ZOZNAM RECEPTOV
- Základný vinaigrette
- Paradajkový vinaigrette
- Medový vinaigrette
- Smotanový vinaigrette
- Ovocný vinaigrette
- Kávový vinaigrette
- Francúzky
- Taliansky
- Americky
- Guacamole
- Caesar
- Sójový
- Kardinálsky
- Medovo – kôprový
- Koriandrový
- Byllinkový
- Cesnakový
- Dressing tisíc ostrovov
- Letný z mäty a uhorky
- Citrónový
- Jogurtový
ZÁKLADNÝ VINAIGRETTE /4 osoby/
horčica (najlepšie dijonská), 3 diely olivového oleja, 1 diel bieleho vínneho octu, štipka cukru, čerstvo mleté čierne korenie, hrubozrnná morská soľ
V mise zmiešame horčicu, čerstvo mleté čierne korenie, štipku cukru a hrubozrnnú morskú soľ. Prilejeme vínny ocot a všetko premiešame metlou. V okamihu, kedy sú soľ s cukrom dokonale rozpustené, začneme pomaly prilievať olej. Po celý čas zmes dôkladne šľaháme, aby sa všetky ingrediencie prepojili a vznikla emulzia.
PARADAJKOVÝ VINAIGRETTE
základný vinaigrette, 100g cherry paradajky, prelisovaný cesnak, štipka práškového cukru
ku klasickému nálevu pridajte pokrájaných cherry paradajok, prelisovaný strúčik cesnaku a štipku práškového cukru. Ak je zmes hustá, dresing rozrieďte malým množstvom teplej vody a ním zalejte zeleninový šalát.
MEDOVÝ VINAIGRETTE
základný vinaigrette, 1 PL med, 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
Všetky ingrediencie zmiešajte. Nechajte cez noc postáť.
SMOTANOVY VINAIGRETTE
citrónová šťava podľa chuti, prelisovaný cesnak, vinný ocot, olivový olej, dijónska horčica/hrubozrná horčica, kyslá smotana, majonéza, mleté čierne korenie, soľ
Všetky ingrediencie zmiešame.
OVOCNÝ VINAIGRETTE
základný vinaigrette, med, maliny
Všetky ingrediencie zmiešame.
KÁVOVÝ VINAIGRETTE
základný vinaigrette, 1 šalka espressa, kávové zrná, kávový likér
Všetky ingrediencie zmiešame.
FRANCÚZKY /1 osoba/
250 g horčica dijonská, francúzska, 450 g olej olivový extra panenský, 50 g citrón na šťavu, 1 g Horeca Select čierne korenie, celé, 20 g cukor trstinový,2 g soľ kamenná
Do nádoby vložíme horčicu, soľ a postupne do nej metlou vmiešame olej. Vzniknutý dresing dochutíme čerstvo pomletým korením a citrónovou šťavou. Hotový dresing ochutnáme, preložíme do čistej misky a uložíme do chladničky.
Použitie: všetky druhy šalátov, grilovaná zelenina
TALIANSKÝ
250 g olej olivový extra panenský, 30 g olivy zelené, krájané, 0 g Horeca Select olivy čierne, krájané, 15 g feferónky čerstvé, 50 g Horeca Select petržlen hladkolistý, 20 g cukor trstinový, 2 g soľ kamenná, 50 g ocot vínny, biely
Listový petržlen umyjeme, otrháme lístky a nakrájame na jemné rezančeky. Olivy necháme odkvapkať na sitku a nakrájame ich na kocky 2 x 2 mm. Feferónky pozdĺžne rozkrojíme, špičkou noža odstránime semienka a nakrájame na rovnaké kocky ako olivy. V miske rozmiešame vínny ocot spolu so soľou a cukrom. Potom postupne vmiešame metličkou olivový olej, až nám vznikne jemná emulzia, do ktorej nakoniec vmiešame nakrájané kocky. Dresing ochutnáme.
Použitie: grilované mäsa, ryby, morské plody, hydina, vegetariánske jedlá, zeleninové šaláty
AMERICKÝ
100g bieleho jogurtu, 50g kyslej smotany, 2 PL majonézy, 4 PL kečupu, prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie, nadrobno pokrájaná pažítka.
