemiaky
  • Grécke pečené zemiaky s citrónom a pomarančom
  • Zemiakové krokety
  • Zemiakové krokety kysnuté
  • Salámové krokety
  • Mandlové krokety
  • Rybie krokety
  • Zemiakové pusinky
  • Zemiakové placky
  • Škvarkové placky
  • Lokše
  • Zemiaky k pečenému mäsu
  • Farebné zemiaky
  • Zemiaky k pečenej kačici
  • Zemiakovo – cesnakové pyré

ZEMIAKOVÉ PRÍLOHY – RECEPTY


VARENÉ ZEMIAKY

1 kg zemiakov, voda, soľ, rasca (nemusí byť)

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Zalejeme ich vodou, pridáme soľ a varíme do zmäknutia. Keď sú mäkké vodu scedíme a pridáme rascu premiešame a podávame.
Poznámka: Aby nám zemiaky nesčernali dávame ich pred varením do studenej vody. Varíme ich v novej vode.

ZEMIAKY S MASLOM A PETRŽLENOVOU VŇAŤOU

1 kg zemiakov, voda, soľ, 1 ½ PL masla, petržlenová vňať alebo pažítka či iná zelená nasekaná bylina

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky a vkladáme do studenej vody. Zalejeme ich novou vodou, pridáme soľ a varíme do zmäknutia. Keď sú mäkké vodu scedíme, pridáme maslo a nasekané byliny. Premiešame a podávame.

ZEMIAKY S CIBUĽKOU

1 kg zemiakov, voda, soľ, olej /masť, 3 – 4 veľké cibule

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Zalejeme ich vodou, pridáme soľ a varíme do zmäknutia. Keď sú mäkké vodu scedíme, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, ktorú sme opražili do zlatohneda na oleji alebo masti. Premiešame a podávame.

ZEMIAKOVÁ KAŠA

1 kg zemiakov, soľ, maslo, mlieko, smotana 33%

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Zalejeme ich vodou, pridáme soľ a varíme do zmäknutia. Keď sú mäkké vodu scedíme a necháme zo  zemiakov ešte trošku odpariť tekutinu. Zemiaky osolíme, popučíme na hladkú kašu, pridáme maslo a vlažné mlieko vymiešame do hladka, dochutíme soľou a na zjemnenie pridáme trošku smotany.

ZEMIAKOVO – HRÁŠKOVÉ PYRÉ

zemiaky, zelený hrášok, soľ, cukor, maslo, muškátový orech, šľahačková smotana

Hrášok krátko predvaríme v slanej vode spolu s troškou masla a cukru. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky uvaríme v slanej vode a scedíme. Scedíme a popučíme na kašu. Pridáme scedený hrášok a popučíme. Dochutíme soľou a muškátovým orechom

ZEMIAKOVO – JABLKOVÉ PYRÉ

zemiaky, jablká, maslo, mlieko, soľ, trochu cukru

Jablká očistíme zbavíme jadrincov a nakrájame na menšie časti. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode do mäkka. Scedíme. Zemiaky a jablká popučíme na kašu. Pridáme maslo, mlieko, trocha cukru. Vymiešame dohladka a podávame k mäsám.

ZELEROVÉ PYRÉ

zeler, soľ, mlieko

Očistený zeler nakrájame na rovnako veľké kusy. Dáme variť na pomalý plyn do mlieka a posolíme. Varíme cca 20 min. Potom scedíme a necháme na site odpariť. Vložíme do mixéra prilejeme studené mlieko a zmixujeme a podávame.

PEČENÉ ZEMIAKY

500 g zemiakov, olej, soľ, bylinky /tymian, rozmarín/čierne mleté korenie

Surové zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Osušíme od vody a vyložíme na pekáč, ktorý sme potreli olejom. Ochutíme soľou, čiernym korením a lístočkami byliniek a dáme piecť dozlatista.

