ZOZNAM RECEPTOV
- Ryžové placičky
- Skladaný baklažán s paprikou
- Ryžový šalát s karotkou
- Ryžový nákyp
- Ryža v mlieku
- Rizoto s mäsom a zeleninou
- Šafránové rizoto podľa Zdenka Pohlreicha
- Hruškové rizoto
- Kuracia paella s chorizzom
- Opekané ryžové rezance
- Broskyňový nákyp so škoricou
- Hubové rizoto
RYŽOVÉ PLACIČKY /20 ks o priemeru 5cm/
25 dkg varená ryža, 10 dkg anglická slaniny, soľ podľa chuti, 4 mierne vrchovatá PL polohrubá múka, 2 stredne veľké vajcia, 2 PL pažítky, olej na smaženie, polohrubá múka na podsypanie
Rozšľaháme vajcia, pridáme nakrájanú slaninu, pažítku a ostatné ingrediencie. Lyžicou odoberáme vzniknutú masu zľahka obalíme v múke, stlačíme a z oboch strán vyprážame na oleji do zlatista. Vyprážané placky dáme na papierové obrúsky a necháme vysať prebytočný tuk.
Príloha: sladkokyslá salsa /kečup / zelenina
SKLADANÝ BAKLAŽÁN S PAPRIKOU /4 osoby/
20 dkg strúhaný syr, 40 dkg ryža, 4 dcl kyslá smotana, 4 strúčiky cesnaku, 4 paradajky, 2 cibule, 4 zelené papriky, 2 baklažány, mleté čierne korenie, soľ, 1 PL olej, petržlenová vňať, strúhanka
Umyté baklažány nakrájame na hrubšie kolieska a nasolíme, a necháme postáť, aby sa „vypotili.“ Medzitým si umyjeme a nakrájame papriku. Cibuľu (krúžky) paradajky (mesiačiky). Ryžu niekoľkokrát premyjeme, a necháme odkvapkať. Na jednej lyžici oleja ryžu opražíme do sklovita, zalejeme tským množstvom vody, aby bola prikrytá, zakryjeme pokrievkou a dusíme, kým ryža nevsiakne vodu a varíme do polomäkká. Baklažány osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke a na 3 PL z oboch strán narýchlo baklažány opečieme. Do hlbokého pekáča alebo jánskej misy naskladáme opečený baklažán na to vrstvu ryže, a zalejeme smotanovou zálievkou, na to dáme nastrúhaný syr, na to dáme pokrájané paradajky a papriku a cibuľu. A znovu dáme vrstvu opečeného baklažánu, ryžu, paradajky, papriku, cibuľu, smotanovú zálievku a syr. Vrch ešte posypeme nakoniec strúhankou. Pečieme na 4 stupni 15 min. kým vrch nezozlátne a syr sa neroztečie.
Smotanová zálievka: smotana, soľ, korenie, nasekaná petržlenová vňať.
RYŽOVÝ ŠALÁT S KAROTKOU
250 g ryže, 250 g mrkvy, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, šafrán, alebo kurkuma, kumín, soľ, 1 bujón, kešu oriešky
Prepláchnutú ryžu dáme variť do vývaru alebo do rozpusteného bujónu. Po uvarení scedíme a odložíme nabok. Mrkvu a cibuľu očistíme. Mrkvu nakrájame na kolieska, cibuľu nadrobno. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme prelisovaní cesnak, šafrán /kurkumu/, kumín, čierne korenie. Všetko spolu chvíľu opražíme, pridáme mrkvu, osolíme a opekáme do polomäkká. Kešu oriešky opečieme na panvici nasucho. Zmiešame ryžu s mrkvou a posypeme orieškami.
RYŽOVÝ NÁKYP
300 g ryže, 600ml mlieko, 2 vanilkové cukre, 4 vajcia, 1 PL maslo, ovocný sirup alebo šťava s kompótu, kompótové ovocie, práškový cukor
Ryžu dobre prepláchneme teplou vodou a necháme v sitku odkvapkať. Do nádoby s hrubším dnom dáme zohriať mlieko, pridáme trochu soli, ryžu a prikrytú ju uvaríme do mäkka asi 30 min. Keď ryža trocha vychladne, vmiešame do nej žĺtky a vanilínový cukor. Zapekaciu misu vymastíme maslom, dáme do nej vrstvu ryže, ovocia a opäť ryže. Vo vyhriatej rúre nákyp pečieme asi 10 minút, potom naň rozotrieme sneh z bielkov a pečieme, kým nezružovie. Porcie nákypu polejeme sirupom alebo šťavou a posypeme cukrom. Dozdobíme kompótovým ovocím.