Ingrediencie zmiešame v mise a na záver dochutíme soľou, korením a môžeme pridať nakrájanú pažítku alebo petržlenovú vňať.
Použitie: pečené zemiaky, mäso, zeleninové šaláty
GUACAMOLE /10 osôb/
2 zrelé avokáda, 2 paradajky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 50 g čerstvej vňate koriandru, morská soľ, limetková šťava podľa chuti, olivový olej podľa chuti
Základ tvorí roztlačená dužina zo zrelého avokáda so soľou, ktorú je možné dochutiť limetkovou šťavou, na drobno pokrájanými paradajkami bez jadierok, jemne nasekanou cibuľou, koriandrom, prípadne treným cesnakom. Dužina avokáda je sama o sebe tučná, ale aj tak je možné do nej na záver pridať trochu olivového oleja.
CAESAR /1 osoba/
320 g olej olivový extra panenský, 240 g Horeca Select majonéza, 80 g ančovičky sterilizované, 64 g dijonská horčica, francúzska, 80 g parmezán, 40 g cesnak český, 1 g Horeca Select čierne korenie, celé, 3 g soľ kamenná, 8 g worcestrová omáčka
Pripravíme si olúpaný cesnak a nastrúhaný parmezán. Do vyššej nádoby nalejeme časť olivového oleja, pridáme majonézu, worchesterovú omáčku, ančovičky, dijonskú horčicu, nastrúhaný parmezán a plátky cesnaku. Všetko dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom do hladkej konzistencie. Následne, za stáleho miešania, pridávame postupne zvyšok olivového oleja. Hotový dresing dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Konzistencia dresingu je husto tečúca.
SÓJOVÝ /6 osôb/
30 ml sójovej omáčky,3 čerstvé čili papričky, 2 strúčky cesnaku, 120 g trstinového cukru, 300 ml vody
Do nádoby vložíme na kolieska nakrájané čili papričky vrátane semienok, nastrúhaný cesnak, cukor a sójovú omáčku. Ingrediencie premiešame a prilejeme vlažnú vodu – vďaka tomu plátky čili papričiek a kúsky cesnaku neklesnú ku dnu a lepšie sa uvoľní ich aróma.
KARDINÁLSKY /6 osôb/
300 g majonézy, 100 ml kečupu, 30 ml červeného suchého vína, 70 ml polotučného mlieka, 20 g trstinového cukru, šťava z polovice citróna, soľ
V miske premiešame majonézu a kečup. Prilejeme červené víno a mlieko a ochutíme cukrom, citrónovou šťavou a soľou. Zmes metličkou vymiešame do hladkej, husto tečúcej konzistencie. Dresing uložíme na 10 minút do chladničky, aby sa cukor so soľou dobre rozpustili. Potom všetko znovu dôkladne premiešame – zálievka musí mať výraznú kyslastú chuť.
MEDOVO-KÔPROVÝ /1 osoba/
250 g horčica dijonská francúzska, 100 g horčica hrubozrnná francúzska, 80 g med kvetový, 100 g olej olivový extra panenský,50 g Horeca Select kôpor čerstvý, 2 g soľ kamenná, 1 g Horeca Select čierne korenie, celé
Do nádoby vložíme med, oba druhy horčice, soľ a korenie. Všetky suroviny musíme metlou dobre zmiešať, aby sa nám spojil med s horčicou. Ak použijeme univerzálny stroj, miešame na rýchlosť č.1 alebo 2. Do rozmiešanej horčice s medom postupne vmiešavame olivový olej, až nám vznikne hladký dresing. Do vzniknutého dresingu pridáme umytý, nadrobno pokrájaný čerstvý kôpor. Dresing ochutnáme, podľa potreby dochutíme soľou a korením. Dresing je jemný, husto tečúci, má výraznú chuť hrubozrnnej horčice, medu a kôpru.
