PUDINGY – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV:

  • Vtáčie mlieko
  • Domáci puding
  • City pohár

    VTÁČIE MLIEKO

Zvolil som tu najjednoduchšiu prípravu.

KROK 1:   PRÍPRAVNÉ PRÁCE

  • Oddelíme bielka a žĺtka
  • Dáme zovrieť vodu
  • Dáme zovrieť mlieko
  • Pripravíme tuhý sneh a vytvarujeme snehové obláčiky
  • Pripravíme žĺtkový krém
  • Necháme vychladiť

KROK 2:   BIELKOVÉ OBLÁČIKY

Obláčiky môžeme pripraviť viacerými spôsobmi. Ja som vybral ten najtradičnejší. Obláčiky môžeme zavariť aj v mlieku.

7 bielkov, 100 g kryštálový cukor, 1 štipka soli

Do hrnca dáme zovrieť vodu. Bielka s cukrom a štipkou soli vymiešame metličkami  na najväčších obrátkach tuhý sneh. Potom kávovou lyžičkou naberáme penu a dáme zavariť do mierne prebublávajúcej vody s každej strany po 3 min. Hotové obláčiky dáme odkvapkať na sitko.

KROK 3: PRÍPRAVA KRÉMU

1,5 l mlieko, 7 žĺtkov, 150 g kryštálový cukor, 1 bal. vanilinový cukor/vanilkový lusk/vanilková pasta/vanilková aróma
MÔŽETE A NEMUSÍTE PRIDAŤ: 1 PL kukuričný škrob

Krém odstavte ešte keď má redšiu konzistenciu, počas chladnutia hustne.

Vajcia si rozdelíme na bielka a žĺtka. Hrniec vypláchneme studenou vodou, vlejeme mlieko a necháme zovrieť. Žĺtka dáme do misy. Pridáme cukor, vanilkový cukor/vanilkovú arómu a metličkami vyšľaháme do penista. V prípade, že chceme hustejší krém pridáme škrob. Do žĺtkov prilejeme časť horúceho mlieka a okamžite metličkou premiešame, tým sa vyrovnajú teploty a krém sa nezrazí. Všetko vrátime späť k prevarenému mlieku na sporák a za  neustáleho miešania metličkou miešame do zhustnutia krému. Krém necháme prejsť varom.   Dáme pozor na to, aby sa dlhým varením v kréme nezrazili vajíčka. Krém je hotový, keď má mierne redšiu pudingovú konzistenciu.

KROK 4:    CHLADENIE KRÉMU A PODÁVANIE

Krém dáme do misiek prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladiť pri izbovej teplote. Vychladený krém dáme schladiť do chladničky. Obláčiky dáme na tanier necháme vychladiť prikryjeme potravinárskou fóliou a do podávania necháme v chladničke. Pred podávaním na schladený krém dáme obláčiky a servírujeme.

DOMÁCI PUDING 

Tento puding bude z čerstvých ingrediencii. Aby sa vydaril mám pre Vás niekoľko rád.

Používame VŽDYplnotučné mlieko, šľahačkovú smotanu 33%-nú a viac, čo najčerstvejšie vajíčka, 70 % – nú čokoládu, vanilku, nie vanilín

ČOKOLÁDOVÝ PUDING

300 ml plnotučné mlieko, 200 ml šľahačková smotana 33%- ná/500 ml plnotučné mlieko,  2 – 3 PL kryštálový cukor /podľa toho, aký sladký puding chcete/, 3 žĺtka, 2 PL kukuričný škrob, 2 PL kakao, 6 kociek čokoláda, 2 PL vriaca voda = vaříci voda, 1 štipka soli

Vyšľaháme žĺtka do penista. Do rajnice nalejeme mlieko a smotanu do 2/3. Ochutíme soľou a cukrom. Necháme zovrieť. V zbytku mlieka a smotany pridáme škrob a vymiešame do hladka. Do iného pohára dáme kakao s horúcou vodou. Kakaovú zmes pridáme ku škrobu a zamiešame. V momente keď mlieko a smotana zovrú prilejeme čokoládovú zmes. Znížime plameň a miešame do zhustnutia.

Ak ho nebudete používať do krémov. V momente, keď puding začne hustnúť povarte ho ešte 2 – 3 min.  Puding počas chladnutia ešte zhustne

Po chvíli do čokoládovej zmesi pridáme žĺtka a ešte chvíľu povaríme. Potom stiahneme z ohňa a pridáme nalámanú čokoládu, miešame do rozpustenia čokolády.

Po uvarení pudingu povrch potrite schladeným maslom a prikryte potravinárskou fóliou tak, že ju jemne zatlačíte na puding. Nevytvorí sa tak mliečna koža.

VANILKOVÝ PUDING

500 ml plnotučné mlieko, 2 – 3 PL kryštálový cukor /podľa toho, aký sladký puding chcete/, 3 žĺtka, 2 PL kukuričný škrob, 1 vanilkový lusk

Vyšľaháme žĺtka do penista. Pozdĺžne rozkrojíme struk a tupou stranou noža vyškrabeme semienka vanilky a vložíme do 2/3 mlieka spolu s luskom. Pridáme cukor a soľ a mlieko privedieme do varu. Do studeného mlieka pridáme škrob a rozmiešame do hladka. V momente keď mlieko začne vrieť vlejeme mlieko zo škrobom, stíšime plameň a miešame do zhustnutia.

Ak ho nebudete používať do krémov. V momente, keď puding začne hustnúť povarte ho ešte 2 – 3 min.  Puding počas chladnutia ešte zhustne

Po uvarení pudingu povrch potrite schladeným maslom a prikryte potravinárskou fóliou tak, že ju jemne zatlačíte na puding. Nevytvorí sa tak mliečna koža.

CITY POHÁR

koňak / višňový likér (pre deti – kompótová šťava/, 2 okrúhle detské piškóty, uvarený mliečny /vodový/ vanilkový puding, uvarený mliečny /vodový/ čokoládový puding, čerešňový kompót

Klasickým spôsob si zvlášť uvaríme mierne hustý čokoládový a vanilkový puding.

Recept na PUDING nájdete tu  v tejto sekcii.

ŠĽAHAČKA:

33% šľahačková smotana, kryštálový cukor

Na prípravu šľahačky používame čo najčerstvejšiu 33%-nú smotanu a viac. Z chladničky ju vyberáme tesne pred samotným šľahaním.  Šľaháme na vysokých otáčkach. Dbáme na to, aby sme ju neprešľahali, inak nám vznikne maslo.

NA OZDOBU:

1 dlhú cukrársku piškótu, kompótová čerešňa, koňak/likér
PRE DETI: kompótová šťava

 Na dno vysokých pohárov nalejeme trošku alkoholu, alebo kompótovej šťavy do ktorej namočíme okrúhle piškóty, k piškóte pridáme 2 – 3 menšie kúsky nakrájanej marhule a zalejeme čokoládovým pudingom. Naň položíme čerešne a zalejeme vanilkovým pudingom. Pudingy opatrne nalievame tak, aby nám v pohároch vznikla pekná farebná štruktúra. Takto striedavo navrstvíme puding s ovocím takmer do plna. Vrch pohára dozdobíme šľahačkou ochutenou troškou cukru, na ňu dáme čerešňu a kúsok marhule, vrch  pokvapkáme likérom /ovocnou šťavou a nakoniec do pudingu zapichneme dlhú piškótu. Necháme dobre vychladiť a podávame. Studenou šľahačkou pohár dozdobíme tesne pred podávaním.