PUDINGY, ZMRZLINY, LÍZATKA, KEKSY, SLANÉ DOBROTY …

Milí moji kuchtíci dnes sa budeme baviť o týchto témach:

  • O sladkostiach vo všeobecnosti ….
  • Pudingy
  • Cukríky
  • Pralinky
  • Lízatka
  • Zmrzliny & sorbety
  • Keksíky
  • Domáce drobné slané pečivo & cracery

SLADKOSTI

Jednou zo zaujímavých disciplín v pečení  je príprava a výroba malých sladkých i slaných pochutín.  Všetky drobné sladkosti vyrobené doma sú pre plusom, pretože sa ich snažíme vyrábať bez “éčok, umelých alebo s nižším obsahom cukru“. Cukríky,  pralinky, lízanky a iné mňamky pripravené doma sú rovnako výborné ako tie ktoré si kupujeme, avšak, ich výroba môže byť spojená z príjemnými zážitkami v kruhu rodiny.

  • CUKRÍKY

Cukríky pochádzajú z Francúzska. Voľakedy sa cukríky vyrábali z čiernou sladkou hmotou dodávanou na kráľovské dvory. Výroba cukríkov sa rozbehla po 2. svetovej vojne v Číne úplnou náhodou, keď cukor zmiešali s kyselinou citrónovou a túto masu zahrievali. Náhodou zhasol oheň a kuchári našli v hrnci malú tvrdú hmotu. Keď ich ochutnali zistili, že majú upokojujúce účinky. Začali ich vylepšovať. Ponúkali ich vojenským letcom. Po vojne výroba cukríkov narástla. Začalo sa vyrábať veľa druhov.   Na domácu výrobu cukríkov sa hodia želatínové cukríky. Dajú sa vyrábať v rôznych príchutiach a farbách. Ako každá dobrôtka má svoje plusy a mínusy a teda i fanúšikov a odporcov.

DRUHY CUKRÍKOV:

  • Cmúľacie
  • Žuvacie
  • Ovocné
  • Čokoládové
  • Karamelové
  • Sladké
  • Kyslé

PLUSY A MÍNUSY CUKRÍKOV:

Pozitívum:

  • Cmúľanie cukríkov podporuje mozgové centrum pozornosti a bdelosti
  • Rytmické pohybovanie cukríkov v ústach pôsobí proti stresu
  • Harmonizujú organizmus
  • Nekalorické a nie veľmi sladké cukríky uspokojujú rôzne chute

Negatívum:

  • pokazené zuby
  • kalorická hodnota cukríkov
  • umelé látky a farbivá

ŽELATÍNOVÉ CUKRÍKY – RADY NA ICH PRÍRAVU:

  • Pripravujeme ich z obľúbeného čerstvého/mrazeného ovocia, štiav a džúsov
  • Pripravujeme želatínu rastlinného pôvodu – agar
  • Používame formy na ľad, čokoládu najlepšie zo silikónu
  • Pokiaľ nemáme formičky, želatínu vylejeme na papier na pečenie a po stuhnutí želatínu nožom nakrájame alebo vykrojíme rôzne tvary z vykrajovacími formičkami
  • Môžeme pripraviť i dvojfarebné cukríky tak, že prvú vrstvu nenecháme celkom stuhnúť a nalejeme druhú vrstvu inej farby
  • Domáce želatínové cukríky majú kratšiu trvanlivosť
  • Skladujeme ich oddelene a v chlade
  • PRALINKY

Plnené sladké čokoládové cukríky.

Najznámejšie sú belgické pralinky. Najčastejšie sa vyrábajú z kvalitnej čokolády z rôznymi náplňami. Vyrábajú sa vo formičkách.

  • LÍZANKA

Najobľúbenejšia  detská cukrovinka. Na trhu nájdeme veľa druhov, čo sa týka chute, ingrediencii i tvarov.

Domáca výroba nie je zložitá a ani finančne náročná. Existuje množstvo receptov na ich výrobu, takže ich chuť a farba závisí od použitých ingrediencii.

RADY NA ICH PRÍRAVU:

  • Na ich prípravu používame formičky na lízanky. Ich súčasťou sú paličky na opakované použitie. Môžeme použiť i menšie formy určené na výrobu zmrzliny či vianočné pečivo.
  • Ak nemáte formičku, tak z mikroténovej fólie vystrihnite menší obdĺžnik a doň dáte lízankovu zmes do prostred dáte paličku a zabalíte ho. Necháme v chladničke stuhnúť.
  • ZMRZLINY A SORBETY

Zmrzlina, mrazená pochúťka rôznych chutí. Predáva sa ako strojová – točená alebo ako kopček. K zmrzlinám zaraďujeme i nanuky či mrazené krémy.  Osviežujúce a chutné sú aj zmrazené ovocné sorbety.

