KOMPÓTY A ŠALÁTY – RECEPTY

ZOZNAM RECEPTOV

  • Uhorkový šalát
  • Uhorkový šalát so smotanou
  • Paradajkový šalát s cibuľou
  • Mrkvový šalát
  • Cviklový šalát
  • Šalát zo zeleného hlávkového šalátu
  • Kapustový šalát
  • Cuketový šalát
  • Kimchi
  • Bavorský šalát k mäsu
  • Kapustové šaláty
  • Tzaziky
  • Domáca majonéza
  • Domáca hubová majonéza
  • Domáca tatarka
  • Čalamáda
  • Jablkový kompót
  • Hruškový kompót
  • Marhuľový/Broskyňový kompót
  • Čerešňový /Višňový kompót
  • Slivkový kompót
  • Huby v octe
  • Kapustový šalát s majonézou

UHORKOVÝ ŠALÁT

Recept na klasický uhorkový šalát nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/

UHORKOVÝ ŠALÁT SO SMOTANOU

Recept na uhorkový šalát so smotanou nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/

PARADAJKOVÝ ŠALÁT S CIBUĽOU

800g zrelé paradajky, 1 veľkú červenú cibuľu, 1 PL kryštálový cukor, 2 PL ocot, soľ, voda

Paradajky oblanšírujeme a zbavíme šupky. Potom nakrájame paradajky na tenké kolieska, pridáme nakrájanú cibuľu na tenké kolieska. Všetko  dáme do misy zalejeme trochou vody. Dochutíme octom, soľou, cukrom a zamiešame. Pred podávaním necháme vychladiť.

MRKVOVÝ ŠALÁT

Recept na mrkvový šalát nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/

CVIKLOVÝ ŠALÁT

Recept na cviklový šalát nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/

 

ŠALÁT ZO ZELENÉHO HLÁVKOVÉHO ŠALÁT

Recept na šalát zo zeleného hlávkového šalátu nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/

KAPUSTOVÝ ŠALÁT

600g biela hlávková kapusta, 1 veľká červená paprika, 1 veľká mrkva, 20 g cibuľa/pažítku, soľ, cukor, voda, ocot, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, 1 PL olej

S kapusty vyrežeme hlúbik nakrájame ju na štvrťky, umyjeme  a necháme okvapkať. Potom ju nastrúhame najemno. Papriku umyjeme zbavíme jadrinca umyjeme a nakrájame na tenké rezance. Najemno nastrúhame mrkvu. Kapustu, mrkvu a papriku dáme na veľké sitko a zeleninu sparíme horúcou vodou. Necháme vychladiť. Potom do nej pridáme najemno nakrájanú cibuľu/pažítku. Dochutíme soľou, cukrom, octom, olejom,  mletým čierným korením, a nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame ako prílohu.

CUKETOVÝ SALÁT /4 osoby/

½ kg cuket,3 PL olivového oleja, 1 citrón, 1 sväzok pažitky, soľ, mleté čierne korenie

Cukety vložíme na niekoľko minút do vriacej slanej vody, potom ich neolúpané nakrájame na kolieska hrúbky 1 cm. Kolieska cukiet rozmiestnime na dne šalátovej misy, až bude dno plné, pokračujeme dookola na stenách misy. Osolíme a okoreníme. Vylisovanú citroónovú šťavu zmiešame s olejom a do tejto zmesi nasekáme pažitku. Tak získáme zálievku, ktorú nakapkáme na cukety.

KIMCHI 

Recept na kimchi šalát nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/
            
BAVORSKÝ ŠALÁT K MÄSU

KAPUSTA:

biela hlávková kapusta, soľ, prerastaná anglická slanina, kukuričný olej, rasca

Kapustu zbavíme hlúbika a nakrájame na tenké rezance. Dáme do misy, mierne vysolíme, premiešame a necháme postáť 20 – 30 min. Kým kapusta nepustí vodu a nezačne krehnúť. Medzitým 2x premiešame. Pokiaľ by kapusta pustila veľa vody vyžmýkame ju.

