RYBY A MORSKÉ PLODY – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Pálivé tuniakove fašírky s koriandrovým deepom
  • Kapor na farebných paprikách
  • Rybie filé s lečom
  • Kapor na kyslej kapuste
  • Zubáč/candát na zelenine
  • Dusený kapor s pórovou zmesou a varenými zemiakmi
  • Kapor ma modro
  • Rybací paprikáš
  • Pečený kapor v papilote
  • Rýchly kapor v cestíčku s vínom
  • Kapor na slanine a cibuli
  • Rýchly maslový pstruh
  • Zubáč/candát v alobale
  • Rybie guľky v paradajkovej omáčke
  • Rybie ragú
  • Pražma v solnej kruste
  • Kapor z pekáča
  • Rybie filety na prírodno so zeleninovou salsou
  • Biela ryba s pomarančovo – zeleninovou omáčkou
  • Okúň vo vinnom cestíčku
  • Šťuka pána Sapíka s batátami v soli a grilovanými cherry paradajkami
  • Pošírovaná šťuka s trebuľkovou omáčkou
  • Rybacie krokety so šalátom
  • Dusený kapor na pive s pečenými zemiakmi na cesnakovo – bylinkovom masle
  • Baramundie hranolky a šalát z údenej Baramundy
  • Rybie ragú
  • Dusené mušle na pive s bylinkami
  • Segedínsky guláš s kapra
  • Červený tuniak naložený v bazalkovej marináde
  • Ryba marinovaná v bielom víne z hruškou
  • Filety z Aljašskej tresky v marináde

PÁLIVÉ TUNIAKOVE FAŠÍRKY S KORIANDROVÝM DEEPOM

KORIANDROVÝ DEEP

väčšia štipka práškového cukru, 2 PL thajská rybia omáčka, 1 PL ryžový ocot, šťava z ½ limety, 2 PL nasekaného čerstvého koriandru

Najprv si pripravíme omáčku. Zmiešame spolu všetky ingrediencie a miešame dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Ochutnáme a dochutíme podľa chuti. Necháme odležať.

FAŠÍRKY:

400 g tuniaka v oleji, 6 ks vodné gaštany (scedené a nakrájané na tenké plátky), 3 ks jarná cibuľka, cca 3 cm čerstvého zázvoru (olúpaný a nastrúhaný najemno), 3 PL nasekaného čerstvého koriandra, 1 červená chilli paprička (bez kôstok a nasekaná nadrobno), 3 ks kafírové (listy nasekané nadrobno a sparené po dobu 5 min. a následne vysušené =pokiaľ nemáme –vynecháme, 2 PL thajskej omáčky na ryby, 2 celé vajcia, mleté čierne korenie, soľ, olej na vyprážanie

Scedíme a prepasírujeme tuniaka v sitku, vidličkou vytvoríme kašičku. Pridáme nakrájané vodné gaštany, jarné cibuľky na kolieska a nastrúhaný zázvor, chilli najemno, nasekaný koriander a kafírové listy. Dochutíme rybou omáčkou, soľou, čiernym korením. Pridáme vajcia a všetko spojíme v kompaktnú hmotu. Tvarujeme menšie guľky, ktoré stlačíme na placku z ktorej vytlačíme prebytočnú tekutinu. Do panvice dáme olej stredne ho zahrejeme a sprudka fašírky opekáme z každej strany 1-2 min.
Príloha: deep / zeleninový šalát

KAPOR NA FAREBNÝCH PAPRIKÁCH

1 kg kapor, 30g údená slanina, 30g masť, 50g cibuľa, 100g zelená paprika, mletá červena paprika, soľ

Cibuľu nakrájame na jemno a speníme na masti spolu s opraženou slaninkou nakrájanou na kocky. Pridáme červenú mletú papriku, nakrájané kúsky ryby a zelenú papriku na kolieska. Posolíme, podlejeme vodou a dusíme.
Príloha: nokerle / ryža

RYBIE FILÉ S LEČOM

1 bal. rybie filé, mlieko, soľ, korenie, citrón. malé lečo, kyslá smotana

Rybu naložíme do mlieka. Osušíme, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom. Do jánskej misy dáme lečo. Na lečo dáme filety rýb a navrch dáme kyslú smotanu. Dáme piecť na 160°C na 10 min.

KAPOR NA KYSLEJ KAPUSTE

plátky údenej slaniny, 2 cibule, 2 zelené papriky, 2 paradajky, filety kapra, soľ, mletá červená paprika, kôpor

Kapustu premyjeme a necháme na site odkvapkať. Filety nasolíme a necháme postáť. Plátky slaniny opečieme do chrumkava. Na výpeku orestujeme cibuľu najemno, pridáme papriku a paradajky, trošku podlejem vodou a dusíme.  Poprášime červenou paprikou premiešame a podlejeme trochou vody. K zelenine pridáme kyslú kapustu, filety rýb a znova kyslú kapustu. Dolejeme toľko vody aby sa zakryla kapusta. Dochutíme nakrájaným kôprom a dusíme cca 45 min. Podávame s plátkami opečenej slaniny.

