TEĽACIE MASO – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Pečené predvarené rebrá
  • Teľacie stehno na smotane na maďarský spôsob
  • Plnená teľacia hruď so zemiakovým šalátom
  • Osso buco
  • Malokarpatské stehenné teľacie medailóniky
  • Jemný teľací veniec
  • Karlovarská teľacia roláda
  • Teľacie na pomarančoch

PEČENÉ PREDVARENÉ REBRÁ

rebrá v celku, soľ, cesnak, bobkový list, cibuľa, marináda, vývar

Rebrá varíme takmer do mäkka spolu so soľou, strúčikom cesnaku, bobkovým listom. Rozohrejeme olej a orestujeme na ňom plátky cibule. Pridáme k nej rebrá a prehrejeme. Podlejeme marinádou a vývarom a restujeme domäkka.

MARINÁDA:

olej, cesnak, cukor, pretlak, rímska rasca, mletá červená paprika, chilli, citrónová šťava, jablkový mušt podľa potreby

Ingrediencie zmiešame a podlejeme rebrá.

TEĽACIE STEHNO NA SMOTANE NA MAĎARSKÝ SPÔSOB

60 dkg teľacieho stehna, 1 cibuľa, 1 citrón, 5 PL oleja, 2 dcl šľahačkovej smotany, soľ, biele mleté korenie, 1 zelená paprika, ¼ ČL mletá červená paprika, 2 PL hladkej múky

Z mäsa nakrájame rezne, ktoré naklepeme a na krajoch nakrojíme, aby sa nekrútili. Obalíme v hladkej múke a sprudka opečieme na oleji a vyberieme na tanier. Na tuk, ktorý nám ostal dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, kúsok citrónovej kôry, nadrobno nakrájanú zelenú papriku a zaprášime mletou červenou paprikou. Na tento základ vrátime mäso a zalejeme horúcou vodou, tak aby mäso bolo potopené a dusíme prikryté 20 min. Počas dusenia mäso niekoľko krát obrátime. Keď je mäso mäkké, odkryjeme ho a necháme tekutinu trochu odpariť. Prilejeme trochu šľahačky, pridáme pár kvapiek citróna a dochutíme.
Príloha: zemiaková kaša, cestovina, ryža, tarhoňa

PLNENÁ TEĽACIA HRUĎ SO ZEMIAKOVÝM ŠALÁTOM

PLNKA:

cibuľa, veka/žemľa, mlieko, vajce, korenie soľ, muškátový orech, petržlenová vňať

Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji. K vyžmýkanej žemli/veke, ktorú sme predtým navlhčili mliekom pridáme orestovanú cibuľu. Zalejeme vývarom, pridáme vajcia, korenie, petržlenová vňať, soľ, muškátový orech a všetko dobre zmiešame.

MÄSO:

teľacia hruď v celku, soľ, korenie, rozpustené maslo, mrkva, zeler, petržlen, cibuľa/šalotka, vývar, pivo

V teľacej hrudi v celku urobíme kapsu. Mäso dobre osolíme, okoreníme z vonku i zvnútra a naplníme plnkou. Potom zošijeme. Polejeme rozpusteným maslom, pridáme nakrájaný zeler, petržlen, mrkvu na kocky a cibuľu – šalotku na štvrťky. Zeleninu orestujeme, podlejeme vývarom a povaríme. Potom tam vložíme mäso a pečieme 1,5 – 2 hod. za občasného podlievania pivom.

OMÁČKA:

výpek z mäsa

Výpek z mäsa precedíme cez sito a prepasírujeme a na miernom ohni varíme do zhustnutia.

ZEMIAKOVÝ ŠALÁT:

zemiaky, voda rasca, soľ, celé čierne korenie

Zemiaky nakrájame na kolieska a varíme v slanej vode s rascou a celým korením do mäkka. Scedíme a polejeme zálievkou. Dáme do chladničky necháme postáť. Potom polejeme olejom a podávame.

ZÁLIEVKA:

ocot, cukor, vývar, horčica, korenie soľ

Povaríme na miernom ohni cca 10-15 min. schladíme a nalejeme na uvarené zemiaky.

OSSO BUCO /4 osoby/

4 teľací alebo hovädzí močing so špikovou kosťou – Osso buco, 100g hladká múka, soľ, mleté čierne korenie, 1 veľká cibuľa, 50g maslo, 2 -3 PL olivový olej, 300 ml drvené paradajky, ½ l vývaru, ½ l biele víno

Mäso po okrajoch nasekneme, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Na zmesi masla a oleja opečieme steaky z oboch strán dozlatista a preložíme do vyššieho pekáča. Na výpeku orestujeme cibuľu najemno do sklovita. Šťavu okoreníme. Potom podlejeme vínom a vývarom a necháme odpariť. Pridáme drvené paradajky a ešte vývar, chvíľu povaríme. Touto zmesou polejeme mäso, priklopíme pečieme pri 150°C, 1,5 – 2 hod.

GREMOLATA:

1 zväzok plocholistej petržlenovej vňate, kôra z 1 citróna bez bielych častí, 2 strúčiky cesnaku

Cesnak a petržlen nasekáme nadrobno, pridáme presekanú citrónovú kôru. Zmes zmiešame a posypeme ňou mäkké mäso a necháme ešte 5 min. dopiecť. Príloha: polenta / šafránové rizoto/dusená ryža
Pravé Osso buco je bez paradajok a varieva sa najmä na severe Talianska, naopak na juhu Talianska sa pridávajú paradajky.

