ZOZNAM RECEPTOV:
- Borievkovo – jogurtová torta nepečená
- Tvarohová pena s ovocím
BORIEVKOVO – JOGURTOVÁ TORTA NEPEČENÁ /∅ formy : 22 cm/
KROK 1: PRÍPRAVNÉ PRÁCE:
- Formu vystelieme papierom na pečenie
- Rozmixujeme keksy a s ostatnými surovinami vytvoríme kompaktnú hmotu
- Korpus dáme zatuhnúť do chladničky
- Vyšľaháme šľahačku
- Rozvaríme a prepasírujeme borievky
- Pripravíme krém, ktorým natrieme tortu
- Pripravíme želatínu
- Tortu dáme zatuhnúť
- Dozdobíme šľahačkou a ovocím
KROK 2: VÝROBA KORPUSU:
270 g maslové keksy, 70 g zmäknuté maslo/margarín
Maslové keksy rozmixujeme. Pridáme rozpustené maslo a znova mixujeme, kým sa ingrediencie nespoja v kompaktnú hmotu. Hmotou rovnomerne vyložíme a utlačíme dno tortovej formy pomocou lyžice. Dáme do chladničky a necháme stuhnúť.
KROK 3: VÝROBA ŽELATÍNY:
RADY AKO PRACOVAŤ S PRÁŠKOVOU ŽELATÍNOU:
- Pri kúpe želatíny si prečítajte na koľko želatíny je obsah sáčku.
- želatína sa NIKDY nesmie variť. Ak sa tak stane, stráca želírovaciu schopnosť a vy musíte začať s jej prípravou nanovo s novým balením želatíny.
- Želatína nesmie byť horúca a ani teplá, iba vlažnejšia, preto ju postupne rozpúšťame v mikrovlnke.
- Všetky ingrediencie s ktorými príde želatína do styku musia mať izbovú teplotu.
2 g prášková želatína + 0,8 – 1 dl studená voda
Do nie celého 1 dl studenej vody vsypeme práškovú želatínu a rozmiešame kým sa nerozpustí. V prípade potreby ju zohrievame v mikrovlnke, tak, že teplota bude viac než vlažná. Želatínu musíme stále sledovať.
KROK 4: VÝROBA KRÉMU
4 dl šľahačková smotana, 375 g biely hustý jogurt, 250 g čerstvé /mrazené borievky, 80 g kryštálový cukor
Najprv si rozvaríme borievky V nižšom hrnci ich rozmixujeme s cukrom a privedieme do varu. Varíme 5 – 6 min, kým sa nerozvaria na hladkú kašu. Potom prepasírujeme, aby sme v kréme nemali jadierka. Dáme do studenej misy a necháme vychladiť
Do druhej misy dáme hustý biely jogurt, preosiaty práškový cukor a rozmiešame do hladka. Studenú smotanu vyšľaháme na šľahačku. Do jogurtu dáme rozvarené borievky, časť si necháme na neskôr. Najprv rozmiešame stierkou neskôr metličkou. Potom pridáme rozpustenú želatínu a časť šľahačky a znova premiešame stierkou a metličkou. Doložíme zbytok šľahačky a metličkou zapracujeme. Krém nalejeme na stuhnutý korpus. Navrch nalejeme rozvarené borievky a špáradlom urobíme mramorovanie.
Návod ako pripraviť ŠĽAHAČKU nájdete v recepte na prípravu kremrolí :
https://mysiakovaskolavarenia.sk/2020/11/18/kolace-zakusky-recepty/
KROK 5: DOKONČENIE TORTY:
vyšľahaná šľahačka, čerstvé borievky
Potom vyberieme z formy a dozdobíme šľahačkou v cukrárskom vrecku s ozdobnou špičkou a čerstvými borievky.
KROK 6: CHLADENIE:
Korpus chladíme 20 min. Celú tortu 1 hod.
TVAROHOVÁ PENA S OVOCÍM /1 osoba/
250 g tvarohu (najlepšie domáci), 1 vajíčko, mlieko na rozriedenie podľa potreby, čerstvé /kompótované ovocie podľa chuti, /broskyňa, marhuľa, ríbezľa, egreš, hrozno, čerešne, moruša , jahody, ananás, a iné/ ½ PL kryštálový cukor, 1 vanilkový cukor, štipka mletej škorice/strúhaná čokoláda, scedené hrozienka, predtým namočené vo vode/kompótovej šťave /nemusia byť/
KROK 1: PRÍPRAVNÉ PRÁCE
- Ovocie umyjeme, zbavíme šupiek a kôstok a nakrájame na menšie kocky.
- Hrudkový tvaroh pretlačíme cez jemné sito.
- Hrozienka namočíme do kompótovej šťavy/vody. Necháme napučať, potom vyberieme a osušíme.
KROK 2: PRÍPRAVA TVAROHOVEJ PENY
- Do tvarohu pridáme vajíčko, kryštálový a vanilkový cukor vyšľaháme na hladký krém.
- Dochutíme hrozienkami a štipkou mletej škorice a dobre premiešame.
- Ak by bola zmes veľmi hustá rozriedime ju trochou studeného mlieka.
KROK 3: SERVÍROVANIE
- Do vychladnutých pohárov dáme ovocie, na to tvarohovú penu znova ovocie a tvarohovú penu.
- Poháre dáme dobre vychladiť aspoň na 1 hod. do chladničky.
- Pred podávaním vrch posypeme mletou škoricou/strúhanou čokoládou.