RYŽA V MLIEKU
1 malá mištička ryže, 1 mištičky mlieka, 1 mištičky vody, kryštálový cukor podľa chuti, 1 bal. vanilkový cukor, štipka soli dochutenie: pomarančová, citrónová kôra, hrozienka, maslo, granko, škorica, cukor
Necháme zovrieť mlieko z vodou na miernom ohni. Do mlieka vsypeme ryžu. Povaríme, zamiešame, pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Premiešame, prikryjeme a vypneme horák. Necháme stáť 20 -25 min. a necháme ryžu v pare dôjsť.
DOCHUTENIE
Do ryže nastrúhame citrónovú a pomarančovú kôru. Môžeme pridať aj hrozienka a podávame.
DOCHUTENIE
Na tanier dáme ryžu, pridáme schladené maslo, granko, škoricu a pocukrujeme.
RIZOTO S MÄSOM A ZELENINOU
S MÄSOM:
30 dkg mäsa (kuracie , bravčové, hovädzie), 1 mrkvu, 25 dkg hrášku, 20 dkg kukurice, 1 väčšia cibuľa, 1 KL majoránka, 1 KL Červená paprika, 1 KL čierne korenie, ¼ KL soľ, ½ zelenej papriky, 1 tvrdšiu paradajku (lečo), 1,5 dcl poháre ryže dlhozrnnej, 4 PL olej, 3,5 dcl voda
Cibuľku speníme na oleji do sklovita. Zeleninu očistíme , umyjeme a narežeme na malé kúsky, rovnako i mäso a dáme dusiť do polomäkka. Pridáme premytú a scedenú ryžu, soľ a všetko korenie. Zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Prikryjeme a necháme cca 10 min. postáť. Nakoniec dáme majorán a dobre premiešame.
SO ZELENINOU:
1 mrkvu, 25 dkg hrášku, 20 dkg kukurice, 1 cuketaa, 1 väčšia cibuľa, 1 KL majoránka, 1 KL červená paprika, 1 KL čierne korenie, ¼ KL soľ, ½ zelenej papriky, 1 tvrdšiu paradajku (lečo), 1,5 dcl poháre ryže dlhozrnnej, 4 PL olej, 3,5 dcl vody
Cibuľku speníme na oleji do sklovita. Zeleninu očistíme , umyjeme a narežeme na malé kúsky, a dáme dusiť do polomäkká. Pridáme premytú a scedenú ryžu, soľ a všetko korenie. Zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Prikryjeme a necháme cca 10 min. postáť. Nakoniec dáme majorán a dobre premiešame.
ŠAFRÁNOVÉ RIZOTO PODĽA ZDENKA POHLREICHA
200 g ryža (carnaroli, arborio, vialone), 2 šalotky, 1 PL olej, šafrán, 150 ml suché biele víno, soľ, mleté biele korenie, 60 g maslo, 50 g strúhaný parmezán, 1 l zeleninový/kurací vývar
Zohrejeme vývar a necháme ho zahrievať. Na rozohriatom oleji orestujeme šalotku nakrájanú nadrobno do sklovita. Pridáme nepremytú ryžu a orestujeme chvíľu na tuku, tak aby sa zrnká ryže v ňom obalili. Potom zalejeme vínom a necháme odpariť. Osolíme, okoreníme. Zalejeme vývarom tak, aby ryža bola ponorená cca 3 naberačky na začiatok. Pridáme pár zrniek šafránu a za častého miešania počkáme, kým sa tekutina neodparí. Pridáme ďalší vývar a počkáme, kým sa tekutina neodparí. Tento postup robíme, kým ryžu neuvaríme all dente a tekutina sa nevsaje čo trvá cca 20 min. Čím dlhšie ryžu varíme, tým menej tekutiny pridávame. Počas odparovania môžeme ryžu prikryť. Potom rizoto dáme mimo oheň a vmiešame do rizota schladené maslo, ktoré sa v rizote voľne rozpustí. Nakoniec posypeme nastrúhaným parmezánom, premiešame a podávame.