ZUBÁČ/CANDÁT NA ZELENINE

filety so Zubáča, soľ, korenie, olej, paprika, cibuľa, cuketa

Filety nadrežeme, osolíme, okoreníme. Opečieme na oleji z oboch strán. Začíname kožou nadol. Zeleninu si nakrájame a orestujeme na oleji, osolíme, okoreníme. Opečenú rybu podávame na zelenine.

DUSENÝ KAPOR S PÓROVOU ZMESOU A VARENÝMI ZEMIAKMI
/2 porcie/

1 filet kapra rozdelený na dve časti, soľ, 1 pór biela časť, 100 g mrazenej kukurice alebo z konzervy bez šťavy, 4 strúčky cesnaku, 100 g masla, 2 PL nesolených lúpaných arašidov, 2 PL sójovej omáčky, ½ PL wolchester, omáčky, ½ kg zemiakov, papier na pečenie + niť na zviazanie hrniec s vodou + parák /plátno/ + pokrievka

Rybu si nasolíme a naporciujeme, necháme odležať. Medzitým si nakrájame pór na stredne hrubé krúžky a cesnak na plátky. Zmiešame spolu pór, cesnak, arašidy, sójovú a wolchestrovú omáčku, kukuricu. Dobre premiešame. Filety z kapra dáme na papier na pečenie kožou dolu, naň navrstvíme pórkovú zmes, navrch dáme plátky masla. Papier zvinieme do mešca , zviažeme ho a dáme variť do pary alebo parného hrnca.
Príloha: varené zemiaky

Varenie v pare: Vodu v hrnci naplníme tak do 1/3 a necháme zovrieť a položíme doň parák na knedľu, tak aby parák nezapadol úplne do vody. Keď voda vrie položíme doň mešce a prikryté varíme v pare 20 min. Alebo na hrniec z vriacou vodou dáme plátno, tak aby bolo napnuté , mešce dáme naň prikryjeme druhým hrncom a varíme.

KAPOR NA MODRO

2 filety z kapra, 200g koreňovej zeleniny /1 mrkva, 1 petržlen, 1 zeler/, 2 cibule, 250ml octu, 1,5 l vody, soľ, divoké korenie /20 guľôčok celého čierneho korenia, 10 guľočok nového korenia, 2 bobkové listy/, vetvička tymianu, pažítka, 100g masla, 1 citrón

Do vriacej osolenej vody vylejeme ocot, na rezance nakrájanú koreňovú zeleninu, najemno cibuľu, divoké korenie a plátky citróna aj s kôrou a všetko spolu varíme 10 min. Do bublajúceho zeleninového základu dáme kúsky naporciovanej filety a necháme prejsť varom asi 15 min na veľmi miernom ohni. Na tanier dáme uvarenú zeleninu na ňu položíme kapra, ktorého prelejeme rozpusteným maslom do ktorého dme nakrájali pažítku. Podávame s varenými zemiakmi.

RYBÍ PAPRIKÁŠ

 KAPOR:

čerstvý kapor, 125 g masla, 2 červené papriky, 2 PL rajčinového pretlaku, 100 ml bieleho vína, mletá červená paprika, 300 ml zeleninového vývaru, 1 zväzok jarnej cibuľky, 150 g kyslej smotany, citrónová šťava, 2 strúčiky cesnaku, bylinky podľa chuti (tymian, bazalka, mäta…), soľ, korenie, chilli

Kapra si vykostíme (hlavu a ostatné zvyšky môžeme neskôr použiť na polievku. Vzniknuté filety nakrájame na prúžky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Cibuľku, cesnak a potom papriku opečieme na masle. Pridáme červenú práškovú papriku, pretlak a tymian. Zmes zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme víno, soľ, korenie a čili. Môžeme zahustiť maslovou zápražkou. Všetko zmixujeme a následne precedíme. Zapekaciu misu vytrieme maslom, na spodok poukladáme bylinky, na ktoré poukladáme kapra a zalejeme precedenou zmesou. Vrch dozdobíme trochou smotany. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180°C asi 20 minút. Po dopečení posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou a pridáme ešte zvyšok smotany.

