Bylinky

Milí moji kuchtíci dnes sa budeme baviť o týchto témach:

  • Povieme si všetko o bylinkách
  • Ako bylinky používať a skladovať
  • bazalka
  • bobkový list
  • zeler
  • chilli, feferónky
  • oregano (dobromyseľ)
  • estragón
  • pažítka
  • tymian
  • kôpor
  • fenikel
  • koriander

Postupne budú bylinky pribúdať.

BYLINKY

Bylinky by mali tvoriť základ našej kuchyne pri varení. Dodávajú jedlu nielen dobrú chuť a vôňu, ale sú i zdraviu prospešné. Okrem toho, že obsahujú mineráli a vitamíny napomáhajú tráveniu. Nepriamo sa zúčastňujú na chemických procesoch v tele.  Majú liečivé účinky.  Je dobré ich používať ako čerstvé, tak i sušené. Avšak sušené v menšom množstve, pretože sú  dosť silne aromatické a prebili by chuť samotného jedla.  Bylinky môžeme do pokrmu dávať celé i so stonkou pokiaľ chceme, aby v jedle zostala chuť,  po použití v oleji celé stonky z oleja / jedla odstraňujeme. Môžeme ich natrhať na väčšie či menšie kúsky, alebo spracovať v mažiari spolu s olejom soľou či inými ingredienciami.  Ak sa rozhodneme koreniny krájať nikdy to nerobme s nerezovými nožmi. Pri kontakte s kovom bylinky strácajú cenné látky v sebe obsiahnuté no najmä vitamín C.

AKO SPRÁVNE BYLINKY POUŽÍVAŤ A SKLADOVAŤ

  • Korenie skladujeme v nepriedušných nádobách, najlepšie koreničkách, z ktorých nevyprchá aróma.
  • Korenie nakupujeme pokiaľ je to možné vcelku,  nemleté.
  • Korenie melieme, či strúhame tesne pred použitím – tým docielime plnú chuť a vôňu korenia.
  • Nesnažíme sa kombinovať príliš mnoho korenia dohromady, niektoré druhy sa k sebe nehodia, radšej  využívajte už hotové koreniace zmesi.
  • Koreníme s rozumom, prehnané množstvo korenia prehluší chuť pripravovaného jedla.

BYLINKY DO KUCHYNE

BAZALKA

Táto bylinka pochádza z Južnej Ázie, Indie a Stredomoria. Má veľmi korenistú vôňu Je veľmi aromatická, takže ju používame s mierou a opatrne. Má nahorklú chuť. Zužitkovať sa dajú celé listy, kvety, stonky. Používa sa čerstvá i sušená.
Použitie: do polievok a omáčok, zeleninových šalátov, na mleté mäsá (fašírky), ryby, zverinu

BOBKOVÝ LIST

Táto bylina pôvodne pochádza z Malej Ázie, ale je dovážaná z Talianska, Španielska, Grécka.
Použitie:
mletá:  sa používa do niektorých druhov koreninových zmesí.
V celku: do mäsových a rybacích marinád, kyslých polievok, pikantných omáčok, zverinu, pri varení zeleniny a strukovín, na nakladanie húb a uhoriek.

ZELER

Pochádza z Juhozápadnej Európy. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Má močopudné účinky, čistí krv, podporuje trávenie, posilňuje nervy. Lieči ľadviny a nachladenia močového mechúra.
Použitie: Do letných šalátov, polievok.

 CHILI, FEFERÓNKY



Pochádza z Mexika, Indie, Strednej a Južnej Ameriky.

Použitie: Do gulášov, do zmesí korení s pikantnou chuťou, do ostrých omáčok, polievok, výrobu olejov, sterilizovanie zelenín, do duseného mäsa, perkeltov, k údeninám, zeleninových, mäsových, rybích pokrmov. Všade tam, kde si jedlo vyžaduje ostrú pálivu chuť.