MALOKARPATSKÉ STEHENNÉ TEĽACIE MEDAILÓNIKY

400 g teľacieho stehna, 60 g tuku, 20 g masla, 2 dl šľahačky, 40 g očistených šampiňónov, citrón, 0,5 dl bieleho vína, 10 g hladkej múky, soľ, vývar z kostí

Z teľacieho stehna narežeme naprieč vlákna medailóniky (3 kusy na porciu), zľahka naklepeme, okrajové blany narežeme, osolíme, naklepanú stranu slabo pomúčime a po oboch stranách opečieme na rozpálenom tuku do zlatista. Do tuku po opekaní pridáme očistené, umyté na kolieska pokrájané šampiňóny, krátko podusíme, podlejeme vývarom a varíme tak dlho, až sa šťava začne oddeľovať od tuku. Potom pridáme šľahačku, citrónovú šťavu, biele víno a krátko povaríme. Pri podávaní medailóniky prelejeme šťavou.
Príloha: šunková ryža a rôzne šaláty zo surovej zeleniny.

JEMNÝ TEĽACÍ VENIEC

400 g údenej rolky, 200 g teľacieho mäsa, 100 g slaniny, 2 vajcia, 2 žemle, 4 cibule, petržlenová vňať, maslo na vytretie formy, 150 ml mlieka, mleté čierne korenie

Žemle nakrájame a zalejeme mliekom, cibuľu nakrájame na hrubšie krúžky, ktoré uložíme na dno maslom vymastenej formy. Mäso, rolku aj slaninu pomelieme a zmiešame. Žemle vyžmýkame, pridáme celé vajcia, nasekanú petržlenovú vňať a obe zmesi spojíme a uložíme do formy na cibuľu. Na vrch poukladáme druhú polovicu nakrájanej cibule. Pečieme asi 80 minút pri teplote 200°C.
https://www.tajomstvomojejkuchyne.sk/recepty/slane-pecenie/jemny-telaci-veniec/

KARLOVARSKÁ  TEĽACIA ROLÁDA

900g teľacie stehno,500ml hovädzí vývar, 1 PL hladkej múky, ½ citrónu, mleté čierne korenie, muškátový orech, soľ

PLNKA:

1 cibuľa, 200g šunka od kosti, 100g maslo, 4 vajcia, 2 kyslé uhorky, hrsť petržlenovej vňate

Polovicu šunky a uhorky nakrájame na menšie kocky. Cibuľu na jemno. Petržlen nasekáme najemno. Na masle orestujeme cibuľu najemno vmiešame šunku, uhorky, petržlenovú vňať, opečieme a vmiešame vajcia. Pripravíme si stredne tuhú praženicu.

MÄSO:

Z mäsa si pripravíme veľký plát v celku a vyklepeme ho cez potravinársku fóliu. Potom mäso ochutíme soľou a mletým čiernym korením, muškátovým orieškom. Na plát rozložíme druhú polovicu šunkových plátov a na ne dáme vaječnú plnku. Zrolujeme a zviažeme motúzom. Povrch mäsa osolíme. Roládu dáme do pekáča, podlejeme vývarom, navrch dáme kúsky schladeného masla a zapečieme v predhriatej rúre na 210°C. Keď sa mäso zatiahne znížime teplotu na 170°C a pečieme 45-60 min. Zmäknuté maslo izbovej teploty zmiešame s hladkou múkou a metlou vmiešame do zliatej šťavy z mäsa, pokiaľ máme málo šťavy pridáme vývar, povaríme a dochutíme. Po upečení necháme roládu postáť aspoň 15 min. a potom ju nakrájame a podávame.
Príloha: zaprávaný hrášok

HRÁŠOK:

80g maslo, 1 KL hladkej múky, 300ml zeleninový vývar, 300 g zelený mrazený hrášok, muškátový oriešok, soľ

Do rozpáleného masla dáme múku a pripravíme si za stáleho miešania svetlú zápražku. Zalejeme vývarom a metličkou rozmiešame dohladka. Pridáme hrášok krátko zavaríme. Dochutíme muškátovým orieškom a soľou.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/216562221900028/video/499887

TEĽACIE NA POMARANČOCH

1 kg teľacie mäso, 3 cibule, 3 mrkvy, 3 veľké zemiaky, petržlenová vňať, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 2 cesnaky v oleji, 1 dl biele víno, pomarančová šťava zo 4 pomarančov

Cibule si rozkrájame na štvrtiny. Mrkvu pokrájame na veľké kolieska, a zemiaky tiež na väčšie kocky. Do rozpáleného olivového oleja pridáme cesnak roztlačený v oleji. Vložíme umyté a odblanené teľacie mäso a opečieme zo všetkých strán tak, aby sa mäso zatiahlo. Potom pridáme nakrájanú zeleninu. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, pridáme soľ a korenie a zalejeme vodou asi do výšky mäsa. Varíme približne 2 hodiny kým mäso nie je mäkké, občas všetko premiešame. Uvarené mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Zeleninu s vývarom rozmixujeme ponorným mixérom tak, aby nám v nej zostalo zopár kúskov zeleniny. Pridáme pomarančovú šťavu a ešte chvíľku povaríme.
Príloha: ryža a zeleninový šalát.  Na záver mäso prelejeme pomarančovou omáčkou.