TVAROHOVÉ HALUŠKY:

35-40 g krupice, 150 g tvarohu, 30 g parmezánu, 2 vajcia

Krupicu, tvaroh, vajíčka a parmezán zmiešame, následne okoreníme a osolíme. Vypracujeme cesto, z ktorého lyžičkou tvarujeme halušky. Tie dáme variť do nie príliš silno vriacej vody (cca 80-90°C) na asi 10 minút. Na záver ich zohrejeme na masle a môžeme podávať.

PEČENÝ KAPOR V PAPILOTE / 4 osoby/                                    · 40 min.

600g filety kapra, mleté čierne korenie, soľ, 400g zemiakov, 100g predvarená mrkva, 100 g cibule, 2 strúčky cesnaku, 100g cukety, 100ml biele suché víno, 100g maslo, 1 vajce

Podkovičky osolíme a okoreníme. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame ich na plátky. Zvyšnú zeleninu nakrájame: mrkvu na kolieska, cibuľu na prúžky, cesnak a cuketu na plátky. Na každý kus papiera na pečenie položíme 100 g nakrájaných zemiakov, 25 g mrkvy, 1 podkovičku kapra a zľahka osolíme. Na ňu pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Podlejeme 25 ml vína , pridáme 25 g cukety a na záver 25 g masla. Okraje papiera potrieme rozšľahaným vajíčkom, dôkladne uzatvoríme a spoje potrieme ešte raz vajíčkom. Balíčky opatrne prenesieme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 10 – 12 minút.

RÝCHLY KAPOR V CESTÍČKU S VÍNOM

kapor, soľ, vajcia, biele víno, hladká múka, olej J

Jednotlivé porcie kapra, zbaveného kože a vykosteného osolíme. Z vajec, bieleho vína, preosiatej múky, oleja a štipky soli pripravíme hladké cestíčko, obalíme v ňom porcie kapra a usmažíme ich v rozohriatom oleji do zlatista. Vhodnými prílohami sú rôzne upravené zemiaky a zeleninový šalát.

KAPOR NA SLANINE A CIBULI /2 porcie/

6 menších kúsky kapra, 1 paradajky, 1 cibuľa, soľ, mletá rasca a zelená cibuľka podľa chuti, 1/2 citrónu, 6 plátkov masla (i viac), asi 5 plátkov anglickej slaniny, cca 50 ml vody na podliatie

Na dno pekáča rozložíme slaninu, nasypeme polky rozkrájanej cibule, kapra, ktorého sme umyli, osušili, pokvapkali citrónovou šťavou, osolili a posypali rascou. Dosypeme cibuľku, pridáme na kolieska nakrájanú paradajku a na každý kúsok kapra dáme plátok masla. Dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme v odkrytom pekáči asi na 180°C a počas pečenia môžeme pridať maslo. Kapor je rýchle upečený, to poznáte tak že kúsok  ochutnáte. Cca 25 min. Niekedy nemusíte kapra ani podlievať.

RÝCHLY MASLOVÝ PSTRUH /2 osoby/

2 pstruhov, 50 g masla, mrkva, petržlen, PL octu, 2 bobkové listy, trochu čierneho korenia, trochu petržlenovej vňate, štipka soli

Pstruhy vložíme do osolenej vody s nakrájanou zeleninou, octom a korením. Varíme na miernom ohni 8 minút. Mäkké ryby opatrne vyberieme na tanieroch zalejeme rozpusteným maslom a bohato posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s varenými zemiakmi.

ZUBÁČ/CANDÁT V ALOBALE

Filet zubáča/candáta, alobal, soľ, korenie, šampióny, petržlenová vňať, tymian,   biele víno. šľahačková smotana

Hlbokú panvicu vystelieme alobalom. Filet osolíme, okoreníme a dáme na alobal. Pridáme nakrájané šampiňóny, petržlenovú vňať, tymian, soľ. Podlejeme bielym vínom a smotanou, prikryjeme a pečieme v rúre na 240°C, 10 min.

RYŽOVÉ PLACKY:

ryža, vajcia, soľ, korenie, pažítka, zelerová a petržlenová vňať, múka.

Všetky ingrediencie spolu zmiešame a z masy tvoríme placky, ktoré vysmážame na oleji po oboch stranách.

RYBIE GUĽKY V PARADAJKOVEJ OMÁČKE

RYBIE GUĽKY:

500kg rybie mäso, 2 žemľa, 3 dcl  mlieko, 1 menšia cibuľa, 1 pór – biela časť, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, muškátový orech, strúhanka podľa potreby

Rybie mäso umyjeme, osušíme a pomelieme. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu, pór, vajcia, korenie, vyžmýkaný sendvič namočený predtým v mlieku, ak je zmes riedka pridáme ešte trocha strúhanky a dobre zamiešame. Z hmoty mokrými rukami tvarujeme guľky strednej veľkosti. Varíme v omáčke cca 10 min.