OREGÁNO (Dobromyseľ)

Pochádza z Ázie a Európy. Má výraznú arómu. Používa sa celé i drvené. Má protizápalové a dezinfekčné účinky. Uľahčuje odkašlávanie a podporuje tvorbu žlče. Silica z listov oregana zmierňuje bolesti zubov.
Použitie: na pizzu, lasagne, cestoviny, šaláty, polievky, k teľaciemu mäsu, k rybám, na vajíčka, do údenín a paštét, strukovín, k mastným jedlám, a všade tam, kde sa má použiť majoránka.

ESTRAGÓN

Pochádza zo strednej a juhozápadnej Ázie. Listy obsahujú jód, minerálne látky, vitamíny A a C. Podporuje chuť k jedlu a vylučovanie tráviacich štiav, močopudný, Zvyšuje sekréciu žlče.
Použitie: omáčky a marinády, omelety, palacinky (na slano), rybacie, teľacie, jahňacie a králičie mäso.

PAŽÍTKA

Pochádza zo Stredomoria. Pestuje sa celoročne. Používame ju najmä čerstvú či zamrazenú. Do polievok a omáčok ju dávame nakoniec aby nestratila chuť. Upravuje trávenie, posilňuje žalúdok, obsahuje veľa vitamínu C, znižuje krvný tlak, pôsobí ako mierne preháňadlo.
Použitie: polievok, pomazánok, do zapekacích jedál, omáčok, do tvarohu a masla, rýb, vaječných jedál.

TYMIÁN

Pochádza zo Stredomoria. Využívajú sa listy. Kvitnúca vňať koriandra pomáha pri odkašliavaní a uvoľňuje hlieny. Zlepšuje zažívanie. Upokojuje nervy pred spaním. Má výborné dezinfekčné účinky. Olej koriandra pomáha pri bolestiach hlavy. Je súčasťou Provensálskeho korenia.
Použitie: na pečené, dusené a mleté mäsá, zverinu, do plniek, na marinovanie rýb, grilovacích zmesí,  k ochuteniu octu.

KÔPOR

Pochádza s Indie, Iránu, Južnej Európy. Zbiera sa tesne pred kvitnutím , kedy je jeho chuť najvýraznejšia, ale i po ňom. Má utišujúce účinky na zažívanie. Čaj z neho je dobrý pri nafukovaní najmä pre deti. Má ostrú korenistú chuť, ak však vedne chuť sa stráca. Uskladňuje sa najmä vňať a listy v soli a octe.
Použitie: Do čerstvých mäsových, zeleninových šalátov, majonéz, do omáčok, bylinkových zmesí, nakladaní kurčiat, mäsitých a rybacích pokrmov. Zdobenie a na ryby. V Taliansku sa používa k duseným mäsám a mäsám na ražni, konzervovaní cvikly.

FENIKEL

Pochádza zo Stredomoria, no dnes sa pestuje po celom svete. Využíva sa pri poruchách tráviaceho traktu, upokojuje zažívanie, napomáha pri nafukovaní, lieči katary dýchacích ciest. Najznámejší je v podobe čaju. Fenikel má nasládlu korenistú vôňu a chuť, podobnú anízu. Známych je niekoľko druhov, ktoré sa od seba líšia: farbou, veľkosťou, vôňou a chuťou.
Použitie:  zelené listy feniklu používame na ryby a polievky. Ako korenenie – do chleba a pečiva, pri výrobe cukroviniek, konzervovanie ovocia a zeleniny.
Čerstvý: do šalátov a omáčok

KORIANDER

Pochádza z Ázie, Číny a Južnej Ameriky. Zlepšuje činnosť žalúdka a čriev, napomáha pri problémoch z nafukovaním. Uľahčuje odkašliavanie. Silica z neho je používaná v mastiach na reumatické bolesti, bolesti svalov a kĺbov.
Použitie: Používajú sa najmä listy koriandru no využíva sa i koreň a semená. Semená sa využívajú pri pečení slaného a sladkého pečiva, pri konzervovaní potravín, pri výrobe destilátov.
Použitie: Celým korením koriandru sa dochucujú ryby. Mletý je využívaný na pečené mäsá, ryby, údeniny.