ZOZNAM RECEPTOV
- Fritovaná polenta s rozmarínom
- Šťuka plnená polentou
- Polentové veže
FRITOVANÁ POLENTA S ROZMARÍNOM
1,5 l vody, 400 g polenty, 1 PL soli, 1 vetvička rozmarínu, olej extra virgin
Polentu za stáleho miešania uvaríme v osolenej vode. Za tepla ju vyklopíme na dosku a vytvoríme silnú placku, ktorú niťou nakrájame na rovnako veľké prúžky. Kúsky polenty osmažíme na olivovom oleji s vetvičkou rozmarínu.
ŠŤUKA PLNENÁ POLENTOU
2500g šťuky, soľ, mleté korenie, 1 l vývaru, 50 g zavárané zelené korenie, 30 g korenie – tymian, rozmarín, petržlenová vňať, polenta, olej, cesnak, špagát
Rybu zvnútra osolíme, okoreníme a potrieme bylinkovou zmesou. Pomocou špagátu zviažeme rybu, aby držala pokope a aby zmes nevytiekla. Rybu dáme na vymastený plech a pečieme pri 180°C cca 25 min. Počas pečenia rybu potierame zmesou z oleja a cesnaku. Po upečení necháme rybu odstáť. Potom odstránime špagát nakrájame na hrubšie kolieska. Podávame so šalátom z čerstvej zeleniny.
PRÍPAVA POLENTY:
V hrnci necháme zovrieť vývar. Nasypeme polentu zo zeleným korením a miešame, kým sa hmota nelepí na varechu. Podľa potreby dochutíme.
POLENTOVÉ VEŽE
100 g instantná polenta, 400 ml vody, mozzarella, plátkový syr, čierne korenie, olej, soľ, akákoľvek čerstvá zelenina
Do osolenej vriacej vody za stáleho miešania nasypeme polentu. Ochutíme čiernym korením a miešame, kým sa polenta prestane lepiť na varešku a uvaríme kašu. Na plech vystlaný papierom na pečenie kašu rovnomerne roztiahneme na hrúbku 0,5 cm do tvaru kruhu a necháme vychladnúť. Z plátkov tvrdého syra a nakrájanej mozzarelli vykrojíme kolieska. Rovnaké kolieska vykrojíme i z vychladnutej polenty. Kolieska s polenty usmažíme dozlatista na oleji a dáme na obrúsok, aby sa vysal prebytočný tuk. A postavíme vežu nasledovným spôsobom: koliesko polenty naň koliesko s tvrdého syra a mozzarelli a opäť koliesko s polenty. Takýmto spôsobom si pripravíme ľubovoľne vysokú vežu, ktorú dozdobíme akoukoľvek čerstvou zeleninou a podávame.