ZOZNAM RECEPTOV
- Pohankové karbanátky
- Pohanková kaša na sladko
- Pohankové lievance
- Pohankový nákyp
POHÁNKOVÉ KARBANÁTKY
300 g pohánkovej lámanky, 500 ml vody, 1 kel, 3 PL majoránky, strúhanka, 2 strúčiky cesnaku, 3 vajcia
V hrnci uvaríme stredne veľký kel, po uvarení ho nakrájame na tenké plátky. Pohánkovú lámanku zalejeme 500 ml vriacej vody a necháme ju v deke prikrytú dobehnúť. Vo väčšej nádobe zmiešame roztlačený cesnak, kel, lámanku, vajcia, soľ, korenie, majoránku a zahustíme strúhankou podľa potreby. Rukami tvarujeme karbonátky a pečieme ich v rúre na mastnom papieri. Na 180°C asi 10 – 15 minút.
POHÁNKOVÁ KAŠA NA SLADKO
350 g pohánky, 6 dl vody, štipka soli, 4 jablká, 80 g postrúhaných lieskových orieškov, 2 PL medu, 2 PL oleja
Do pohánky uvarenej so štipkou soli pridáme postrúhané jablká, oriešky, med, olej, dobre premiešame a podávame.
POHÁNKOVÉ LIEVANCE
500 g pohánky, 40 g kvasníc, 1 ČL soli, 125 g masla, 6 dl vody, 3 vajcia, olej na vyprážanie
Nahrubo zomletú pohánku zmiešame s rozdrobeným droždím, soľou, maslom, vodou a žĺtkami, dôkladne vymiešame a necháme asi 4 hodiny stáť. Z bielok vyšľaháme sneh a zľahka vmiešame do cesta. V panvici na rozpálenom oleji vyprážame malé lievance. Podávame poliate javorovým sirupom alebo potreté ovocným džemom.
POHÁNKOVÝ NÁKYP
200 g lúpanej pohánky, 3 PL oleja, 60 g masla, 1 strúčik nasekaného cesnaku, 1 cibuľa pokrájaná nadrobno, 15 cm póru posekaného nadrobno, 20 g pokrájaného oregana, 2 vajcia, 2 PL paradajkového pretlaku, 1 ČL kurkumy, 1 ČL ostrej paprikovej zmesi, 2 PL posekanej petržlenovej vňate, 60 g údeného syra, soľ, 2 PL sójovej omáčky
Pohánku varíme v osolenej horúcej vode 1 minútu, prikryjeme, zabalíme do deky a necháme napučať 20 minút. Potom prebytočnú vodu zlejeme. Na panvici na oleji speníme cibuľu, pór a cesnak. Potom pridáme sójovú omáčku, oregano, maslo, paradajkový pretlak, kurkumu, paprikovú zmes. Vajcia pridáme po premiešaní pohánky s vychladnutou zmesou, primiešame aj polovicu postrúhaného syra, presypeme všetko do zapekacej misky vytretej maslom a vrch posypeme zvyškom syra. Pečieme v rúre na 190 °C asi 30 minút. Podávame s kyslou kapustou, uhorkou alebo miešaným šalátom.