ZOZNAM RECEPTOV
- Uhorkový šalát
- Uhorkový šalát so smotanou
- Paradajkový šalát s cibuľou
- Mrkvový šalát
- Cviklový šalát
- Šalát zo zeleného hlávkového šalátu
- Kapustový šalát
- Cuketový šalát
- Kimchi
- Bavorský šalát k mäsu
- Kapustové šaláty
- Tzaziky
- Domáca majonéza
- Domáca hubová majonéza
- Domáca tatarka
- Čalamáda
- Jablkový kompót
- Hruškový kompót
- Marhuľový/Broskyňový kompót
- Čerešňový /Višňový kompót
- Slivkový kompót
- Huby v octe
- Kapustový šalát s majonézou
UHORKOVÝ ŠALÁT
Recept na klasický uhorkový šalát nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/
UHORKOVÝ ŠALÁT SO SMOTANOU
Recept na uhorkový šalát so smotanou nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/
PARADAJKOVÝ ŠALÁT S CIBUĽOU
800g zrelé paradajky, 1 veľkú červenú cibuľu, 1 PL kryštálový cukor, 2 PL ocot, soľ, voda
Paradajky oblanšírujeme a zbavíme šupky. Potom nakrájame paradajky na tenké kolieska, pridáme nakrájanú cibuľu na tenké kolieska. Všetko dáme do misy zalejeme trochou vody. Dochutíme octom, soľou, cukrom a zamiešame. Pred podávaním necháme vychladiť.
MRKVOVÝ ŠALÁT
Recept na mrkvový šalát nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/
CVIKLOVÝ ŠALÁT
Recept na cviklový šalát nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/
ŠALÁT ZO ZELENÉHO HLÁVKOVÉHO ŠALÁT
Recept na šalát zo zeleného hlávkového šalátu nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/
KAPUSTOVÝ ŠALÁT
600g biela hlávková kapusta, 1 veľká červená paprika, 1 veľká mrkva, 20 g cibuľa/pažítku, soľ, cukor, voda, ocot, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, 1 PL olej
S kapusty vyrežeme hlúbik nakrájame ju na štvrťky, umyjeme a necháme okvapkať. Potom ju nastrúhame najemno. Papriku umyjeme zbavíme jadrinca umyjeme a nakrájame na tenké rezance. Najemno nastrúhame mrkvu. Kapustu, mrkvu a papriku dáme na veľké sitko a zeleninu sparíme horúcou vodou. Necháme vychladiť. Potom do nej pridáme najemno nakrájanú cibuľu/pažítku. Dochutíme soľou, cukrom, octom, olejom, mletým čierným korením, a nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame ako prílohu.
CUKETOVÝ SALÁT /4 osoby/
½ kg cuket,3 PL olivového oleja, 1 citrón, 1 sväzok pažitky, soľ, mleté čierne korenie
Cukety vložíme na niekoľko minút do vriacej slanej vody, potom ich neolúpané nakrájame na kolieska hrúbky 1 cm. Kolieska cukiet rozmiestnime na dne šalátovej misy, až bude dno plné, pokračujeme dookola na stenách misy. Osolíme a okoreníme. Vylisovanú citroónovú šťavu zmiešame s olejom a do tejto zmesi nasekáme pažitku. Tak získáme zálievku, ktorú nakapkáme na cukety.
KIMCHI
Recept na kimchi šalát nájdete tu:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/kompoty-a-salaty-recepty/
BAVORSKÝ ŠALÁT K MÄSU
KAPUSTA:
biela hlávková kapusta, soľ, prerastaná anglická slanina, kukuričný olej, rasca
Kapustu zbavíme hlúbika a nakrájame na tenké rezance. Dáme do misy, mierne vysolíme, premiešame a necháme postáť 20 – 30 min. Kým kapusta nepustí vodu a nezačne krehnúť. Medzitým 2x premiešame. Pokiaľ by kapusta pustila veľa vody vyžmýkame ju.