OPEKANÉ ZEMIAKY

3000 g zemiakov, 80 g bravčovej masti / oleja, 20 g soľ, voda, petržlenová vňať

V šupke uvarené zemiaky ošúpeme nakrájame na plátky, alebo štvrtiny a opekáme na masti /oleji do zlatista.

DUSENÉ ZEMIAKY

3000 g zemiakov, šťava z mäsa, 60 g masla, petržlenová vňať

Surové zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Dáme do nádoby, nalejeme šťavu z mäsa a dusíme v rúre. Po vydusení šťavy pridáme maslo a opečieme do zlatista.

LEPENICA

1 kg zemiakov, 400g kyslej kapusty, 2 PL  masť /olej/maslo, soľ, čierne korenie, rasca /nemusí byť/, štipka kryštálového cukru

Na kocky uvarené zemiaky v slanej vode po uvarení scedíme. Pridáme masť /maslo/olej a prekrájanú kyslú kapustu zbavenú vody.  Dochutíme soľou, čiernym korením, poprípade štipkou cukru.  Prikryjeme hrniec poriadne pretrasieme, aby sa všetko v hrnci spojilo. Nakoniec môžeme ale nemusíme zemiaky mierne popučiť.

PARÍŽSKE ZEMIAČKY

2,5 kg zemiakov, 150 g masti alebo oleja, soľ, 20 g masla, zelená petržlenová vňať, 50 g mäsového výťažku

Zo surových očistených a umytých zemiakov vykrojíme guľôčkovačom guľôčky, ktoré dáme variť do slanej vody. Necháme prejsť varom. Potom vodu zlejeme a zemiakové guľôčky necháme odkvapkať. V panvici rozpálime olej, alebo masť a guľôčky na ňom dozlatista opečieme. Tuk zlejeme, guľôčky osolíme a obalíme v horúcom rozpustenom masle. Podávame pokvapkané mäsovým výťažkom.
Príloha k: pečené mäsá, ryby

GRATINOVANÉ ZEMIAKY

1 kg zemiakov, 0,5 l smotany, 2 strúčky cesnaku, 2 cibule, soľ, čierne mleté korenie, tymian

Zemiaky ošúpeme, a nakrájame na tenké plátky a prepláchneme ich vodou. V kastróli orestujeme nakrájaný cesnak, cibuľu a tymian, zalejeme smotanou a krátko povaríme. Pridáme zemiaky osolíme, okoreníme ešte krátko povaríme a dáme do vymasteného pekáča. Pečieme pri 170°C asi 45 min. Pečieme prikryté do zmäknutia a potom pečieme odkryte do zlatohneda.

KLASICKÝ ZEMIAKOVÝ ŠALÁT

1 kg varených zemiakov v šupke, majonéza, soľ, čierne korenie, štipka kryštálového cukru, moravanka aj s nálevom, 4 ks vajec na tvrdo

Zemiaky uvaríme deň vopred v šupke. Na druhy deň  ošúpeme a nakrájame na kocky. Vajcia uvaríme natvrdo, ošúpeme a nakrájame na kocky. Zemiaky dochutíme mletým čiernym korením, majonézou, soľou, cukrom a Moravankou aj s nálevom z ktorej väčšie časti zeleniny prekrojíme na menšie a dôkladne všetko premiešame a dáme aspoň na 2 hod. do chladničky odležať.

ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S JABLKAMI

600 g zemiakov, 4 plátky údeného bôčiku, 3 jarné cibuľky, 2 jablká, citrón, cukor, 150 g kyslej smotany, slnečnicový olej, soľ, biele mleté korenie

Uvarené zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Na panvici s trochou oleja orestujeme slaninku a jarnú cibuľku. Jablká nakrájame na kocky a krátko orestujeme. Zakvapkáme citrón, pridáme cukor, okoreníme, a keď zmes vychladne zmiešame ju zo zemiakmi. Nakoniec pridáme smotanu, osolíme a okoreníme.

ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S CVIKLOU

250 g zemiakov, 150 g cvikle, 100 g chrenu

DRESING:

olivový olej, vinný ocot, kryštálový cukor, rasca, aníz, soľ

Olivový olej rozmixujeme s octom, cukrom, rascou, anízom, soľou na hladký dresing, ktorým zalejeme na uvarené zemiaky a cviklu, ktoré sme si nakrájali na kocky. Pridáme čerstvo nastrúhaný chren, premiešame a necháme v chlade odležať.

ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S DRESSINGOM

biely jogurt, vinný ocot, balsamico ocot, soľ, korenie,  zemiaky, kôpor, feta syr

Do dresingu nakrájame varené zemiaky. Premiešame. Posypeme syrom feta a nasekaným kôprom a podávame.

HRANOLKY

múčne zemiaky –A, AB, olej, soľ

KRÁJANIE HRANOLIEK:

Ošúpané a umyté zemiaky osušíme. Nožom nakrájame cca 2cm plátky a následne každý plátok nakrájame na pásiky. Hrúbku hranolkov si určujeme rezom zemiaka na pásiky. Ak to nechceme robiť ručne použijeme lis na hranolky alebo robot s čepeľou na krájanie hranoliek.

SMAŽENIE /FRITOVANIE:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na hranolky.  Potom ich vložíme do vriacej vody cca na 25 sekúnd, čím sa na povrch vyplaví škrob a po upečení budú chrumkavé. Hneď potom ich vyberieme a osušíme utierkou. Do hrnca si dáme veľa oleja a rozpálime ho na 120°C, túto teplotu budeme udržiavať po celý čas, kým sa hranolky nepredpečú. V tejto teplote ich pečieme, kým nezmäknú. Teplotu oleja skontrolujeme pomocou teplomera na varenie.  Potom ich vyberieme na tanier a olej rozohrejeme na 180°C, vrátime tam hranolky a upečieme do zlatista. Teplotu udržujeme po celý čas pečenia. Hotové vyberieme na tanier s obrúskom necháme odkvapkať, posolíme a podávame. Hranolky možno pripraviť i vo fritéze.
Poznámka: Predsmažené hranolky z prvej fazy môžeme odložiť do sáčku, zamraziť a použiť neskôr

PROVENSÁLSKE ZEMIAKY

zemiaky, olej, soľ, provensálske korenie

Očistené zemiaky nakrájame na kocky, (ani malé, ani veľké), osolíme a surové ich opekáme na oleji najlepšie na teflónovej panvici, pričom ich v panvici prehadzujeme. Po cca piatich minútach pridáme provensálske korenie a dopekáme do zlatista.

ZEMIAKY VARENÉ V PARE

zemiaky, olej, soľ, drvená rasca

NA DOCHUTENIE:

cesnakové či bylinkové maslo, petržlenová vňať, kôpor, pažítka a iné

Zemiaky očistíme, nakrájame a vložíme do väčšej nádoby. Pridáme pár lyžíc oleja, osolíme, pridáme drvenú rascu a premiešame. Takto pripravené zemiaky preložíme do hrnca na parák, aký používame napríklad na ohrievanie knedlí. Nad parou, prikryté pokrievkou varíme zemiaky do zmäknutia. Ak máme hrnce s hrubým dnom, zemiaky varíme v pare podľa návodu výrobcu, na pár lyžiciach vody. Zemiaky môžeme dochutiť maslom, bylinkovým či cesnakovým maslom, petržlenovou vňaťou, pažítkou, kôprom…

AMERICKÉ ZEMIAKY

zemiaky, mletá červena paprika, hladká múka, olej

Nové zemiaky očistíme s kefkou, staré treba ošúpať. Zemiaky vložíme do vyššej nádoby, posolíme, popaprikujeme, posypeme hladkou múkou a premiešame. Lepšie je tento postup zopakovať viac krát, aby sa zemiaky rovnomerne obalili. Nakoniec zemiaky jemne polejeme olejom a premiešame. Na pečenie používame mikrovlnku s funkciou Crisp – zapekanie, ale dajú sa samozrejme upiecť aj v rúre, najlepšie na teflónovom povrchu. V mikrovlnke po 12 min. pečenia zemiaky otočíme a dopečieme cca 6 min., mali by byť jemne chrumkavé.

