ZOZNAM RECEPTOV
- Ovesná kaša
- Mrkvové placky s ovesnými vločkami
- Ovesné vločky zapečené s karfiolom
- Fašírky s ovesných vločiek
- Palacinky s ovesných vločiek
OVESNÁ KAŠA
300 g ovsených vločiek, 1,2 l vody, 5 PL cukru, 1 KL škorice, 4 KL medu, ovocie
Do studenej vody vložíme ovsené vločky a cukor. Za stáleho miešania uvaríme kašu. Ešte horúcu ju dáme na tanier posypeme škoricou a medom. Dozdobíme ovocím. Podávame s kávou Melta.
MRKVOVÉ PLACKY S OVSENÝMI VLOČKAMI
4 mrkvy, 4 zemiaky, 5 PL ovsených vločiek, 1 vajce, 1 cibuľa, 1 malý biely jogurt, cukor, olej, čierne mleté korenie, soľ
Mrkvu a zemiaky nastrúhame nahrubo. Pridáme vločky, vajíčko, soľ, čierne korenie. Všetko dobre premiešame a necháme postáť, aby vločky nasiakli tekutinu. Potom tvarujeme malé placky, ktoré z oboch strán smažíme do zlatista na oleji. Placky polievame s jogurtovým dressingom. Placky podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom. TIP: Ako obmenu môžeme placky pred smažením najprv obaliť v múke, vajci a strúhanke.
JOGURTOVÝ DRESING
jogurt, cesnak, mleté čierne korenie, soľ
Dobre zmiešame všetky ingrediencie a necháme vychladnúť v chladničke.
OVSENÉ VLOČKY ZAPEČENÉ S KARFIOLOM
250 g ovsených vločiek, maslo, 4 vajcia, zelená petržlenová vňať, 4 malé karfiole, vývar s karfiolu, soľ, muškátový kvet, nastrúhaný syr (ak naň máme chuť)
Karfiol uvaríme v slanej vode. Na masle opražíme ovsené vločky, ktoré zalejeme vývarom s karfiolu. Varíme, kým nevznikne hustá omáčka do ktorej vmiešame rozšľahané vajcia so soľou, nasekanú petržlenovú vňať a muškátový kvet. Uvarený karfiol dáme do zapekacej misy, ktorú sme vytreli maslom, zalejeme vločkovou omáčkou a dáme do rúry piecť. Pred koncom pečenia môžeme dozdobiť nastrúhaným syrom a zapečieme.
FAŠÍRKY S OVSENÝCH VLOČIEK
15 dkg ovsených vločiek, ½ l vody, 5 dkg masla, 10 dkg čerstvých húb, 1 cibuľa, 1 vajce, 3 dkg strúhanky na zahustenie, petržlenová vňať, soľ, hladká múka, vajce, strúhanka
Na masle osmažíme cibuľu nadrobno a huby. Ovsené vločky uvaríme v osolenej vode na hustú kašu. Necháme vychladnúť. Do studenej kaše primiešame osmažené huby s cibuľkou, vajcia, strúhanku a nasekanú petržlenovú vňať. Zo vzniknutej masy tvarujeme fašírky, obalíme v hladkej múke, vajíčku a strúhanke a smažíme dozlata z oboch strán. Podávame s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou.
PALACINKY S OVESNÝCH VLOČIEK
150 g ovsených vločiek, 2 bielka, 200 ml mlieka, 2 PL hnedý cukor, javorový sirup, štipka soli, čokoláda, čerstvé ovocie
Vločky, cukor, soľ, mlieko, vajcia dáme do mixéra a vymixujeme hladkú kašu. Podľa potreby pridáme buď vločky alebo mlieko, tak aby vzniklo stredne husté cesto. Cesto nalievame na panvicu a opekáme z oboch strán. Palacinky podávame s javorovým sirupom dozdobené čokoládou a ovocím.