HRUŠKOVÉ RIZOTO /4 – 6 osôb/
3 zrelé hrušky, šťava z citrónu, 2 šalotky, 30g masla, 300g ryže arborio, cca 800ml zeleninového vývaru, soľ, 200 ml bielého vína, 200g nivy/gorgonzoly
Hrušky olúpeme, rozkrojíme, vyberieme jadrinec a nakrájame na menšie kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Šalotku nakrájame najemno a na masle orestujeme do sklovita po chvíľke pridáme ryžu a restujeme. Rizoto po častiach zalievame teplým vývarom a studeným vínom. Prilievame vždy keď sa tekutina odparí a opakujeme to dokiaľ ryža nezmäkne. Takto varíme ryžu cca 15 min. na miernom ohni. Keď ryža zmäkne pridáme do nej nakrájanú gorgonzolu/nivu na malé kocky. Syr necháme rozpustiť, osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme nakrájané hrušky a podávame.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/473-hruskove-rizoto/
KURACIA PAELLA S CHORRIZOM
1 PL olivový olej, 350g kuracích vykostených stehien rozkrojených na 8 kúskov, 180g chorrizo klobásy, 1 cibuľa, 1 červená kápia na malé kocky, 2 hrnčeky čerstvého špenátu, 2 strúčky prelisovaného cesnaku, 400g krájané paradajky z plechovky, 1 ½ hrnčeka kurací vývar, 1/3 hrnčeka mrazeného hrášku, 1 KL mletá červená paprika, 1 hrnček ryže calasparra/guľatá ryža, 1 ½ PL nakrájaná petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie
Chorrizo nakrájame na štvrťky a pokrájame na polkolieska. Kuracie mäso osolíme a okoreníme. Na veľkom plameni rozpálime veľkú hlbokú panvicu. Nalejeme olivový olej a sprudka z oboch strán opečieme mäso spolu z ryžou tak, aby sa mäso neprepieklo. Mäso potom vyberieme a dáme bokom. Do panvice pridáme prelisovaný cesnak, cibuľu najemno a nakrájané chorrizo. Všetko premiešame a restujeme cca 1 min. kým chorrizo nezhnedne. Pridáme nakrájanú papriku a opäť restujeme cca 1 min. Prisypeme ryžu dobre premiešame. Prilejeme vývar, krájané paradajky, polovicu hrášku a špenát. Opatrne premiešame a privedieme do varu. Potom znížime plameň tak, aby vývar iba málo prebublával. Potom do panvice vložíme zatiahnuté opečené kuracie mäso, bude takmer ponorené vo vývare a ryži. Bez miešania varíme 10 min. Potom pridáme zvyšok hrášku a varíme ďalších 5 min. Pokiaľ sa takmer celý vývar nevstrebá do ryže a neuvarí sa al dente. Dáme mimo oheň a necháme postáť 5 min. pokiaľ sa prebytočná tekutina nevstrebá. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.
http://fresh.iprima.cz/recepty/rychla-kureci-paella-s-chorizem
OPEKANÉ RYŽOVÉ REZANCE
Ako pripraviť RYŽOVÉ REZANCE nájdete na a potom pokračujte v príprave receptu : https://mysiakovaskolavarenia.sk/zaklady-varenia/ako-na-to/
500 g kuracie prsia, 500 g ryžové rezance, 1 ks mrkva, 1 ks pór (menší), 150 g kapusta biela hlávková, 1 – 2 ks chilli paprička, 3 PL sójová omáčka tmavá, 5 cl olej
Kuracie mäso nakrájame na kocky, opražíme na oleji, podlejeme troškou vody a podusíme asi 7-10 minút. Mrkvu a kapustu nakrájame na tenké pásiky a pór na tenké polmesiačiky, chilli papričku nadrobno. Asi po 7 minútach pridáme k mäsu mrkvu a papričku, a po ďalších 7 minútach pridáme kapustu. Necháme vydusiť vodu a všetko ešte krátko orestujeme (aby zelenina nebola príliš mäkká…), pridáme 2-3PL sójovej omáčky. Rezance pridáme k mäsu a spolu ešte osmažíme a prípadne dochutíme sójovou omáčkou. Pri miešaní sa najlepšie osvedčili 2 vidličky (v každej ruke jedna).
http://www.asiacenterfood.sk/www-webreal-sk-asiacenterfood-sk/5-RECEPTY/2-REZANCE-A-RYZA
BROSKYŇOVÝ NÁKYP SO ŠKORICOU
350g broskýň, 200g ryže, 1 l mlieko, 3 vajcia, 100g práškový cukor, 60g maslo, 1 štipka strúhanej citrónovej kôry, 1 štipka mletej škorice, 1 štipka soli, maslo na vymazanie a preliatie, 33% šľahačková smotana
Premytú ryžu dáme do vriaceho mlieka, ktoré sme trochu posolili. Premiešame a za stáleho miešania varíme pokiaľ ryža nezmäkne a nezhustne. Hustú kašu dáme mimo oheň a necháme vychladiť. V mise ušľaháme zmäknuté maslo so žĺtkami, cukrom, citrónovou kôrou, mletou škoricou. Pridáme vychladnutú uvarenú ryžovú kašu a všetko dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a nakoniec ho do ryžovej zmesi pridáme. Maslom poriadne vymažeme hlboký pekáč/jánsku misu. Na dno pekáča dáme väčšiu vrstvu ryže, vyskladáme na ňu nakrájané a vykôstkované broskyne. Zakryjeme ich druhou vrstvou uvarenej ryže. Ak nám ostanú broskyne zapichneme ich navrch ryže. Rúru predhrejeme na 160 – 170°C a dáme piecť cca na 30 min. do zlatista. Hotový nákyp polejeme rozpraženým maslom. Dozdobíme vyšľahanou šľahačkou a podávame.
HUBOVÉ RIZOTO
Recept na HUBOVÉ RIZOTO nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/2017/06/17/huby-recepty/