Variácie amerických zemiakov: môžeme pridať údenú slaninu, strúhaný údený syr na posypanie – alebo – roztlačený cesnak a strúhaný plesňový syr na posypanie

GRÉCKE PEČENÉ ZEMIAKY S CITRÓNOM A POMARANČOM/1 porcia/

250 g zemiak, 3 PL balzamikový ocot s príchuťou pomaranča / 1 PL pomarančová a citrónová šťava/, 2 PL olivový olej, 1 dcl vody, 1 PL  nakrájané paradajky na kocky /2 ks sušené paradajky, 1 PL nakrájaná zelená paprika na kocky, soľ, čierne korenie, sušené oregano podľa chuti
na dozdobenie: syr feta /slaný syr gréckeho typu

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké rovnomerné plátky.  Do pekáča dáme papier na pečenie naň poskladáme zemiaky tak, že sa budú prekrývať. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pridáme sušené oregano. Posypeme nakrájanou paradajkou a paprikou. Pokvapkáme citrónovou a pomarančovou šťavou /balsamikom s príchuťou pomaranča.  Nakoniec podlejeme vodou. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C cca 20 min. Po upečení môžeme namrviť na vrch feta syrom a dozdobiť cherry paradajkou.

ZEMIAKOVÉ KROKETY KYSNUTÉ

750 g zemiakov uvarených v šupke, 1 vajíčko, 25 g rozpusteného masla, 175 g hrubej múky, soľ, 2 vajíčka na obaľovanie, strúhanka, olej na vysmážanie

Vychladnuté zemiaky olúpeme a na jemno nastrúhame. Pridáme roztopené maslo, vajce, múku, soľ a vypracujeme cesto. Necháme prikryté na teplom mieste 40-50 min. Vytvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme v rozšľahanom vajíčku, strúhanke a vyprážame v dostatočnom množstve oleja do zlatista.

KVÁSOK:

2-3 PL  vlažná voda, ½ kocky droždia

Do vody rozmrvíme droždie zamiešame a necháme vzísť kvások.

300g zemiakov, 200g polohrubej múky, 1 vajce,  Kvások, soľ, 40 dkg masť

Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode do mäkka. Scedíme,  prelisujeme cez lis alebo popučíme a dáme na dosku. Do vychladených zemiakov pridáme polohrubú múku, vajce, kvások soľ, masť. Cesto vypracujeme rukou. Hotové cesto dáme do misy prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť 45 – 50 min.  Pomocou lyžice odkrajujeme šišky a vkladáme do rozpáleného oleja. Pečieme z oboch strán do zlatista. Vysmažené dáme na obrúsok.

SALÁMOVÉ KROKETY

40 dkg varených zemiakov, cca 22 dkg hrubej múky, 1 vajce, 2 ČL prášku do pečiva, 30 dkg mäkkej salámy, soľ, olej

NA OBALENIE:

2 vajcia, 5 PL mlieka

Uvarené zemiaky v šupke, očistíme a vychladnuté nastrúhame najemno. Salám nastrúhame najemno. Pridáme múku, prášok do pečiva, vajce, soľ a spracujeme na kompaktné cesto. S cesta vytvarujeme hada s ktorého nakrájame menšie valčeky, ktoré obaľujeme vo vajci z mliekom a strúhanke. Opekáme do zlatista vo vyššej vrstve oleja. Hotové krokety dáme na papierové obrúsky odkvapkať. Alebo môžeme krokety fritovať.