ZÁLIEVKA NA ŠALÁT:
trochu studenej vody, kryštálový cukor, soľ, kukuričný olej, pažítka
Vodu, cukor, soľ, olej dobre rozmiešame kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme nasekanú pažítku a zamiešame.
DOKONČENIE:
Na troche kukuričného oleja vyškvaríme slaninu nakrájanú na tenké plátky spolu s trochou rasce. Vysolenú kapustu zalejeme zálievkou, pridáme vyškvarenú slaninku i s výpekom, zamiešame a dáme na 20 min. vychladiť do chladničky. Pred podávaním dozdobíme nasekanou pažítkou.
Podávame k rôznym druhom mäsa
KAPUSTOVÉ ŠALÁTY
Nastrúhanú kapustu posolíme a necháme 15 minút odležať, následne zapracujeme ostatné suroviny.
I. šalát:
Jablko, kocky a citrónová šťava + med + čerstvý zázvor na jemno nastrúhať, vymiešať s nastrúhanou sladkou bielou kapustou
II. šalát:
Rezance bielej kapusty + riasy nori + wasabi chren + sézam olej + čierny sézam.
III. šalát:
Hrubé trojuholníčky bielej kapusty + malé trojuholníčky tekvice + semienka tekvice + tekvicový olej = upiecť do zlata v rúre, podávame horúce vlažné studené
IV. šalát:
Červená kapusta nakrájaná na jemno + hnedý cukor + čerstvý pomaranč šťava + čerstvá hruška
V. šalát:
Biela kapusta nakrájaná na jemno + cukor + bobuľky hrozna zeleného modrého hrozna + červený grapefruit
VI. šalát:
Hrášok + kukurica + na jemno nastrúhaná kapusta + kyslá smotana + chren + med
VII. šalát:
Červená kapusta + najemno nakrájaná mäkká saláma + majonéza + citrónová šťava + soľ + cukor
TZATZIKY
Recept na tzatziky nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/omacky-recepty/
DOMÁCA MAJONÉZA/1 kg/
Recept na domácu majonézu nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/omacky-recepty/
DOMÁCA HUBOVÁ MAJONÉZA
Recept na domácu hubovú majonézu nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/wp-admin/post.php?post=1002&action=edit
DOMÁCA TATÁRKA/¾ kg/
Recept na domácu tatárku nájdete na:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/omacky-recepty/
ČALAMÁDA
recept nájdete v sekcii Zavárame.
JABLKOVÝ KOMPÓT
recept nájdete v sekcii Zavárame.
HRUŠKOVÝ KOMPÓT
recept nájdete v sekcii Zavárame.
MARHUĽOVÝ, alebo BROSKYŇOVÝ KOMPÓT
recept nájdete v sekcii Zavárame.
ČEREŠŇOVÝ, alebo VIŠŇOVÝ KOMPÓT
recept nájdete v sekcii Zavárame.
SLIVKOVÝ KOMPÓT
recept nájdete v sekcii Zavárame.
HUBY V OCTE
recept nájdete v sekcii Zavárame.
KAPUSTOVÝ ŠALÁT S MAJONÉZOU/4 osoby/
Recept na základnú majonézu nájdete:
https://mysiakovaskolavarenia.sk/category/omacky-recepty/
30 dkg hlávkovej bielej kapusty, 2 mrkvy, 2 g cibuľa /jarná cibuľka
NÁLEV:
základná domáca majonéza, 2 PL ochutenej majonézy, 2 PL kyslá smotana, 1 KL plnotučná horčica, 2 KL vinný ocot, 1 KL kryštálový cukor, soľ, mleté čierne korenie
K základnej domácej majonéze primiešame smotanu a všetky ostatné ingrediencie. Poriadne zmiešame a nalejeme na šalát, premiešame.
ŠALÁT:
Nastrúhame najemno kapustu, pristrúhame nahrubo mrkvu, kapustu posolíme okoreníme, premiešame a necháme 15 min. postáť. Potom z kapusty vytlačíme vodu pridáme a nakrájanú cibuľku. Šalát zalejeme nálevom, premiešame a dáme schladiť do chladničky a podávame.
Použitie: K rôznym druhom mäsových pokrmov