KOMPÓTY A ŠALÁTY – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Klasický uhorkový šalát
  • Uhorkový šalát so smotanou
  • Šalát z hlávkového šalátu
  • Cviklový šalát
  • Mrkvový šalát
  • Paradajkový šalát s cibuľou
  • Kapustový šalát ako príloha
  • Kimchi šalát
  • Čalamáda
  • Jablkový kompót
  • Hruškový kompót
  • Marhuľový /Broskyňový kompót
  • Čerešňový/Višňový kompót
  • Slivkový kompót
  • Huby v octe

KLASICKÝ UHORKOVÝ ŠALÁT

šalátové uhorky, čierne korenie, soľ, ocot, cukor, voda

Šalátové uhorky ošúpeme a nastrúhame, alebo nakrájame na kolieska. Uhorky nasolíme a necháme postáť. Vyžmýkame a pridáme do sladko – kyslého nálevu. Premiešame a podávame.

SLADKO – KYSLÝ NÁLEV:

Do studenej vody pridáme ocot, cukor, soľ, korenie. Dochutíme tak, aby nálev bol sladko – kyslý. Do takto pripraveného nálevu vložíme zvolenú zeleninu. 

UHORKOVÝ ŠALÁT SO SMOTANOU

Šalátová uhorka, kyslá smotana, soľ, mleté čierne korenie, citrón, kôpor

Šalátové uhorky ošúpeme a nastrúhame alebo nakrájame na kolieska Pridáme smotanu. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, pár kvapkami citróna a nasekaným kôprom. Dobre premiešame, ochutnáme a poprípade dosolíme, dokoreníme a ochutíme ešte citrónom. Pred podávaním dáme dobre vychladiť aspoň na 1 hod. do chladničky.

ŠALÁT Z HLAVKOVÉHO ŠALÁTU

hlávkový šalát /ľadový/, citrón, cukor, voda

Šalát dôkladne umyjeme po tečúcou vodou. Listy natrháme rukou a vložíme ich do nálevu.

SLADKO – KYSLÝ NÁLEV:

Do studenej vody pridáme citrónovú šťavu, cukor. Dobre premiešame a dochutíme tak, aby nálev bol sladko – kyslý. Do takto pripraveného nálevu vložíme šalátové listy a podávame.

CVIKLOVÝ ŠALÁT

Cvikla, cukor, soľ, voda, ocot, chren /nemusí byť/, rasca /nemusí byť/

Cviklu v šupke uvaríme do mäkka v osolenej vode. Potom nahrubo nastrúhame.  Ak chceme na dochutenie môžeme pridať rascu, Zalejeme sladkokyslým nálevom a premiešame. Pokiaľ chceme pikantnejší šalát pridáme čerstvo ošúpaný a nastrúhaný chren najemno. Hotový šalát dáme do chladničky vychladiť a postáť, aby sa prepojili chute.

SLADKO – KYSLÝ NÁLEV:

Do studenej vody pridáme ocot, cukor. Dobre premiešame a dochutíme tak, aby nálev bol sladko – kyslý. Do takto pripraveného nálevu vložíme šalátové listy a podávame.

MRKVOVÝ ŠALÁT

mrkva, citrón, cukor, soľ, voda

Mrkvu očištíme, umyjeme a postrúhame nahrubo. Pokvapkáme citrónom, zalejeme vodou, pridáme cukor, štipku soli. Poriadne zamiešame. Podávame. Nálev má byť mierne nasladlý.

PARADAJKOVÝ ŠALÁT S CIBUĽOU

paradajky, cibuľa, ocot, soľ, mleté čierne korenie

Paradajky umyjeme a nakrájame na kolieska, alebo mesiačiky. Olúpanú cibuľu nakrájame na tenké kolieska. Do vody pridáme ocot, cukor, trochu soli, korenie  zamiešame a vložíme nakrájanú zeleninu. Nálev má byť sladko – kyslý.

KAPUSTOVÝ ŠALÁT AKO PRÍLOHA

50 dkg biela hlávková kapusta, 50 ml olej, 2 zarovnané PL práškový cukor, 1 PL ocot, soľ podľa chuti

Kapustu nakrájame na rezance, dáme do sita a sparíme vriacou vodou a necháme ju v nej cca 5 min. Potom schladíme v studenej vode a necháme odkvapkať. Dáme do misy a dochutíme soľou cukrom, olej, ocot. Premiešame a dáme do chladničky.

KIMCHI ŠALÁT              odležanie: 3 dni,  skladovanie: chladnička

1,5 kg pekingská/čínska kapusta – dlhá, 80 g soli, 1 biela reďkovka, 2 mrkvy, 1 menší pór, 4 jarné cibuľky

Kapustu nakrájame na menšie štvrtinky a dobre umyjeme v studenej vode. Necháme odkvapkať. Osušenú kapustu nasolíme, zľahka potlačíme a premiešame. Opakujeme to každých 30 min 3x. Potom kapustu dobre prepláchneme pod vodou a necháme odkvapkať.  Potom ku kapuste pridáme všetku zeleninu (reďkovku, pór, mrkvu, zelenú cibuľku)  nakrájanú na tenké rezance.

RYŽOVÝ ROZVAR:

250 ml vody, 50 g ryžová múka, 100g cukor

Do kastróla nalejeme vodu, pridáme ryžovú múku a privedieme do varu. Občas premiešame. Po 5 min. pridáme cukor odstavíme a necháme schladiť.

PASTA:

50 g čerstvého zázvoru, 50 g cesnak, 1 menšia cibuľa, 100 ml rybia omáčka, 2 PL sladké papriky, 1 ČL mletého chilli

Olúpaný zázvor nakrájame najemno, spolu s cesnakom a cibuľkou, pridáme papriku, omáčku a chilli a všetko rozmixujeme na hladkú pastu.

NA PODÁVANIE:

sezamové semienka

Ryžový rozvar zmiešame s pastou a celú zmes zmiešame s pripravenou kapustou a zeleninou. Natlačíme do súdka alebo fliaš a uzavrieme.  Fľašu necháme pri izbovej teplote postáť 3 dni. Potom už môžeme konzumovať.  Podávame s nasucho opraženými sezamovými semienkami.

ČALAMÁDA 

 recept nájdete v sekcii Zavárame.

 

 JABLKOVÝ KOMPÓT 

 recept nájdete v sekcii Zavárame.

HRUŠKOVÝ KOMPÓT

   recept nájdete v sekcii Zavárame.

 

 MARHUĽOVÝ, alebo BROSKYŇOVÝ KOMPÓT 

 recept nájdete v sekcii Zavárame.

 

ČEREŠŇOVÝ,  alebo VIŠŇOVÝ KOMPÓT 

 recept nájdete v sekcii Zavárame.

 SLIVKOVÝ KOMPÓT 

 recept nájdete v sekcii Zavárame.

 HUBY V OCTE  

  recept nájdete v sekcii Zavárame.