MANDLOVÉ KROKETY/odpaľované cesto/

300g polohrubej múky, 300ml vody, 150g masla, Štipku soli, 500g varených zemiakov, 4 vajcia, 100g plátkových mandlí, múka + vajcia + strúhanka = trojobal, masť /olej/ na smaženie kroket

vodu, soľ, masť /olej/ privedieme za stáleho miešania k varu, a prisypeme múku. POZOR !!! Oheň po prisypaní múky zmiernime! A vymiešame odpaľované cesto /miešame dovtedy, kým sa hmota v kastróliku nezačne odlepovať od stien kastróla a dno nie je čisté./ Po vychladnutí ho zmiešame s nastrúhanými zemiakmi na jemno, vajcom, časť mandlí a vytvarujeme podlhovasté valčeky, ktoré obalíme v trojobale /do strúhanky vsypeme zvyšok mandlí/  a dáme smažiť do zlatista. Po usmažení ich necháme odkvapkať na obrúsku.  Mäso podávame s kroketami a omáčkou. J

RYBIE KROKETY

Filety – kapra, karakasa, 1 stredná červená cibuľa, petržlenová vňať, krémový smotanový syr, sardelová pasta, soľ, citrónová kôra, citrónová šťava, vajcia, strúhanka, olej na smaženie

Filety  z ryby (karas, kapor) a pod. pomelieme. Pridáme nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať , nadrobno pokrájanú fialovú cibuľu, smotanový krémový syr, vajce. Dochutíme sardelovou pastou, soľou, citrónovou kôrou a šťavou a dobre premiešame. Vytvarujeme malé placky. Obalíme vo vajci a strúhanke a vypražíme.

ZEMIAKOVÉ PUSINKY/6 osôb/

700 g varených zemiakov, 80 g maslo, muškátový orech, 1 žĺtok, 1 vajce, soľ, 20 g ementálu

Varené zemiaky prelisujeme. V miske si rozotrieme maslo do peny, pridáme žĺtok, vajíčko, strúhaný syr, soľ, zemiaky a dobre premiešame. Zmesou naplníme cukrárske vrecko s hviezdičkovou trubkou. Plech si vymažeme maslom a vysypeme múkou alebo vyložíme papierom na pečenie a nastriekame hviezdičky. Pusinky potrieme vajcom a pečieme v predhriatej rúre. Podávame: k pečenému mäsu, rybám, zelenine a pod.

ZEMIAKOVÉ PLACKY

500 kg zemiakov, 2 vajcia, 250 g polohrubá múka, 2 veľké cibule, 3 strúčky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, štipka sódy bikarbóny, trošku minerálky

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame najemno, alebo na väčších slzičkách. Pridáme najemno nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, mleté čierne korenie, soľ, majoránku, celé vajcia, štipku sódy bikarbóny a minerálky. Nakoniec pridáme toľko múky, aby sme vytvorili stredne husté cesto. V prípade potreby ešte dochutíme koreninami či cesnakom. Ak by bolo cesto príliš husté pridajte trochu minerálky, ak bude cesto riedke, pridajte múku. Vysmážame vo väčšej vrstve oleja. Cesto dávkujeme na panvicu lyžicou a roztlačíme na placku. Opekáme z oboch strán do zlatohneda. Hotové kladieme na obrúsok, aby sme sa zbavili prebytočného tuku a podávame.

ŠKVARKOVÉ PLACKY/4 osoby/

KYSNUTÉ CESTO:

500 g hladkej múky, 350-400g škvariek /pol mletých a pol v celku/, 250ml mlieka, 4 žĺtky, 3PL masti, 1 kocka droždia /42g/, 1 PL kryštálového cukru, soľ

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme pár minút  na teplom mieste vykysnúť. Múku zmiešame so soľou pridáme žĺtky, cukor, roztopenú masť, kvások a všetko dobre premiešame. Do cesta pridáme škvarky a všetko znova premiešame. Cesto zľahka poprášime múkou a necháme vykysnúť. Cesto dáme na pomúčený vál a vytvarujeme z neho valček, ktorý nakrájame na menšie časti, z ktorých vyrobíme stredne veľké guľôčky, ktoré na plechu rukou roztlačíme na placku Placky potrieme žĺtkom, posypeme sezamom a soľou a necháme ešte 5 min. podkysnúť. Potom dáme piecť do predhriatej rúry na 160°C cca na 20 – 25 min. J