ZÁLIEVKA NA ŠALÁT:

trochu studenej vody, kryštálový cukor, soľ, kukuričný olej, pažítka

Vodu, cukor, soľ, olej dobre rozmiešame kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme nasekanú pažítku a zamiešame.

DOKONČENIE:

Na troche kukuričného oleja vyškvaríme slaninu nakrájanú na tenké plátky spolu s trochou rasce.  Vysolenú kapustu zalejeme zálievkou, pridáme vyškvarenú slaninku i s výpekom, zamiešame a dáme na 20 min. vychladiť do chladničky. Pred podávaním dozdobíme nasekanou pažítkou.
Podávame k rôznym druhom mäsa

KAPUSTOVÉ ŠALÁTY

Nastrúhanú kapustu posolíme a necháme 15 minút odležať, následne zapracujeme ostatné suroviny.

I. šalát:

Jablko, kocky a citrónová šťava + med + čerstvý zázvor na jemno nastrúhať, vymiešať s nastrúhanou sladkou bielou kapustou

II.  šalát:

Rezance bielej kapusty + riasy nori + wasabi chren + sézam olej + čierny sézam.

III.  šalát:

Hrubé trojuholníčky bielej kapusty + malé trojuholníčky tekvice + semienka tekvice + tekvicový olej = upiecť do zlata v rúre, podávame horúce vlažné studené

IV.  šalát:

Červená kapusta nakrájaná na jemno + hnedý cukor + čerstvý pomaranč šťava + čerstvá hruška

V.  šalát:

Biela kapusta nakrájaná na jemno + cukor + bobuľky hrozna zeleného modrého hrozna + červený grapefruit

VI.  šalát:

Hrášok + kukurica + na jemno nastrúhaná kapusta + kyslá smotana + chren + med

VII.  šalát:

Červená kapusta + najemno nakrájaná mäkká saláma + majonéza + citrónová šťava + soľ + cukor

TZATZIKY

Recept na tzatziky nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/omacky-recepty/

DOMÁCA MAJONÉZA/1 kg/

Recept na domácu majonézu nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/omacky-recepty/                    

DOMÁCA HUBOVÁ MAJONÉZA

Recept na domácu hubovú majonézu nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/wp-admin/post.php?post=1002&action=edit

DOMÁCA TATÁRKA/¾ kg/

Recept na domácu tatárku nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/omacky-recepty/

ČALAMÁDA 

 recept nájdete v sekcii Zavárame.

 JABLKOVÝ KOMPÓT 

 recept nájdete v sekcii Zavárame.

HRUŠKOVÝ KOMPÓT

   recept nájdete v sekcii Zavárame.

 MARHUĽOVÝ, alebo BROSKYŇOVÝ KOMPÓT 

 recept nájdete v sekcii Zavárame.

ČEREŠŇOVÝ,  alebo VIŠŇOVÝ KOMPÓT 

recept nájdete v sekcii Zavárame.

 SLIVKOVÝ KOMPÓT 

 recept nájdete v sekcii Zavárame.

 HUBY V OCTE  

  recept nájdete v sekcii Zavárame.

KAPUSTOVÝ ŠALÁT S MAJONÉZOU/4 osoby/

Recept na základnú majonézu nájdete:

https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/omacky-recepty/

30 dkg hlávkovej bielej kapusty, 2 mrkvy, 2 g cibuľa /jarná cibuľka

NÁLEV:

základná domáca majonéza, 2 PL ochutenej majonézy, 2 PL kyslá smotana, 1 KL plnotučná horčica, 2 KL vinný ocot, 1 KL kryštálový cukor, soľ, mleté čierne korenie

K základnej domácej majonéze primiešame smotanu a všetky ostatné ingrediencie. Poriadne zmiešame a nalejeme na šalát, premiešame.

ŠALÁT:

Nastrúhame najemno kapustu, pristrúhame nahrubo mrkvu, kapustu posolíme okoreníme, premiešame a necháme 15 min. postáť. Potom z kapusty vytlačíme vodu pridáme a nakrájanú cibuľku. Šalát zalejeme nálevom, premiešame a dáme schladiť do chladničky a podávame.
Použitie: K rôznym druhom mäsových pokrmov