ZMRZLINY

Základ zmrzliny tvorí smotana, mlieko a iné prísady. Použité prísady ovplyvňujú chuť a farbu zmrzliny. Dá sa vyrábať zo smotany, mlieka, vody, ovocia, rastlinných tukov. Vďaka tomu, že dnes si v obchodoch môžeme kúpiť formy na zmrzliny a nanuky (mraznička už nie je problém takmer v žiadnej domácnosti) môžeme si ju vyrobiť i doma.

DRUHY ZMRZLÍN:

  • Mliečne
  • Smotanové
  • Ovocné
  • Vodové
  • Sorbety
  • S rastlinným tukom

Všetci vieme, že pridaním akejkoľvek suroviny do zmrzliny vznikajú vždy nové druhy a príchute, niet sa čo čudovať, že škála sa každým rokom rozširuje napríklad i s netradičnou príchuťou ako je šmolková či marshmallow.

RADY NA JEJ PRÍRAVU:

  • Výroba je jednoduchá.
  • Potrebujeme základné suroviny a suroviny na dochutenie.
  • Budeme potrebovať formičky na zmrzlinu/vhodné nádoby na zmrazenie, mixér/šťúchadlo na zemiaky.
  • Domácu zmrzlinu si môžeme pripraviť v zdravom variante bez umelých farbív, stužovačov a tukov.
  • Je na nás či si vyrobíme vodovú, mliečnu, smotanovú, ovocnú, tvarohovú a i o akú príchuť ju obohatíme.

SORBET
     

Osviežujúci studený dezert s dlhou históriou. Vyrába sa z ovocných štiav, z rôzneho ovocného pyré, cukru, vody. Môže obsahovať i víno alebo čaj.

Základnou surovinou sorbetu je prelisované čerstvé  ovocie, ovocná šťava, víno, čaj. Jahody, marhule, ríbezle sa musia prepasírovať cez sito. Z citrusov sa vytláča šťava. Jablká je potrebné pred použitím povariť. Kombinujú sa viaceré druhy ovocia. Na mrazenie sorbetov sa používajú formičky na nanuky a zmrzliny, rôzne nádoby vhodné do mrazničky.

RADY NA JEHO PRÍRAVU:

  • Ovocný základ sa rozšľahá z cukrovým sirupom a malým množstvom citrónovej šťavy. Vložíme do mrazničky. Po 30 minútach sa začnú tvoriť kryštáliky.
  • Nebojte sa sorbet pred zmrazením „presladiť“ po zamrazení jeho chuť bude akurát.
  • Ak ho počas zmrazovania niekoľko krát premixujeme ponorným mixérom bude vláčnejší.
  • Cca po 2 – 3 hod. sa vyberie z mrazničky, rozkrája, nechá sa mierne rozmraziť a potom sa rozšľahá na penový krém.
  • Servírujeme ho vo vysokých pohároch na stopke určených na sekt/víno. Môžeme ho doplniť kúskami čerstvého ovocia a preliať sektom.
  • PUDINGY

Hádam najklasickejší z klasických dezertov  nášho detstva je puding. Vedeli ste, že sa dá pripraviť i bez pudingového prášku? Je to snáď jeden z najrýchlejších dezertov na prípravu. Ale i tu musíme dodržať pár maličkosti, aby sa nám vydaril podľa našich predstav.

RADY NA JEHO PRÍRAVU:

