PEČENÉ A NEPEČENÉ TORTY A SLADKOSTI – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV:

  • Borievkovo – jogurtová torta nepečená
  • Tvarohová pena s ovocím

BORIEVKOVO – JOGURTOVÁ TORTA NEPEČENÁ /∅  formy : 22 cm/

KROK 1:   PRÍPRAVNÉ PRÁCE:

  • Formu vystelieme papierom na pečenie
  • Rozmixujeme keksy a s ostatnými surovinami vytvoríme kompaktnú hmotu
  • Korpus dáme zatuhnúť do chladničky
  • Vyšľaháme šľahačku
  • Rozvaríme a prepasírujeme borievky
  • Pripravíme krém, ktorým natrieme tortu
  • Pripravíme želatínu
  • Tortu dáme zatuhnúť
  • Dozdobíme šľahačkou a ovocím

KROK 2:    VÝROBA KORPUSU:

270 g maslové keksy, 70 g zmäknuté maslo/margarín

Maslové keksy rozmixujeme. Pridáme rozpustené maslo a znova mixujeme, kým sa ingrediencie nespoja v kompaktnú hmotu. Hmotou rovnomerne vyložíme a utlačíme dno tortovej formy pomocou lyžice. Dáme do chladničky a necháme stuhnúť.

KROK 3:    VÝROBA ŽELATÍNY:

RADY AKO PRACOVAŤ S PRÁŠKOVOU ŽELATÍNOU:

  • Pri kúpe želatíny si prečítajte na koľko želatíny je obsah sáčku. 
  • želatína sa NIKDY nesmie variť. Ak sa tak stane, stráca želírovaciu schopnosť a vy musíte začať s jej prípravou nanovo s novým balením želatíny.
  • Želatína nesmie byť horúca a ani teplá, iba vlažnejšia, preto ju postupne rozpúšťame v mikrovlnke.
  • Všetky ingrediencie s ktorými príde želatína do styku musia mať izbovú teplotu.

2 g prášková želatína + 0,8 – 1 dl studená voda

Do nie celého 1 dl studenej vody vsypeme práškovú želatínu a rozmiešame kým sa nerozpustí. V prípade potreby ju zohrievame v mikrovlnke, tak, že teplota bude viac než vlažná. Želatínu musíme stále sledovať.

KROK 4:     VÝROBA KRÉMU

4 dl šľahačková smotana, 375 g biely hustý jogurt,  250 g čerstvé /mrazené borievky, 80 g kryštálový cukor

Najprv si rozvaríme borievky V nižšom hrnci ich rozmixujeme s cukrom a privedieme do varu.  Varíme 5 – 6 min, kým sa nerozvaria  na hladkú kašu.  Potom  prepasírujeme, aby sme v kréme nemali jadierka. Dáme  do studenej misy a necháme vychladiť

 Do  druhej misy dáme hustý biely jogurt, preosiaty práškový cukor a rozmiešame do hladka. Studenú smotanu vyšľaháme na šľahačku. Do jogurtu dáme rozvarené borievky, časť si necháme na neskôr. Najprv rozmiešame stierkou neskôr metličkou.  Potom pridáme rozpustenú želatínu a časť šľahačky a znova premiešame stierkou a metličkou. Doložíme zbytok šľahačky a metličkou zapracujeme. Krém nalejeme na stuhnutý korpus. Navrch nalejeme rozvarené borievky a špáradlom urobíme mramorovanie.

Návod ako pripraviť ŠĽAHAČKU nájdete v recepte na prípravu kremrolí :
https://mysiakovaskolavarenia.sk/2020/11/18/kolace-zakusky-recepty/

KROK 5:    DOKONČENIE TORTY:

vyšľahaná šľahačka, čerstvé borievky

Potom vyberieme z formy a dozdobíme šľahačkou v cukrárskom vrecku s ozdobnou špičkou a čerstvými  borievky.

KROK 6: CHLADENIE:

Korpus chladíme 20 min. Celú tortu 1 hod.

TVAROHOVÁ PENA S OVOCÍM /1 osoba/

250 g tvarohu (najlepšie domáci), 1 vajíčko, mlieko na rozriedenie podľa potreby,  čerstvé /kompótované ovocie podľa chuti, /broskyňa, marhuľa, ríbezľa, egreš, hrozno, čerešne, moruša , jahody, ananás, a iné/ ½ PL kryštálový cukor, 1 vanilkový cukor, štipka mletej škorice/strúhaná čokoláda, scedené hrozienka, predtým namočené vo vode/kompótovej šťave /nemusia byť/

KROK 1:    PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  •  Ovocie umyjeme, zbavíme šupiek a kôstok a nakrájame na menšie kocky.
  •  Hrudkový tvaroh pretlačíme cez jemné sito.
  •  Hrozienka namočíme do kompótovej šťavy/vody. Necháme napučať, potom vyberieme a osušíme.

KROK 2:  PRÍPRAVA TVAROHOVEJ PENY

  1.  Do tvarohu pridáme vajíčko, kryštálový a vanilkový cukor vyšľaháme na hladký krém.
  2. Dochutíme hrozienkami a štipkou mletej škorice a dobre premiešame.
  3. Ak by bola zmes veľmi hustá rozriedime ju trochou studeného mlieka.

KROK 3:  SERVÍROVANIE

  1.  Do vychladnutých pohárov dáme ovocie, na to tvarohovú penu znova   ovocie a tvarohovú penu.
  2.  Poháre dáme dobre vychladiť aspoň na 1 hod. do chladničky.
  3.  Pred podávaním vrch posypeme mletou škoricou/strúhanou  čokoládou.