KNEDLE – PRÍLOHY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Klasická parená knedľa
  • Karlovarská knedľa
  • Zemiaková knedľa
  • Žemľová knedľa
  • Slaninová knedľa
  • Viedenská knedľa
  • Chlpaté knedle
  • Cibuľové knedle
  • Hrnčekové knedle
  • Jemné bylinkové knedle
  • Zemiakovo- petržlenové knedle
  • Hrnčeková perníková knedľa

Koľkými spôsobmi a ako sa varia knedle nájdete:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/zaklady-varenia/ako-na-to/

KLASICKÁ PARENÁ KNEDĽA

1 kg múka polohrubá, 1 ks vajce, 1 ks čerstvé droždie, ½  KL cukor kryštál, 3 dcl mliekosoľ

Do múky, vajíčka a soli pridáme vykysnutý kvások/mlieko cukor kvasnice/ ,pri spracovaní ak treba dolejeme vlažné mlieko aby cesto bolo polotuhé a vymiesime. Cesto necháme vykysnúť, premiesime a znovu necháme vykysnúť. Vytvarujeme knedle,20 minút ich necháme odpočívať a dáme na paru.

KARLOVARSKÁ KNEDĽA

20 rožkov /deň starých/, 5 vajec, 500ml mlieka, soľ, čierne korenie, veľkolistý petržlen, 10dkg masla

Rožky nakrájame na kocky , dáme do misky, osolíme, okoreníme čiernym korením, navlhčíme mliekom. Pridáme nasekanú veľkolistý petržlen. Žĺtky zmiešame s rozpusteným maslom, dobre spojíme a prilejeme k rožkom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Masu dobre premiešame a k mase pridáme sneh, ktorý zľahka vmiešame do masy. Z masy vytvoríme valček, ktorý dáme na mokrú utierku /utierka je lícom hore/. Poriadne zabalíme a konce ako i pozdĺžne zviažeme a dáme variť do vriacej slanej vody na 20 – 25 min.

ZEMIAKOVÁ KNEDĽA

1kg zemiakov, 300g polohrubej múky /hrubej/, 3 vajcia, soľ, 1 PL zemiakového škrobu

Vychladnuté zemiaky varené v šupke nastrúhame najemno.  Zľahka poprášime škrobom, pridáme múku, vajcia, soľ a vypracujeme na mäkšie cesto. Vytvarujeme s cesta gule, alebo šišku a dáme variť do vriacej osolenej vody.  Keď sú hotové dáme ich do misky s rozpustenou masťou /olejom/ a premastíme.

ŽEMĽOVÁ KNEDĽA/2 šišky/

1 kg polohrubej múky / hrubej múky, ½ kocky droždia, 500 ml vlažné mlieko, 2 rožky, 1 vajce, štipka soli, štipka kryštálového cukru 

Do múky zamiešame soľ, rozklepneme vajcia,  rozdrvíme droždie, vlažné mlieko, štipku soli a cukru a necháme chvíľku postáť. Potom vypracujeme vláčne mäkšie cesto, do ktorého nakoniec zapracujeme nakrájané rožky. Cesto je hotové, keď sa nelepí na steny misy, necháme vykysnúť. Potom z cesta vytvarujeme na pomúčenej doske šišky necháme ešte chvíľu podkysnúť .

SLANINOVÁ KNEDĽA

200 g údeného bôčiku, 200 g údenej slaniny, 4 vajcia, 2 žĺtky, ½ l mlieka, petržlenová vňať, 650 g hrubej múky, 400 g žemlí, mleté čierne korenie, muškátový orech, soľ

Uvarený údený bôčik vykostíme a nakrájame na kocky. Žemle a údenú slaninu  nakrájame na kocky a zmiešame z údeným mäsom a všetko upečieme v rúre do zlatista. Z múky, vajec, mlieka, soli, nasekanej petržlenovej vňate, čierneho korenia, muškátového orecha vypracujeme redšie cesto. Do cesta vmiešame žemle, mäso a slaninu a dôkladne premiešame. Mokrými rukami vytvarujeme knedľu alebo gule, ktoré varíme 15 min. v slanej vode. Uvarené knedle z vody vyberieme a poprepichujeme knedle, aby z nich vyšla para  a nezrazili sa.

VIEDENSKÁ KNEDĽA

800 g žemlí, 8 dcl mlieka, 60 g čerstvého masla, 4 vajcia, 100 g hrubej múky, Soľ

Do vhodnej misy vložíme nakrájané žemle na malé kocky a pokvapkáme roztopeným maslom, zalejeme mliekom v ktorom sme rozhabarkovali vajíčka, osolíme, zľahka premiešame a necháme žemle nasiaknuť. Potom pridáme múku a premiešame. S cesta tvarujeme mokrými rukami guľaté knedle, ktoré majú pevnejšiu konzistenciu. Varíme v slanej vode. Hotové knedle rozkrojíme, polejeme roztopeným maslom a podávame k mäsám.

CHLPATÉ KNEDLE

500g zemiakov /  ½  varených + ½ surových/, 300g hrubej múky, 3 vajcia, soľ

Varené zemiaky nastrúhame nahrubo a surové zemiaky na jemno. Osolíme, pridáme vajce, múku a všetko spracujeme na hustejšie cesto. Lyžicou tvoríme väčšie šišky, ktoré dáme vyvariť do vriacej slanej vody.