NA POSYPANIE:

1 žĺtok, sezam /kmín/, hrubá soľ

LOKŠE

500 g zemiakov, polohrubá múka podľa potreby, soľ, teplá masť / olej

Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladiť a nastrúhame najemno, alebo popučíme. Pridáme toľko múky koľko zemiaky vezmú, (múku pridávajte postupne ). osolíme. Cesto vypracujeme na doske a vyvaľkáme asi na 3 mm hrúbku. Cesto nemá byť ani husté a ani veľmi riedke. Takto pripravené lokše pečieme na suchom kovovom kruhu, alebo na suchej panvici z oboch strán. Lokše sú upečené, keď sa na ceste vytvoria hnedé škvrnky. Teplé potierame masťou, alebo olejom, posolíme a podávame.
Príloha k : pečenej huse a kačke / samostatné jedlo s čajom

ZEMIAKY K PEČENÉMU MÄSU

1 kg zemiakov, 2 veľké cibule, 150g údená/oravská slanina, mletá červená paprika, 500kg kyslá kapusta

Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme do polomäkka v slanej vode. Potom k zemiakom pridáme kyslú kapustu a dovaríme do mäkka. Slaninku nakrájame na kocky a vyrestujeme postupne do chrumkava. V polke praženia pridáme najemno nakrájanú cibuľu a spolu restujeme. Zasypeme červenou mletou paprikou a pár krát spolu zamiešame. Zmes panvice vysypeme na uvarené zemiaky s kapustou, ktoré sme scedili.

FAREBNÉ ZEMIAKY

1000g zemiaky, soľ, rasca, voda

Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme do mäkka v slanej vode s rascou. Uvarené zemiaky roztlačíme  a rozdelíme kašu na tri časti.

ŠPENÁTOVÉ

300g uvarené zemiaky s rascou, 500g špenát. 2 PL maslo, 2 strúčky cesnaku, mleté čierne korenie

Špenát udusíme na masle spolu s prelisovaným cesnakom a čiernym mletým korením. Pridáme do kaše a poriadne zamiešame.

CVIKLOVÉ

300g cvikla, 300g uvarené zemiaky s rascou

Uvarenú cviklu v slanej vode ošúpeme, nastrúhame najemno a vychladenú primiešame do druhej časti zemiakov.

SYROVÉ

300g uvarené zemiaky s rascou, 150g tvrdý syr (eidam, gouda, čedar)

Tvrdý syr nastrúhame a primiešame do tretej časti kaše.

 ZEMIAKY K PEČENEJ KAČICI

500g zemiaky, soľ,  2 PL olivový olej,  1 veľká cibuľa,  1 vetvička čerstvého rozmarínu, mleté čierne korenie

čistené zemiaky nakrájame na mesiačiky a varíme vo vriacej osolenej vode približne 4 minúty. Na panvici s olivovým olejom orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu s natrhanými lístkami rozmarínu. Pridáme predvarené a scedené zemiaky, ochutíme soľou a korením a restujeme dozlatista.

ZEMIAKOVO – CESNAKOVÉ PYRÉ

20 strúčkov cesnaku, 400g zemiakov – typ C, 2 PL maslo, 40 ml šľahačkovej smotany 31%-nej, soľ podľa chuti

Do rendlíku dáme olúpaný cesnak, ktorý zalejeme vodou a privedieme do varu. Chvíľu povaríme a vodu zlejeme. Postup opakujeme 3x čím sa cesnak zbaví ostrosti.

V druhom hrnci uvaríme zemiaky v šupke do mäkka. Ešte horúce ich olúpeme a spolu s cesnakom, maslom, smotanou a soľou rozmixujeme na hladkú kašu, ktorú ešte prepasírujeme cez husté sito.