Použitie: steaky, mleté mäso, hydina, ryby, vegetariánske jedlá a šaláty
KORIANDROVÝ /1 osoba/
300 g olej olivový extra panenský, 35 g Horeca Select koriander čerstvý, 100 g Horeca Select petržlen hladkolistý, 60 g ocot vínny, biely, 2 g soľ kamenná, 1 g Horeca Select čierne korenie, celé, 20 g cukor trstinový
Petržlen aj koriander umyjeme a otrháme lístky. Do nádoby nalejeme časť olivového oleja, pridáme lístky koriandra a petržlenu, trochu octu a vymixujeme do hladkej konzistencie. Bylinkové pyré preložíme do väčšej misky, ochutíme soľou, cukrom, čerstvo mletým čiernym korením a metlou postupne vmiešavame zvyšnú časť olivového oleja.
BYLINKOVÝ /6 osôb/
120 g hladkolistého petržlenu, 200 ml extra panenského olivového oleja, 60 ml bieleho vínneho octu, 35 g čerstvého koriandra, čerstvo mleté čierne korenie, soľ
Petržlen a koriander umyjeme a ich lístky otrháme do nádoby. Prilejeme časť olivového oleja a ocot a všetko rozmixujeme do hladkej konzistencie. Ochutíme cukrom, čerstvo mletým čiernym korením a soľou a metličkou postupne vmiešame zvyšok olivového oleja.
CESNAKOVÝ /6 osôb/
200 g bieleho jogurtu (10 % tuku), 200 g kyslej smotany, 100 ml polotučného mlieka, 65 g českého cesnaku, soľ
V nádobe zmiešame jogurt a kyslú smotanu. Potom postupne vlievame mlieko, až vznikne hladký dresing. Pridáme najemno nastrúhaný cesnak, ochutíme soľou a dôkladne premiešame metličkou. Hotová zálievka by mala mať hustú tečúcu konzistenciu.
Použitie: grilované jedlá
DRESING TISÍC OSTROVOV /1 osoba/
450 g Horeca Select majonéza, 150 g mlieko 1,5%, 150 g kečup jemný, 5 g soľ kamenná, 60 g Horeca Select petržlen hladkolistý, 20 g feferónky čerstvé, 10 g Tabasco červené,50 g limetky (na šťavu)
Petržlen umyjeme a zo stoniek otrháme lístky, ktoré nakrájame na malé kocky. Feferónky pozdĺžne rozkrojíme, špičkou noža vyberieme semienka a nakrájame na kocky. Do nádoby vložíme majonézu, kečup, soľ, limetkovú šťavu a metličkou všetko rozmiešame. Podľa potreby upravíme konzistenciu mliekom. Do dresingu pridáme nakrájané feferónky a petržlen. Dresing ochutnáme s kúskom zeleniny a prípadne ho dochutíme.
Použitie: krevety, ustrice, ryby, morské plody, hydina, šaláty, vegetariánske jedlá
LETNÝ Z MÄTY A UHORKY
2-3 hrste nakrájanej mäty, polku ošúpanej uhorky, 1 PL olivového oleja, 4 PL bieleho jogurtu, soľ a čierne korenie.
Uhorku pozdĺžne predelíme na 2 časti, striedku s jadierkami odstránime a dužinu nastrúhame na väčšom strúhadle. Premiešame s olejom, jogurtom, nakrájanou mätou a dochutíme soľou a mletým korením. Tento dresing je top k šalátom na horúce letné dni.
CITRÓNOVÝ
olej, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a čierne mleté korenie
V miske najskôr vymiešame horčicu so soľou a korením, postupne pridáme olej a nakoniec ho doladíme citrónovou šťavou.
Použitie: ryby, karfiol, brokolica
JOGURTOVÝ
200 ml bieleho jogurtu, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 1 mladá cibuľka, 1 KL horčice, práškový cukor, olej.
Biely jogurt preložíme do misky, pridáme očistený, pretlačený cesnak, podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame. Pridáme očistenú, nadrobno pokrájanú cibuľku, horčicu, podľa chuti osladíme a dôkladne premiešame s niekoľkými kvapkami oleja.
Použitie: zeleninové šaláty