PARADAJKOVÁ OMÁČKA:

2 -3 PL l olej, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL solamylu +0,5 dcl studenej vody, oregano, soľ, mleté čierne korenie, drvené paradajky z plechovky, cukor podľa chuti

Na oleji orestujeme cibuľu nadrobno, pridáme drvené paradajky a krátko povaríme. Dochutíme mletým čiernym korením, soľou, mletým oreganom, prelisovaným cesnakom a trochou cukru. Omáčku zahustíme trochou solamylu rozrobenou s trochou vody. Omáčku varíme pomaly cca 15 min. ak sme dali múku, inak do požadovanej hustoty omáčky. Varíme ju pomaly aby nestratila farbu. Nakoniec ak treba omáčku dochutíme cukrom.
Príloha: knedľa/cestoviny/zemiaková kaša

RYBIE RAGÚ/4-6 osôb/

600g filety s kapra s kožou, 50ml olej, 150g mrkvy, 150g zeleru, 150g cibule 200g zemiakov, 5 guľôčok nového korenia, 5 bobkové listy, 10 guľôčok celého čierneho korenia, 2 vetvičky tymianu, 4 PL paradajkový pretlak, soľ, mleté čierne korenie

Filet z ryby nakrájame na kocky. Mrkvu a zeler na malé kocky, cibuľu na tenké pásiky. Na rozpálenom oleji orestujeme zeleninu, pridáme divoké korenie, tymian a pretlak a všetko zarestujeme. Zalejeme vodou a pridáme zemiaky. 5 minút pred dokončením pridáme rybie mäso. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením. Príloha: chlieb
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1007-rybi-ragu/

PRAŽMA V SOLNEJ KRUSTE

1 stredne veľkú pražmu /Dorádu, 1 kg hrubozrnnej soli, 2 PL hladkej múky, 4 limetky, cesnak, citrónový tymian, petržlenovú vňať, vodu

Hrubozrnnú soľ premiešame s múkou, vodou a citrónovým tymianom. Vytvoríme husté cestíčko, z ktorého polovicu vysypeme na dno zapekacej misy. Naň položíme očistenú rybu, naplnenú nakrájanými limetkami, cesnakom a petržlenovou vňaťou podľa chuti a prikryjeme druhou polovicou cestíčka. Pečieme na 180°C asi 25 minút.
https://www.tajomstvomojejkuchyne.sk/recepty/ryby/prazma-v-solnej-korke/

KAPOR Z PEKÁČA

MARINÁDA:

½ ČL mleté čierne korenie, 2 ČL mletá červená paprika sladká, 1 ČL mletá červená paprika pálivá/štipľavá, 1 ČL kari korenie, rozpustená masť

Do pohára dáme rozpustenú masť do ktorej dáme ČL mleté čierne korenie,  ČL mletej sladkej papriky, štipľavej mletej červenej papriky, kari premiešame a vytvoríme marinádu na potretie.

RYBA:

4 podkovy z kapra, soľ, mleté čierne korenie,  rozpustená masť, mletá rasca, 2 veľké cibule, marináda

Pekáč vymažeme rozpustenou masťou. Nasypeme doň nahrubo nakrájanú cibuľu, vytvoríme lôžko. Naň dáme podkovy ryby. Rybku osolíme. Vytvoríme marinádu na potrenie. Rybky natrieme z oboch strán poriadne marinádou a posypeme rascou. Do zvyšku marinády nalejeme horúcu vodu a podlejeme ňou rybu. Kapra dáme do rúry a pečieme na 190°C, 30 min. Pečieme dozlatista, kým sa mäso takmer nerozpadá.
Príloha: Opekané zemiaky s bylinkami/zemiaková kaša/chlieb

RYBIE FILETY NA PRÍRODNO SO ZELENINOVOU SALSOU

ZELENINOVÁ  SALSA:

300g paradajok, 2 veľké uhorky, 1 veľkú červenú cibuľu, ocot, voda, feta syr, mleté čierne korenie, sušené oregáno, čerstvá bazalka

Nakrájame paradajky so šupkou, uhorku, červenú cibuľu najemno, ktorú  sme pred pridaním do šalátu dali na 30 min. do octovej vody. Potom scedíme, osušíme a dáme do šalátu. Pridáme na kocky nakrájaný feta syr. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie, sušené oregáno s čerstvo nasekanú bazalku. Všetko premiešame.