  • Vopred si pripravíme základné suroviny. Nasekáme/ najemno postrúhanú čokoládu, pripravíme karamel, opečieme lieskové a pistáciové orechy a potom ich zomelieme, roztlačíme mäkké banány a pod.
  • Do zmesi na puding pridávame okrem iného kukuričný škrob a štipku soli.
  • Prv než dáme zohriať mlieko hrniec vypláchneme studenou vodou.
  • Mlieko rozdelíme na 2 časti: jednu časť zohrejeme, druhú necháme studenú.
  • V miske zmiešame všetky suché ingrediencie za postupného prilievania studeného mlieka a vymiešame metličkami na hladkú zmes.
  • Druhú časť mlieka privedieme  do varu a necháme zovrieť na veľmi miernom plameni. Potom necháme schladiť pod bod varu mimo ohňa.
  • Do teplého mlieka pridáme ingredienciu, ktorá má tvoriť základ pudingu (čokoláda, kakao, rozmixovaný banán, nasekané orechy, karamel a pod.) a necháme v mlieku rozpustiť za stáleho miešania, aby nevznikli hrudky a zmes sa nespálila.
  • Potom pridáme (za stáleho miešania metličkami) hladkú zmes zo suchých ingrediencií a za stáleho miešania varíme na potrebnú hustotu. max.3 min. alebo kratšie podľa hustoty. (Odporúčam mierne redšiu konzistenciu, počas chladnutia zhustne.)
  • Puding môžeme dochutiť kvapkou vanilkového extraktu.
  • Uvarený puding stiahneme z ohňa, necháme mierne schladiť a pridáme kúsok schladeného masla z mrazničky a necháme voľne rozpustiť. Takto zaistíme, že sa na povrchu nevytvorí „kožička“
  • Na dno pohára môžeme ale i nemusíme dať detské piškóty poliate ovocnou šťavou, nakrájané ľubovoľné čerstvé, alebo mrazené ovocie, ktoré si predtým mierne na panvičke prehrejeme s trochou vody.
  • Uvarený puding nalejeme do pohárov/misiek a necháme vychladiť.
  • Povrch dozdobíme šľahačkou, nastrúhanou čokoládou, mletými orechmi, čerstvým nakrájaným ovocím.

  • SUŠIENKY

Pre mnohých z Vás to bude možno prekvapenie, ale rôzne sušienky a keksíky si môžete vyrobiť i doma. V dobre tesniacich a suchých nádobách vydržia aj pár týždňov. Môžete ich pokojne ponúknuť nečakanej návšteve či si na nich pochutnať pri šálke dobrého čaju, kávy, či kakaa.

ČO NA NE POUŽIŤ?

  • Škála sušienok je široká.
  • Najlepšie sú maslové, čokoládové, kakaové, kakaovo – kokosové, orechové
  • Možno použiť i rôzne druhy orechov, rôzne džemy, kokosovú múčku, kandizované ovocie , kôru a šťavu z citrusov a pod.
  • Základnou surovinou na ich výrobu je pravé maslo. Margaríny a rôzne iné náhrady rastlinného pôvodu neodporúčam.
  • Na vykrajovanie a výzdobu sušienok existuje dnes na trhu množstvo špeciálnych formičiek.
  • Ak nemáme špeciálne formičky použijeme rôzne vianočné vykrajovátka. Vzor môžeme vtlačiť do cesta napríklad kovovým strúhadlom.
  • DOMÁCE DROBNÉ SLANÉ PEČIVO & CRACERY

Aj, keď sa to nezdá slané pochutiny si môžeme urobiť jednoducho i doma.  Čo je prekvapivé zvládnu ich i úplní začiatočníci. Výhodou domáceho pečenia slaných pochutín je to, že variácia príchutí  je nekonečná.

TYČINKY

  • Vyrábať ich môžete v rôznych tvaroch /rovné, guľaté, točené/ a z rôznych druhov ciest.
  • Na dochutenie a zároveň posyp používame mak, ľanové semienka, vylúpané a mierne rozdrvené slnečnicové semienka, biely i čierny sezam, rascu, strúhaný syr, nasekaný rozmarín, nakrájané olivy, sušené paradajky. Pri dochutení sa medze nekladú.
  • Môžeme ich podávať samostatne, ale i z rôznymi deepmi, zabalené v plátkoch syra, šunky či slaniny.

CRACERY

  • Pri ich výrobe a dochutení platí to isté, čo pri tyčinkách
  • Konzumujeme ho samostatne alebo ako vhodnú alternatívu chuťoviek a predjedla. Stačí k tomu pripraviť rôzne druhy nátierok, tvrdých syrov či vhodného ovocia.

ZEMIAKOVÉ LUPIENKY

  • Najlepšie sú z čo najčerstvejších zemiakov.
  • Dajú sa vyrobiť i v domácich podmienkach.
  • Na dochutenie okrem soli môžeme použiť rôzne sušené koreniny podľa vlastnej chuti. Sypte ich cez malé sitko, aby sa lupienky ochutili rovnomerne.
  • Smažíme vo fritéze, na panvičke vo väčšom množstve oleja.
  • Prebytočný tuk vždy odsajte papierovou utierkou.

AKO SERVÍROVAŤ A USKLADŇOVAŤ SLANÉ  POCHUTINY?

  • Servírujeme až po miernom alebo úplnom vychladnutí.
  • Uskladňujeme ich najlepšie v dobre uzatváracích suchých kovových nádobách, rôznych veľkostí a tvarov. Nádoby najprv vystelieme papierom na pečenie a potom do nich opatrne vložíme výtvory tak, aby sa nepolámali a nerozdrvili.
  • Správne uskladnené nám vydržia i niekoľko týždňov krehké.