CIBULOVÉ KNEDLÍKY  /4 osoby/

20 dkg polohrubá múka, 30 dkg zemiaky,1 vajíčko, 2 cibule, strúhanka, olej

Uvarené a ošúpané zemiaky roztlačíme a zmiešame s múkou a vajíčkom.  Z hmoty uhnetieme cesto, vyvaľkáme a rozrežeme na malé obdlžníky. Cibuľu  nakrájame na tenké kolieska a orestujeme ju do zlatova. Potom každý obdlžníček naplníme orestovanou cibuľkou, cesto (obdlžníček) uzavrieme a vytvoríme knedlíček, ktorý dáme variť do osolenej vriacej vody a povaríme cca 20 min. V polovici varenia knedlík otočíme a dovaríme.  Potom vyberieme necháme odkvapkať a ešte teplé dáme do zlatista orestovanej strúhankey na masle. Pred podávaním polejeme smotanou, ktorú dochutíme mletou červenou paprikou.

KNEDLE VARENÉ V HRNČEKU V PARE

20dkg žemle (4 ks), 2 dcl mlieko, 4 vajcia, 8 PL hrubá /polohrubá múka, 1 KL soľ, olej/masť na vymazanie hrnčekov

Žemle nakrájame na kocky o veľkosti 1x1cm. Do mlieka zašľaháme celé vajíčka, soľ a zmesou polejeme žemle. Žemle necháme nasiaknuť mliekom. Potom pridáme múku a tuhý sneh z bielkov. Hmotou naplníme hrnčeky, ktoré sme dôkladne vymazali olejom/masťou.  Na dno velkého hrnca dáme parák zalejeme vodou osolíme ju a necháme ju zovrieť. Vody dáme toľko, aby siahala max. do polovice hrnčekov. A prikryté varíme 25 min. Potom knedlíky vyklopíme, prepicháme  vidličkou a omastíme v teplom oleji, aby nepopraskali a nezrazili sa a podávame.

JEMNE BYLINKOVÉ KNEDLÍKY

1 balenie svetlý  toastového chleba, 4 vajcia, 50 g maslo, 250–300 ml mlieko/ smotanu na varenie, 2 hrste petržlenovej vňate, muškátový kvet, soľ, maslo na vymazanie hrnčekov

Toustový chlieb nakrájame na malé kocky a necháme v rúre usušiť. Po vybratí z rúry zalejeme mliekom/ smotanou, pridáme rozpustené maslo, nasekanú petržlenovú vňať, žĺtky, soľ, muškátový kvet, sneh z bielkov premiešame a zmes dáváme do vymazaných hrnčekov maslom. Hrnčeky dáváme do hrnca s vriacou vodou tak 5 cm odo dna, prikryjeme a varíme cca 25 min.

ZEMIAKOVO-PETRŽLENOVÉ KNEDLE

1 kg varených zemiakov v šupke, 2 vajcia, 1 PL mlieko, 400g hrubá múka, 3 PL detská krupica, soľ, nasekaná petržlenová vňať, masť na pomastenie knedlí

Zemiaky si uvaríme deň vopred, schladíme, ošúpeme a nastrúhame najemno. Vajcia rozšľaháme spolu s mliekom. Pridáme múku, krupicu, soľ, nasekanú petržlenovú vňať a vypracujeme hladké kompaktné cesto. S cesta urobíme 4 rovnako veľké šišky a hneď varíme vo vriacej slanej vode 20-25 min. V polke varenia otočíme a dovaríme. Uvarené vyvaľkáme v teplom rozpustenom tuku a podávame.

HRNČEKOVÁ PERNÍKOVÁ KNEDĽA

STRÚHANÝ PERNÍK:

1 vajce, 6 PL hladkej múky, 3 PL mletého cukru, 1 PL kakaa, 5 PL oleja, ½ KL  prášku do perníka

  Všetky ingrediencie zmiešame v mise na cesto. Vysypeme cesto na vymastenú a múkou vysypanou formu a upečieme pri 180°C, cca 20 min. Po vychladnutí nastrúhame najemno. Dáme do suchej dobre tesniacej nádoby a používame do jedál ako dochucovadlo.

KNEDĽA:

3 celé vajcia, 100 g strúhaný perník, 250 ml mlieko, 200 g hrubá múka, 3 staršie rožky nakrájané na kocky, soľ, masť/olej na vymazanie hrnčekov

 Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Nastrúhame perník. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, perník, mlieko, múku nakrájané rožky na kocky, soľ opatrne premiešame. Nakoniec opatrne zamiešame do cesta po častiach sneh. Cesto nalejeme do 2/3 do dobre vymazaných hrnčekov tukom. Na dno hrnca dáme bavlnenú utierku. Na ňu naskladáme pripravené hrnčeky s cestom. Varíme v hrnci prikryté pokrievkou a zaliate vodou do polovice výšky hrnčekov. Varíme cca 20 min. Či sú knedlíky hotové skúsime špajlou, ak sa nelepí máme hotovo.
Hodí sa: K divine, k hovädziemu mäsu
Prevzaté z: https://fresh.iprima.cz/myslivecky-gulas-s-pernikovym-knedlikem