RYBY:

1 hrubý filet ryby /podľa chuti/, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL maslo, 1 – 2 chilli papričky, olej

Čerstvý hrubší filet ryby osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a smažíme v oleji do ktorého sme pridali nasekané chilli papričky. S každej strany opekáme po 1,5 min. Nakoniec pridáme maslo a rybu ním prelievame.
Príloha: šalát

BIELA RYBA S POMARANČOVO  – ZELENINOVOU OMÁČKOU

4 rybie filé z bieleho rybacie mäsa (filé apod.), soľ, 2 ČL citrónovej šťavy

ZELENINOVÁ PRÍLOHA:

2 mrkvy, 2 malé cibule, 2 cukety, 2 červené papriky, 2 PL olej, soľ, mleté čierne korenie
 Očistíme zeleninu a nakrájame ju na tenké pásiky. Vo väčšej panvici zahrejeme olej a zeleninu krátko opečieme. Osolíme, okoreníme a všetko spolu pečieme ešte 2 minúty.

POMARANČOVÁ OMÁČKA:

60 g masla, 1 mladá cibuľka (iba bielu časť), 125 ml čerstvej pomarančovej šťavy/100% pomarančová šťava džúsu, 1 ČL pomarančovej kôry, 1 ČL soli, 1 ČL škrobovej múčky, 2 PL vody

Nakrájanú cibuľu krátko opečieme na 20g masla. Pridáme pomarančovú šťavu, strúhanú pomarančovú kôru a soľ. Varíme ešte 3-4 minúty, pridáme škrobovú múčku rozmiešanú vo vode. Odstavíme z ohňa a do ešte horúcej omáčky postupne zamiešame zvyšok masla.

DOKONČENIE POKRMU

Pripravíme si 4 väčšie kusy alobalu pravouhlého tvaru a natrieme ich polovicou oleja. Každý kus filé položíme na vymastenú fóliu, posypeme, pokvapkáme citrónovou šťavou a natrieme ešte s trochou oleja. Rybu zabalíme do alobalu a pečieme v rúre zahriatej na 180°C cca 10-15 minút. Upečené rybie filé vyberieme z fólie, dáme na zohriate taniere a podávame so zeleninovou prílohou a pomarančovou omáčkou.

Nakrájanú prílohovú zeleninu môžete dať aj pod rybu a piecť spolu s rybou v alobale asi 20 minút na teplote 180°C.

OKÚŇ VO VINNOM CESTÍČKU

múka, biele víno, rozpustené maslo, žĺtok, sneh z bielkov, okúň, soľ, korenie, olej, červená paprika, maslo, cukor, vinný ocot, červené víno, rozmarín, petržlenová vňať, citrón

VINNÉ CESTÍČKO:

múka, biele víno, rozpustené maslo, žĺtok, sneh z bielkov

z ingrediencii vypracujeme cesto, ktoré vymiešame do hladka. Nakoniec pridáme sneh z bielkov.

RYBA:

Okúňa na koži narežeme, osolíme, okoreníme, obalíme v múke a potom v cestíčku. Smažíme na oleji.

PAPRIKA:

Červenú papriku nakrájame na veľké kocky. V hrnci speníme maslo s olejom a speníme na ňom papriky pridáme cukor a skaramelizujeme ju. Dochutíme vinným octom, červeným vínom, rozmarínom, soľou a dusíme. Nakoniec papriky posypeme opraženou petržlenovou vňaťou.

DOKONČENIE:

Rybu podávame na paprikách, pokvapkané citrónovou šťavou a dozdobené opraženou petržlenovou vňaťou.

ŠŤUKA PÁNA SAPÍKA S BATÁTAMI V SOLI A GRILOVANÝMI CHERRY PARADAJKAMI

BATÁTOVÉ PYRÉ V SOLI:

500g soli, 4 – 5 veľké batáty, biele mleté korenie, sladká smotana, slnečnicový olej

Na dno hlbokého pekáča nasypeme vyššiu vrstvu soli cca 250g. Na ňu položíme zemiaky, ktoré sme dobre vydrhli kefou. Osušíme a dáme do pekáča v celku aj so šupkou. Takto pripravené zemiaky zasypeme druhou polkou soli, priklopíme a v rúre pečieme na 180°C, 30-40 min. Po upečení opatrne rozbijeme soľnú krustu zemiaky vyberieme zbavíme šupky a dužinu dochutíme bielym korením, smotanou, trochou oleja a rozpučíme na hladké pyré.
zemiaky si vezmú toľko soli koľko budú potrebovať, neobávajte sa, že budú presolené.

RYBA:

1 stredná mladá šťuka, olej, tymian, rozmarín, mandľovica (pálenka), pergamenový papier/papier na pečenie, cherry paradajky, med, medové plásty, listy s červenej repy pokvapkané zálievkou, čerstvá púpava (na jar)

Zo šťuky si pripravíme filetovaním podkovy. Naložíme si ju s citrónom, cherry paradajkami, rozmarínom, tymianom. Na rozpálený gril/panvicu dáme pergamenový papier a potrieme ho olejom. Naň položíme jemne nasolené podkovy pridáme trochu čerstvého tymianu rozmarínu. Podkovy z každej strany opečieme 5 – 6 min. s každej strany. Máme 2 možnosti podávania: 1. Na prírodno – podávame ju tak ako sme ju pripravili, alebo ju v udiarni mierne vyúdime. Pred údením ju pokvapkáme Mandľovicou. Medzitým si na grile, alebo v panvici opečieme jemne cherry paradajky.
Pokiaľ nemáme udiareň  postupujeme nasledovne:
Do hlbokého pekáča namiesto vody dáme piliny, na ne dáme parák na knedľu, rozpálime ho na ktorý položíme ryby priklopíme a údime 5 min.

MEDOVÝ DRESSING:

prepustené maslo, 3-4 PL medu, z 1 citróna šťava, trochu cca 1PL bieleho vína a šľahačkovej smotany

Do prepusteného masla pridáme všetky ingrediencie a dobre premiešame.

PRELIV  NA LISTY S ČERVENEJ REPY:

olivový olej, citrón

Ingrediencie dobre zmiešame. Jemne ním prelejeme umyté a dobre osušené listy repy.

SERVÍROVANIE:

Na tanier dáme medové plásty, ogrilované cherry paradajky,  listy červenej repy dochutené prelivom, dozdobíme kvetmi púpavy (jar), lístkami rozmarínu a tymianu a všetko prelejeme medom.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/11103482208-rybi-svet-jakuba-vagnera/215562230580001-stika/

POŠÍROVANÁ ŠŤUKA S TREBUĽKOVOU OMÁČKOU /2 osoby/

1 šťuka, alebo 2 filety, 2 mrkva, 1 biela časť póru, soľ, mleté čierne korenie , 200 g masla, 200 ml biele víno, 1 citrón, 1 zväzok čerstvej trebuľky

Očistenú a vyfiletovanú rybu nakrájame na porcie, osolíme,  okoreníme a pokvapkáme ½ citrónom.  Na dno hlbšej panvice vložíme parák do ktorého sme naliali víno a prikryli ho.  Do paráku rozložíme nastrúhanú mrkvu a na tenké rezance nakrájaný pór, ktoré môžeme pokvapkať citrónom. Zeleninu prikryjeme a necháme dusiť Potom pripravenú rybu vložíme na zeleninu prikryjeme a pošírujeme = dusíme v (pare), alebo vode cca 10 min. Vyberieme parák z panvice no neodkrývame ho, aby ryba nevychladla.

OMÁČKA:

Omáčku z panvice precedíme do kastróla. Osolíme, okoreníme a zahrejeme. Do omáčky zašľaháme postupne schladnuté   maslo a rozmixujeme ju do hladka. Do omáčky pridáme  nasekanú trebuľku a zamiešame.

DOKONČENIE POKRMU:

Porcie ryby dáme aj so zeleninou na tanier a prelejeme ju omáčkou.

RYBACIE KROKETY SO ŠALÁTOM

RYBIE KROKETY:

30 dkg rybacie filety – karas, kapor, 2 ks petržlenovej vňate, 5 dkg fialovej cibule, 1 celý citrón, 3-4 dkg sardelovej pasty,  2 celé vajcia, 5 dkg smotanového syra, strúhanka

Filety  z ryby (karas, kapor) a pod. pomelieme. Pridáme nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať , nadrobno pokrájanú fialovú cibuľu, smotanový krémový syr, vajce. Dochutíme sardelovou pastou, soľou, citrónovou kôrou a šťavou a dobre premiešame. Vytvarujeme malé placky. Obalíme vo vajci a strúhanke a vypražíme.

ŠALÁT:

1ks strednej časti zeleného šalátu, 15dkg paradajok, 4 ks natvrdo uvarených vajec, 8 dkg fialovej cibule

Na prúžky pokrájame hlávkový šalát, na tenké prúžky nakrájame fialovú cibuľu, na mesiačiky nakrájame paradajky a vajcia na tvrdo. Opatrne  premiešame. A neskôr ich pridáme ku krému ktorý si pripravíme neskôr na šalát.

KRÉM:

čerstvo zomletý biele korenie, , 4 ks žĺtkov, 2 ks citrónových listov, 1dcl extra panenského oleja, 1dcl červené víno , 1 ČL horčica, 3-4dkg sardelová pasta                                                            

Žĺtka vyšľaháme so sardelovou pastou, citrónovými listami, horčicou,  olivovým olejom a troškou červeným vínom. Na šalát pridáme rybu obložíme vajciami a paradajkami a polejeme vzniknutým  krémom.

DUSENÝ KAPOR NA PIVE S PEČENÝMI ZEMIAKMI NA CESNAKOVO – BYLINKOVOM MASLE

4 filety,  mleté čierne korenie, soľ, hladká múka, maslo, 2 veľké cibule, 250 – 300 ml pivo

Z kapra pripravíme filety, ktoré nakrájame na menšie porcie. Osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Osmažíme na väčšom množstve masla. Začíname kožou dolu a pečieme do  chrumkava. Počas pečenia druhej strany rybu polievame maslom. Potom rybu vyberieme a na výpeku orestujeme  cibuľu nakrájanú na kolieskach. Rybu vrátime do panvice a podlejeme pivom a dusíme 15 min.  Kým sa vyparí alkohol a vznikne omáčka.

OPEKANÉ ZEMIAKY V OHNI:

veľké zemiaky vhodné na pečenie, hrubozrnná soľ, cesnakovo – bylinkové maslo, alobal

Zemiaky nadrežeme na polovicu a vyrežeme jamku na maslo.  Do alobalu dáme vyššiu vrstvu hrubozrnnej soli naň položíme zemiaky  do ktorého dáme poriadnu vrstvu cesnakovo – bylinkového masla, dobre zabalíme a pečieme v ohni 40 min. kým kôrka na zemiaku nie je chrumkava. Podávame s rybou.

Recept na cesnakovo – bylinkové maslo nájdete:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/2018/01/28/domace-koreniace-zmesi-recepty/

BARAMUNDIE HRANOLKY A ŠALÁT S ÚDENEJ BARAMUNDY

2 Rybie filety z Baramundy, soľ, mleté čierne korenie, kukuričná múka, olej

Tenké časti filety z Baramundy, nakrájané na rezance osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a obalíme v kukuričnej múke a vysmažíme na oleji.

ŠALÁT:

Filety údenej baramundy, hroznový olej, 1 cibuľa, majonéza

Údenú baramundu pokvapkáme hroznovým olejom, pridáme nakrájanú cibuľu najemno, majonézu a premiešame.

RYBIE RAGÚ

zvyšok varenej alebo pečenej ryby /treska/losos/iná/, maslo, mlieko, múka, citrón, kôpor, mrazená zelenina

BEŠAMEL:

Recept na prípravu BEŠAMELU nájdete:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/omacky-recepty/

Pripravíme bešamel. Natrháme rybu a vložíme do bešamelu. Ochutíme citrónom a kôprom. Množstvo nastavíme šampiónmi, kukuricou, hráškom. Príloha: Dusená ryža
https://www.pluska.sk/dobre-jedlo/jedlo/neviete-co-so-zvysnym-lososom-alebo-treskou-urobte-si-rybie-ragu.html

DUSENÉ MUŠLE NA PIVE S BYLINKAMI

!!! NEOTVORENÉ mušle vyhodíme. !!! Zabránime tak otrave.

1 kg čerstvé mušle, 2 ks cesnak (očistený a nakrájaný na tenké plátky), 2 PL  nasekaná hladkolistá petržlenová vňať, 1 hrnček šalotka nadrobno nakrájaná, 4 hrnčeky pivo (najlepšie čierne), 3 hrnčeky olivový olej, 1 ks čerstvé chili papričky, citrón, soľ, čierne korenie

Do širokého hrnca nalejeme olivový olej a necháme rozpáliť, pridáme cesnak, šalotku a necháme speniť. Pridáme už očistené a všetkých nečistôt zbavené mušle. Otvorené, či inak poškodené mušle vyhodíme. Potom zalejeme pivom. Okoreníme čerstvo podrveným čiernym korením. Priklopíme pokrievkou a na prudkom ohni dusíme až kým sa mušle napol otvoria – asi 2 minúty. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a ešte povaríme asi 2 minúty, aby sa mušle úplne otvorili, poprípade dochutíme soľou a korením. Podávame v hlbokom tanieri preliate šťavou, ktorá vznikla dusením, ozdobené citrónom a bylinkami s bielym chlebom.

SEGEDINSKÝ GULÁŠ Z KAPRA (cca 4 porcie)

500 g kapra, 30 g cibule, 250 g kyslá (sterilizovaného) kapusta, rybací (hydinový) vývar, smotana, hladká múka, kyslá smotana, korenie na ryby, sladká paprika, štipľavá  paprika, drvený kmín/drvená rasca, olej (masť), cukor, soľ, čierne korenie

Rybí filet z kapra zbavíme kostí. (veľké vytiahneme pinzetou a malých sa zbavíme tak, že v mieste kde je najviac kostí mäso tesne pri sebe nadrežeme. Takto nadrezané malé kosti sa pri ďalšej tepelnej úprave stratia). Na oleji či masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme trochu cukru a kyslú kapustu, krátko orestujeme, zalejeme rybacím alebo hydinovým vývarom, ochutíme mletým kmínom/rascou, sladkou a štipľavou paprikou, čiernym korením, soľou a necháme krátko prevariť. Spolu s kockami rybieho mäsa. Mäso posypanými rybím korením varíme 2 až 3 minúty a potom zahustíme  múkou, vodou a smotanou. Necháme  chvíľu prevariť a nakoniec pridáme kyslú smotanu.
Príloha: karlovarský knedlík.

Recept na KARLOVARSKÝ KNEDLÍK nájdete na:
                    https://mysiakovaskolavarenia.sk/2017/11/03/knedle-prilohy/

ČERVENÝ TUNIAK NALOŽENÝ V BAZALKOVEJ MARINÁDE /4 osoby/

40 dkg červený tuniak, 5 dkg koktejlových paradajok, 10 dkg parmezán

MARINÁDA:

3 dl sektu šampanského, 1 citrón, 0,5 dl sójová omáčka, 10 dkg šalát ruccola, 1 zväzok pažitky, 5 dkg bazalky, 2 zväzky petržlenovej vňate, 1 dl olivový olej

Všetky ingrediencie, okrem oleja spolu zmixujeme. Nakoniec, do marinády pridáme olej a nalejeme na rybu a marinujeme.

RYBA:

Tuniaka osolíme, okoreníme a necháme aspoň 30 min. odležať. Marinádu nalejeme na rybu a marinujeme aspoň 3 hodiny, no najlepšie 12 hodín v chladničke. Potom rybu z marinády vyberieme a nakrájame na tenké plátky. Servírujeme na tanier.

DOKONČENIE:

Doprostred misy dáme šalátové listy ruccoly. Koktailové paradajky prepolíme a uložíme dokola misy. Všetko posypeme nastrúhaným parmazánom. Nakoniec zakvapneme bohato marinádou.

RYBA MARINOVANÁ V BIELOM VÍNE S HRUŠKOU

4 filety z bielych rýb bez kože, 1 struk vanilky, 1 dl biele suché víno, 1 KL solamyl, 1 PL Amaretto, soľ, mleté čierne korenie, 4 čerstvé hrušky

Biele víno s amarettom zahrejeme vo vysokom hrnci a vložíme doň filety z rýb. Marinujeme cca 6 min. po 3 min. filety obrátime. Marinádu ochutíme rozpoleným vanilkovým strukom. Medzitým si ošúpeme hrušku, zbavíme jadrinca a rozštvrtíme ich. Namarínované filety ryby vyberieme. Vínový rozvar zmiešame so smotanou, v ktorej sme rozmiešali škrob a v tomto rozvare povaríme hrušky, kým sa rozvar nezredukuje na polovicu.
Príloha: Varené zemiaky
Prevzaté z: http://mielefozoiskola.hu/recept/9879/feherborban-parolt-hal

FILETY Z ALJAŠSKEJ TRESKY V MARINÁDE

MARINÁDA:

2 PL maslo, 1 stredná cibuľa, 2 čerstvá zelená paprika, 10 strúčikov cesnak, 10 PL pasírované paradajky

Na rozpálenom masle orestujeme cibuľu nadrobno do sklovita. Pridáme nakrájané papriky na kocky, nadrobno nasekaný cesnak. Všetko restujeme spolu 4 min. Pridáme paradajky a cca 5 – 8 min. povaríme. Do marinády pridáme opečenú rybu a prehrejeme.
Príloha:
Dusená ryža/zemiaková kaša

RYBA:

Tento recept môžete pripraviť i z čerstvých rýb podľa vlastnej voľby. Vyfiletujte ich a  dôkladne zbavte kostí.  Ďalej postupujte podľa receptúry.

Filety pred prípravou receptu zalejeme mliekom, tak, aby boli ponorené cca 5 min. a necháme odpočívať.  Zbavíme sa tak, rybacieho zápachu.
!!!!  POUŽITÉ MLIEKO VYLEJTE !!!!

500 g filety aljašskej tresky, studené mlieko na zaliatie rýb, 2 PL hladká múka, 100 g maslo, bylinková /kuchynská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Recept na BYLINKOVÚ SOĽ NA RYBY nájdete:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/2018/01/28/domace-koreniace-zmesi-recepty/

Filety  osušíme papierovým obrúskom z oboch strán. Filety z oboch strán ochutíme soľou podľa vlastnej voľby a mletým čiernym korením. Obalíme v hladkej múke a opečieme na masle s každej strany cca 4-5 min. Obraciame opatrne, aby sa filety nerozpadli.